Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2308)
Esė (1557)
Proza (10915)
Vaikams (2717)
Slam (77)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Jų mažas žvalgybinis laivelis lėtai grimzdo žemyn, vis giliau ir giliau. Tamsa pamažu tirštėjo, žibinto spinduliai siekė vien tuščius beribius vandenis ir galėjai pamanyti, kad pasaulyje nebeliko nieko – tik jų povandeninis laivas ir tamsa. Gilgamešas įsitempęs žiūrėjo prieš save, nepaisant nejaukumo, nekantraudamas.
-Kur visos žuvys? - sušnibždėjo jo draugas, Enkidas, su nerimu, tarsi be daug tonų vandens jį slėgtų dar kažkas.
-Tikriausiai mes artėjame prie plėšrūnų teritorijos – atsakė jis ir jiedu reikšmingai susižvalgė. Abu žvalgybininkai jautė aiškią grėsmę, tačiau didžiulis smalsumas padėjo jiems pasiryžti šiai misijai ir toliau kovoti su baime. Jie jautėsi galį atskleisti paslaptį dėl kurios žmonės kankinosi ir žūdavo ištisus amžius.
-10 kilometrų gylis -dalykiškai pranešė Enkidas per radijo ryšį bendradarbiams, laukiantiems žinių paviršiuje.
-Būkit atsargūs. Pasiruoškite gynybai. - atėjo jiems šnypščiantis perspėjimas.
Gilgamešas išleido drebantį atodūsį. Kol kas tokiam gylyje visos žvalgybinės komandos būdavo prarastos. Jų laivas buvo patobulintas, tačiau tai daug drąsos nepridėjo. Enkidas suvedė komandas paruošiančias ginklus. Staiga jų regos lauke kažkas pasirodė. Šviesa atsispindėjo nuo keistai nežemiško raibuliuojančio paviršiaus. Gilgamešas susijaudinęs pažvelgė į Enkidą. Jis pritariamai nusišypsojo.
-Atrodo jau matome statulą. - raportavo jis ir pasuko laivą į šoną, kad į ją neatsitrenktų.
Gilgamešas susižavėjęs stebėjo vis aiškėjantį objektą. Statula buvo didžiulė. Lėtai besileisdami jie galėjo nuspręsti, kad tai buvo kažkas panašaus į antropomorfišką galvą, kuri buvo didesnė už visą jų laivą. Statula buvo siurrealiai ryški ir skleidė paslaptingą švytėjimą, kaip mėnulio pilnatis visiškai juodoj nakty. Grimztant dar giliau išryškėjo kaklas ir kūnas. Tai buvo vienas iš dviejų dalykų, kurių jie ieškojo vandenyno gelmėse.
-Pabandyk plaukti link rankos – sušnabždėjo Gilgamešas, lyg stengdamasis, kad jo neišgirstų gelmių gyventojai. Be reikalo. Padarai, kurių jie bijojo, neturėjo klausos. Deja, tai kompensavo daug naudingesniais jutimais.
Enkidas nuvairavo laivą palei pečių liniją.
-Mums pavyks – tarsi negalėdamas patikėti tarė jis. -Mes pagaliau ištirsime Mokšos legendą.
Gilgamešas prietaringai susierzino. „Niekada neperšokęs griovio nesakyk op“ – pagalvojo jis -“Nes neperšoksi. „
-Pabandysime atskelti statulos dalelę – vėl pranešė Enkidas savo saugiai įsitaisiusiems kolegoms.
Tačiau jie net nespėjo paruošti įrangos. Staiga laivas pradėjo drebėti. Nors draugus išgąsdino kratymas, jie nepanikavo. Jie buvo perspėti, kad taip gali atsitikti. Tai reiškia, kad padarai juos jau pastebėjo. Enkidas užsimerkęs meldėsi, kad jų prietaisai atlaikytų.
-Mes buvome pastebėti. - skausmingai pranešė jis.
Ankstesnės komandos neperžengdavo šio etapo. Paslaptingi gelmių padarai jaučia aplinką skleisdami silpną elektromagnetinį lauką. Pajutę įsibrovėlius jie galėdavo nužudyti auką galingomis elektrinėmis iškrovomis palyginti didelį atstumą. Žinoma, šįkart laivas buvo apsaugotas nuo šio poveikio.
Kratymas nesitęsė labai ilgai. Vos tik jie galėjo vėl pajudėti, Gilgamešas suriko:
-Pulk juos!
Enkidas įjungė variklius ir nėrė į gelmę. Jiems buvo liepta nebėgti nuo priešų. Jie turėjo gauti arba statulos dalelę arba jiems trukdančių padarų pavyzdį. Todėl žvalgybininkai ryžtingai pasirengė ginklus, pasiruošę susidurti akis į akį su gyviais, kurie nužudė visus jų pirmtakus.
Statulos švytėjimas šiek tiek išblėso ir jie vėl neįžiūrėjo toliau nei 10 metrų. Tačiau jiems nereikėjo ilgai kankintis nežinomybėje. Į jų akiratį greitai plaukė labai karingai atrodantis padaras. Gilgamešas prieš tai nė neįsivaizdavo kaip atrodo šie vandeniai. Bet dabar jie pamatė ir Gilgamešui pasirodė, kad jis numirs vien nuo jų išvaizdos. Jie buvo gal dvigubai didesni už žmogų. Rudi šarvai dengė jų pusiau žuvišką, pusiau žmogišką kūną. Kiautai ant galvos formavo šalmą, kuris suteikė jiems labai piktą išvaizdą. Akys buvo visai juodos kaip vabzdžių. Trys milžinai grėsmingai yrėsi savo šarvuotom uodegom jų link. Enkidas per daug nesitaikydamas paleido laivo lazerinį ginklą. Ryškus spindulys pervėrė vandenį ir nusileido viduriniam padarui ant krūtinės. Lazeris buvo pakankamai galingas, kad iškeptų net ir tokį didelį gyvį. Kliudytas vandenis pražiojo didžiulę burną tarsi rėktų, tačiau jokio garso neišleido. Kiti du jo draugai užgulė laivą iš šonų, daužydami jį uodegom. Gilgamešas ir Enkidas nuo smūgių jėgos trankėsi į laivo sienas, kaip du žaisliukai, kratant žaislų dėžę. Jų ryšio aparatas pastoviai šnypštė. Enkidas pabandė pabėgti nuo gniuždančios jėgos įjungdamas variklius visu pajėgumu. Pavyko. Laivas šovė į priekį link sužeisto padaro. Enkidas atgavęs stabilią padėtį greitai suvedė komandas ir iš laivo priekio išlindo tvirtos žnyplės. Adrenalino sukurstytu judesių tikslumu, jis sugebėjo staigiai nutaikyti žnyples taip, kad jos suspaustų jiems reikalingą egzempliorių. Likę du vandeniai juos vijosi, tačiau laivas buvo greitesnis  net su papildomu svoriu. Juos dar sustabdė elektrinė iškrova, tačiau, ko gero, labai ilgai išlaikyti tokio stipraus elektrinio lauko padarai nesugebėjo. Gilgamešui su Enkidu pavyko pabėgti. Jiems pasisekė.
2010-10-28 01:02
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-12-23 00:31
Andrew Thomas
sorry,bet kaip sis kurinys galejo patekt tarp savaites geriausiuju?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-06 01:26
svastikax
Skiedalai, ir tiek
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-03 18:47
driezas
lėktuvai pakyla į 100 km aukštį?

nu Aurimaz čia užlankstė...:)

o autorei: na suvyniojo tave čia.

bet tu gi stengeis ir atrodo matei, tai ką rašai.

todėl visai sveikinu už bandymą nupiešti savo fantaziją.

o visa kita - laikas parodys.

:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-02 12:47
Artur Wilkat
Pritariu Valkui.
Dar geriau, kad autorė perkeltų dalį veiksmo į paralelų pasaulį ir atsakytų į visus kritikų bambėjimus - Atleiskit, bet šioje dimensijoje šviesos greitis yra lygus mc kubu o ne kvadratu:) Todėl visiškai nesuprantų jūsų priekabių:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-11-01 12:42
Valkas
Šiaip čia viską galima gražiai sutvarkyti. Kai Rododendrė bus garsi rašykė ir savaitės geriausius bei rekomendavimus maišais valgys pusryčiams, ji perrašys šitą tvarinį veikėjus patalpindama ne į dešimties, o į, tarkim, kilometro gylį. Ir bėdų iškart sumažės dešimteriopai. Na o jei vis dar norės tokio gilaus nardymo, privalės kaip reikiant pastudijuoti.

Beje, paratimas ateičiai - NIEKADA nerašyk apie tai, ko neišmanai. Žinai kiek Aurimas ekstrasensų aplankė, kol galėjo rašyti savo "Velnių medžiotoją"? =]
Čia juokauju, bet šiaip koks kūrinys bebūtų, jis reikalauja atidaus jame aprašomų dalykų tyrinėjimo. Fantastikai ši sąlyga dar didesnė, kadangi rašoma dažniausiai apie tai, ko ketvirtoje klasėje nedėsto.

Dvasių Vedlė išraklinėjo stilistiką ir gramatiką, Aurimas - techninius dalykus, man kaip ir nebelieka apie ką bambėti. Todėl tiesiog brūkštelsiu dvejetą ir lauksiu sekančios dalies.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-31 17:48
Rododendrė
Aha, gerai atvedėt mane į protą. Aišku, žinojau, kad cheminė pusiausvyra visada slenkasi taip ,kad priešintųsi aplinkos pokyčiams. Todėl mažėjant slėgiui ,didėja tūris ,nes dujos nebetirpsta ląstelėse ir kraujyje. Žinojau, bet rašydama pamiršau. Ko gero ,tikrai neįmanoma greitai adaptuotis prie didelių slėgio svyravimų. Gamta, aišku, išradingesnė už žmogų, bet gal tiesiog nėra didelio poreikio gyvūnams keliauti iš gelmių į paviršių. Jie dažniausiai turi savo nišą.
Tai va, ačiū , kad tiek man papasakojot. Domiuosi mokslu, nors literatūra ir mokslas man retai susiderina.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-31 13:48
Aurimaz
Rododendre, manęs neįtikintų "fiziologiniai slėgio reguliavimo mechanizmai". Čia kalba neina apie orą plaučiuose. Jeigu būtų taip paprasta, tai niekas neišradinėtų tokių atsparių batiskafų 12 km gyliui tirti (Marianų įduboje). Kalba eina apie skysčio slėgį kiekvienoje kūno ląstelėje. Esmė ta, kad mūsų organuose yra palaikomas toks skysčio slėgis, kuris atitinka išorinį atmosferos slėgį. Jeigu žmogų išmesti į absoliutų vakuumą (nulinis slėgis), tada jo ląstelės susprogtų nuo per didelio vidinio slėgio, sklandytų toks mėsos gabalas, plūsdamas kraujais. Filmuose kartais rodo, kaip žmogus įkvepia, sulaiko kvėpavimą ir sklendžia kosmosu be skafandro iki artimiausio šliuzo, išvertęs akis, kad matytų kelią. Na, realybėje taip neišeitų. Per mažai jėgos tame raumenyje, kuris užspaudžia kvėpavimo takus, bet čia dar niekis. Akys greičiau išvarvėtų, kraujas paplūstų per visas poras. Amen.
Kai nusileidžiame į  labai didelį gylį (pavyzdžiui, penki tūkstančiai kilometrų po dujinio giganto paviršiumi), tada viskas atvirkščiai. Išlipsi be atsparaus batiskafo (apie skafandrus jau nekalbu) - tave sutraiškys kaip vabalą. Kitaip tariant, kūno tankis akimirksniu padidės iki aplinkinio medžiagos tankio.
Mūsų vandenynų dugne slėgis ne toks didelis, bet ir to sočiai, kad gyvas atgal nebeįžengtum. Realiai toks išėjimas atrodytų maždaug taip: žmogus sėda į skafandrą, kurio šarvo storis - kaip minimum 10 cm kažkokios labai atsparios medžiagos. Sujungimai maksimaliai nepralaidūs. Rankų į judančias dalis geriau nekišt, nes jungtys visada yra silpniausia konstrukcijos dalis. Kadangi jam reikia oro, po šarvu turi būti reta atmosfera. Dėl didesnio efekto ją galima sutankinti, bet čia irgi yra ribos, kiek žmogus gali ištverti. Slėgio didinimas turi būti lėtas, palaipsninis. Jeigu kada leidaisi lėktuvu iš 100 km aukščio dideliu greičiu, turėjai jausti, kaip užgula vidinę ausį. Tai tavo vidinis slėgis nespėja didėti su išoriniu. Jeigu dar sloga sergi, tai visai faina - ima skaudėti galvą. O paskui tik POKŠT - ir atsistato skirtumas. Skauda...
Lėktuvas leidžiasi apie pusvalandį, kad nė vienas keleivis negautų traumos dėl to.
Tavo atveju bet koks slėgio didinimas truktų VALANDAS. Leidies žamyn kelias valandas, vis padidindama slėgį, kad ir keleiviai apsiprastų, ir korpusą apsaugotum. Kylant tas laikas ilgėja dar labiau - adaptuoji žmones, kad kraujas neužvirtų.
Ir šiuo atveju tiesiog nėra mechanizmo, kuris apsaugotų kiekvieną kūno ląstelę. Iškelsi greitai ufonautą - neliks gyvo. Vadinasi, jis turi būti arba paviršinių vandenų gyventojas (maks iki pusės kilo), arba darai pertraukas kylant. Pakyli penkis šimtus metrų - ilsiesi valandą. Dar pusė kilo - vėl poilsis. Tikslaus laiko pasakyti negaliu, bet truktų ilgokai. Bet tavo povandeninė kelionė būtų velniškai komplikuota.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-31 12:22
Rododendrė
Ok, man labai patiko Jūsų komentaras, Aurimaz. Aš ir laukiau kad man kas nors šiek tiek papasakotų ką nors apie nardymą labai dideliam gylyje. Nes tikrai nedaug išmanau apie fiziką. Kad plastikas nelaidus elektrai - šitą tai tikrai žinau. Taip ir įsivaizdavau, kad laivas izoliuotas nuo to. Aišku, to neparašiau, bet tas tai man gana akivaizdu atrodė. Tai va, elektrolizė atkrinta.
Lazeris po vandeniu - jo, čia tai gali būt, kad nesąmonė. Nelabai žinau kaip sklinda šviesos bangos vandenyje. Kita vertus, ar negalėjo ta šviesos energija šiaip labai įkaitint vandens? Kas būna kai labai įkaitini vandenį aukštam slėgy? Reiks man pasidomėt :)
Dėl viso kito - įdomu viską buvo sužinot, tikrai mano tekstas atrodo labai neįtikinamas. Aišku, kad žmonės turėjo kažkaip pasiruošt tokiam nusileidimui, ką jau kalbėt apie iškilimą. O ateivius aš įsivaizduoju kaip turinčius kažkokius fiziologinius slėgio reguliavimo mechanizmus. Ar labai nerealu jeigu jie prisitaikę gyventi ir gelmėse ir paviršiuje?
Ačiū labai už komentarą :) Eisiu dabar skaityt apie fiziką, kad galėčiau ką nors moksliškai fantastiško parašyt :) 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-31 11:17
Aurimaz
Pamenu, filmuke tai tokia godziliška statula atgijo, ten buvo toks "ruobootas", kuris laivelį pavaikė ohoho. O čia, matai, atlantidos gyventojai.
Tik filmuke atlantidiečiai buvo žmonės, o čia - žuvinai. Bet asociacijų ir taip pernelyg daug.
Kitas dalykas - nardymo subtilybių ir elektrolizės neišmanymas. Jeigu kažkas žino, kad svečių lauks tokie "energija" pasikaustę padarai, laivas PRIVALO būti padengtas plastiku. Nes metalas vandenyje, tuo labiau įelektrintame, oksiduojasi ir rūdyja. Kuo didesnė srovė, tuo daugiau burbuliukų nuo metalo paviršiaus (vanduo skyla į deguonį ir vandenilį). Kuo daugiau burbuliukų, tuo prastesnis turėtų būti matomumas.
Lazeris po vandeniu - hmmmmmmmmmmMMMMMM!
Pats spindulys yra ne kas kita, kaip koncentruota šviesa. Įvairių dažnių, priklausomai nuo poreikio. TAČIAU vanduo labai idealiai sklaido ir sugeria tokią energiją. Turint galvoje, kad viskas vyksta 10 km gylyje (apie tai dar atskira kalba), lazerio spindulys ten turėtų būti išsklaidytas vos už keliolikos metrų. Žodžiu, labai prastas pasirinkimas. Jau geriau besisukantis barabanas, apkaišiotas peiliais. Barbariškai atrodo, bet nauda didesnė.

10 km gylyje spaudimas į laivo korpusą sudarytų apie 100 megapaskalių (arba apie 10 tūkst. tonų į kvadratinį metrą). Tai reiškia, kad laivas turi būti kiek įmanoma optimalios formos, storesnio, patvaresnio šarvo. Visos tuštumos užpildytos kažkuo, kas galėtų lygintis su išoriniu slėgiu. Kitaip tariant, net paprastų torpedų nepakrausi, nes jos, vos palikusios saugią "slėginę užuovėją", bus sutraiškytos.
Kas dėl pačių žmonių viduje - visą nusileidimą ir pakilimą į viršų tektų organizuoti etapais. Antraip iškyli su ufonautu žnyplėse, atidarai liuką - o tavo smegenys ir išverda nuosavo kraujo burbuliukuose. Slėgis - tokia šūdina jėga, su kuria nepakariausi. Tavo ateivis greičiausiai užsilenktų jau 2 km gylyje dėl nepakankamo slėgio. Čia tas pats, kas žmogų išmesti į stratosferą be skafandro ir parašiuto. Pasižiūrėk Džeimso Kamerono filmą "Abyss" (Bedugnė) ir pamatysi, kaip logiškai režisierius viską padarė. Visi jo akvanautai laikosi labai griežtų taisyklių. Kas nutinka mažam laiveliui, išdrįsusiam nusileisti į bedugnę ir kaip turėjo paruošti žmogų, kad jis ten sugebėtų išbūti. Visą orą jo skafandre pakeitė kvėpuojamuoju skysčiu, kad galėtų atsilaikyti prieš okeano slėgį.
Na, prirašiau pakankamai, kad suprastum, kaip neįtikinamai atrodo visi tie padaužymai pelekais į laivo šonus. Tavo įgula turėjo ten poterius kalbėti, kad tik kas nors neįskiltų. Mažiausias plyšys - ir vanduo švirkštų vidun lyg koks lazeris. Beje, yra gamyklų, kur aukšto slėgio vandens čiurkšle iki 10 cm storio metalą pjausto.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-29 17:21
Rododendrė
Ačiū už kritiką :) Žinau, kad man dar labai daug reikia pataisyti ir išmokti nedaryti durnų klaidų. Iš tikrųjų ,tai pavadinimas čia ne į temą. Aš nerašiau apie kažkokį tai prarastą miestą Atlantidą nors iš šito epizodo ir iš pavadinimo taip atrodo. Galėčiau paaiškinti apie ką čia rašiau, bet jeigu tiesiog sausai išdėstyčiau visą savo teoriją,tai gautųsi kažkoks vadovėlinis tekstas, o aš vistiek stengiuosi kurti. Tai bandysiu kaip nors subtiliau nušviest skaitytojus. Nesiteisinu dėl savo netobulų (švelniai tariant) rašymo įgūdžių, bet galiu pasakyti, kad pasistengsiu kituose kūriniuose labiau :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-10-28 19:30
Dvasių Vedlė
Nerandu sąsajų su prieš tai skaitytu gabaliuku (o juk pavadinimas tas pats?). Šitas žymiai prastesnis. Be monotoniško dėstymo ir kapoto stiliaus, čia gi dar ir idėja sena ir visiems žinoma. Aišku, vėliau gali viskas pasikeisti, bet man iš kart ši scena (ir pavadinimo dalis skliausteliuose) sukėlė asociacijas su animaciniu filmu "Atlantida".

Pasimokykit tiesioginės kalbos skyrybos, ji pas jus stipriai šlubuoja. Nors apskritai pasimokykit skyrybos, prastokai jums su ja :)
Tai reiškia, kad padarai juos jau pastebėjo. <...>
-Mes buvome pastebėti. - skausmingai pranešė jis.
Tai jei rašai, kad juos pastebėjo, kam vėliau vėl tą patį pakartoji?

 Tačiau jie net nespėjo paruošti įrangos. Staiga laivas pradėjo drebėti. Nors draugus išgąsdino kratymas, jie nepanikavo. Jie buvo perspėti, kad taip gali atsitikti. Tai reiškia, kad padarai juos jau pastebėjo. Enkidas užsimerkęs meldėsi, kad prietaisai atlaikytų. 
Baisus apsiįvardžiavimas.

Gilgamešas išleido drebantį atodūsį. ČAKŠT Kol kas tokiam gylyje visos žvalgybinės komandos būdavo prarastos. ČAKŠT  Jų laivas buvo patobulintas, tačiau tai daug drąsos nepridėjo. ČAKŠT  Enkidas suvedė komandas paruošiančias ginklus. ČAKŠT  Staiga jų regos lauke kažkas pasirodė. ČAKŠT  Šviesa atsispindėjo nuo keistai nežemiško raibuliuojančio paviršiaus. ČAKŠT  Gilgamešas susijaudinęs pažvelgė į Enkidą. ČAKŠT  Jis pritariamai nusišypsojo. 
Kapojat sakinius kaip medkirtys profesionalas. Kartais galima ir reikia parašyti sudurtinius sakinius. Tekstas taps gyvesnis, o skaitytojui nesinorės su kiekvienu taškeliu daužyt galvos į stalą (autoriaus) :D

Iš manęs tiek - 2.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą