Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šiandien rugpjūčio šešioliktoji. Aš vaikštau po namus ir dėliojuosi savo daiktus, kurių, anot mamos, turiu daugiau negu sveiko proto. Sumišusi ir išsiblaškiusi, staiga atsisėdu ant lovos kampučio ir bandau įsivaizduoti savo rytojų. Matau Tulūzos traukinių stotį, senelį, prekiaujantį senais laikraščiais ir apkūnias miesto moteris, besislepiančias nuo karščio bangos. Vienaip ar kitaip, viešėti Paryžiuje man patinka ir, sakyčiau, visi nesusipratimai kelyje atperka net vieną kvadratinį metrą Eliziejaus laukų. Istorija apie tai nutyli, tačiau aš – ne: šis sykis – išimtinis. Prieš savaitę nugirdau mamą kalbant telefonu su daktaru, dirbančiu Švento Luiso ligoninėje. Jis atburbėjo tikrą monologą, todėl nesupratusi net menkiausios detalės, nusprendžiau nueiti į savo kambarį ir apsimesti, kad skaitau knygą. Po dešimties minučių išgirdau beldimąsi į duris:

-    Amelija, ar galima užeiti? – paklausė mama.

- Šimts pypkių! Tikriausiai svyla padai dėl to, ką turi šį kartą man pasakyti. Tiesa?

- Apie ką tu? Aš tiesiog sulaukiau daktaro Žano skambučio. Turėtum džiaugtis, kitą
penktadienį mūsų laukia vizitas Švento Luiso ligoninėje.

- Man pradėti ploti rankomis dabar, rytoj ar penktadienį?

- Gal kada nors mesi šalin tą ironiją?

- Mama, ironija – ne batai. Ji nespaudžia ir gyventi kartu su ja – visai smagu.

- Jei tik žinočiau, ką norėjai tuo pasakyti... – mama nuleido galvą ir lyg pralaimėtoja išėjo iš mano kambario.

Ji išgaravo kaip vanduo saulės atokaitoje, palikdama mane priešakyje su beviltišku savigraužos jausmu. Tą akimirką mano krauju, rodos, buvo galima mirtinai apiplikyti kokį visų bėdų atpirkėją, tačiau toks neegzistavo net už fantazijos ribų. Vieneri metai, keturi skirtingi daktarai ir dar tuntas varijuojančių prognozių. Kas šįkart? Vidinė ironija sprendžia spąstus tiesai, tačiau pastaroji – pranašesnė. Akimirksniu prisimenu paskutinį apsilankymą ligoninėje:

- Laba diena. – Tariu per slenkstį gydytojui Pjerui.

- Miela Amelija Bordo iš... Tulūzos, skuoskite į 223 kabinetą. Ten jums bus atlikta rentgenograma. – Atsakė jis šaltai, nepakėlęs akių nuo šūsnio popierių, gulėjusių ant rašomojo stalo.

Dievaži, tą akimirką norėjau peržengti slenkstį, kuris buvo tarytum užtvaras, skiriantis du priešingus polius, ir parodyti dešimtis anksčiau darytų rentgenogramų, kurias ignoravo jo netikra šypsena dvokiantis veidas. Vieneri metai, keturi skirtingi daktarai, tuntas varijuojančių prognozių ir abejingumo sukeltas piktnaudžiavimas gama spinduliuote. Istorija dar tik įgauna koloritą. Rytoj savo magiją galės pademonstruoti ponas Žanas, kurio bandomuoju triušiu eilinį kartą būsiu aš. Jis padarys rentgenogramą, išrengs mane iki pusės ir savo pacientų sielomis prisisunkusiomis rankomis čiupinės mano stuburą. Lieps lenktis į priekį, tada į šoną ar atgal ir neištvėręs tars tą patį, ką ir praėjusieji kirminai:

- Progresuoja. Reikėtų pasikonsultuoti su chirurgu, kuris specializuojasi būtent ortopedinėje chirurgijoje.

Šį scenarijų jau žinau atmintinai. Daktaras X pataria apsilankyti pas daktarą Y, o pastarasis siunčia kuo toliau iki paties Z. Niekada nebuvau verksnė, elgdavausi kaip galima teisingiau, idant išvengčiau akistatos su karma, tačiau dabar esu lyg į arbatą spaudžiama citrina. Viskas aplinkybių ir svetimų žmonių rankose. Aš galiu tik apsišarvuoti geležine kantrybe, užsimerkti ir prisiminti, kad man tik liepą suėjo aštuoniolika. Galbūt aš daug ko nesuprantu?

- Viskas, to jau pakaks! – Šūktelėjau sau.

Numetusi knygą, kurios net neskaičiau, atsistoju ir išeinu į virtuvę. Spintelėje susirandu mėtas, parvežtas iš Avinjono ir pasidarau gaivinančios mėtų arbatos. Už lango baisi kaitra. Tulūza kenčia nuo tvankumo ir išvargusių žmonių apatijos. Kenčia šunys, katės ir tarakonai. Kenčia ir kaimynų biglis, kurį regiu per langą kiurksint šešėlyje. Nuleidusi galvą žemyn, pamatau trupinių kilimą, kuris veda tiesiai į mano kambarį - stresas žadina apetitą. Paėmusi arbatą, leidžiuosi orientyrų vedama ir sugrįžtu į savo teritoriją, kuri kvepia anyžiais, mėtom ir indiškais smilkalais. Išsidrėbiu ant savo minkštos lovos ir suprantu, jog rytoj penktadienis arba viso labo 1/31 rugpjūčio mėnesio.  Tai bus eilinė diena, kai skraidys lėktuvai, gims žmonės, kažkur kitame pasaulio krašte kas nors įsimylės – elementari kasdienybė. Rugpjūčio septynioliktosios penktadienį, aš lauksiu autobuso, matysiu tą patį senelį, pardavinėjantį senus laikraščius, o galbūt ir kažkas naujo atsiras horizonte.

- Niekada negali žinoti, n-i-e-k-a-d-a. Jei ir išrado kažkas variklį, tai tikrai ne Rudolfas Dyzelis, o greičiau kažkokia Dievybė. Ji priverčia žmogų eiti lynu užsimerkus ir tikėti, jog dėl potencialaus suklupimo bus kaltos ne užrištos akys, o atsitiktinumas, kurį dažnai esame linkę vadinti likimu. Tai – gyvenimo variklis, kurio aš neišradau, tačiau kuo puikiausiai suvokiu. -  Tariau pusbalsiu lyg paranojos kankinama ir, atsigulusi ant pilvo, užmigau.
2013-01-19 01:03
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-21 20:07
Laukinė Obelis
Esu mačiusi kūrinį, kur viskas pasakojama pirmuoju asmeniu, bet kiekvienas skyrius - iš kito veikėjo lūpų. Savotiškas sumanymas. Dar keisčiau būtų, jei nuo pirmojo staiga būtų pereita prie trečiojo. Man, kaip skaitytojai, tuoj pat kiltų didelis klausimas - kodėl? Bet tam juk galima rasti daug gerų pateisinimų. Sakysim, gal ta veikėja nualpo, gal ją išoperavo ir ji pasakoti nebegali, todėl istoriją tęsia kažkas kitas. O vėliau gal ir veikėjos balsas sugrįš? Įdomus būtų eksperimentas, ką?
Kita vertus, manau, nebūtina išlįsti iš pirmojo asmens, kad aprėptumėte šiek tiek plačiau. Net ir tokioje pasakojimo formoje motinos (ir ne tik motinos) paveikslui juk galima būtų suteikti keletą detalių, kurios pabrėžtų ją kaip individualybę, o ne vien tik parodytų ją kaip figūrą, matomą pasakotojos akimis. Sakysim, veikėja ten kažką mamai atrėžė, o ta apsisuko ir išėjo. Kodėl? Ar tai įprasta mamoms? Ar ji visada taip daro, gal tik kartais, o jei visada - kodėl? Galima būtų pasvarstyti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-21 18:38
Empty Broadway
Ačiū už patarimą. Šiandien pradėjau rašyti antrąją dalį, tačiau iškilo keletas klausimų.

Pirmąją dalį rašiau I asmeniu, nes tokiu būdu man lengviau išreikšti kūrinio "aš" išgyvenimus.

Minėjote, jog reikėtų išlįsti iš savo skūros ir pažvelgti į situaciją iš šalies. Kaip tai padaryti? Galbūt antrojoje dalyje kalbėti trečiuoju asmeniu ir įterpti kokį "visažinį" pasakotoją? Tokiu būdu galėčiau aprėpti situaciją iš truputį platesnės perspektyvos.

Ar tai nebus įvardinta kaip sistemos nepaisymas? Ar galima taip kaitalioti asmenis, kaip ir minėjau, nuo I-ojo antroje dalyje pereiti prie III-ojo?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-21 00:08
Laukinė Obelis
Manau, padėtų, jei bandytumėte išlįsti iš savo skūros ir pažvelgti į situaciją iš šalies. Pavyzdžiui, dabar motinos paveikslas ganėtinai plokščias, nes į jį žvelgiama tik iš dukters perspektyvos, o jei įvertintumėte iš šalies, personažas įgytų daugiau spalvų. Žinoma, nesakau, kad derėtų bandyti įsikūnyti ir į tėvą, ir į motiną, ir į dukrą, bet kiek platesnė perspektyva vis dėlto nepamaišytų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-20 23:29
Empty Broadway
Beje, parašiusi dar dvi likusias dalis, įkelsiu jas visas kartu su pataisyta pirmąja dalimi.

Tikra tiesa, dialoguose galima atrasti nevykusių dalykėliu ir dviprasmybių. Šiandien redagavau tekstą, dabar jis iš tikro skaitosi daug lengviau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-20 22:59
Laukinė Obelis
Šauniai. Susižavėjau, ypač, kai paskaičiau autorės komentarą ir sužinojau, kad jai išties aštuoniolika.

Žinoma, knieti pasikabinėti prie dialogų, paburnoti, kad motinos paveikslas šiek tiek anonimiškas ir truputį paradoksalus, bet nieko, visa kita puiku.

Rašau stiprų ketvertą ir laukiu kitų dalių. Tik neskubėkite... Subrandinkite. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-20 22:43
Empty Broadway
Labai dėkoju už Jūsų nuomonę. Iš tikrųjų labai įdomiomis aplinkybėmis atsirado pirmoji šio kūrinio dalis. Jei atvirai, tai "Visi keliai veda į 307-ąją palatą" yra kadaise mano pačios išgyventa istorija. Praėjo daug metų, kol ryžausi visa tai prisiminti ir pabandyti "įvilkti" į truputėlį kitokią formą.

Esate teisi, kūrinio erdvė nėra man artima, tačiau vien tik dėl to, kad vaizdavau Tulūzą ir sugalvojau naujus veikėjus, galėjau užbaigti pirmąją dalį.

Dabar turiu keletą idėjų ir žinau, ką konkrečiai rašysiu dar dviejose dalyse. Dabar laukiu šiokio tokio įkvėpimo - gal aplankys. Manau, turėtų išeiti ganėtinai neblogas apsakymas, atsižvelgiant į tai, jog man viso labo aštuoniolika ir patirties stoka akivaizdžiai jaučiasi pačiame tekste.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-20 19:26
Marquise
Sveika atvykus - neblogas debiutas.
Tiesą pasakius tekstui pretenzijų neturiu. Viskas sklandu, yra gražių detalių.
Prie turinio nesikabinėsiu, nes kaip suprantu čia tik pradžia, taigi sunku ką pasakyti - paaiškės ateityje, ko verta istorija.
Man gal tik vienas klausimas: kodėl renkatės tokią tolimą šalį savo istorijai? Argi nėra lengviau rašyti apie aplinką, kurią pažįstat, žinot papročius, žmones, peizažus ir tt.? Bet čia tik šiaip pamąstymas, nesusijęs su vertinimu, nes čia autoriaus teisė rinktis.

IV už puikią pradžią.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-19 13:25
Empty Broadway
Kritika suteikia galimybę tobulėti, todėl ją priimu teigiamai.

Ką tik pataisiau kai kuriuos nesklandumus, ar yra galimybė šiame puslapyje redaguoti įkeltą prozą?:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-19 12:10
Balbina
- Viskas, to jau pakaks! – Šūktelėjau sau
 
va, čia šūktelėjau - mažoji.

Pagooglinkite. Išmeta taisykles ir pavyzdžius. Pati amžinai susipainioju.
Nepykit, kad tiek daug prirašiau ir neimkit už rimtą, nesu nei kritikė, nei patyrus rašeivė. Tiesiog patiko jūsų tekstukas ir perskaičiau gan atidžiai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-19 11:59
Empty Broadway
Labai ačiū, pabandysiu suredaguoti tekstą, nes vakar jį parašiau per keletą valandų. Žodžiu, skubėjau kuo greičiau parašyti, nes bijojau, kad kitą rytą pabudus, neturėsiu jokių idėjų. Taip jau būna.

Dar norėčiau paklausti dėl autoriaus žodžių. Teko mokytis, jog autoriaus žodžiai pradedami didžiąja raide, jeigu priešais buvęs sakinys baigiasi tašku. Ar aš klystu? :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-01-19 11:46
Balbina
Tekstas sklandus, lengvai plaukiantis, jauno žmogaus desperacija, susidūrus su sunkumais. Perskaičius jaučiu teksto skonį, bet ne itin stiprų, galėjote ir aštriau, būdingiau aštuoniolikmečiui.
Užkliuvo:
  nesusipratimai kelyje atperka net vieną kvadratinį metrą Eliziejaus laukų

  palikdama mane priešakyje su beviltišku savigraužos jausmu

  Vidinė ironija sprendžia spąstus tiesai, tačiau pastaroji – pranašesnė

    kurias ignoravo jo netikra šypsena dvokiantis veidas.

    elgdavausi kaip galima teisingiau, idant išvengčiau akistatos su karma

mano, manęs - dažnokai
mėtos, mėtų

Tai bus eilinė diena, kai skraidys lėktuvai, gims žmonės, kažkur kitame pasaulio krašte kas nors įsimylės – elementari kasdienybė - labai įprastas banalus sakinys, nepildantis, o gadinantis tekstą

ir tiesioginė kalba
iš pradžių skyryba tvarkinga, paskui....
  Po tiesioginės kalbos rašomas brūkšnys ir pradedami autoriaus žodžiai mažąja raide.

 

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą