Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Prologas

Giedrame danguje švietė pilnatis. Šaltas mėnulio švytėjimas visai netiko prie malonaus vasaros oro ir švelnaus kopų smėlio. Tik vėsūs jūros purslai šoko mėnesienoje ir viliojo netoliese augusias pušis. Kvepėjo sakais ir sūriomis gelmėmis. Žvejas, užsimetęs meškerę ant pečių, pušyno taku ėjo namo, kur jo laukė žmona ir du sūnūs. Tačiau vyro žvilgsnį patraukė neįprastas vaizdas ir jis sustojo, kad galėtų geriau įsižiūrėti.
Atokiau nuo miegančių žuvėdrų stovėjo senyva moteris. Žili plaukai klusniai glaudėsi prie tiesios nugaros ir siekė žemę. Lininė suknelė buvo purvina, suplyšusi ir visiškai nesiderino prie moters išdidumo, kuriuo spindėjo kiekviena jos raukšlelė. Senolės pėdos buvo užpustytos balto smėlio, todėl ji atrodė lyg išaugusi naktinė dykumos gėlė. Toji būtybė jau kurį laiką nejudėdama žvelgė į horizonto platybes, o įkypos violetinės akys išdavė ją esant ne žmogiškos kilmės.
Horizonte, kurį skrodė senolės žvilgsnis, staiga pasirodė mažutės baltos burės, tarsi sparnais apglėbusios laivą. Šviesus siluetas jūros ir žvaigždėto dangaus fone atrodė didingai. Sulig kiekviena minute jis artėdamas augo, kol galiausiai tapo pastebimas ir žmogaus akiai. Visas laivas buvo iš balto medžio. Šonai papuošti sidabriniais vijokliais, lapeliais ir gėlėmis, o turėklai ir burių stiebai, išraižyti įvairiausiais raštais, laivui judant atrodė tarsi gyvi. Baltosios burės buvo iš tvirto, tačiau perregimo šilko ir keistai švytėjo, todėl laivas panešėjo į milžinišką žibintą. Bet dar įspūdingiau atrodė patys keleiviai. Daugybė aukštų figūrų būriavosi ant denio. Vyrai, moterys, vienas kitas vaikas – visi dėvėjo perregimas tunikas, surištas sidabrinėmis virvutėmis. Gelsvi, žalsvi, mėlyni, raudoni plaukai – begalė įvairiausių atspalvių tarsi dažų kriokliai krito ant atvykėlių pečių. Smailėjančios ausys bei violetinės įkypos akys siejo juos su ant kranto laukusia moterimi.
Iš laivo nusileido grakščios baltos valtelės ir taip pat švytėdamos ėmė plukdyti būtybes į krantą. Pasigirdo švelnus dainavimas. Dar nebuvo galima išgirsti žodžių, tačiau skambesys, melodijos ir balsų švelnumas būtų pakerėjęs bet ką. Netgi bangos ėmė ristis į dainos taktą, o žvaigždės danguje ryškiau sutvisko. Be dainos dar buvo girdėti juokas, primenantis varpelio skimbčiojimą ir tyro upeliuko čiurlenimą. Atvykėliams išsilaipinus į krantą nuo būrio atsiskyrė vienas aukštas vyras, priėjo prie laukusios senolės ir dviem pirštais palietė savo kaktą, lūpas ir krūtinę. Senolė nė nekrustelėjo, tačiau jos raukšlėtame, išdidžiame veide atsirado skausminga išraiška. Vyras sunerimęs apsidairė, daina ir juokas liovėsi skambėję. Kaip tik tuo metu visas paslaptingąsias būtybes apsupo svilinančios ugnies ratas. Kažkas suaimanavo, kelios moterys mėgino liepsną užgesinti, bet veltui, ji tik dar smagiau suliepsnojo. Iš pušyno išėjo trys grėsmingai atrodančios figūros. Jų veidus dengė purpuriniai apsiaustų gobtuvai, tačiau šešėlyje švietė raudonos akys. Nekviesti nakties svečiai siaubingai išgąsdino netoliese pasislėpusį žveją, tad šis drebėdamas tupėjo krūmuose ir bijojo net įkvėpti. Trys demonai, kaip juos mintyse vadino žmogus, išsitraukė brangakmeniais puoštus ritualinius durklus ir kažin ką neaiškiai murmėjo. Liepsnų liežuviai staiga šovė aukštyn, o tada smigo į patį rato vidurį. Būtybės iš puikiojo laivo neatsiliko. Susikibę rankomis jie darsyk uždainavo, tačiau šįkart jų daina buvo pats šiurpiausias žvejo kada nors girdėtas dalykas. Stingdantis šaltis sukaustė jo kojas ir pamažėle skverbėsi į širdį. Po valandėlės vyras jau visai nebegalėjo pajudėti ir jo sąmonę užliejo aklina tamsa.
Kai atsipeikėjo, danguje jau skaisčiai švietė saulė, o iš naktinio košmaro liko tik slogus prisiminimas. Žvejas atsistojo. Kojos drebėjo, todėl vyras atsirėmė į šalia lingavusią pušį. Tuomet, labai netikėtai, kažin kas įsikibo į basą vyro koją. Tai buvo mažutė mergytė, dar visai kūdikis. Žmogus paėmė mažylę ant rankų ir nustėro – į jį žvelgė dvi didelės įkypos violetinės akys.
2010-11-01 18:18
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-20 22:31
Fatal Error
We dont need no water...
Tai ne tavo kaliošai. Tai ne tavo stilius.
Aš užuodžiu degančiu kaliošų kvapą.
Tavo pasakojime jaučiasi ryškus akcentas.
Nesugebi tu suvaldyti tokio pasakojimo stiliaus. Skolinta maniera. Tu dar neįvaldei jos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-02 18:44
Dvasių Vedlė
Žinom, žinom :]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-02 14:16
Ausytėmis
Ačiū, jūs nuostabūs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 22:49
Artur Wilkat
Na gerai, gerai - pakritikuosiu ir aš.
Niekas nepastebėjo, kad pas autorių labai jau kapotas stilius? Vidutiniškai sakinys susideda iš penkių žodžių?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 22:38
Meškiukas
Wilkat, todėl, kad kiek galima skaityti tokio ilgumo kūrinius? tegul ta pastraipa bus tobula, suredaguota ir t.t., bet ji per trumpa. Ar čia yra ką vertinti?
Žvejys su meškere grįžo namo net be menkiausios stintos, atplaukė elfai, kažką padarė, atsirado vaikas. Pagal mane, čia per daug perspausta su aprašinėjimais. Pakeiskim sakinius paprastesniais ir kas liks?
Jei autorius įmeta tokios apimties dalį, tai reiškia:
a) daugiau neparaše, o, norėdamas tekstą pailginti, dirbtinai prikišo daugybę vaizdinių.
b) tingėjo įmesti daugiau.
Beje, aš, kaip gyvenantis prie jūros, paprieštaraučiau beveik visiems aprašymams. Prie jūros nekvepia sakais, nors ir pušų ten gyvas velnias būtų. Prie jūros kvepia jūra ir supuvusiais dumbliais. Gerai, prie pasakojimo stiliaus supuvę dumbliai netiks.
Dykumos gėlė ir jūra....hmmm...autorius mato, kas negerai šiuose dviejuose dalykuose? "Perkūnas atrodė kaip įniršęs džinas"
"o įkypos violetinės akys išdavė ją esant ne žmogiškos kilmės. " O kodėl ne? Kas taip pasakė? Pats žvejys nusprendė? Ar girdėjo pasakojimus, kad tokie žmonės, tai ne žmonės? O gal matė? Juk nieko neaiškini. Man, asmeniškai, įkypos violetinės akys reikš, kad čia stovėjo rytiečių kilmės žmogus.
Blogai tas, kad numeti mums Tokieno trilogijos ištrauką. Kas yra tavo šitame kūrinyje be žvejo, kuris vakar sugebėjo nuo kranto su meškere žvejoti? O juk galėjo žvejys juos visus su meškere išdaužyt, laivą padegt, o mergaitę pagrobt ir prie putros virimo pastatyt. Va tada nematytume prieš akis Tolkieno. Kuo ši istorija kitokia nuo tų, kur nmašlaitis tampa burtininku, o Šmela Bela sutinka vampyrus?
Todėl ir pykstu dėl tokios ištraukos, kuri, kol kas, primena mums gerai žinomus nurašytus dalykus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 22:06
Dvasių Vedlė
Jou, elfai... Smailėjančios ausys pritrauks čia daug žvėrių hihi...

Nuograužėle nepavadinčiau, greičiau jau apgraužėlė, nes kad ir kaip bežiūrėtum tekstas tvarkingas, klaidų lyg ir nepastebėjau (jei ir pastebėjau, tai spėjau pamiršti). Aišku, kol kas nesišviečia kažkokia turbo originali idėja, bet man tai nėra svarbiausias dalykas.

Meškinui pritarsiu dėl to, kad galėjai su prologu mestelt ir pirmą dalį (ar bent gabalą, jei ji velnioniškai ilga). Sprendžiant iš šio gabaliuko, toliau turėtų sekti jaunosios elfės nuotykiai žmonių pasaulyje :)

Oki doki, laukiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 22:00
Artur Wilkat
Meškiuk, kodėl tu pyksti?
Žmogus stengėsi, vis dėlto.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 19:27
Meškiukas
Tu pabandyk net su modernia meškere pažvejoti jūroje nuo kranto ;] patikėk, žinau, ką sakau. Į jūrą plaukdavo mažomis valtelėmis ir mėtydavo tinklus.
Su prologu reikėjo mesti ir pirmą dalį...ir dar antrą ir, greičiausiai - trečią, nes už tokias nuograužas iš manęs kuolą gausi be detalesnio kūrinio nagrinėjimo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą