Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys dalyvavo konkurse.


1909 gegužės 29 d., Bernotai

Kaip gera vaikščioti senais, iki kaulų smegenų pažįstamais takais! Kaip gera, kad metai iš metų čia, savo paties rankomis sodintoje alyvmedžių giraitėje, randu dvasios ramumą ir prieglobstį. Tik būdamas čia apmaldau širdies gėlą.

Pavargau... Brangus prieteliau, turiu pripažinti, jog iš tiesų pavargau nuo aplinkinių, žvelgiančių į mane su pagarbia baime, nerimu ir begaliniu varžymusi. Pavargau nuo savęs - nuo jaunystėje užsikrautos naštos, nuo prieštaringų minčių. Tik tu vienas, vienas, brangus dienorašti, žinai, kokia kaina moku už tai, kad nesugebėjau atsisakyti įgyvendinti tėvuko svajonės. Sunku pripažinti, bet tai tiesa. Tiesa, kuri bemaž antrą dešimtį metų mane dusina!

Kodėl?
Pasakyk, kodėl gyvenimas toks sudėtingas?
Kodėl turi rinktis kairę arba dešinę, o ne aukso vidurį?
Kodėl moralė, visuomeninės normos tokios nepakeliamai skaudžios?
Ir kodėl negalima visko pradėti iš pradžių?
Jei tik galėčiau atsukti laiką atgal...

Būčiau paprastas mačiulių Jonukas. Vėlei nerūpestingai vaikštinėčiau po žydinčias pievas. Braidyčiau po Sandravos ir Luknės upelius mėgindamas sučiupti ilgažnyplius vėžius. Dirbčiau varginančius, bet malonumą teikiančius ūkio darbus: arčiau, sėčiau, akėčiau. Laikas nuo laiko smagiai šnektelėčiau su artimesniais ir tolimesniais kaimynais. Subatvakariais iki paryčių šokdinčiau kaimo mergeles...

Ech, pamiršau, juk ir šokti nemoku! Bet dėl jos, dėl savo išsvajotosios, išmokčiau. Kalnus nuversčiau dėl jos nuostabių, kosmoso platybes siekiančių, dviejų žiburėlių!

Iš Danutės akių tai dangus, tai naktis;
Jų gelmė - amžina paslaptis!
Pasakyk, pasakyk, kas per galia-dvasia
Tavo žavinčiose akyse?

Tačiau esu kunigas - tarpininkas tarp šio ir anapusinio gyvenimo. Kai kas pasakytų, kad netgi nebe žmogus. Antžmogis? Žemiškasis ganytojas? Bet niekas gi neuždraus man minėti josios akių. Juolab, kad...

Kad man vakar sakei, jogei myli mane,
Tų akių neužmiršiu, oi ne!
Lyg pavasario rytas, kad šypsos meiliai
Ir jo žavi pirmi spinduliai.

Bet dabar į akis tau pažvelgti bijau:
Jas blakstėnais užleidi tuojau...
Pasakyk man vienam, pasakyk, balandėl!
Ko taip liūdi? Kodėl, oi kodėl?

Kodėl taip nyku? Esu pripažintas poetas, gerbiamas profesorius, kunigas. Laikausi oriai, nes to reikalauja manoji padermė - sutana. Tik viduje esu tarsi rudens audrų draskomas ir blaškomas vienišas alyvmedžio lapas. Kasnakt sapnuoju tas akis, kasnakt prabundu išpiltas šalto prakaito ir meldžiu: „nekankink, nekankink jau daugiau, Viešpatie mano“, „neišduok, neišduok, o širdie, nevilty“! Bet išaušus naujai dienai atkuntu, šiek tiek palengvėja.

Aš tau giesmę nešu ištvermės ir vilties
Po sunkios vakarykščios nakties!
Daug kentėjus Danute, užmirški vargus!
Juk tu - mano naktis ir dangus...

Taip ir nešu kryžių per savo rankomis sodintą alyvuogių giraitę. Kas žino, gal Viešpats susimylės ir atleis už mano išdavystę? Kaip žmonės pasakytų – kenčiančiam dangus. Dangus ir man, ir Danutei.

2012-11-28 20:12
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-07 10:41
Balbina
Kritikams jūsų idėja, kiek suprantu, nelabai patiko. O man, tiesą sakant, jūsų sumanymas pats įdomiausias ir patraukliausias: rasti viską čia pat, šalia savęs, būtent tas sumanymo paprastumas ir artimumas mane sužavėjo, apie išpildymą nekalbu, aš ne kritikė, nesigilinau. Pati mintis įdomi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-03 11:54
Lengvai
Alyvmedžių giraitė – yra.

Išdavystė – užskaitom.

XXa. Pradžia – yra.

2 persoažai – blankiai. Danutės nelabai personažu pavadinsim, ji tik minima kaip prisiminimas.

Apskritai, visos konkurso sąlygos, atrodo, pritemptos: ir alyvmedžių giraitė ir išdavystė. Tekstas nesužavi, nors persiskaito greitai ir lengvai. Nėra istorijos, kurią būtų įdomu sekti, o emocijos perteiktos pernelyg neryškiai.
2,0
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-02 16:50
Marquise
Apie vertinimo metodiką galite paskaityti mano dienoraštyje.

Tema: išdavystė – išpildyta (nors galima būtų pasiginčyti, bet lai bus Jūsų naudai).  
Personažai: du – (-1) Personažai turi būti du. Danutės neskaitau, nes ji tiesiog apmąstymų objektas, o ne savarankiškas veikėjas.
Veiksmo vieta: alyvmedžių giraitė – (-1) Jei jau pasirinkote realistinį siužetą ir dar daugiau – realų žmogų, tai rašyti, kad jis vaikšto po alyvmedžių, kuri pabaigoje dargi virsta alyvuogių, giraitę („Taip ir nešu kryžių per savo rankomis sodintą alyvuogių giraitę“) yra tiesiog sukčiavimas. Lietuvoje šie medžiai neauga.  
Laikas: (1900 – 1920) metai – išpildyta.

Jūsų galimų gauti balų maksimumas: 3


Kiti pastebėjimai/ pastabos/ komentarai:
Visų pirma manau, kad labai ambicinga ir šiuo atveju pražūtinga rinktis realų žmogų, kaip veikėją ir dargi kalbėti jo lūpoms. Tose vietose, kur kalba Maironis tekstas nykus, labiau konstatavimas ir atskiri teiginiai, nei išgyvenimai ir pajutimai. Jei atmestume Maironio eiles iš Jūsiškio ne kažkas ir lieka.
Nors mintis man patiko. Ir eilėraštis parinktas gerai.


Jūsų darbo galutinis vertinimas: 1,9
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-12-01 22:13
tictac_it
1,8

Taip taip , buvo pletkų apie gerb. Maironį , buvo ... bet iki kaulų smegenų yra aišku kad Bernotuose alyvmedžių nepasodinsi - nebent tik vazone :) - ir skaitant tekstą yra sunkoka tikėti kad tie alyvmedžiai - tik dvasios būsena galėtų būti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-29 11:03
bibliotekininkė
Užkabino....... Gilus tas jūsų išgyvenimas, įtikinamai parašyta, tarsi tikrai tas skausmas jūsų būtų.. Kunigas - taip pat žmogus, klystantis ir turintis jausmus, ne antžmogis koks.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą