Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Gyveno kartą, mūs mylimoj Lietuvoj šalelėj senelis ir senelė. Jų mylimi vaikeliai seniai jau pasakė kad „negali padorus žmogus būdamas čia pragyveti“ ir išlėkė už jūrų marių geresnės dalios ieškoti. kartą senelis išėjo į mišką malkų kirsti. Ir sutiko jauną mergelę, kuri raudodama keleliu ėjo. Senelis ir sako: ko ašarėles lieji širdele mano? -Tai kaip man neverkti, kad paskutinius centus, mano jaunikaitis per gerklę praleido ir iš namų išvarė. prapulsiu dabar seneli mielas. Atsakė baltveidė ir dar graudžiau pravirko. Senelis giliai susimąstė, jo taurų veidą mąslios raukšlės padabino, ir tarė jis balsu išmintingu: Kad moteris gera būtų- vyras lauk nevarytų. Ir nuėjo žila galva linguodamas. Grįžęs senelis su savo bobute sunkiai nugarą lenkė, skanesnio kąsnio akyse neregėjo ir dažnai sakė, kad prie ruso lengvesnė duonelė buvo. Sunku nepriegulnioj Lietuvėlėj gyvent... O paskui pasimirė. Tokius žmones priimta paprastais vadinti.
  Jų sena trobelė sutręšo, sienojai suiro-trobelės kaina gerokai krito.  Kubilizmas plačiai kerojosi (vaje!)... Tuo metu, keliu jojo anksčiau minėtas jaunikaitis. Šiais laikais jodinėt nedaug kas moka. Tradicijas saugojo greičiausiai.  Dabar daugiau visokių mandrų, tolerantiškų bastosi- vis ta globalizacija... Jojo jojo, kol prijojo kryžkelę. prie jos buvo ženklas, kuriame užrašyta: „į kairę suksi- su BIRUTE draugausi, i dešinę suksi- nepopuliarus būsi. O jeigu vietoj stovėsi, tai netoli nueisi“. Jaunikaitis žiūrėjo į ženklą ir mąstė. Ką mąstė velnias žino- skaityti buvo nepratęs.
  Jaunikaitis didelis patriotas ir geras žmogus buvo: didžiai tėvynę gerbė ir tautos grynumu rūpinosi. garsiai šaukdavo jaunikaitis „ Lietuva- lietuviams“, ir kitokių baisiai kilnių nesamonių sakydavo. Džiaugės tėvynė tokį sūnų augindama. Kaip nesidžiaugsi?! O sūnus už meilę tinkamai dėkojo: gražino gimtos šalelės veidą, prie sinagogų, taurumu pasižyminčių žinduolių- kiaulių, galvas dėdamas, bei viešoj erdvėj senus baltų saulės simbolius platindamas su senobišu lietuvių posakiu „judden rauss“ prirašytu. Toks  šaunus jaunikaitis jojo.....
2013-01-28 00:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-07 12:24
Le Hawk
Pradžia gera, su labai taiklia ir skania ironija, labai gerai atspindinčia šiulaikinės Lietuvos situaciją. Bet vis dėlto būtų įdomu žinoti, kur jis nuėjo.

Visuomenės kritika šiuo atveju tikrai taikli ir įdomi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-28 20:00
tictac_it
jo jo ... :) 1
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-28 14:40
kaimo vaikas
na,su tuo maralu ir pletojimu tai taip. si tokia fragmentine pasakele gime kaip ir netycia ir pletoti jos negalvojau, pamaniau, kad gavos tiesiog sioks toks dabartines visuomenes kasdienybes paveiksliukas... O del ese tai jo. nelabai vietoj cia imeciau, et nelabai ir prie prozos lipo-per daug jau trumpas...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-28 00:14
Kotrynaaai
visai įdomiai pradėjai ir įpusėjai tą pasaką liaudies, tik kodėl nepratęsei katron gi pusėn pasuko, nes sudomijai ir apšovei... taip lyg ir tuščiai užbaigei, būčiau kažkaip taip pabaigęs tą pasaką:"...-skaityti buvo nepratęs.
Tai mąstė taip:'' su Birute jau draugavau, labai pasiutus, špitna merga, met buvo pripratinus dirbt, ''nepopuliarus būsi''tai čia labai mundriai parašyta, nežinau ar kai esi nepopuliarus smagiau geriasi, nei dabar, matyt teks atgal grįžti..." apsisuko ir grįžo atgal jaunikaitis pas verkiančią baltaveidę mergelę ir nepraustaburnius draugus nelegalius miško kirtėjus. Mat buvo didis tėviškės ir jos gamtos patriotas.''
Na ir tada gali savo moraliuką pavaryt.Nors jis gan toks niekur nevedantis. Matyt apie tai ir yra tavo pasaka, po šimts!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-28 00:13
Zirgulinis be kirčio
Kur esė?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą