Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šaligatviu eina išsiblaškęs poetas. Išsiblaškęs – ir todėl laimingas. Išdykę vaikai, pasislėpę už namo kampo, laukia Poeto. Kai susiduria išsiblaškęs Poetas su išdykusiais vaikais, tai dažnai geruoju nesibaigia. Žymiai dažniau tai baigiasi bloguoju. Vaikai trukteli vielą, kurios galas pritvirtintas prie kanalizacijos dangčio. Dangtis pasikelia. Bet koks normalus žmogus būtų tai pastebėjęs. Bet Poetas juks išsiblaškęs. „Tai neturi įvykti! “- sušunka susijaudinęs žiūrovas. Bet tai įvyksta – Poetas prasmenga skradžiai šaligatvio. Dangtis užsitrenkia, viela nutrūksta, vaikai išsigąsta. Ir, užuot bandę išlaisvinti Poetą arba pranešę suaugusiems, išsilaksto (kitaip vaikai ir negali pasielgti) į visas puses. Viso filmo metu mes kartas nuo karto regime bėgančius vaikus – scenarijaus autorius pats senai buvo vaikas ir užtai gerai neįsivaizduoja, ką, be bėgimo ir išdaigų, dar gali jie veikti. Poetas sėdi požemiuose, gretimais pasistatęs degančią žvakę (iš kur žvakė?! - bet tai jau scenarijaus autoriaus reikalas) ir rašo poemą, niekuo nenusileidžiančią Dantės „Pragarui“.

Kita scena – skrendantis lėktuvas. Lakūnai lošia kortomis, lėktuvas beveik nevaldomas, keleiviai kol kas nieko nežino, stiuardesės savo elgesiu neišsiduoda, artėja atomazga.

Dar kita scena – tardytojo kabinete. Tardytojas stovi prie lango ir rūko, o tardomasis sėdi nuleidęs galvą. Tardytojas:
-Ir tada jūs užmokėjote 30 rublių 52 kap.?
Tardomasis:
-53...
Tardytojas:
-Aha! Štai tu ir pakliuvai! Vadinasi, tu nužudei Kepėją! Tu! Pats išsidavei!

Tardomasis tyli, įbedęs buką žvilgsnį į grindis. Staiga pašoka nuo taburetės, stipriu mostu nubloškia Tardytoją į šalį ir su visais stiklais šoka per langą. Dešimtas aukštas. Krisdamas Tardomasis mąsto, ką gero nuveikė per gyvenimą. Prisimena, kad neatidavė penkiolikos rublių savo draugui Oficiantui ir ironiškai nusišypso. Tuo metu apačioje stovi Kepėjas. Tardomasis švelniai nukrenta ant Kepėjo pečių, abu nuvirsta, atsikelia – sveiki, gyvi. Kepėjas valosi dulkes nuo savo naujo raudonai rudai smulkiai dryžuoto švarko, o Tardomasis apstulbęs stovi šalia.
-Tai tu gyvas, Kepėjau?!
-Taip, - sarkastiškai atsako šis, - duonos kepaliuką, kuriuo tu trenkei man per galvą, buvau išsikepęs sau, o ne į parduotuvę vežti. Cha-cha-cha!

Atsiveria durys, išbėga Tvarkos Saugotojai, suima Kepėją, kuris stengiasi ištrūkti ir šaukia:
-Paleiskit! Jūs mane su kažko sumaišėt! Jūs neturite teisės!

Čia pro duris išeina Tardytojas ir, nepaleisdamas iš dantų cigaro, taria:
-Kepėjau, tu demaskuotas! Mes išsiaiškinom, kad nuo kiekvieno kepaliuko tu nugvelbdavai po 15 g miltų!

Kepėjas, supratęs, kad nebeišsisuks, bando nusišauti (iš kur pas jį pistoletas?! - bet ir čia scenarijaus autoriaus reikalas). Tvarkos Saugotojai Kepėjui nusišauti neleidžia, ir nuveda jį pro duris. Tardytojas taria tardomajam:
-Prisivirei košės. Daugiau saviveikla neužsiimk. Gerai, kad laiku sugavom Kepėją.

Pro šalį prabėga vaikai – tie patys, kurie nuskriaudė Poetą.

Filmas baigiasi. Nesupratingas žiūrovas nepajėgia suvokti, koks ryšys tarp visų scenų. Supratingas žiūrovas nesupratingam aiškina:
-Taigi tas Poetas, kur įkrito, yra to Oficianto, iš kurio tas, kur šoko pro langą, pasiskolino penkiolika rublių, pusbrolis.

Nesupratingasis klausia:
-Kas pro langą šoko – pusbrolis?

Supratingasis pradeda pykti:
-Ne pusbrolis, durniau, pro langą šoko, o tas, kur Kepėjui per kaušą kalė su plyta, t. y. su duona. O ten lėktuve, kur lakūnai kortom lošė, skrido to Kepėjo žmona, supranti? O tiems lakūnams ta stiuardesė, kur mineralinį po saloną nešiojo, narkotikų davė. Užtai jie durnių ir lošė, kad nieko nesuprato, supranti?

Nesupratingajam ničnieko neaišku, bet jis linkteli galva, nenorėdamas dar labiau įpykinti supratingojo. Šis aiškina toliau:
-O tas šlanga, t. y. to Kepėjo brolis, užkadrino jo žmoną, davė jai narkotikų, kad duotų stiuardesei, kad ji duotų lakūnams, nes tame lėktuve skrido tas Tardytojas...
-Tu sakei – Kepėjo žmona.
-Eik jau, eik jau. O tas...

Nesupratingasis toliau nesiklauso, tik tvirtai nusprendžia detektyvų daugiau nebežiūrėti – verčiau jau indiški filmai – ten tai viskas aišku, išskyrus viena – kodėl visi juos taip žiūri?

1986 m.
2011-11-30 00:31
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-09-22 10:28
pilkė_
O man patiko. Kadangi dabar ruduo, užteko tiek prasmės, kiek radau. Aha,  parašyk Namas miške II ... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-12-12 04:29
Lengvai
o taip, tenka pritarti žemiau pasisakiusiems dėl kūrybingumo, bet betikslingumo.

ir, Vestuti, prašyk Namas miške II, a?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-30 05:30
omnia mea mecum porto
Kūrybingas, tačiau šiek tiek beprasmis. Dantės „Pragarui“ nusileidžia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-11-30 00:56
mon diferents
Kartais juokingas, kartais per daug faktų detalių išpiltų, kaip nereikalingos atliekos, o galėjot šauniau jas paberti, vietomis persistengtas ir neskoningas. Nežinau net, toks betikslis (kartais tai 'veža', tik ne šį kart, dėl išvardytų minusų), nepaliko didelio įspūdžio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą