Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Buvo dar tik gruodžio pradžia. Brėško aušra, kurią skaidrino nutirpusio sniego lašai, kapsintys nuo stogo į balas, kuriose iš kart, kaip nemokėdami plaukti ir paskęsdavo. Gaidys, kuriam buvau įdėjęs vardą — Martynas, jau buvo giedojęs anksti paryčiais. Pro aprūkusį lango stiklą mačiau debesuotą dangų. Girdėjau perpučiamų sienų girgždesį, ramumą, užpildžiusią  tvyrantį būvį. Šurmulys sklido iš kaimyninių kaimų.
  Pramigau! Atkėlęs galvą nuo grikių pagalvės susiieškojau akimis kaliošų, kurie jau kruopščiai sulopyti motinos. Kai turėdavom daugiau pinigų, tada greitai seni rakandai būdavo pakeičiami naujais. Dabar jų mum stigo. Įsispyręs kaliošuos savo baltas it sūris, ir laibas it gandro kojas, jutau popieriais užlopytą padą. Patrynęs pėdas juose, nušlepsėjau atlikti rytinio apsiplovimo ritualo ir nuskubėjau šurmulio link.
  Atbėgau jau slopstant žviegimams. Aplink telkšojo sniege susidariusios nuleisto kraujo balos. Kibiruose garavo tirštas, geležimi atsiduodantis karštas kraujas. Keletas boluojančių varnų, lesančių gyvastimi persismelkusį dangaus kūrinį. Ieškojau tėvo.
  Bevaikštant per kiemus, mačiau tai Rasdauskų, tai Martišauskų šeimynas, kuriose patenkinti vyrai, dėl gerai papjautų kiaulių, kėlė į viršų rusiškas graniorkes, sklidinas iki pat viršaus degtinės. Moterys šalimais kikendamos tvarkė vidurius, kurių dalį ketino sušerti šunims. Išrėkiamus tostus visi palaikė užsikasdami juoda, sunkaus darbo pagaminta duona bei gabaliukais riebių lašinių. Degtinė be užkandos — neįsivaizduojama.
  Martišauskienė, nuo sniego graibydama slidžias kepenis, pasidomėjo, ko aš ieškau. Išgirdusi, jog tėvo, linktelėjo į galulaukę. Padėkojęs nuskubėjau ton pusėn.
  Paltas buvo nudrėbtas šonan. Prakaitas žliaugė net per nosį. Visas išraudęs tėvas, išgirdęs girgždančius sniege žingsnius, pasisveikino. Ir skubodamai atsisukęs, paklausė:
— Tai nori būt tikru vyru, ar toliau ten pusny durnių voliosi?
— Būsiu, būsiu. Leisk man užbaigti.
  Tėvas pasitraukė nuo žviegiančio paršo, vis dar tvirtai apglėbęs jo storą kaklą. Apžergiau, tėvo laikytą ranką pakeitė manoji. Tik pajutęs spurdantį gyvulį po kojomis, pagaliau ėmiau abejoti savo pasiryžimu. Išprakaitavau, rankos ėmė drebėti, tad vis daugiau jėgų iš manęs reikalavo tvirtas stovėjimas. Girdėjau už nugaros galandamo peilio lengvą cypimą. Paršas kėlė galvą į mane. Jo tamsios akys žybčiojo, matės sumišus baimė, kančia, neviltis ir viltis. Nusisukau. Neištvėręs tėvui sušukau:
— Gal pagaliau leisi užbaigti šį reikalą?
— Tuoj, nespurdėk, lyg ant žarijų subinę padėjęs, — tarė, bet mačiau, kad tėvas viską suprato. Per daug gerai jis mane pažinojo.
Į dešinę įspraustas peilis nusvėrė delną. Stipriau sugniaužęs, įsispyriau kojom į pusny ištryptas duobutes.
  Prieš akis šmėkštelėjo kažkada kaimyno Emilijaus tarti žodžiai: „Tetis sakęs, kad aš jau tikras vyras. Vo, papjoviau paršiuką, tai ir net saldainių davė. Sakė, kad geras pagalbininkas aš esu“.          Perpykau, suraukiau nosį, sukandau dantis taip, kad net liežuvis iki kraujų paplūdo. Jutau, kaip gerklę paršui perpjaunanti ranka sušyla nuo raudono kraujo. Net buvo girdėti, kaip trūksta sausgyslės, lyg gitaros stygos. Ausyse spengė žviegimas. Šiandien vyrų šventė. Ją pergalingai užbaigiau aš.
  Iki pat galo gerkle nuslydę ašmenys krito sniegan. Aš, kritau šalimais, ir užsikniaubęs akis, blioviau, kaip nemaitintas ir su pilnais vystyklais palinktas likimo valei kūdikis.
  Tėvas, priėjęs prie manęs, tvirtai apkabino.
2010-05-05 20:11
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-09-10 05:46
omnia_mea
Raiška šlubuoja – prisirankiojau iš pirmųjų pastraipų: kaip nemokėdami plaukti, įdėjęs vardą, susiieškojau kaliošų, įsispyręs šlubuoja.

Paskui man net pasirodė, kad autorius sąmoningai stengiasi suarchainti savo kalbą, šiek tiek nutriušusiu sakiniu audiniu perteikdamas – nuotaiką? epochą? Aha, galutinio tikslo trumpame tekste taip ir neapčiuopiau. Beje, pro tą pilką maršką kai kur išdavikiškai prasimuša šiuolaikinis žmogus (sausgyslės trūksta, kaip gitaros stygos).

Dialogai gana realistiški, nors nedaug jų čia. Tiesą sakant, pernelyg realistiški dialogai būtų pernelyg netaupūs, kūrinys tuomet primintų dokumentinę stenogramą. Grožinio kūrinio skaitytojas nesąmoningai tikisi čia tam tikro apibendrinimo, autorius turėtų rodyti tik kai kuriuos bendravimo atvejus, cituodamas kalbėjimo būdą tik pavyzdžiui. Arba kitaip, autorius gali konstruoti dialogus, į kelias eilutes pokalbio sudėdamas tai, ką aptarti užtrunka gerą pusdienį.

Šie dialogai pakankamai abstraktūs, nors kartu ir charakteringi. Kiek prasčiau atrodo vidiniai personažo svarstymai. Kai kurios detalės (kikenančios moterys) žybteli tekste, kaip daug žadantys žarijų blyksniai, tačiau ugnies jiems autorius nebeįpučia.

Nuvilia pabaiga. Peržonažas pravirko, o tėvas jį apkabino. Na taip, santūrūs tie vyrai. O ką tuomet daryti skaitytojui, kuris grožinio kūrinio santurūma tegali priimti tik kaip kaukę, po kuria visvien tikisi rasti pasaulių, minčių ir jausmų.

Šis tekstas pernelyg primena užkištą rakto skylutę. Sakykime taip – jis nepakankamai keistas, kad pakiltų ir skristų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-13 14:56
Nepataisomas romantikas
Jo kūrinys puikus, bet Biliūniškų pamokėlių apie gamtą nekenčiu jej bogu. Vistiek tą gamtą šiaip ar taip nuskriaudžiam, pvz.: aš - nuo jaunystės gamtininkas ir žaliasis vieną kartą prisižaidžiau su ugnim ir pievą (gerai, kad ne mišką, kuris neužsidegė dėl žiemos įšalo) padegiau. Nu dabar galiu verkt, raudot ir kas iš to - kartais nežinai kaip situacija virs nevaldoma, kol nepatiri savu kailiu. Klaidas visi darom priversti ar savo noru. Gerai, matau, jau lūdna darosi, varau pasiplieksiu su kašio mėgėjais, o tau ir toliau taip varyt ;D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-11 23:56
Paukstis Lunatikas
hm, keista jei kaimo neturėjus, o taip viskas tikroviškai susiskaitė. išeina, kad turi labai jau lakią fantaziją
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-10 13:56
Dingolitas
Puikiai sudėliotos mintys... Paprasta, lengvai įsijaučiama skaitant...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 20:26
Netipiškas Individas
Dėkui už pataisymą, rasa jū (:
(rusų kalba man kaip kilpa ant kaklo..)

Milda — dėkui.. Aš kaimo neturėjus, tad nežinau, kaip čia man pavyko.. Nesijaučiu kažkaip gerai parašius.. bet..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 20:24
begemotas_
granionkė o ne graniorkė. nuo žodžio granionyj - briaunuotas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-05 20:23
Mil2kas
jėzmarija :D priminė man vaikyste kaime, kai iš už kampo vėpsojau kaip dėdės ir tetos vieną drimbą kiaulę tvarko :D tą dieną man buvo labai bloga :D Kūrinukas lengvai skaitosi, iškilusius vaizdinius tiesiog sunku išstumti :) šaunuolė ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą