Rašyk
Eilės (78151)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Tolėliau nuo keliuko, už nedidelio jaunų eglaičių sąžalyno, pasislėpę nuo pašalinių akių, sniege voliojosi du vaikai. Iš pradžių galėjai pagalvoti, kad jie žaidžia, džiaugiasi žiema, eidami ristynių pusnyse. Bet iš tiesu, tai buvo grumtynės sniege, pačios rimčiausios, kokios tik gali būti.
- Vagišius, - vienas vaikas supykęs pastūmė kitą, pargriaudamas į pusnį.
- Aš neėmiau, -  gynėsi netikėtai užkluptas storuliukas, bandydamas atsistoti.
- Jeigu nepasakysi kur balandis, aš su tavimi daugiau nebedraugausiu, - neatlyžo raudonplaukis berniukas, dar stipriau į pusnį panardindamas draugą.
- Paleisk mane, Gvidai, aš tikrai neėmiau, gal kas kitas, - gynėsi jau visas įraudęs ir sunkiai šnopuojantis vaikas.
- Tomai, tu savo mamos kapu prisiekei, kad niekam niekada nepasakosi apie mano balandį, -  ne vaikiškai rimtai nuskambėjo berniuko žodžiai.
- Tikrai tikrai niekam nesakiau, prisiekiu, - sunkiai sekėsi Tomui įtikinti draugą, kad jis čia niekuo dėtas.
Minutėlę padvejojęs, Gvidas atsistojo, palikdamas draugą pusnyje. Netardamas nei žodžio pasiėmė ant sniego gulėjusią kepurę, užsimaukšlino ją ant galvos, paslėpdamas ugninius plaukus. Dar vakar su Tomu jie atėjo čia, į šią tik judviem žinomą vietelę, kad prieš Kalėdas įvykdytų Gvidui taip svarbią misiją. Gražiausios eglutės viršūnėje berniukas pakabino paprastą, į vaikišką delną telpantį žaisliuką, mamos dovanotą bronzinį balandį.
- Gal jis į sniegą įkrito, - entuziastingai bandė padėti nusiminusiam draugui Tomas,  kapstydamas sniegą, kuriame ką tik pats gulėjo.
- Be pavasario čia nieko nesurasi, - pykdamas jau ne tik rankomis žarstė, bet ir kojomis spardė pusnis Gvidas, sukeldamas aplink save sniego debesį.
- Tada ateisim pavasarį., - išsišiepė Tomas, neprarasdamas optimizmo.
- Kaip tu nesupranti, bus per vėlu. Tam, kad įvyktų stebuklas, balandis ant eglės viršūnės turėjo spindėti Kalėdų naktį, - vos tramdydamas nuoskaudą atsiduso Gvidas ir nunarinęs galvą patraukė keliuko link.
Neskubėdami, eidami šalia vienas kito, neįprastai tylūs berniukai pasuko vaikų namų link. Ir visai nesvarbu, kad rytoj Kalėdos, jų taip laukta šventė, šventinės nuotaikos ir buvusio džiugesio vaikų veiduose neliko nei ženklo.

Gvidas gulėjo savo lovoje, nusisukęs į sieną, kad niekas nematytų jo veidu riedančių ašarų. Tik dabar, kai kambarį gaubė nakties tamsa ir visi vaikai jau miegojo, jis galėjo verkti, nebijodamas, kad iš jo pasijuoks. Dieną, nors ir labai skaudėjo širdelę, Gvidas neišliejo nei vienos ašaros. Jam jau beveik aštuoneri, o „tikri vyrai niekada neverkia kitiems matant“, - taip močiutė sakydavo. Greitai bus metai, kai jos nebėra. Tą dieną mokykloje, pasibaigus pamokoms, prie jo priėjo mokytoja, apkabino per pečius ir pasakė:
- Gvidai, tu dabar važiuosi su manimi į vaikų namus.
- O ką mes ten darysime? – paklausė tada nieko blogo neįtardamas vaikas.
- Pasisvečiuosime, - per daug nenorėdama aiškinti ir braukdama išdavikišką ašarą trumpai atsakė jauna moteris, vis dar globėjiškai glausdama prie savęs pirmokėlį.
Nuo tos dienos Gvidas čia, vaikų namuose, ir liko.
Jau tada, kai mama išvažiavo į užsienį „laimės ieškoti“, berniukas žinojo, kas yra ilgesys, kaip skauda mažą vaikišką širdį, kai jos nėra šalia. Kai būdavo liūdna, jis apsiašarojęs įsikniaubdavo močiutei į glėbį, kuri glostydavo jo galvelę savo sugrubusiomis, kaulėtomis rankomis, ir guosdavo jį:
- Vai, vai, vargšeli tu mano. Gerai žmonės sako „obuolys nuo obels netoli rieda“. Nieko, vaikeli, užauginau Julytę, mamą tavo, duos Dievas sveikatos ir tave užauginsiu, - dūsaudama ir linguodama senoji tuo pačiu ne tik vaiką bet ir save guodė ir ramino.
Nelabai tada Gvidas suprasdavo tikrąją močiutės žodžių prasmę, bet nuo jos šilumos ir artumo, bei monotoniško sūpavimo, trumpam atlėgdavo skausmas vaikiškoje krūtinėje, jį tada užliedavo ramuma, o nuo ašarų dar drėgnas akis imdavo lipinti miegas.
Gvidui visai patiko gyventi pas močiutę, bet vis tiek širdelę graužė ilgesys. Praėjo pusė metų, o iš mamos nebuvo jokios žinios. Kiekvieną vakarą prieš miegą, kaip močiutė mokino, Gvidas suspaudęs delniukus prašydavo Dievulio, kad jis jam grąžintų mamą.
Prieš pat Kalėdas grįžtančio iš mokyklos Gvido laukė maloni staigmena. Ant stalelio, šalia kukliai saldainiais papuoštos kalėdinės eglutės, gulėjo vokas – mamos laiškas jam, Gvidui. Nekantraudamas, virpančiais iš nekantrumo ir jaudulio pirštukais berniukas atplėšė voką ir jam į delną įsprūdo nedidelis svarus bronzinis balandis. Ten dar buvo šventinis atvirukas, išmargintas smulkiomis raidėmis, kokių jis tada dar perskaityti nemokėjo. Kol močiutė užsidėjusi akinius lėtai ir garsiai skaitė Gvidui, ką parašė mama, berniukas sustingęs stovėjo šalia, lyg bijotų ką nors praleisti, neišgirsti. Atrodė, kad nuo to priklausys sugrįš mama ar ne.
- Močiute, mama nesugrįžo, nes aš buvau negeras, - nesulaikydamas per skruostus riedančių ašarų nusiminė berniukas.
Verkė ir senolės širdis, matydama tokią anūkaičio širdgėlą:
- Neverk, vaikeli, viskas bus gerai. Mama tave myli.
- Tai kodėl ji mane paliko, kodėl nesugrįžta? – vaikiškame balse nuskambėjo širdį draskantis priekaištas.
- Gvidai, šį balandį mama tau padovanojo ne šiaip sau. Tai ženklas, kad ji sugrįš pas tave, tik dabar neranda kelio į namus. Stebuklingą Kūčių naktį, kada vakarė žvaigždė nušvies šį balandėlį, nuo jo atsispindėjusi šviesa nuskries toli toli, už jūrų marių, už kalnų aukštų, ten, kur dabar yra tavo mama. Šis mažas paukštelis perduos jai žinią, kad čia, namuose, sugrįžtančios jos laukia sūnus, mažasis, gerasis Gvidas.
- Ar tikrai? – su užgimstančios vilties kibirkštėlėmis akyse į močiutę žiūrėjo vaikas tvirtai delne spausdamas stebuklingų galių turinčią mamos dovaną.
- Taip, vaikeli. Tik reikia balandėlį pakabinti ant eglutės, - senolė švelniai stumtelėjo dvejojanti berniuką link kalėdinio medelio.
Gvidas šventai tikėdamas močiutės žodžiais bronzinį balandį pakabino pačioje garbingiausioje vietoje, eglutės viršūnėje.
Prieš užmigdamas Gvidas dar ilgai žiūrėjo į blausioje mėnulio šviesoje ant Kalėdinės eglutės viršūnės blankiai švytintį mamos dovanotą balandį. Žiūrėjo, kol apsunkusi nusviro galvelė ir užsimerkė labiau už vakarę žvaigždę viltimi švytinčios vaiko akys. 
Kad ir kaip Gvidas tikėjo ir laukė, bet per tas Kalėdas, stebuklas, neįvyko. Tačiau vaiko tikėjimas stebuklinga bronzinio balandžio galia nuo to nei kiek nesumažėjo, jis paprasčiausiai susitaikė su tuo, kad teks laukti kitų Kalėdų.

Praėjo pirmosios Kalėdos vaikų namuose. Gvidas įkopė į devintuosius metus. Per tą laiką, praleistą vaikų namuose, berniukas pasikeitė: gerokai ūgtelėjo, tapo savarankiškesnis, išmoko pakovoti už save. Tačiau naktimis kartais vis dar sapnuodavo mamą, tokią gražią, jauną moterį, ilgais banguotais vario spalvos plaukais. Bet atsibudęs jis niekaip negalėdavo atsiminti jos veido. Tačiau dažniausiai sapnuose Gvidas nukeliaudavo pas močiutę, tokią pat gerą, besišypsančią savo raukšlėtu veidu, apkabinančią jį nuo darbų pavargusiomis rankomis ir guodžiančią kaip kadaise: „Vaikeli, viskas bus gerai, pamatys mama tavo balandėlį ir suras kelią pas tave“.
Kiekvieną kartą po to, kai susapnuodavo tokį sapną, Gvidas susirasdavo savo draugą Tomą ir abu drauge, nutaikę tinkamą progą, niekam nieko nesakę, lėkdavo į prie upelio esantį eglaičių sąžalyną. Berniukai vis dar ieškodavo ten dingusio balandžio.
Atėjo pavasaris, nutirpo sniegas. Visur vaikai išlandžiojo, visur iššniukštinėjo, o bronzinio balandžio niekur nei ženklo, sakytum skradžiai žemę prasmego.
Laikui bėgant tie slapti pasivaikščiojimai link upės tapo tokie įprasti, kad vaikai čia ateidavo paprasčiausiai pažaisti, pasikarstyti po medžius, pamėtyti akmenukų į vandenį ar šiaip gulint žolėje paspoksoti į debesis, klausantis medžiuose tarškančių paukščių.
Vieną vasaros dieną, po ką tik praūžusios vėtros, draugai negalėjo nustygti savo kailyje, kaip troško kuo greičiau išsprukti iš vaikų namų ir kuo greičiau nulėkti į miškelį. Vaikams buvo be galo smalsu, ką praūžęs viesulas bus pridaręs jų gojalyje. Ir tikrai, prie pat upelio augęs nemažas beržas iš pat šaknų nuverstas gulėjo skersai upelį, lyg koks lieptas.
- Nu geras, - nusistebėjo Gvidas.
Visa jų pievutė buvo prikritusi šviežiai pridraskytų medžių šakų su lapais. Pasiėmęs vieną tokią ir užsilipęs ant nuversto medžio kamieno Tomas kažką žvejojo iš upelio.
- Ateik čia, žiūrėk ką parodysiu, - pasišaukė draugą.
Tarp į vandenį panirusių šakų plūduriavo kažkoks lizdelis.
- Tikriausiai per vėtrą iš medžio iškrito, - žinovo balsu  pasakė Gvidas.
- Čia tik šienas, plunksnos, pūkai visokie, - po rastą paukščio lizdą su didžiuliu susidomėjimu knaisiojosi Tomas.
- O tu ką, tikėjaisi ten kokį auksinį kiaušinį rasti, - nusijuokė Gvidas supdamasis ant nuversto medžio kamieno.
- Pasižiūrėk, Gvidai, radau kai ką geriau, - didžiulei draugo nuostabai Tomas iš šakų krūvelės, kadaise buvusios paukščio lizdu, ištraukę kažkokį blizgantį daiktą.
- Taigi čia mano balandis, - išlemeno Gvidas, vis dar negalėdamas patikėti, - kaip jis čia, šitame lizde, atsidūrė?

Atgalios berniukai ėjo pilni emocijų. Tomas buvo gerai nusiteikęs, kažką visą kelią pliauškė, pasakojo mosikuodamas rankomis, tikriausiai jautėsi didvyriu, juk tai jis surado stebuklingąjį draugo balandį. O Gvidas priešingai, buvo nekalbus, kažkoks susimąstęs, bet kartu ir laimingas, nors ko ne iki skausmo delne spaudė bronzinį žaisliuką. Jis jautė, kaip su kiekvienu žingsniu, su kiekvienu širdies tvinksiu, jame vis stiprėja, auga viltis, kad balandis atsirado ne šiaip sau, tai ženklas, kad mama sugrįš.

Tuo metu į vaikų namų kiemą įvažiavo gražus didelis automobilis. Vairuotojas nuskubėjo atidaryti keleivio durelių. Iš mašinos išlipo jauna graži moteris, su plačiabryle vasariška skrybėle, iš po kurios ant pečių krito nuostabiai gražios, vario spalvos plaukų garbanos.

2013-05-21 21:32
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-24 13:02
Dvasytė
Na šitą  bent jau galima vaikams rodyti:D Išties, jei rimtai, tai pašlifavus kiek galima būtų visai nieko tokį kūrinį gauti...Pabaigoje, tai tik mano nuomone, galima būtų duoti kažkokią tai užuominą, kad tai ne tikroji berniuko mama, bet kad ji vis tiek pasiims vaiką...Jums tai gali pasirodyti banalu šiek tiek, norėtųsi netgi tikroviškos labai jau pabaigos, vos ne tragiškos,...bet, matot, vaikai nėra tas pats kas suaugę ir istorijos jiems turi turėti vilties ar optimizmo, kažkokią tai nematomą plonytę...tipo istrižainę su nuolydžiu, kad ir labai nedideliu,...aukštyn:D Nes, sakau, vaiko psichika ir pasaulis, ne tas pats kas suaugusiojo ir daug kas, netgi toks, rodosi, niekalas kaip literatūros kūrinys:D gali sudaužyti jį realiai ir fiziškai net...iki gyvybės nutraukimo.
Jei pabaigą uždėtumėt perdaug fantastišką, sakysim, kad tai tikrai jo mama, arba kad ne jo, bet jis pats to nesupranta...na gal irgi nieko būtų, jei gražiai prasisukus, bet tada reiktų labai jau labai padirbėti, kad skaitančio vaiko širdis patikėtų...O jei tiesiog tiokia mintimi, kad jiems grįžtant pamato ją ir jis instinktyviai prieina prie jos ir krinta jai į akį..
tas berniukas sakysim būtent dėl to balandžio rankoje, nes...na kažkas tokio kitokio, romantiško, gražaus ir pan. jo rankoje grįžtant iš miškų, ne varlė kažkokia, o jis...na jis gal ir supranta, kad ji,...sakysim, per jauna kiek, kad būtų tikrai jo mama, bet jis ra mintis nustumiama kažkur tolyn, į ateitį, kai jau jis bus pakankamai stiprus su tuo susidoroti, o dabar jis tiesiog tiki ja kaip pasakomis, kuriomis vaikai tiki ir netikėdami, žinodami realiai, kad rai netiesa, bet vis tiek...bent jau tokio amžiaus vaikai.
Šiaip idėja graži, reali tokia ir išskirtinė tuo balandžiu, ir...manau, kad autorė nesuklydo pasirinkdama pasakojimą, savotišką apsakymėlį, o ne kokią nors pasaką, nes kai renkiesi pasaka, jau savaime, bet kokiu atveju turi konkuruoti su pasaka, tu jau turi priešininką ir labai stiprų, kuriam o o o juk šitiek metų;D O čia, jei tik parenki kokį nors nenuvalkiotą...daiktelį, idėją, gal simbolį...kad ir tą balandėlį, tai gali sau ramiai rašyti kūrinį nė su kuo labai nekonkuruodama, taip? Padailinti tik reiktų kūrinį, padailinti ir pabaigą...na truputį, bet tik jokiu būdu jos neišplečiant, keletas aiškių sakinių ir tiek.
Tik mano nuomonė, todėl neaišku ar ji teisi. Morcelijaus kažkodėl tai nematau čia...Kiti taip pat blankoki kažkaip...Bienalininkai finalininkai ant kritikos taip sakant:D O dar kiti...na visi kiti, jie mane stebina tiesiog. Kad ir Sebastijanas sakysim (bet čia tik šiaip jį paminėjau, nes ir visi panašiai) čia taip jau stebisi, taip stebisi, dėl to užsienio ir visa kita, taip jau nerealu jam...O ten, po ta karaliene taip jau viskas buvo realu ir taip jau tiko, nekilo jokių klausimų, kokio velnio ta karalienė pati velkasi šarvus ir velkasi į tą karą ir jokių namiokų dėl princo neįgalumo...Ar tik jūs nesivadovaujate tokiais principais, gerbiamieji, kad pasakose viskas galima ir ten jau nereikalingi jokie ligikos dėsniai, gali kiašinienę ir ant ledo kepti, jei tik parašysi, kad jis dega, o kodėl ir kaip tai jau visai ir nesvarbu, o kokiam apsakyme apie realų gyvenimą tai jau čia vuskas rip top turi būti...Nu nea, man atrodo, pasakoj urgi bent lašas logikos turi būti ir kas penktas sakinys neturėtų būti neakivaizdžiai paneiginėjama tai, kas prieš tai ką tik teigta...O realiame gyvenime irgi visko gali būti ir jei ta mamytė paslaugė sakysim kokį turtingą senuką, gal net už jo ištekėjo, tai gali taip ir grįžti ir tai ne vienintelus galimas variantas, o  neatsisveikinus išvyko...na irgi, kad vaikas nematė, kaip ji atsisveikino, tai dar nereiškia, kad ji tiesiog dingo, gal jai buvo per sunku realiai su juo atsisveikinti ir viską pasakyti, gal miegantį tiesiog pabučiavo...o gal jo motina tiesiog kekšė ir tiek, kuriai tas vaikas bim bam, bet mažam vaikui motina vis tiek yra motina, jis dar nesuoranta ypatingai ir svarbiausia jam jo paties meilė ir prisirišimas, o motinos meilę galėjo ir senelė puikiai konpensuoti, jam užteko vien jos atvaizdo ir jo paties meilės jai. Ir dar begalės variantų dar gali būti, nes ny to dar būna gyvenime. Gal visai ji ir nedingo kaip į vandenį, ta prasme nepaliko jo, o tik galą gavo ten, tame užsienyje, paorasčiausiai neilgam išvykusi užsidirbti ir tik senelė tokios “džiugios“ žinios neskubėjo pranešinti anūkui...Kai Lietuvoje dabar šitiek su artimaisiais paliktų vaikų, tai manau, kad jiems visai įdomu ta tema skaityti...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-17 10:12
klimbingupthewalls
Mane visa ši istorija įtikina. Puikus darbas.

Ar nėra prie ko kibti? Yra. Pavyzdžiui:
Nekantraudamas, virpančiais iš nekantrumo ir pan.

Vertinimas 12 balų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-12 10:43
St Sebastianas
Kiek liūdnokas happyendinis kūrinukas. Pripažinsiu, ilgokai svarsčiau ar ne jam turėčiau atiduoti aukščiausią įvertinimą, tačiau po ilgų svarstymu atidaviau antrą vietą. Nors pabaiga atrodo tinkama, sukurianti savotišką stebuklą, tačiau ji nelimpa. Na, pabėga mama į užsienį. Padaro dingau. Ir staiga grįžtą su prabangiu vyru... oi, norėjau pasakyti automobiliu. Na, nelimpa. Žinau ne vieną istoriją kai mamos išvažiuoja į užsienius ir jos yra nuoseklesnės. Jei mama dingsta, tai dingsta visiškai, jei atsiranda, tai nebūna nutraukusi ryšių su vaiku ir būdama užsienyje.

Šiaip ar taip, darbas stiprus ir tikrai vertas dėmesio.

11
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-07 15:04
bibliotekininkė
Tekstas sklandus, gyvas ir įtikinantis. Struktūra aiški, kalba – tarsi šilkas, glotniai slystantis pirštais. Skaitosi lengvai, be jokių povandeninių srovių. Nuo pirmųjų eilučių autorė sugeba intriguoti skaitytoją, dialogai natūralūs ir plastiški. Visgi yra prie ko prikibti. Tas „nu“ yra nepateisinamas. Nesvarbu, kad šnekamojoje kalboje jis vartojamas, visgi į literatūros kūrinį įvairių skolinių, barbarizmų ir visų kitokių -izmų traukti negalima. Kaip įsivaizduoju, auditorija – mokyklinio amžiaus vaikai, tad kaip ir į pagrindinę sąlygą atsakyta. Reziumuojant, gana sėkmingas bandymas. Vertinimas: 9.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-07 12:38
Lengvai
p.s. autore, neaiškinkit pabaigos, viskas, kas turi būti pateikta skaitytojui, turi būti pateikta kūriny;]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-07 12:37
Lengvai
Pagaliau! Aiškiai atskleista tema, gražiai parašytas pasakojimas, kurį, manau, tikrai skaitytų vaikai. Yra charakteriai, pasaulis, kontekstas ir taip toliau. Džiugu.

Na taip, gal kiek norėtųsi daugiau detektyvo ir mažiau prisiminimų ir liūdesio, bet tiek jau to.

Pabaiga man nelabai – ar neperspaudėt su ta prabangia mašina ir labai gražia moterim? O tai dabar Tomas liks vienas???

9
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-02 08:21
ledii
Aiškumo dėlei turiu paaiškinti pabaigą (matyt nepakankamai gerai tai padariau rašydama kūrinyje). Niekur nebuvo pasakyta, kad sugrįžo mama, paprasčiausiai į vaikų namus atvažiavo moteris, kuri, pagal išvaizdą galėtų būti mama. Matote, suradus balandį, vaikui vėl užgimė viltis, kad atsiras mama ir dar, kadangi vaikas nebeatsimena jos veido, tai jam visos jaunos gražios moterys, ilgais vario spalvos plaukais asocijuojasi su mama. Jeigu į kūrinį žiūrėsime kaip į pasaką su laiminga pabaiga - tai galima galvoti, kad tikrai, sugrįžo mama. Bet jeigu pamatuosime jį realybės matais, tai iš kur, kadaise neturtinga mama, palikusi, kone likimo valiai sūnų, kone po dviejų metų ėmė ir sugrįžo prabangia mašina, su vairuotuoju, su skrybėle, kaip kokia dama. Tiesą sakant nelabai tikėtina.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-06-01 11:18
Aurimaz
Kiek rimtesnis darbas, atliktas beveik gerai, į temą pataikytas. Vaikams irgi... tarkim, tinkamas. Truputį žiauri čia pasirodė pati mama - labai savotiškai į užsienį išmovė, nė "bū" savo vaikui nepasakiusi. Žodžiu, geri vaikučiai po tokios istorijos turėtų pasikabinti savo motinoms ant kaklų iš siaubo, jog šios nepasielgtų taip pat. Nežinau, ar autorė tyčia tokį elementą panaudotjo, ar atsitiktinai gavosi. Tačiau bent jau aš tokią motiną panorau rimtai nuskalpuoti. Pabaigoje, kai ji pasirodo, galbūt norėtųsi kiek daugiau aiškumo (kaip vaikui), kad tai yra būtent ji, mama, o ne šiaip kažkokia prietranka iš nežinia kur.

10 balų
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-23 23:49
Laukinė Obelis
*šio konkurso kontekste - taip pabaigoje norėjau pasakyti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-23 23:07
Laukinė Obelis
Gerai parašyta. Istorija ne tik aktuali, bet ir užkabina, o tekstas švelniai slysta pro akis.
Tik vietomis kiek taisytini dialogai, ypač ten, kur kalba vaikai. Ir apskritai šiek tiek gyvumo trūksta, gal visgi per daug iš aukšto, iš suaugusiojo perspektyvos į vaikų pasaulį pažvelgta?
Ir dar tokių štampų norėtųsi atsikratyti: "berniukai pasuko vaikų namų link" (manau, ten gyvenantys vaikai surastų sau kitokį pavadainimą); "išvažiavo į užsienį „laimės ieškoti“" (ach, kaip nuvalkiota... turiu mintyse ne patį faktą, o apibūdinimą); "močiutę, tokią pat gerą, besišypsančią savo raukšlėtu veidu, apkabinančią jį nuo darbų pavargusiomis rankomis" (tokia standartinė močiutė, kad net žiovulys ima...).
Optimizmas, emocijos - šie žodžiai, mano manymu, į bendrą šio kūrinėlio kontekstą neįsipaišo.

Na, ir pabaiga... Laiminga, geidžiama, bet... neįdomi... Nebent tai būtų ne kūrinio, o pirmojo skyriaus pabaiga.
Na, bet šio kūrinio kontekste visai neblogai. Ir detektyvas yra - vaikiškas, bet labai vykęs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-22 23:38
JurgiTele
ką gi, šių dienų realijos tekste atspindėtos neblogai. Detektyvinis elementas yra, nors pabaiga laiminga, bet ir nuspėjama. Sakyčiau, tekstas graudžia intonacija mena Biliūno kūrybą. Sėkmės :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-05-22 22:56
Viliutė
Per daug liūdnas .Daug visokių priežasčių ,dėl kurių vaikai atsiranda vaikų namuose.Gal yra būdų,kad jie neatsirastų ten,bet niekas tų būdų,ko gero ,neieško.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą