Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Nežinau, ar jums taip būna, kad širdis plyšta nuo emocijų, galvoje tūkstančiai minčių naujam nepakartojamam kūriniui, vos ne šedevrui, tokiam pribloškiančiam ir tuo pat metu kiekvienam pažįstamam, paprastam... O parašyti nieko negali. Kaip neregys bandai prisiminti vasaros gamtos spalvų paletę, kaip kurčiasis stengiesi nuspėti smuiko stygų virpesių subtilybę ar kaip nebylys trokšti dainuoti karaoke, taip dėlioji kūrinio mozaiką, kuri niekaip nesusideda į vientisą paveikslą... Galiausiai nusispjauni. Liaujiesi bandęs. Juk kūryba - laisva paukštė: kada nori atskrenda, kada nori išskrenda. Galbūt mūza įsižeidė ir nusisuko. Tebūnie.

Ne taip paprasta. Kažkoks įkyrus balselis neleidžia numoti ranka ir kviečia brūkštelti porą žodžių (tiksliau: spustelti keletą eilučių kompiuterio klaviatūra (kaip neromantiška)), nors vėliau ta rašliava šlykštiesi kaip beprasmiškai banalia, patetiška, persūdyta subjektyvių išgyvenimų ir menkai metaforiška. Kam to reikia? Imi ir atsakai nejučia: man. Kūryba (kokia ji bebuvusi) išlaisvina. Leidžia skristi besparniui, plaukti – bijančiam vandens, kalbėti viešai – užkietėjusiam mizantropui. Dar daugiau, tai – nemokama psichoterapija, kurios metu pats narstai savo būtį. Pats atrandi nepažįstamus sielos užkaborius, juose klaidžioji, nusivalai voratinklius nuo paslėptų jausmų, pažadini emocijas, galiausiai - randi save. Būna – išsigąsti to, kas tiek metų giliai tūnojo pačioje sielos šerdyje. Kūrybos metu į išorę veržiasi visi demonai, angelai, mitinės būtybės, kompleksai ir drąsa, žavingi ir apverktini asmenybės bruožai. Viskas užputoja ir išsilieja kūrinyje. Tai tikra palaima. Kūrybos paslaptis, kurią įminus norisi mėgautis be galo.

Deja, galima abstinencija. Pirštai tampa lediniai. Mintys per greitos, kad būtų įamžintos. Žvelgi į tolį ir klausaisi tūkstančio zvimbiančių įkyrių idėjų. Su musgaudžiu norėtųsi keletą priploti ir pažiūrėti – apie ką jos sukosi. Pagaunu vieną už sparnelio, žiūriu – eilėraštis apie aistrą. Širdis apsąla. Praskrenda kita. Čiumpu už kojytės – proza apie pomirtinę meilę. Nuostabu. Trečios gaudyti nesiryžtu. Tik nueinu nuo lango ir skambant super-lyriškai-gundančiam Elvio „are you lonesome tonight“ tyliai pasimeldžiu savo apleistam vyriškam mūzos variantui. Grįžk.
2010-02-12 20:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-17 12:39
Varinė Lapė
Geros mintys, prasmingos, tik nelabai kaip sudėliotos. Nėra ką čia daug šnekėt, viskas kūriniu išsakyta. Žodžiu - kūrinys kalba.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-13 22:52
Erato
Sniego mėnuo: tikrai svarsčiau dėti į esė, tačiau struktūra ne pakankamai griežta, o ir išvada ne logiška:-)

Ačiū visiems už komentarus.

Be stabdžių: super suskėlei. Pažįstamos tavo mintys iki skausmo ;-)Paskutinę eilutę galima kaip sentenciją naudoti :-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-13 19:00
Sniego mėnuo
...vis dėlto tai anaiptol netinka prozos skyreliui. Puikiai tiktų kaip esė, nes tai mintys, pamąstymai, apmąstymai. Skaityti buvo įdomu, tačiau nederėtų pamiršti, kas yra kas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-13 04:24
Pirk Volgą
Na kūrinukas trumpas, bet geras, iš tikrųjų viskas pažįstama. Kartais atrodo, idėjų yra, bet kažkaip jas išdėlioti juodu ant balto neišeina - na nesirašo, ir tiek, gal ne tokia nuotaika. O kitą kartą būna taip, kad nėtikėtai pagauna įkvėpimas, atsisėdi prie klaviatūros, ir vienu atsikvėpimu ištratini kūrinį. Dauguma mano čia esančių kūrinių taip ir gimė - beveik eksprotu, na idėjos šiek tiek brandintos, bet jas parašyti, paversti jas kūriniu, reikia kažkios atitinkamos nuotaikos, kad mintys lietųsi pačios, o pirštai patys tratintų klaviatūrą. Matyt, tai ir vadinama įkvėpimu. Nesu labai patyręs rašykas, bet jau spėjau įsitikinti, kad kūryba - kaip morčiaus aistra, nežinia kada užeis, o jau kaip užeina - norisi varyti iki orgazmo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 23:32
švo
Gali turėti kiek tik nori, tų minčių ar kitko. Bet jei jos sukasi chaoso principu - chaosu ir teliks. Kūryba yra gebėjimas koncentruoti tam tikras mintis ir jas pateikti kaip šaltinį.
Geriau viena, nei begalė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 22:42
Šnekorius
Gal ir ne dienoraštis čia, nes klausiams visų kuriančių, ar jei visi tokiu pat būdu kovoja su savimi, arvienaip atsako į esminįklausimą rašyti ar nerašyti. Ir arbūna taip, kad norėtum rašyti, o nėra už ko užsikabinti. Aš priimu tai, kaip Autoriaus išpažintį ir vertinu keturiais balais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 21:15
Garso Bangos
Dienoraštis, bet raiška gera. Pasigauk tą mūzą ir parašykit dviese apie kažką su ja ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 20:48
apsikabinkim
Kaip viskas pažįstama. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą