Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Aš vėlavau pusvalandį. Jis dar dvidešimt minučių. Kol jo laukiau užverčiau galvą ir pažvelgiau į eglutę. Ji stovėjo miesto cente visa išpuošta plastmasiniais žaisliukais ir spalvingomis lemputėmis.
O eglėms irgi skauda. Juk skauda. Jos augo sau niekam netrukdydamos, o paskui atėjo keistas vyrukas su elektriniu pjūklu. Ir štai sveikinu, tu jau kažkieno namie apkrauta neskoningais žaisliukais, girliandomis ir lemputėmis. Linksmų Kalėdų! O po Kalėdų? Tavęs lauke konteineris. Linksmo tau gyvenimo. Nesvarbu, kad viskas, ko norėjai tai tik dovanoti žmonėms deguonį. Žmonės tuo nesupranta, žmonėms reikia gražumo, puošmenų, žmonėms reikia pasigirti prieš kitus. Todėl žmonės ir puošia parduotuves, namus, miestus, darbovietes prieš mėnesį. Svarbu, kad tik gražu. 
Nekenčiu Kalėdų. Tų komerciškų Kalėdų, kur žmonės akmeninėmis širdimis, nusipiešę šypsenas bando „įkišti“ savo prekę. Kur žmonės dovanoja vieni kitiems paskubomis nupirktas dovanas murmėdami apie laimę, sveikatą, pinigus, mašiną ir nuosavą namą. Tokių kur žmonės susirenka penkiom minutėm apsikeičia banaliomis frazėmis, o paskui nusigeria, kad tik mažiau reiktų kalbėtis, o gal ir dėl kitų banalių priežasčių.
Aš įkvėpiau, sakais atsiduodančio oro ir liežuvio galiuku sugavau krentančią snaigę. Kita sugavo mano skruostas, o ana sugavo mano paltas. Norėčiau turėti didelį stiklainį ir į rinkti snaiges, bet kad jos neištirptų. Tada kas diena galėčiau pažiūrėti į jas ir sušnabždėti joms savo svajas.
Ant peties pajutau jo ranką
- Atsiprašau, kad vėluoju. Aš užsiėmęs, neturiu laiko. - Sušnabždėjo vyriškas balsas.
- Nieko tokio. - atsakiau aš ir kišenėje sugniaužiau stiklinį eglutės papuošalą.
- Še imk. - Atkišo man Paulius popierinį maišelį su gėlytėmis.
- Ačiū. - Aš pradariau maišelį ir išėmiau  Kalėdų senelio skulptūrėlę.
- Tikiuosi patinka... Galvojau padovanoti, kokį megztinį, bet žinai, kokie jie brangūs... Ir maišelio kitokio neturėjau... O pažiūrėk kiek valandų... Užsišnekėjau su tavim... Iki.

Paulius pabučiavo mane į skruostą ir jau sukosi eiti.
- Palauk! - sušukau aš jam. - Aš tau turiu dovaną.
- Tu? Nuo kada tu dovanoji dovanas? - Nusistebėjo vyriškis.

Aš ištraukiau iš kišenės stiklinį aprašinėtą rutuliuką skirtą eglutės papuošimui ir ištiesiau Pauliui... Tačiau rutuliukas nenorėjo paklusti mano noram. Rutuliukas užsimanė gyventi. Gyventi ne praeitini, o dabartimi. Tad vos pasiekęs Pauliaus rankas pasileido ridėti, o gal skristi. Bet skrido jis neilgai. Jo kelionė baigės išpažinimu pilkoms cementinėms plytelėms. Tikriausiai dabar prasideda jo gyvenimas. Jis reinkarnavosi į  gražia žvaigždę ar į debesį ir žiūri į mus, kaip į didžiausius pasaulio bepročius, negalinčius ištarti, išreikšti tikruosius savo jausmus ir mintis.
- Nieko bus dar tų žaisliukų. - Tepasakė gražus jaunas vyras. Batais sumynė šukes, apsisuko ir palengva pradėjo žingsniuoti slidžiu keliu.

Jis neprisiminė. Paulius pamiršo. Tas rutuliukas buvo ne, bet kas. Tai buvo mūsų svajonių žaisliukas. Kai mes buvome maži, mama jį mums padovanojo už paskutinius pinigus. Tada Paulius sumąstė ant jo kasmet užrašyti svajone, ko mes laukiam iš Kalėdų senelio ar iš Dievo. Prisimenu pirmas užrašas ant eglutės žaisliuko buvo. „ Norim, kad mamytė pasveiktų“. Tačiau noras neišsipildė. Antras noras buvo, kad mūsų neatiduotų į vaikų namus. Šiam norui pasisekė labiau. Paskui, buvo virtinė kitų norų. Šiemet aš užrašiau paskutinįjį: „Noriu, kad vėl būtume kartu. Kaip seniau“ Tačiau... Matyt pirmasis ir paskutinysis susimokė.

- Pauliau padovanok man Kalėdas! - Netikėtai sušukau aš. - Padovanok man Kalėdas. Tikras Kalėdas. Su vargše iš skausmo perkrypusia eglute, papuošta saldainiais arba su stikliniais ar šiaudiniais žaisliukais. Bet Geriau saldainiais. Padovanok man Kūčių vakarą su dvylika patiekalų ir mandarinų kvapu. Na gerai užteks ir vieno patiekalo tik su mandarinų kvapu. Tiks ir iš kaimyno. Padovanok man ramybę širdyje. Padovanok man save, bet vienoms Kalėdoms. Padovanok man nekomerciškas  Kalėdas tokias, kokias šventėme ankščiau, tokias, kokias šventė mūsų tėvai ir seneliai.
- Monika!... Nenusišnekėk. - Sušuko vyriškas balsas. - M tave. Linksmų tau švenčių.

Ir perkrypusi žmogysta nužingsniavo. Kartais pagalvoju, ką reiškia ta M. Mušu, Meldžiu, Mindau, Menkinu, Mąstau. Vaikystėje ta M buvo myliu, tai buvo mūsų mažas ryšys tarp manęs mamos ir brolio. Mama iš pradžių sakydavo Myliu, paskui My, kol galiausiai liko M. Bet dabar, kas ta raidė M? Kas dabar yra mano brolis? Svetimas žmogus, užmiršęs visą praeitį susikūręs naują gyvenimą, kuriame nebėra vietos prisiminimas ir saviems žmonėms. Ar tik per daug dirbantis žmogus, tikintis rožinėmis svajonėmis, tikintis, kad vieną dieną grįš kaip niekur nieko ir ištrauks mane iš purvo, kaip ir visą likusį pasaulį. Aš matydavau jį tik penkias minutes per Kalėdas. Bet todėl aš labiausiai laukdavau Kalėdų. Kad pamatyčiau savo brolį ateinantį, kad pamatyčiau, jo pasimetusias geras akis ir kad bent penkias minutes pabūtume tik aš ir jis.  O stebuklingas, svajonių rutuliuk. Padovanok man Kalėdas. Padovanok man kitas Kalėdas greičiau, greičiau padovanok man jas. Man daugiau nieko nereikia tik Kalėdų.
2011-01-10 21:45
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-03-18 15:23
Dvasių Vedlė
Geras darbas, man patiko. Nelabai turėčiau prie ko prikibti, gal nebent prie keletos labai žioplų klaidelių, bet tai neesmenis dalykas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-11 13:21
Sniegena snieguota
Gan įdomi istorija. Paliečianti kažką viduje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-01-10 22:10
zoomaker
žinai, kitu atveju man galbūt nepatiktų kai kurie dalykai, bet istorija kažkaip užkabino. labai pažįstamas jausmas. susigraudinau net...linkiu, kad Kalėdos ateitų greičiau:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą