Rašyk
Eilės (78171)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Vis dėlto manau, kad amžius ir gyvenimo patirtis daug įtakoja kūrybą, su laiku išgyventos sudėtingos situacijos, sutikti įvaraus plauko žmonės  jie palieka stiprų įspūdį lakios fantazijos autoriui, bei, patys to nežinodami, tampa galingais kūrybos užtaisais. Kuo daugiau vienatvės, tuo daugiau autorius blaškosi ir ieško, tačiau nerasdamas sau vietos patenka į sudėtingas situacijas, kas neretai jį priverčia kentėti, keliauti po neapčiuopiamą vidinį savo pasaulį arba margą žemės ritulį. 

Bet labai svarbus vienas privalumas  atsiminti viską. Paiimkime Praną, suprasime. Kas jis būtų be puikios atminties, be prisiminimų? 

Tada paimkime kokį jaunutį autorių. Aš puikiai pamenu, kaip mokyklos tekstai bei eilėraščiai įtakoja kūrybinį impulsą, ir ne veltui savaime kalbi „tais žodžiais“, kuriuos kalei iš tekstų. Žmogaus pasamonė viską į save giliai susiurbia, ypač neapdorotą, šviežią informaciją, ir tavo smegenys tampa negailestingais bombytėmis-robotukais, kurie diktuoja. Sunku atsispirti. Dažnai net nesuvokiant tavyje gyvena svetimi rašytojai, nes stipri literatūra nemiršta, tiesa?
Skaitant jauno autoriaus kūrybą, iš dalies yra sunku atskirti, kur robotiški žodžiai, kur paties autoriaus. Dažniausiai tai būna abiejų kratinys. Tik labai įgudusio akis matojaučia. 
Atsivertus garbesnio amžiaus autoriaus kūrybą, apima jausmas, kad jis rašo sau, o jo robotukai jau taip stipriai paveikę smegenis bei kūną, kad pasipila gausus užaugintas minčių derlius, iš kažkadais gelsvos sėklytės, ir tam yra paaiškinimas.
Todėl man ir kilo įtarimas dėl rašykų amžiaus. Nepatinka, kai kvailina.

2010-04-09 13:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-03-13 13:37
diukasniukas
Pranas - tai senas pirdžius. (Jaučiu, kaip vėl gausiu baną.) Neskaityk jo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-06-20 11:59
EyesTrueDe_Lies
Dėkui, kad perkėlei, nors nefaina. Kažkaip.
Nesuprantu kodėl.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-05-06 12:24
Juodvarnė
čia ne esė, perkėliau į šiukšlių dėžę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-18 13:10
Netipiškas Individas
Hm, daryti įtaką, o ne [/i]įtakoti[/i] (:
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-14 16:11
Sniego mėnuo
Norėtųsi sužinoti plačiau, kaip suprantate, kas yra tos sudėtingos situacijos.
Na ir šiaip, yra mintis, pradėta ją gvildenti, tačiau taip ir pasilikta tose užuomazgose, kitaip sakant, čia suformuluotas klausimas, tačiau jo nagrinėjimo beveik nėra. O juk įdomu būtų į klausimą-problemą pažvelgti iš įvairių pusių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-09 16:15
EyesTrueDe_Lies
Išimčių yra, kategoriškai negaliu teigti, tačiau kartais man atrodo, kad rašyke tų išimčių visai nemažai... :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-09 15:20
pilkė
Manau, jog truputį sudėtingiau viskas čia yra su tuo amžiumi... Retas subręsta taip, kaip Pranas - tolygiai, galėdamas į teisingas gyvenimo lentynėles sudėlioti savo prisiminimus. Taip, tai menas, lygus aukščiausios prabos poezijai ar filosofijai.
Dėl jaunųjų. Teko truputį dirbti su jaunimu (labai įvairaus amžiaus, net vyresniais už save). Ir tikrai ne iš kepurės sakau tai, jog yra, tikrai yra ne pagal metus subrendusių, užaugusių - ne vien mokėjimu perimti, mėgdžioti ar imituoti, bet ir emociškai. Ir mąstymu. Mažai, bet yra. Kaip ir tų, kurie nesubręsta iki grabo lentos. Nemanau, jog daug čia yra tų, kurie apgaudinėja. Aišku, nesakau, kad visai nesama - juk gali tapti tiek vyresnis, tiek jaunesnis. Tai kartais vilioja, bent jau pradžioje. Kiti apskritai nekenčia klausimų apie amžių. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą