Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys dalyvavo literatūriniame konkurse „Skrydis už ir prie Atlanto“

Debesų labirintai vis gausiau niaukė dangų, bet man nebuvo baisu… Žinojau, kad mano galva skaidri kaip krištolinis ąsotis, kuriame,  dabar atgijo visos kada nors išmoktos ir nepanaudotos žinios. Tvirtas mano mažojo paukščio profilis tarsi atsispindėjo debesyse, jaučiausi lyg būčiau vienas kūnas sklendžiantis beribiame tolyje, kurio kraštų nesimatė, apačioje  grėsmingai siautėjo vandenynas, karkartėmis versdamas suabejoti, kur link juda mano korpusas ir kiek jėgų turi paukčtis, kad įveiktų bekraštę erdvę. Siųstuvas tvarkingai veikė ir buvo aiškus orientyras, kuris mane kryptingai laikė ore ir padėdavo grįžti į tikrovę.
Aš jau vienuolika valandų ore. Nebegirdžiu lėktuvo variklio, nebeseku siųstuvo. Jaučiuos lyg paveikslo fragmentas, sustingęs laike ir nesibaigiančiame skrydyje.  Rodos, taip ir turėjo būti,  iš čia aš atėjau ir išeinu į čia, - aš horizontas, aš dangus ir vandenynas. Aš Atlantas, - vienišas ir šaltas, bet stiprus ir nenugalimas. Niekada neišnyksiu, neišseksiu, aš liksiu čia amžiams.
Prieš akis vis dar nieko nesimatė, lengvai kilstelėjau kairįjį sparną ir vykdydamas siųstuvo parodymus, pasukau lėktuvo korpusą 35 laipsnių kampu į Rytus. Pradėjau lėtinti apsukas. Mano didingasis erelis sumosavo sparnais ir sulaikęs kvapą, pamažu ėmė leistis į nežinią, tarsi į putojančio vandenyno gelmes, kad pagaliau gautų ten amžinąjį atilsį. Mačiau, kaip kilometrinės bangos bando siekti mano paukščio kūną, pasijaučiau šlapias nuo bangų mūšos, o gal nuo įtampos... Aš tvirtai laikiau vairą ir stiklinėm akim žiūrėjau į priekį, paukštis skrodė dangų, gelmes ir kartkartėmis aš pamanydavau, kad jau panirau į vandenyną, kad skrendu gelmėse ir matau kaip man šypsosi degančių akių sirenos, kaip nerimastingai lūkūriuoja rykliai, instinktyviai jausdami artėjančią  puotą.  Jaučiaus lyg košmariškame sapne, kuriame man tuoj tuoj pritrūks oro, arba nebegalėsiu pajudinti nė vienos kūno dalies ir nepajėgsiu suvaldyti lėktuvo. Pagautas stiprios oro srovės paukštis susiūbavo ir nevaldomai dungtelėjo pora pėdų žemyn, bet man baisu nebuvo... Kranto nesimatė, tiksliau neregėjau nieko, apart besimaišančio dangaus ir vandens šokio. Grožėjausi. Suvokdamas savo laikinumą ir menkumą atklydusioje, spengiančioje tyloje išgirdau savo balsą:
- Užgožt dangaus, puikybe savo! Menkumu..., aš nenorėjau!
- Ir pasijust paukščiu…, žinau, to negaliu, tai tik iliuzija, apgaulė...
- Atsimenu, kaip su visais Šventais aš išdidžiai, rūsčiai kalbėjau,
- Bet net neįsivaizdavau, kaip dvokia mano karštas kraujas.
Užsimerkiau. Mano iniršęs paukštis siūbavo ir dungsėjo, bet skrido, leidosi į nežinią ir nešė ten mane. Atsimerkiau. Atsimerkiau dar ir dar kartą, palinkau į priekį. Tolumoje švyturiavo krantas. Aš nepalenkiamai artėjau link jo.

2013-02-03 13:05
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-03-01 19:56
Valkas


Maža chaotiška miniatiūrėlė. Jei būtų rašyta ne taip drebančiom rankom, atrodytų visai smagiai.

Bet neatrodo. Paveda vietom šlūbuojantis stilius – autorė vargu ar pasivargino prieš talpindama kūrinį dar kartą perskaityti, ką atskleidžia ir rašybos klaidos. Kita vertus, tarpai, kur į stilių buvo sutelktas dėmesys, skaitosi maloniai ir nestriginėja, tad po praktikos, praktikos ir dar kartą praktikos šitai parašęs žmogus gali šio to pasiekti.

Ach taip, apsukas ne lėtina, o mažina; lėktuvą (jei ne klystu) pasuka ne laipsniais, o valandom. Bet čia kabinėjimasis, kaip ir tai, jog jei jau sparnai plasnoja – kairįjį kilstelti būtų sunkoka, o jei neplasnoja – juo labiau. Nepaisant to, siurrealistinis vaizdelis visai pusėtinas (suprask,  stiklinė iki pusės pilna).


2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-26 04:57
omnia
Kalba - 0.9
Siužetas - 0
Idėja - 0.2
Originalumas - 0
Vertybės - 1

2.1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-23 15:07
Aurimaz
Yra tam tikrų loginių klaidų. Kai kuriose vietose atrodo, kad lakūnas, o ne lėktuvas turi korpusą ir propelerį.

Vaizdinių daug, idėjos - ne kažin kiek. Emocijų irgi pernelyg nesukėlė - dėl to, jog nuolat neapleidžia pojūtis, kad visi vaizdiniai klijuojami kažkaip dirbtinai. 2,5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-05 15:07
sesė_mėta
Pirma pastraipa buvo graži. O po to nelabai supratau kas vyksta. Lyg ir atrodė, kad lakūnas nusprendė pervertinęs savo jėgas ir pavargęs nutarė pasiduoti, o paskui... atsirado krantas ir taip ir nesupratau ar tai turėjo būti gerai ar ne? ar tikslas tiesiog buvo sudužti ir nuskęsti vandenyne, o tas krantas jį nuvylė?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-05 02:09
Laukinė Obelis
Parašyta raštingai, sklandžiai, su įsijautimu. Tačiau kiekvienas tekstas turi turėti idėją, tikslą. Čia nevisai suprantu, kokia esminė mintis. Plius, kad per įsijautimą (manau) yra šiek tiek susipainiota - lėktuvo pilotas staiga virsta Atlantu (nematau tam priežasties), po to vėl grįžta į piloto kėdutę. Va, nuo ten ir ėmė gimti vis daugiau paviršutiniškumo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą