Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2717)
Slam (77)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Skentis buvo tikras, kad viskas pavyks, tačiau širdį vis vien spaudė abejonė savo poelgio teisingumu. Gerklėje kaupėsi tirštas seilių gniutulas, o kvėpuoti darėsi sunku, nors plaučius vilgė jūros gaivos bei drėgmės prisotintas oras. Skentis lėtai įkvėpė tiek vėsaus vakaro oro kiek jam leido plaučiai. Tada akis nudelbė žemyn, spėdamas žvilgtelėti į artėjantį laivą jūroje, ir pajudėjo į paplūdimyje esančio rato centrą. Šį vakarą ratas buvo ypatingas. Lyg laikrodis padalintas į dvyliką dalių, simbolizuojantis praėjusį laiką ir atėjusią pažangą. Kiekvienoje rato dalyje, ant mažos medinės pakylėlės stovėjo po indą su vandeniu. Šie indai plonais vamzdeliais buvo sujungti su rato centre esančia duobe. Tai buvo baseinas. Išklotas šviesiomis keramikinėmis plytomis ir laiptais besileidžiančiais tiesiai į vandenį, kurio ten buvo gal koks pusmetris. Su apšvietimu dugne jis buvo panašus į tokį baseiną kuriame labai turtingų tėvų sūnūs mokydavosi vakarais matematikos su nusamdytomis korepetitorėmis. Tačiau ne tik grubūs siūlių potėpiai tarp plytų bei žemi, duslūs būgnų garsai leido suprati jog tai kas kita. Baseino dugne gulėjo žmogus.
Skentis priėjo prie stalo kuris stovėjo netoliese baseino. Vaizdas kurį jis matė privertė susikaupti ir pamiršti abejones. Jis žinojo jog kiekvienas neteisingas veiksmas ar abejonė gali būti pražūtinga. Klaida būtų neatleistina. Ne dėl to buvo kurtas naujas tikėjimas, ne dėl to buvo įtikinėjami žmonės sekti paskui, ne dėl to teko paaukoti trylika jaunų kūnų. Kaip tik tryliktasis ir gulėjo ant šio stalo. Tai buvo paauglys juodais kaip anglis plaukais ir liesu bet tvirtu kūnu. Nors jis ir miegojo, veidas rodėsi išsidavė jaučiantis artėjančią grėsmę. Skenčiui vėl gerklę užgniaužė gniutulas pilnas sąžinės graužimo ir skausmo. Jis pasiėmė ceremonijos peilį ir barbariškai išpjovė vaikino širdį iš prieš tai atvertos krūtinės ląstos. Širdis kelis kartus inertiškai supulsavo gausiai apliedama krauju Skenčio ranką. Kraujas sruvo per delną, ranka iki alkūnės kur srovele teškėjo ant žemės. Dalis kraujo, lyg norėdama padėti tikrajam šeimininkui nutekėjo atgal į atvertus paauglio griaučius. Ceremonija prasidėjo. Dabar kelio atgal nebebuvo.
Skenčio įsakymu dvylika suntų atvėrė mažus vamzdelius kuriais indai rato kraštuose buvo sujungti su baseinu centre. Skenčio sukonstruotas siurblys visoje šioje vandens apytakos sistemoje pradėjo varinėti vandenį. Suntai vienas po kito pradėjo klauptis. Net ir būgnus mušantis nustojo savo pareigos ir krito keliais į  šviesų pajūrio smėlį žemai nulenkdamas galvą. Suntai buvo išlikusieji nepavergti gyventojai. Jų oda buvo rusva ir nualinta nuolatinės saulės bei laukinio gyvenimo būdo. Skentis buvo jų vadas ir šiuo metu nešė išpjautą širdį artyn prie baseino. Atsistojęs prie krašto jis pažvelgė į dugnan nugrimzdusį kūną. Skenčio akys čiupinėdamos kiekvieną ploną vamzdelį, kurį savo rankomis pritvirtino ir išvedžiojo, nuslinko prie dubenų rato pakraščiuose. Juose esantis vanduo cirkuliavo lengvai judindamas smegenis. Taip, kiekviename iš dvylikos indų buvo smegenys išimtos iš jaunų vaikinų galvų. Iš viso, trylika jaunų suntų... Jei ši ceremonija nepavyktų, turbūt tai suduotų lemiamą smūgį suntams ir jų kaimui. Iki šiol vis pavykdavo apsiginti nuo užkariautojų ir plėšikų atvykstančių laivais, tačiau šis kartas bus paskutinis.
Skentis išsitraukė ploną adatėlę ir įsmeigė į širdį kurią laikė rankoje stengdamasis nepritaškyti kraujo į baseiną. Plieno blizgesys susimaišė su sodria, tamsiai raudona kraujo spalva. Lengvu judesiu jis metė adatą į baseiną. Rodos praėjo amžinybė kol adata pasiekė vandenį.
Įmanoma buvo pastebėti kaip tas miniatiūrinis kraujo lašelis nuo adatos atsiplėšė ir pradingo kažkur vandenyje. Nieko neįvyko. Skentis žinojo, kad tikimybė jog koncentracija vandenyje bus tokia kokios reikia - minimali. Jis praktikavo adatos įsmeigimą ir reikalingo kraujo kiekį ne vieną dešimtį kartų. Tačiau šį, lemtingąjį, jis stengėsi, kad viskas būtų užtikrinta. Kraujo buvo šiek tiek per daug todėl reikėjo palenkti svirtį esančią vos už kelių žingsnių nuo Skenčio, kad įsijungtų siurblys ir pripildytų baseiną vandens, kažkuriuo laiko momentu pasiekdamas reikiamą koncentraciją. Kai koncentracija bus tinkama prasidės suntų tautos išsilaisvinimas – atgims Varujas, dieviškųjų galių žmogus.
Pasigirdo šūvis. Jo garsas sklido iš laivo kuris buvo daugiau nei septynių šimtų metrų atstumu nuo ceremonijos rato. Skenčio krūtinėn susmigo kulka sukeldama neapsakomą baimę, adrenaliną, neviltį. Tik tvirta nemirtingojo Gaveino ranka gali pasiųsti mirtiną kulką tokiu atstumu šmėstelėjo Skenčio galvoje. Sekundės dalis abejonės ir rodos kulką pasivijo žvėriškas, kūną draskantis skausmas. Skentis pradėjo kriokti iš skausmo tačiau galvoje išliko viena mintis: turiu tai padaryti. Suntai krito ant smėlio, kai kurie puolė slėptis bėgdami link medžių linijos, tačiau visi matė kaip Skentis lyg nuo smūgių kuriuos pats sau kėlė kriokimu ir nevilties aimanom, stūmėsi į priekį, smėlyje palikdamas kraujo šliužę. Krūtinė lyg pradurtas balionas bliuško, o jėgos silpo. Jis tvirtai įsikibo į svirtį ir į baseiną pradėjo bėgti gėlas vanduo iš požeminio šaltinio. Viskas baigta. Laukti liko nebeilgai. Tai buvo paskutinės Skenčio mintys.
Pasigirdo dar vienas šūvis.

Gaveinas vis dvejojo ar šauti ar ne. Jis turėjo iššauti tuo metu kai suntų vadas atliks paskutinį etapą ceremonijoje, tik taip jis sugebės palaužti šių laukinių dvasią ir tikėjimą. Bet po galais! Kada gi tai turėjo būti?
-Velniop, šausiu dabar, - sumurmėjo Gaveinas sau po nosimi taikydamasis į vienintelį stovintį žmogų. Kulka kliudė. Žmogysta parkrito. Gaveinas užsitaisė šauti vėl. Nusitaikė į vieną bėgančių laukinių. Kulka vėl sėkmingai kliudė taikinį. Vėl taisantis ginklą jo akys pastebėjo vandens purslų stulpą trykštantį iš smėlio. Gaveino regėjimas ir rankos taiklumas neapgavo jau daugybę amžių ir šį kartą neturėjo būti kitaip. Ten buvo baseinas, paplūdimy, netoli medžių juostos kurios lapus auksino besileidžianti saulė. Iš vandens purslų išniro žmogaus siluetas. Jis pakėlė rankas ir panašiai toje vietoje pakilo milžiniškas smėlio debesis. Šaulio kūnu nusirito nerimo drebulys. Į galvą veržėsi suvokimas, jog suntams pavyko prikelti Varują. Sekundę trukusius Gaveino apmąstymus pertraukė staigus smėlio debesies dingimas. Jis lyg susitraukė. Gaveinui viskas tetruko kelis akies mirksnius: akys pastebėjo nemenką rutulį parskrendantį į laivą ir jis stipriai suspaudęs savo šautuvą rankoje nėrė į sūrų jūros vandenį. Jam išnirus medinis laivo kilis jau buvo suskaldytas kartu su dalimi laivo priekio. Rodės jog laivo priekis būtų sprogęs – kokia milžiniška jėga įvyko susidūrimas. Gaveino protas persisunkė keršto ir kraujo troškimu, o akys pasruvo krauju. Jo laivas kartu su panikoje besiblaškančia įgula pasitiko dar vieną rutulį suformuotą iš smėlio. Gaveinas plaukė į krantą lyg įsiutęs raganosis, braudamasis pro plūduriuojančias laivo liekanas ir matydamas vienintelį taikinį - Varują. Raudonas saulės diskas lyg nerimaudamas kažko pasislėpė.


Ne visi skaito komentarus todėl paliksiu prašymą čia. Noriu išmokti bent kažkiek padoriai rašyti todėl prašau jūsų pagalbos. Prieš tai rašytame tekste parašiau per daug abstraktų, miglotą tekstą.  Idėja buvo neoriginali. Tik tiek pastebėtų klaidų sukrapščiau iš prieš tai buvusių komentarų. Dabar mėginau pateikti šiek tiek platesnius aprašymus ir daugiau supažindinti skaitytojus su aplinkybėmis kas ir kodėl vyksta. Idėjai neskyriau daug laiko tad labai nesmerkit jos. O prašau konstruktyvios kritikos, pastebėjimų, patarimų, ką pavyko pasiekti, ko ne ir kur klaidos kurių ateityje galėčiau vengti.
2011-01-18 22:09
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-03-22 22:56
Fatal Error
Labai įdomus pasakojimo stilius. Statiškas. Veiksmas vyksta, bet jo nejauti.

Toks vaizdas, kad pagrindinis veikėjas visus įvykius pasakoja policijai kaip liudininkas. Nuosekliai, tiksliai, nepamiršdamas detalių ir gal net šiek tiek įkišdamas savo minčių, kodėl taip nutiko. Todėl kūrinys tampa šiek tiek sausokas, beletristiškas, monotoniškas. Sakyčiau reikėtų pamėginti kitokį pasakojimo stilių. Net kai kurios, lyg tais ir svarbios detalės, nespalvina kūrinio. Kaip kad ir tas baseinas. Kažkaip skaitant net ir svarbiu įvykių eigai, detalės pasidaro kažkokios nereikšmingos. Tai vis tas tavo pasakojimo stilius. Negaliu tikslaus paaiškinti, kas tai, bet tiesiog gal sakinių struktūra yra per ne lyg paprasta. Manau, kad tau reikėtų kažkaip perlaužti savo pasakojimo stilių. Jeigu jo neturi natūraliai, tai gal pavyktų jo kažkaip išmokti. Man kažkada vienas žmogus patarė kūrinį prieš publikuojant palaikyti koki mėnesi apie jį visiškai negalvojant ir kai jau būsi primiršęs, perskaityk vėl. Dažniausiai tada viską pamatai jau šiek tiek kitaip. Savo kūriniui pirmuoju kritiku turi būti pats.

Pagrindinis veikėjas neturi jokių ryškių būdo ar charakterio bruožų, kurie bent kažkiek nesakytų kas tai per žmogus. Kitas veikėjas dar mažiau apčiuopiamas. Ir kas jam nutiko iš kur tas toks nepaaiškinamas pyktis, kokia ta tikroji priežastis ar dėl to kad laivas sudaužytas ar dėl kažkokio paslėpto konflikto iš praeities. Reikia išlaikyti intriga, bet nereikia skaitančioje laikyti visiškoje nežinioje.

Gal ir būtų įdomu paskaityti kas gi ten tam pasaulyje vyksta, bet autorius turėtų pasistengti ir jį pateikti šiek tiek geresnėje formoje, nei jis yra dabar.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-30 15:28
Dvasių Vedlė
Kūrinys nelabai turi pradžią, skaitytojas tuoj pat įmetamas į įvykių sūkurį, kuriame pasimeta ir nebesupranta kas vyksta. Kažkoks atspirties taškas turi būti, negalima šitaip.

Gana daug pasikartojimų, reikia plėsti sinonimų žodyną, skaityti savo parašytą darbą garsiai, kad pats girdėtum kaip skamba jo sakiniai. Ir nepamiršti, kad skaitytojas nežino, ką mato autorius, jis gali tik susidaryti vaizdą iš to, ką perskaito, tad skaitydamas parašytą darbą, įsivaizduok, kad nieko nežinai kas vyksta ir jei atrodo, kad kažkurioj vietoj "kažkas ne taip", vadinasi ją reikia keisti.

Dar kliuvo tai, kad kai kuriems dalykams skirta per daug dėmesio, o atrodo reikšmingesni tik paminėti šiaip sau. Sunaikintas laivas smėlio kamuoliais - neoriginalu ir tikrai neatrodo taip įspūdingai be kinematografų spec efektų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-26 14:56
Aurimaz
Man paskutinė pastraipa LABAI LABAI nepatiko. Kūrinys kūrinys kūrinys - bac, jau nebe kūrinys. Galėjai dar laišką mamai gale parašyti - visi būtų paploję katučių.
Vertėtų gal vieną kartą įsidėmėti, kad plotas virš komentarų skirtas ne atsiprašymams, ne pasiteisinimams, kaip tu nemoki rašyti, o KŪRINIUI. Visa kita - komentaruose.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-19 13:55
St Sebastianas
Na, pirmiausiai noriu paprieštarauti autoriui dėl komentarų skaitymo. Manau, kad daugelis skaito komentarus, nes ne taip ir retai jie būna gerokai įdomesni už patį tekstą.;]

Tam tikrais atžvilgiais tekstas geriau už prieš tai buvusius, bet ne tiek, kiek norėtųsi.

Personažus reikia kurti ne taip kaip jėzusėlius iš medžio kapoti. Jie kuriami rodant požiūrį į aplinką, dialogais. Tiesioginis nupasakojimas turi būti naudojamas kaip galima mažiau. Vis dėl to per mažai sužinome apie Skeiterį ir Gavneiną. Esminis skirtumas tarp jų: vienas laupo širdis, kitas - šaudo. Tiesa, dar vienas nemirtingas, bet nežinia kodėl išsisukinėja nuo smėlio kamuolių.

Veiksmų aprašymai taip pat kreivoki.

Jis pasiėmė ceremonijos peilį ir barbariškai išpjovė vaikino širdį iš prieš tai atvertos krūtinės ląstos. Na, jei teisingai supratau, tai ant prekystalio guli bičas su atvira krūtinės ląsta ir miega. Tuomet žynys pagalvojęs apie skanų kępsniuką prieina ir išpjauna širdį. Nemanai, kad bičiukas turėjo pakankamai greitai užsilenkti dėl nukraujavimo, jei gulėjo praskrostas? Kitas klausimas - jei žynys būtų nusprendęs nepjauti širdies, kas būtų tuomet? Bičas būtų paliktas išskrostas, bet pilnos komplektacijos? Būtų išpjauti plaučiai vdovaujantis ta mintimi, kad jei jau atidarėm, tai kažką ir paimsim?

Baseino aprašymas nei kumelė, nei Marytė. Iki pat kūrinio pabaigos man nedavė ramybės klausimas ar įsivaizdavau teisingai. Kas blogai? Pirmiausiai žynys rėplioja prie rato. Bent aš pamaniau, kad tai ant smėlio pirštu nubrėžtas apskritimas. Kuo puikiausiai tinka viskas. Ir padalinimas į dvylika gabalų, kuriuos taip pat galėjo nubrėžti pirštu. Ir tuomet iš dangaus nukrenta informacija, kad centre dar yra duobė, kurią iškasė kažkokia katė. 

Ką nors aprašydamas pirmus tikslius kontūrus turi nubrėžti iš karto. Kas mums svarbiau ar ratas, ar baseinas kuriame plūduriuoja kažkoks lavonas? Manau, kad baseinas. Tai ir rašai atitinkamai.

Žynys parodė laivo įgulai kelis nepadorius gestus ir žengė link baseino, kuriame plūduriavo lavonėlis. Baseinas nepriminė tų, kuriuose smaginasi nekrofilai. Nors jame ir plūduriavo eksžmogus, tačiau aplink suklotos storos gelžbetonio plokštės, sudarančios į dvyliką dalių padalintą ratą apie vandens telkinį, priminė jaukias strateginio branduolinio ginklo starto aikšteles. Žynys išsitraukė savo mobiliaką ir užsigarsinęs iki garsiakalbio gergždimo, pasileido "Ja gei Sergei".

Pažiūrėk, puikiai perteikiau tavo kūrinuko dvasią.;] Jei manai, kad nelimpa žynys, nekrofilai, betono plokštės ir mobiliakas, aš galiu atsakyti, kad man nelimpa žynys, korepetitorės, medinis laivas ir šautuvas. Autoriaus kuriamame pasaulyje gali būti viskas. Bobutės gali valgyti smėlį ir deimantais kakoti. Politikai gali būti supratingi ir nesavanaudžiai. Gali būti bet kokia nesąmonė, jei tik autorius ją sugebės pagrįsti. Jei sukursi tokį pasaulį, kurio tikrumu skaitytojas neabejos - valio. Tačiau dabar tavo pasakojimas labiau primena kaukių balių laisva tema. Vienas žynį vaidiną, kitas - auką, trečias - snaiperį. Ir tai nesudaro bendro kūrinio vaizdo. Kad tai, ką aprašei, atrodytų padoriai, reikėtų bent triskart ilgesnio gerai nušlifuoto teksto.

Dar vienas trūkumas - kūrinys neturi pabaigos. Numiro žynys, laivelį užpuolė smėliniu spirosvaidžiu ginkluotas zombis. Na ir kas iš to? Geriau jau žynys būtų užsilenkęs bandydamas pasiekti rankeną. Arba geriau būtum išdirbęs abu personažus, kad nereikėtų tiek kabinėtis.

Jei esi pakankamai savikritiškas, tokie gabaliukai gali padėti treniruojantis ir rašant į stalčių. Tarkime, jei man yra įdomu aprašyti kokį nors daiktą, įvykį, vietovę, veiksmą ar dar kokį nors velnią, kartais parašau atkarpėlę. Be pradžios, be pabaigos, be idėjos vystymo, kurioje bandomas pasiekti tam tikras tikslas. Pavyzdžiui, bobutės ir Kubiliaus susirėmimas. Tuomet neplėtoju personažų, nekreipiu dėmesio į aplinkos aprašymą, o dėmesį sutelkiu tik į pačią kovą - kaip kokia galūnė buvo nutrauktą, kur akiniai išdaužti. Tačiau aš to nededu į rašykus.:] Šiaip ne tiek ir daug trūksta, kad būtų galima vertinti kaip prastą, bet kūrinį. Dabar tai tik kūrinio nuograuža.

P.S. Mano dienoraštyje ir įvykiuose gali rasti "Šiek tiek apie rašymo praktiką". Paskaityk, manau kai kurie patarimai gali praversti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-19 12:37
Meškiukas
Blogus kūrinius skaitau rytais, kaip rytinį anekdotą. Turinčius kažką pasilieku vėlesniam laikui. Pasilikau ir šį.
Kas nepatiko man:
- nelabai supratau dėl ko kažkas vyksta.Aukoja, pjausto, šaudo. Matai, bent jau aš, metu skaityti tada, kai pasakojoma, bet nieko neaiškinama. Kad ir būtų bent : "Skentis užsimerkė, prisimindamas paskutinę nepavykusią ceremoniją...". Na supranti - vieni autoriai kūrinio pabaigoje įdeda žodyną, aiškinantį, kas yra trancikvadrifonas, kiti - paaiškina tekste, kad trancikvadrifoną prieš milijoną metų sukūrė kentaurai, bet buvo nutrauktas finansavimas ir kastuvas, kurį jie vadino trancikvadrifonu, buvo numestas į smėlio dėžę.
- net neabejoju, kad aš darau tas pačias klaidas, bet pastebėti rakštį kito blužnyje lengviau, nei rastą savo užpakalyje. Pirma pasakojimo dalis perkrauta. Nuobodoka, tarsi mokslinis straipsnis. Kur veikia Gaveinas - per trumpi ir neinformatyvi.

Net neabejoju tavo idėjos gerumu ir mokėjimu rašyti, tačiau, vis gi, reikėtų "aktyvesnio"teksto. Niekas taip nevargina, kaip monotoniškas pasakojimas, kuris nieko nepasakoja. Va pora dialogų tarp Skečio ir kokio babaužio, nepritariančio visam tam, ir viskas keičiasi radikaliai. Nei kas tas Gaveinas, nei kas tas Skentis, taip ir nesupratau. O ir tekstas aiškiai per trumpas, kad kažką nuspręstum.

Sėkmės
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą