Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







I dalis   
  Pasakojimas vyksta neatmenamais riterių ir magijos laikais Senoje Didžiosios karalystės teritorijoje, kurią valdė garbinga, išmintinga ir didi giminė. Karalystės valdovai buvo labai gerbiami už savo teisingumą. Jie visada padėjo ir suprato gyventojų bėdas. Didžiosios karalystės gyventojai buvo patenkinti savo valdovais. Karalystė gyveno taikų ir ramų gyvenimą, kol kartą viskas pasikeitė. Įvyko didžiulė tragedija: dėl nežinomų priežasčių per naujojo valdovo karūnavimą įvyko rūmuose didžiulis gaisras. Gaisro metu žuvo visa valdovų giminė bei daug kitų karalystės valdžios svarbių asmenybių. Po šios tragedijos valdžią vis norėjo kas nors perimti, bet niekam taip ir nepavykdavo. Galiausiai karalystė tapo susiskaldžiusi. Įsigalėjo savivalda miestuose, miesteliuose, gyvenvietėse. Bet tai ne visiems patiko – buvo norinčių suvienyti karalystę bet kokia kaina, netgi jei reikėtų griebtis kardo.

...... Ji įėjo į vidų ir bailiai apsidairė. Šioje paprastoje užeigoje kur ne kur degė žvakės, kurios skleidė menką šviesą. Tik prie baro jų buvo daugiau, ir žvakių šviesoje ji galėjo ryškiausiai įžiūrėti stovintį pagyvenusį užeigos savininką, apsivilkusį paprastais baltais  marškiniais, rankovės buvo atraitytos, o ant marškinių vyriškis vilkėjo juodą liemenę. Už baro stovinčio žmogaus veidas buvo matyti aiškiai - joje buvo pastebima neįprasta laimingo žmogaus šypsena, nors šį niūroką vakarą jo užeigoje tebuvo tik keletas lankytojų. . Tikriausiai taip visur  - juk naktimis uždrausta bastytis. (Matyt vietiniai ar užeigoje apsistoję prašalaičiai, pagalvojo Merė). O ji čia, nežinomoje vietoje prašailaite stovi tarpdury ir įtairiai apsidairo - juk neveltui jai pavojus gresia ir kiekvieną akimirką ją gali susekti ar ji pati gali išsiduoti. Jos įtarus žvilgsnis sustoja ties prie baro sėdinčio vyriškio siluetu. Vyriškis apsigaubęs juodu apsiaustu, todėl Merei jis sukelia įtarimą, bet kur jai dėtis? Ar eiti vėl į tamsą ir ieškoti miške nakvynės kaip tai jau buvo septynias naktis? Bet... ji buvo tokia pavargusi ir išalkusi, kad nusprendė pasilikti ir nedrąsiai nužingsniavo prie baro...
Eidama link baro jautė prie stalų sėdinčių keliautojų žvilgsnius, įtariai apžiūrinėjančius įėjusią merginą. Merė tai pajuto – ir  jai tapo nejauku. Priėjusi prie baro, nedrąsiai atsisėdo ant kėdės . Jai vis dar buvo nesmagu, ji vis dar svarstė  - gal apsigręžti ir eiti į tamsų bauginantį mišką . Bet staiga jos susimąstymą pertrauke kažkieno skambūs žodziai . Ji buvo taip įsigilinusi į savo apmąstymus, kad jų nesuprato ir šiek tiek suglumo. Po akimirkos vėl tai pasikartojo, tik šį karta ji jau suprato.
- Labas vakaras! Ar ko nors pageidausit? - tai buvo už baro stovintis žmogus. Merė nedrąsiai kilstelėjo žvilgsnį į jį, bet tik akimirką ir nuleido akis į stalą.
- Labas vakaras. - Tyliu balsu išlemeno Merė. Jos balsas buvo vos girdimas, bet barmenas, matyt, išgirdo ir dar kartą paklausė:
- Ar ko nors norėsit?
Merė vėl pakėlė galvą ir pažiūrėjo į barmeną, tik šį kartą jos žvilgsnis truko kiek ilgiau. Ji pamate tą patį šviesų veidą ir neįprastą laimingą šypseną, tik šįkart tai buvo matyti aiškiai  - juk ji buvo priešais jį taip arti ir kartu taip toli - juk juos skiria tiek daug ... Barmenas tik dabar įžiūrėjo jos veidą, kuris jam pasirodė toks tyras lyg jūros vanduo,  lygus lyg veidrodis... Jos akys buvo mėlynos, jose vyriškis įžvelgė kažkokią nežinomybės gilumą. Jos akyse jis matė ne tik kažkokią gilumą, bet ir neaiškius giliai esančius  mažus spindesiukus. Barmenas kiek suglumo dėl šios panelės tokio kuklumo ir nedrąsumo. Bet jis nepasimetė.
- Gal noretumet mūsų ypatingojo sultinio?
Merė šįkart nieko nelaukusi ir net garsiai ištarė:
- Taip, tikrai norėčiau! - kadangi Merė buvo labai išalkusi, ji iškart atsakė. Barmenas, nieko nelaukęs, išėjo ir po akimirkos grįžo iš virtuvės su garuojančiu sultiniu ir patiekė jį panelei. Merė nieko nelaukusi ėmė valgyti. Pasotinusi ji lengvai atsiduso. Ir vėl nedrąsiai ji ėmė apžiūrinėti šią užeigą, kol jos žvilgsnis užkliuvo už to pačio paslaptingo vyriškio juodu apsiaustu, kuris sukėlė jai nerimą. Bet Merė save pradėjo ramint, kad  tikriausiai ji perdaug įtari, bet ji juk žino, jog ją persekioja, kad  ji turi būti atsargi. Tuo tarpu jos pamąstymus vėl pertraukė tas pats barmenas:
- Gal dar ko nors?
Merė jau buvo pasotinusi savo alkį, todėl neabejodama atsakė:
- Ne, nebent...
- Taip, kas nebent? - Šiek tiek suglumęs dėl tokio atsakymo, barmenas paklausė.

- Nebent  turite laisvą kambarį? -Paklausė Merė ir gana graudžiu žvilgsniu pažiūrejo į barmeną.
- Taip turime. Kelioms naktims apsistosite?
- Dar nežinau, gal keletui... - Merė tyliu balsu pralemeno. Ji vis dar nejaukiai jautėsi jaì nepažįstamoje aplinkoje.
- Štai raktai nuo kambario. - Barmenas, dėdamas šalia Merės raktus, pasakė. Merė susimokejo už sultinį. Pasiėmusi raktus, ji užlipo į antrajį aukštą, kur buvo jos kambarys. Kambarys buvo nedidelis, jame tebuvo lova, šalia jos spintelė. Kambaryje  nedidelis langelis žvelgė į  gatvės pusę, bet jau buvo vėlyvas vakaras, todėl  pro langą  nieko nebuvo matyti. Merė, nieko nelaukusi, nusimetė savo rudą apsiaustą ir griuvo į lovą -  nebeįstengė net nusimest drabužių. Nuovargis Merę nugalėjo ir ji jau nieko nebejautė. Paskendo sapnuose.
2011-06-14 23:52
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-07 14:16
Dvasių Vedlė
Savikritiškas sakai? Tai galbūt kas nors iš tavęs ir išaugs. Lauksim :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-07-03 17:15
Mute
Gero sapno:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-17 18:10
St Sebastianas
Mandagiai, bet įkyriai primenu, kad komentaruose taip pat reikėtų naudoti lietuviškas raides. Nes pasižiūrėjus į komentaro tekstą supranti, kad kitose dalyse geriau būti negali.:]

Vis dėl to rekomenduoju pradėti nuo trumpų kūrinių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-16 23:31
Herbis
Na taip galima truputi labiau gilintis y smulkmenas. T.y uzeigos apibudinimas. Del veikeju tai Mere dominuojanti kiti istorijoje nebepasirodis beveik. Turiu istorijos daugiau gal kas noret galet pazvelkt y tai truput... Gal toliau kas geriau ar dar baisiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-16 22:39
Meškiukas
Kažkokia tu užeiga ne užeikiška. Visi per daug malonūs ir neketina vienas kito papjaut. Et. Skambėtų fantastiškai įdomiai, jei tas užeigos paveikslas būtų užbaigtas.
Tiesa, perskaitęs apie tą vyrą su apsiaustu iškart prisiminiau LOTR filmą :] manau, nereikia sakyti, kurią sceną.
Veikėjai - statiški, be jokių veidų, tarsi iš popieriaus pakarpius būtum. Siužetas...na, skaitytojas gali mesti skaitęs jau po dviejų pirmų sakinių. Tad iškelk sau klausimą - kaip tu ketini sudominti skaitytoją?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 19:19
St Sebastianas
Mes komentaruose mėgstame lietuviškas raides.:]

Visi pradeda nuo romanų.;) Po kelių metų būna gėda, kad tokias nesąmones rašei.:] Žodžiu, pirmiausiai paskaityk rimtų autorių kūrinių. Bandyk suprasti kaip jie sukuria tam tikrus efektus: nuotaiką, įtampą, juokingas situacijas, priverčia susimąstyti ir t.t. Tuomet žiūrėk ką darai ne taip. Kai ką pasiimsi, kai ką atmesi, jei nenustosi dirbti, anksčiau ar vėliau atsiras tavo asmeninis stilius, pagal kurį tave atpažins skaitytojai. Tačiau darbo reikės tikrai daug. Labai daug. 

Mano dienoraštyje ir įvykiuose gali rasti patarimų "Šiek tiek apie rašymo praktiką". Tai nėra amžinosios gyvenimo tiesos, tačiau pradedančiajam autoriui kai kurios mintys gali praversti.

Jei kils klausimų, nebijok klausti kitų fantastų, manau neatsisakys padėti. Sėkmės kūryboje!;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 17:20
Herbis
Pirmiausia aciu, kad nepagailit savo brangaus laiko ir komentuojat mano bandymus kurti. Man tai labai svarbu. Geras palyginimas su RPG tai tiesa. Taip pat tas ikirus informacijos brukimas apie tai net nepagalvojau. Su ivardziais manau padirbejus istaisoma. Kas kita su stiliumi su juo daug daug daug darbo ir pastangu reikia. Laikui begant gal pavyks stiliu normalesni igyt. Nereikalinga informacija pasikartojimai tas manyciau ir galima padirbejus pataisyti, paslifuojant. Mhmm kirvis reikalingas geras. Esu labai savikritiskas. Pameginsiu apsakyma poros puslapiuku, o sio romano pradeto mintis, idejas paliksiu stalciuje pratesti jei man pavyks prasilauzt pro kurybos klaidas... 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 13:29
St Sebastianas
Papasakosiu jums istoriją apie laikus, kai kiekviename mieste, net pačiame menkiausiame galėjai surasti burtininką ir nusipirkti iš jo meilės eleksyrą. Kai šį mėlynų upių, tamsių kalnų ir žalių girių kraštą valdė Teisingojo karaliaus šeima. Šnekėsiu apie tai, ko pats neregėjau, tačiau man papasakojo tėvas taip, jog galėjau jaustis įvykių sūkuryje. Lygiai taip pat, kaip kad jam pasakojo jo tėvas. Lygiai taip pat, kaip tai pasakosiu aš jums. Nors aš senas, tačiau prisimenu kiekvieną tėvo tartą žodį ir galiu prisiekti savo galva ir šeimos garbe, jog visą tai, kas parašyta šiame popieriaus lape yra tiesa.

Šiame komentare taip pat bus gryna tiesa.:] Pirmiausiai įžanga. Jei yra labai daug noro, tikrai galima pradėti kūrinį kaip RGP aprašymą, tačiau tai reikia daryti stilingai. Skaitytojas neturi jausti, kad jam negražiai kišama priešistorė. Imituojant senųjų metraštininkų stilių galima prasisukti. Nepaisant to, aš dažniausiai nepritariu pasakotojo ir skaitytojo tiesioginiam kontaktui. 

Jei palygintum savo pradžią su mano pateikta, turėtum pastebėti, kad iš esmės informacija yra ta pati, tik dingęs jausmas, kad ta informacija kišama priverstinai. Taip pat neliko ir įdomaus momento, kuriame neaišku ar tu pasakoji apie laikus, kai valdė ta šeima, ar vis dėl to kai ji jau buvo mirusi?

Stilių reikia ne tai, kad šlifuoti, o iš pradžių bent kirviu aptašyti. Pasikartojantys žodžiai, ūmaus apsiįvardžiavimo simptomai. Tekstas turi būti lengvai skaitomas, o kuo daugiau nereikalingų žodžių, tuo sunkesnis tas procesas. Kada nors ateityje gal ir galėsi žaisti su stiliumi, tačiau šiuo metu reikėtų išmokti rašyti elementariai taisyklingai.

Labai nuoširdus patarimas - rašyk šį kūrinį į stalčių, jei jau labai norisi jį užbaigti. Tačiau jo nepublikuok. Vis tiek niekas neskaitys prastos kokybės serialo ir tu niekaip netobulėsi. Geriau parašyk kaip Flax pasiūlė 3-4 puslapių kurinuką, jis bus žymiai naudingesnis lavinant plunksną.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 12:33
Flax
5-a pradedažčiojo bėda - "romanas". Parašyk 3-4 puslapių trumpą istoriją su pradžia ir pabaiga. Nes jeigu toliau rašysi daugiaserijinį kūrinį nenušlifavęs stiliaus, niekas jo čia neskaitys. Trumpų kūrinių rašymas padės pradėti gaudytis, ką darai blogai ir kur galėtum tobulėti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 12:29
Flax
Turi visas pradedančiojo ligas:

1. Nesusitvarkai su įvardžiais ir vardais.Nebūtina viename sakinyje naudoti veikėjo vardą, o kitame įvardį. Skaitytojas pats suvoks kuris veikėjas ką daro, jeigu nėra esminių posūkių siužete.

2. Pradžia visiškai negera. Negalima taip piešti pasaulio grožinėje literatūroje, juk rašai ne RPG scenarijų.

3. Pernelyg daug pasikartojimų bandant parodyti veikėjo būseną. Tai, kad tavo herojė išsigandusi ir nepasitiki savimi, užtenka parodyti vieną kartą. Nebūtinai to kalti kiekviename dialoge.

4. Skaityk gerų rašytojų kūrinius. Bandyk imituoti jų rašymo būdą. Kaip sako leidėjai, nieko blogo imituoti gerai rašančių stilių. Taip išmoksi suregzti sakinių konstrukcijas, kurios bus bent jau stilistiškai švarios.


Komentuoju, nes yra autorių, kurie istorijų kurti nemoka, nors tu ką. Pas tave bent nedidelės užuomazgos šio sugebėjimo yra, tai vienintelis mikroskopinis pliusiukas. Tik teks labai labai labai labaix10 n-tame laipsnyje daug dirbti.

Avansu rašau 2.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-06-15 07:23
Artur Wilkat
Šitą apsakymą reiktų pristatyti siaubo apsakymų konkursui.
Dieve mano, kos siaubas, - suriks ne vienas pradėjęs skaityti:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą