Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Prologas

Silanta.
Vieniša, maža planeta, paklydusi beribėse žvaigždžių platybėse- kažkur toli nuo Žmonijos centrų, ir dar toliau nuo pačio pono Dievo akių. Apleista proto, užmiršta civilizacijos, kai tik vietinių padarų bandos-ragasaurai- kvailos, didžiulius driežus primenčios būtybės- išdidžiai rėpliojo jos paviršiumi. Archyvuose informacijos apie šį pasaulį galėjai rasti tik minimumą- keletą nieko nereiškiančių sausų statistikų bei koordinačių aprašų, ir tiesą pasakius, niekam tai nė velnio nerūpėjo.
Iki Susidūrimo dienų.
Tada, kad ir kaip ironiškai beskambėtų, mažytė nereikalinga planeta staiga  atsidūrė gigantiškų flotilių taikiklių centruose.
Sunku pasakyti kodėl taip nutinka:  kada Visatą sudrebina griausmingų įvykių verpetas ir didžiulės jėgos keičia visuotinį likimą, dažnai, labai dažnai, galutiniai, lemtingi istorijos puslapiai parašomi ne kultūros ir pramonės centruose, ne švytinčiuose miestuose ir prekybos kryžkelėse, o atokiuose, niekam nežinomuose kampeliuose. Toli nuo paprastų žmonių akių, toli nuo paprastų žmonių ausų, ir deja, toli nuo jų paprasto suvokimo. Protinga asmenybė suvokia, kad tie, kurie valdo žiniasklaidos kanalus, dažniausiai pasinaudoja savo galia ir pateikia informaciją taip, kaip  būtų naudinga jiems patiems, ignoruodama plačios žiūrovų ir klausytojų auditorijos poreikius.  Protinga asmenybė žino, jog ta pasaulinė, jos ausis pasiekusi informacija dažniausiai tebūna melas.
Taip, kaip nutiko Silantoje.
Silanta buvo niūrus pasaulis, tinkama vieta išsiaiškinti tokio pobūdžio konfliktus. Čia visą laiką tvyrojo prietema; nelygi,  dantyta tamsių kalnų linija toliuose stiebėsi aukštyn tarsi beviltišai bandydama išsivaduoti iš amžinos prieblandos. Dangumi plaukė storų juodų debesų tumulai, pro kuriuos šiaip ne taip prasiveržusi sistemos saulės šviesa žioravo balkšvu pilkumu. Nuo vieno horizonto iki kito driekėsi siauros, išdžiūvusios, tamsaus grunto dykumos, kur ne kur tviskėjo monotoniškos galinito ir kvarco uolos. Be sarkazmo bei ironijos,  tai- varginantis, nuobodus, netgi erzinantis peizažas, ir jei kurią nors dieną šalimais pasigirsdavo gailus burbuliavimas, šmėkštelėjus išsiblaškusio ragasauro pakaušiui, tai tapdavo tikru spektakliu šioje dykynėje, kur lankėsi nebent paklydusios šmėklos.
Arba karo sūkurio nublokšti, vieną dieną čia tiesiai iš dangaus nusileidę atėjūnai.
Kapitonas Kolinas Negelsonas stovėjo ant vienos kalvos viršūnės ir susimąstęs dairėsi pirmyn. Jo akys nerimastingai šokčiojo horizonto linija, juodų debesų marška, tarsi bandė permatyti toliau. Viena ranka buvo sugniaužta į kumštį, širdis dunksėjo lyg kalvio kūjis.  Neregėti nė jokio ženklo, nė jokio požymio, nė pačio mažiausio- bet kapitonas puikiai žinojo, kad visa tai yra melas. Visu savo kūnu, visa savo siela Kolinas jautė;  atrodė, jog danguje tvenkiasi kažin kokia nematoma grėsmė, šaldo lediniais čiuptuvais jo krūtinę. Toli ten, kažkur labai toli, vėrėsi pats pragaras, o jo gongai rėžė Negelsono mintis.
Kapitonas buvo pavargęs. Pro masyvaus kovinio skafandro, šarvuoto ir aprūpinto specialiais mechanizmais ant sąnarių, pagreitinančiais ir sustiprinančiais paprasto žmogaus judesius, antveidį švietė apsiblaususios akys,  paakiuose buvo susimetė melsvi ratilai.  Veidas rodėsi išblyškęs,  siaura lūpų linija nesišypsojo jau daugel savaičių.  Kolino profilis turėjo kažin kokio taisyklingumo, rimtumo, kilnumo, tačiau jau vien dienomis tie bruožai blanko, traukėsi iš jo veido.  Negelsonas juto, kad net keičiasi jo paties mintys: praranda taisyklingumą ir aiškumą, kuriuos jis puoselėjo savy visą gyvenimą.
O tai jau buvo labai negerai, netgi gąsdino- kapitonas turėdavo sutelkti visą savo stiprybę, jog neišdurnėjęs praleistų dar vieną diena.
Trumpai reziumavus, Silanta blogai veikė žmogaus smegenis.  Karys nežinojo kodėl, tačiau jam tai galiausiai ir neberūpėjo.  Nematė jis ir ant dešinės rankos esančiame indikatoriuje žybsinčio skaičiuko šešiasdešimt du- žyminčio šešiasdešimt dvi standartines paras, praleistas šiame apleistame pasaulyje. Bet koks įprastas laiko matavimas jau seniai prarado prasmę. Kolinui regėjosi, kad jis užklimpės šitoje planetoje ilgus, neturinčius nei pradžios, nei pabaigos metus.
Kas blogiausia, karys net neįsivaizdavo, kiek jam dar reikės šičia praleisti.
Staiga kalvos apačioje kažkas krustelėjo, šįsyk nutraukdamas niūrias kapitono mintis. Pradžioje Kolinas pagalvojo, kad tai- ragasauras, smalsiai pažvelgė žemyn. Deja, suklydo.
Iš už kalvos kampo išniro  keturios masyvios figūros. Kaustyti  plieno batai niauriai girkšėjo,  atėjūnams žengiant Silantos gruntu; menka saulės šviesa silpnai šokčiojo antveidžiais, slydo deguonies bakais, masyviomis, plieninėmis kovinių skafandrų krūtinėmis, didžiuliais lazeriniais rankose laikomais ginklais. Ant išsikišusių antpečių šmėsčiojo raudonos Naujosios Žmonių Imperijos emblemos.
Grįžtantis iš žvalgybos patrulis.
Negelsonas atsiduso.
-Nagi, šuns kumpiai, - pabandė kapitonas nutaisyti kuo žvalesnį ir linksmesnį balsą, prašnekdamas bendru vidinio radio ryšio kanalu. – Kiek ragasaurų nucackinot šįryt?
Kolinas nežinojo, ar tai nuskambėjo taip optimistiškai,  kaip jis bandė pasakyti. Bet tikėjosi. Po visa ko, čia jis buvo vadas ir reikėjo parodyti, jog nors viena asmenybė nepraranda savitvardos šiame Silantos pragare. Bent jau apsimesti.
-Labas rytas, kapitone, - atsiliepė išvargęs balsas ausinėse, visgi, šioks toks linksmumas jame suskambo. –Deja, reikia pripažinti, ragasaurai ne tokie ir buki kaip mes galvojome. Kai Petersonas vieną pagavo ir barake išsikepė pietums, likusieji nuo mūsų laikosi atokiau. Beje, gal ragavote jo mėsos?
- Primena vištieną. Jei neminint to metalinio prieskonio. Valgyti nebegalėjau visą likusią savaitę, o trečiadienio patruliavimą praleidau ant puodo.
- Labai šaunu, kapitone, - nelauktai kario balse pasigirdo neįprastos sarkazmo gaidelės. - Beje, tikrai nebegalėsite valgyti dar vieną savaitę, kai pažiūrėsite į tai, ką radome už gero kilometro.
-E?
-Sekite paskui mumis, - patrulis nusigręžė ir su likusiais patraukė atgal. Iš kur ir atėjo- blankia Silantos dykviete.
Negelsonas tik gūžtelėjo pečiais ir nusekė paskui.

2013-02-01 18:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-03 19:21
Enorca
Aš tai prunkštelėjau kai perskaičiau "/.../ neišdurnėjęs praleistų dar vieną diena.
Trumpai reziumavus, Silanta blogai veikė žmogaus smegenis."

Šiaip tai man visai patiko. Nieko labai įspūdingo, bet, kaip suprantu į super meną ir nesitaikoma. Tik labai daug  minčių pakartotos po kelis kartus, kaip kad su tuo "neišdurnėjimu". Ok, perskaičiau, spratau, kad ten iš nuobudulio norisi akmenis graužti, nu nereikia dar kažkokių "reziumė" :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-02 13:05
Mil2kas
O kas čia tokio jei pats autorius save sukritikuoja? Na ateina nušvitimas šiek tiek vėliau ir tiek. Bent jau matosi, kad žmogis suvokia padaręs ne kokį darbą.
O dėl Mylista lygiavimosi, tai eina nA... nesutinku, nea niekaip nesutinku. Aš PVZ kažkieno KOPIJA nenorėčiau būti. :P
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-02 12:51
Aurimaz
Man tai nelabai priimtina, kai autorius pats įkelia kūrinį, pats save ir sukritikuoja antrame komentare. Autoriau, gal susiskirstykime darbus, ką? Jūs rašote, mes - kritikuojame. Patikėkite, taip bus lengviau. Nes pačiam save prie kryžiaus prikalti kartais ir rankų gali pritrūkti.

Apie kūrinį.
Taip, sutinku - kiekvienas žodis šaukte šaukia, jog čia pirmieji bandymai ir už tai per galvą duoti sunku ir negarbinga. Bet patarimus kelis turiu.

Pirma - kol esate pradedantysis, stenkitės nepradėti kūrinių nuo istorinių apžvalgų, tipo "ten, kažkur kosmose, skraido visų pamiršta planeta, kuri niekam neįdomi..."
Nes jeigu taip užrašysite, tai garantuoju, kad skaitytojui ir nebus įdomu. Jums vertėtų pradėti nuo pagrindinio savo kūrinio veikėjo pristatymo. Pavyzdžiui, jūsų veikėjas gūdžią naktį išeina į žmonių sielų medžioklę, užsivožęs ant galvos titano sluoksniu dengtą puodą ir pasiėmęs medinę mentelę blynams gramdyti...
Iš karto visi skairtytojai ir mato - oba, išėjo kažkoks čiūvas, su puodu ant galvos. Hmmm... įdomu...
O kad kažkur kosmose neįdomi ir visų pamiršta planeta sklando - čia bus galima paminėti pokalbio prie taurelės metu. Pirma užduotis - pagauti skaitytoją už gerklės ir pririšti antkakliu prie pagrindinio veikėjo.
Antra - kaip pradedantysis, turėtumėt vengti 100 dalių romanų. Praktika parodė, kad tokie užmojai miršta po trečios - ketvirtos dalies, nes nebūna pakankamai apgalvoti nuo pat pradžių. Be to, jeigu vėliau ir nueinama teisingu keliu, koją vis tiek pakiša pati kūrinio pradžia, kuri, kaip įprasta, lieka nepasikeitusi ir neįdomi. Taip kad meskite iš galvos romanus, bestselerius ir imkitės trumpų darbelių, kuriuose veiksmas suktųsi greit, veikėjas atsiskleistų jau antrame kadre, o pabaigoje jo žmona netgi suspėtų susilaukti penkių vaikų. Žodžiu, tegyvuoja trumpi darbai. Kai juos įvaldysite, tada ateis laikas ir romanams. Kad būtų aiškiau ir ne taip pikta, pasidalinsiu asmenine patirtimi - savo pirmus 20 literatūros kūrinių sukišau į pečių ir nesigailėdamas brūkštelėjau degtuką. Dabar jie gyvi tik mano prisiminimuose, kaip jaunų dienų pravalas.

Trečia - prieš rašydamas kūrinį gerai apgalvokite smulkmenas. Pavyzdžiui, jeigu nusprendžiate modifikuoti dabartinę gyvenamąją aplinką, pagalvokite, kokią įtaką pokyčiai turės kasdieniam gyvenime. Kartais autoriai tai labai pamiršta. Taip ir išdygsta gyventojų pilni miestai vidury sausų dykumų, kur nėra nė lašo vandens, o žmonės nemiršta iš troškulio tik todėl, kad autorius neleidžia.

Ketvirta - pagrindinis kūrinio veikėjas. Apgalvokite jį iki smulkmenų - ne tik drabužius ir grožio kiekį, bet ir visas charakterio savybes - tiek geras, tiek blogas. Kad neklajotų po pasaulį vietinės reikšmės dievas, nesibijantis kulkų ir tratinantis visas sutiktas moteris iš eilės. Bei visada žinantis, ką daryti.

Na ir penkta - padirbėkite ties savo kūriniu. Kad skaitytojas jus pradėtų gerbti, jis turi matyti ne vien idėją, ne vien veikėją, bet ir tikrai gerai atidirbtą visumą.

Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras (4) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-02 01:52
5th Dimension
Teisingai. Palaukim antro blyno. Tik nedėliokit kuolų, dar per anksti:D
Mylistai padėkosiu už kritiką, Nuar- už palaikymą.
Jumis sudėjus į vieną personą, gautųsi tobulas komentatorius- ne tik pamokantis, bet ir palaikantis bei rūpestingas:D
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-01 23:47
Nuar
Nesutikčiau su Mylista. Jei mes lygiuotumėmės tik į tam tikrus autorius, kurių kūryba čia yra standarto etalonu, tada čia būtų tik Mylistos, Meškiuko, Flax ir Weird Star darbai. Įvairovė žavi ir pritraukia skaitytojus. Dabar Jūsų, Mylista, pasisakymas, skamba taip, lyg mes trukdytume kitiems savo netobulumu. Tai labiau priekaištas, nei komentaras po kito autoriaus darbu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-01 23:06
Mylista sutinka su viskuo
5th Dimension, turite šiokių tokių rašymo sugebėjimų, ranka nekyla rašyt vieneto. Bet, iš kitos pusės, negalima ir pagirti, nes rašot su trejetukininko mentalitetu: nu va, kažką parašiau, nu va, bus gerai, nu va, įdėsiu į rašykus.

Rašykai, ypač fantastikos skiltis, turi savo standartą. Perskaitykit, pavyzdžiui, Flax'o "Sinergija", ar Weird Star "Apie vabalą ir broliuką", ar Meškiuko "Tas prakeiktas šuo".
Kai norėsite dėti kitą savo istorijos dalį, palyginkit ir paklauskit savęs - ar mano parašytas tekstas yra skaitomas, įdomus, konkurencingas, lyginant su šitais tekstais?

Tai, ką idėjot dabar, yra neskaitoma, neįdomu ir nekonkurencinga. Bet, atrodo, galėtumėt geriau. Pirmas blynas visiems būna apsvilęs. Pažiūrėsime, koks bus antras.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-01 19:18
5th Dimension
Šiaip jei rimtai, tai iš dalies sutinku. Turiu omeny, tai tikrai neprimena alien vs predator, bet į warhammerius is starcraftus tai dar ne tiek priminti gali. Galbūt pradžia šabloniška, na kažkokie uniformuoti koviniais skafandrais vyrukai kaip iš warhamerio kokio, bet tai tik...na nuo kažko reikia pradėti. Ir iš tiesų pavadinimas ragasauras man kilo iš pirmo starcrafto, nes būdavo ten tokie keisti gyviai, kurie skleidžiai tokius kerepliškus garsus, jie vadindavosi ragnasaur. Pagalvojau kad man kažko panašaus reikia- žioplio gyvo. Tai išmečiau raidę n ir galvojau niekas nepastebės:D Tačiau jei ką ir nukopijavau, tai jų žioplą elgesį, ne išvaizdą, nes juk parašyta kad ragasaurai primena driežus...Jei niekas man kuolo neįpils, kada nors pabandysiu išsamiau aprašyti "ragasaurų" ypatybes kuom jie skiriasi nuo "ragnasaurų":D O šiaip tai tikrai ne starcraftas, kai kurie elementai žinoma bus panašūs, bet mintį visai kitokią norėjau plėtoti, kažką panašaus į susidūrimą tarp gėrio ir blogio, su išryškintom ideologijom- kūrinyje turėtų atsirasti ir kažkokia devil armija ir gerųjų ateiviu armija- o pagrindinis herojus tarsi įmetamas tarp jų ir paliekamas mokytis, daryti pasirinkimus ir suprasti geriau viską, labiau pažinti jį supančią Visatą bei tam tikrus filosofinius principus.
Aš siūlyčiau palaukti, pakentėti tuos šablonizmus, kol kūrinys peraugtų į kažką daugiau ir leistų atsiskleisti idėjoms, kurių nei starcrafte, nei warhameryje nėra, nei juolabiau jokiame alien vs prediator.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-01 18:23
5th Dimension
:D Kur tu čia prediatorių su alien matai?:D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-01 18:20
Meškiukas
Pagriebei Starcraft2, sumnaišei su Warhammer, viską supylei į Alien vs Predator ir tikiesi užsimerkęs kažką gauti. Na jau ne, nepavyks. Neužtenka skambių žodžių, dažniausiai skaitytojai kažkokios idėjos ir prasmės nori.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą