Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







O visą ko pradžia buvo seniai manyje. Ne tai, kad labai troškau rašyti ir būti išgirsta, bet greičiau tai, kad visada troškau sekti savo minčių eigą, paskatino mane imtis šios veiklos. Rašyti aš mėgstu. Bet nemėgstu žmonių, kurie būdami apgailėtini nevykėliai, bando vaizduoti gerus rašytojus. Galbūt toks tiesmukiškumas ir žiaurumas yra nepateisinami, tačiau kartais veiksmingi, norint atverti paminėtų anksčiau individų akis. Taigi, apie apgailėtinus rašytojus. Kokie jie? Visų pirma – jų nuomonė apie save yra aukštesnė už Džomolungmą. Jie taip vertina savo nevykėliškas keverzones, kad yra pasiruošę bet kam kibti į gerklę už ironišką šypsenelę arba negatyvų žodį. Jie nemėgsta kritikos. Iš tikrųjų, jie net nežino, ką žodis kritika reiškia. Jiems kritika – tai tiesioginė agresija jų atžvilgiu. O į agresiją būtina atsakyti visu smarkumu – o kad kartais nepasirodytų, jog argumentais pakovoti negalima, būtinai reikia griebtis asmeniškumų. Kabintis prie smulkmenų. Ieškoti duobių žvirkelyje. Ir jie piktdžiūgiškai suklykia iš pasitenkinimo, kai randa tai, kas leistų bent truputėli pažeminti kritikuojantį. Ir kimba į darbą. Su sadistišku malonumu jie narsto kievieną žodį, kiekvieną raidę skersai ir išilgai, iškraipo akivaizdžiausias prasmes ir mato tik tai, ką jų užgauta savimeilė nori matyti. Jiems svetima konstruktyvios kritikos samprata – kritikos, kuri veda prie tobulėjimo. Bet kokia kritika yra esminis blogis, kuris kėsinasi  užginčyti jų „neįkainuojamus“ gebėjimus. Todėl jie jaučiasi pakylėti, kai kas nors juos iš mandagumo arba bukumo pagiria, jaučiasi motyvuoti ir toliau gadinti kitų žmonių laiką ir akis savo keverzonėmis. Dažniausiai jie rašo apie nieką – tiesiog randą kokį nors buką pretekstą pasireikšti. Kad ir apie pieno pakuotę. Didžiausias tokių „rašytojų“ malonumas yra įterpti į savo tekstą kuo daugiau įmantresnių palyginimų ir frazių, nes tada kvailumas yra užmaskuojamas, o logikos stoka paskęsta po storu epitetų sluoksniu. Jie bijo tiek atviros kritikos, tiek atviro konflikto. Pagrindinė to priežastis – elementari talento ir logikos stoka. Kaip atpažinti pseudo-rašytojus? Yra du būdai – pagirti arba sukritikuoti. Pagirimas veikia kaip dopingas – ir jau kitą dieną galimą tikėtis dar ilgesnių ir įmantresnių išvedžiojimų apie „miltus ir tiltus“. Kritika veikia kaip adrenalino dozė tiesiai į širdį – ir tada galima tikėtis pelnyto atpildo už savo drąsą (arba tiesmukiškumą). Dažniausiai atpildas būna toks pat stiprus, kaip ir kritika.

Pabaigai norėčiau kreiptis į visus nevykėlius, kurie mano turintys talentą rašyti knygas (arba straipsnius). Yra labai senas posakis – jei gali, nerašyk. O jei rašai, daryk tai sau, patyliukais, slėpdamas apdrįskusius senus dienoraščius po lova. Nes juk mes abu žinome, jog rašai ne iš dvasinio poreikio kam nors atverti savo sielos gelmes ar sulaukti vertingo patarimo. Vienintėlis tavo tikslas – iškaulyti pagyrimą, komplimentą arba tiesiog mandagų pripažinimą. Rašai, nes vaizduojiesi esas talentingas ir nepaprastas, bet visas nepaprastumas slypi tame, jog bandai sau ir kitiems įrodyti šią pseudo-tiesą. Geri rašytojai rašo ne dėl savęs – jie rašo dėl kitų. Jų tikslas – ugdyti, auklėti, keisti žmones. Toks buvo Dostojevskis, Hugo, Tolstojus. Geri rašytojai aukščiau visko pastato ne savo Ego, bet išaukština tikslus. O tikslai beveik visada yra tarnauti Mūzai ir žmonėms. Ne savo troškimui būti pripažintam ir išaukštintam.

(Po šiuo tekstu turėtų atsirasti aibė komentarų. Pseudo-rašytojai prikiš man pasikėlimą, aroganciją, cinizmą ir dar dešimt hidrų (ir aišku, pereis prie asmeniškumų!), padlaižiai pagirs, būsimieji rašytojai susimąstys. Šis tekstas tėra mano mintys, sudėliotos logine seka ir išdėstytos turint tam tikrų užslėptų tikslų. Post scriptum – jei klausi, kas esu, kad teisčiau, atsakau – o kas esi, kad klaustum?).
2011-01-19 21:25
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-03-16 15:52
Dvasių Vedlė
Argi čia kūrinys?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-22 01:10
kiemo razborkės
"Apgailėtini nevykėliai"? Kodel, rasytojau, esate toks nepakantus brestantiems vaikams ir nescioms moterims? As truputi pakritikuosiu Jus, galbut nepriimsite to kaip "tiesiogines agresijos Jusu atzvilgiu"...
Taip. Jusu tekstas, viso labo yra tik tekstas, ne proza, o gal ir norejote taip parasyti. Zinot, tai panasiau i viena is tu ilgu komentaru, koki dabar rasau as. Visu antra, Jus, kaip ir tie, kuriuos smerkiate, prigrudote i teksta kruvas vidurineje mokykloje ismoktu protingu zodziu. Jus nekreipkit demesio, rasykit sau jei norit, tegul jie-negeri rasytojai irgi sau raso.
Jus sakote: "patraukit is kelio tuos apsimetelius rasytojus, fu, jie darko rasytoju ivaizdi, jie tokie negeri rasytojai, mes-kuriame rasyk.lt ateiti, mes, mes turime rasyti, o ne jie".
Jus kaip kokios organizacijos narys sprendziantis dilema. Nebukit kvailas, palikit ramybeje zmones ir uzsiimkite savo reikalais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-21 21:48
EyesTrueDe_Lies
vat taip!
o as rašau, nes man patinka gaudyti kaifą, tad sunku atprasti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-20 23:44
Vogonesque Z
Įdomios, nors ir šimtą kartų girdėtos mintys. Bėda tame, kad žmonės ne tik rašo, bet ir gyvena vardan kitų pripažinimo. Kiek tai yra "blogai" aš pasakyt negaliu, nes stengiuosi nemoralizuoti, be to, negalėčiau teigti, kad man svarbu kokius kiti, su manim nesusiję žmonės, daro sprendimus. Taip ir su rašymu. Gyvenime nesu sutikęs atitinkančių Jūsų vaizdavimo pseudo-rašytojų, grafomanų (gerąja to žodžiu prasme) - taip. Ir man tikrai dažnai būdavo įdomu skaityti juos, taip pat įdomu, kaip kai kuriuos mėgstamiausius autorius. Kitą vertus, kelias kasdien kertasi su paprasčiausiai pasipūtusiais žmonėmis, bet visada galima atsiriboti, nebendrauti. Gal ir su pseudo-rašytojais, apie kuriuos rašote, derėtų elgtis panašiai? Leist jiems mėgautis savo išskirtinumu. Nieko blogo kitiems jie nedaro. Pataisykit mane, jei nusišneku (tą darau pakankamai dažnai).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-20 22:05
krūms
paskutinėj pastraipoj apsidrausta šimtų procentų :D
bet, žinai, Tolstojaus ir Hugo pavardės šito dienoraščio nei esė nei pusėtinos kokybės prozos tekstu nepadaro. Tą nelabai mokančių rašyti kastos apibrėžimą, kurį čia pateikei, žino, manding, visi, kas bent kiek ilgiau yra prasiknisę su tekstais, ir apie juos jau šimtąkart šnekėta, kiti rašantieji į rašytojus ir pseudorašytojus ssuskirstyti neargumentuotai (antroj pastraipoj pritrūko pavyzdžių), tad tai, ką čia parašei, nei nauja, nei šviežia, nei įtikinamai parašyta. Diskusijosna tai, kaip TheLady ir sakė, geriau dėt.
labai įdomu būtų paskaityti tavo giliai altruistinį tekstą, tikrai ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-20 17:55
TheLady
Kodėl įdėjai į prozą? Reikėjo dėt į diskusijas. Šiaip, nemanau, kad yra pseudo rašytojų , kaip tu sakai, nes kiekivienas gali rašyt, nėra čia nieko išskirtinio ir neįprasto, tik kai kurie nori rašyk, kai kurie ne. Na, bet neteisiu, nes ir man ne visos knygos priimtinos. Šiaip parašyta gražiai, tik gaila negaliu balsuot. Kadangi už mintį vertinti negalima( kiekvienas žmogus yra kitoks)- už prozą vertinčiau visu dešimtuku. Jei man kas duotų balsavimo teisę :DDDD Beje noriu paklaust (aš galiu klaust, nes esu vasaros gatvės karalienė, mane daktarai trumpam prileido prie kompo), kas būtų, jei tau pasakytų nerašyk?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą