Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (3)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







1. Degantys laukai

Tamsų žiemos vakarą vaikai baladojo į artojo namų langus. Stepukas Karalius nebuvo paprastas žmogus ar koks nevykėlis, pašaipų objektas. Jis buvo labai mylimas daugumos kaimo žmonių (nemylėjo jo tik tie pavydūs “pusponiai”), o vaikai troško jo dėmesio.
- Ateik, Stepuk, padėk mums senį besmegenį nulipdyti! – šūkavo padaužos.
Stepukas, nenukeldamas nuo taburetės kojų, įmetė dar porą malkų į židinį ir vėl užsivertė ant fotelio. Mąstė. Svajojo. Jam ramybės nedavė klausimas – kas aš? Kur aš? Pastaruoju metu jis ir elgtis keistai pradėjo – ignoruoja vaikus, ir iš vis mažai beišeina kieman. Toks tylus pasidarė. Ogi buvo laikai – vakarais kokią pasaką pasekdavo mažiems ar prie girto stalo pokštavo, girtą liaudį linksmindamas. Ne tik savo amžių jis nustojo skaičiuoti, kai jam sukako trisdešimt – bet ir kalendoriaus nebepavarto, gegutę iš laikrodžio išlupo. Na, gyvena sau nežinioje jau gal dvi savaites.
Paryčiais, taip ir neatsakęs į protą kankinusį klausimą, Stepukas Karalius užsnūdo, apsiklojęs sena, dar graikų filosofų rašyta knyga. Net namai apmirė, tik židinio liepsnelės žaidė su savo šešėliais. Kartkartėmis pro trobos plyšius praūždavo vėjo srovelės, tarsi erzindamos neramųjį Stepuko miegą, o paskui vėlei pasislėpdavo šaltoje žiemos naktyje. O kažkur ant apsnigtos kalvos viršūnės aplink laužą lakstė velniai, keiksnodami tiek žmones, tiek žiemos šaltį. Jie pradėjo burtis gruodžio 13-ąją, penktadienį su tikslu kaip galima daugiau pakenkti žmonėms. Viena iš aukų – Stepukas Karalius. Jo būklė neaiški – ar tai šizofrenija? Paranoja? Kažkoks kitoks pakvaišimas? Net velniai negalėjo į šį klausimą atsakyti, nes jau tą nelemtą 13-ąjį gruodžio vakarą jie į Stepuko galvą grūdo viską, kas papuolė – šizofreniją, paranoją, nespalvotus košmarus bei susmirdusią silkę.  O toks geras žmogus buvo… dabar neramiai vartėsi ant fotelio, daug prakaitavo bei sapnavo eilinį košmarą apie paslaptingų sektantų veiklą žemėje ir jos užkariavimą. Kraupiai atrodė kraujuojančios moterys, vidurvasarį lakstančios po degančias pievas, bandančios perrėkti Stepuko Karaliaus pakvaišimą.
Jis prabudo, moterų agonija po truputį pranyko iš akių. Buvo tik paryčiai – kambaryje nejaukiai šalta. Stepukas užsimaukšlino kailinius, įsispyrė šlepetes ir atvėrė duris laukan. Rytas buvo negyvai ramus, bet baisiai šaltas. Nieko nelaukdamas, jis iš kišenės ištraukė savo pypkę ir iškart prisidegė. Snigo palengva, tabakinis drakonas nesunkiai išlaviravo tarp stambių snaigių ir pranyko kažkur tamsoje. Kas aš? Kur aš? Ant kelio pasirodė mažas, šiltais rūbais apsimuturiavęs berniukas su rogėmis, tas nerangiai tempdamas paskui save. Namo žibintų šviesoje berniukas pastebėjo dėdę Stepuką, stovintį tarpdury ir atsisukęs jo pusėn nusišypsojo. Artojas žiūrėjo vaikui į akis, lėtai ir begarsiai murmėdamas:
- Kas aš? Kur aš? Pasakyk tu man, berniuk. Atsigręžk.
Šypsena vaiko veide išnyko raguotajam sugriebus vaiką už šonų. Velnias vikriai nusitempė jį šešėlin tarp namų. Stepukas Karalius giliai atsiduso ir dar šiek tiek parūkęs užvėrė duris. Nusimetė šlepetes, kailinius ir grįžo prie židinio… pabaigti sapnuoti košmarą. Šįkart degančiuose laukuose lyg niekur nieko vaikštinėjo mažas berniukas, tempdamas paskui save roges, prikrautas degančio šieno. Košmare matė save – pasirėmusį į namo sieną, krizenantį.
Degančių pievų dūmai ėmė vis labiau troškinti Stepuką Karalių. Buvo vis dar ankstyvas rytas, kai nuo beveik prigesusio židinio užsiliepsnojo kilimas.
2003-11-05 00:54
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 17 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2003-12-13 22:47
child
pritariu pati sau
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-17 17:41
KA
KA
Chmmm, čia ką viskas jau? Daugiau nebebus?:/
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-11 21:24
nabagė
?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-07 16:58
melagis
o stepukas buvo daunas nuo vaikystes, ar tik prisiskaicius filosofiju jo genofonde atsirado daugiau chromosomu?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-05 22:52
Linderfan
O man patiko... :] /////
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-05 18:26
The Crow
Darrrkai nepatiks
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-05 12:25
Domas
Siawbekas :) Bet įgyvendina... Buvo galima geriau :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą