Rašyk
Eilės (78144)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Geltonas, visai neprabangus riedantis autobusas. Nepopuliarus.  Ir aš jame. Tiesa, maždaug per pietus jis būna visai pilnas. Rytais – pustuštis, vakarais – mano asmeninis limuzinas. Nebuvo labai svarbu kurs jis veža. Maršrutas man nerūpėjo. Gimusi su ne menka stebėtojo gyslele aš nemandagiai spoksojau į šią popietę susirinkusius keleivius.
Bandžiau prisiminti save dvylikos. Bjaurus, užsispyręs, kaprizingas vaikas. Protingi mokosi iš svetimų, kvailiai – iš savų klaidų. Priskiriu save prie kvailių ir man visai ne gėda.  Deja, bet nėra čia kuo ir didžiuotis. Įdomu, jeigu būčiau gimusi berniuku, ar būčiau panaši, į tuos, kuriuos stebėjau tądien autobuse? Pasirinko, niekšeliai, jaunesnį, silpnesnį, akivaizdžiai protingesnį, akiniuotą, išauklėtą pašaipų objektą. Tokie gyvenimo momenteliai priverčia mane susimąstyti ir dar kartelį pasiskaičiuoti. Kiek man metų? Kada gimiau? Aš, kaip ir kitos keliaujančios pensininkės smerkiančiu, pamokslaujančiu žvilgsniu stebėjau berniūkščius, aš  mintyse, mano draugės – garsiai bambėjome, stebėjomės šiuolaikiniu jaunimu. Visokiausiais būdais stengėmės sutramdyti, paauklėti vaikėzus. Sutinku, abu pasaulinius karus pergyvenusios, visko mačiusios damos turi pilną teisę reikšti savo nepasitenkinimą, sudrausminti jaunimą. Tačiau aš, kuri vos prieš penketą metų elgėsi lygiai taip pat, o gal ir dar siaubingiau, ką gi čia veikiu? Turbūt, iš nuobodulio. Taip, reikia surasti pasiteisinimų. Ir kuo daugiau. Maršrutas ilgas, varginantis, langai purvini, o ir vaizdas pro juos pabodės, puikiai pažįstamas. Medis, medis, namas, gražus namas, pavydžiu šito namo, fui, neskonybė, kioskelis, medis, įdomu koks čia medis, posūkis, jau ne be toli, duobė, šuo, pilaitė, niekšai, medis... O gal tik tokiu būdu galiu pasijusti subrendusi, suaugusi mergina? Juk smagu retsykiais parodyti savo galią, sumanumą, pranašumą. Tačiau ir čia man nesiseka. Bernužėliai, nusišaipo, spjauna tau į veidą (džiugu jei nepataiko), parodo vidurinį pirštą, mandagesni – iškišą liežuvį ir pasileidžia bėgti. Vykis - jei nori. Gausi spyrį į koją arba krūvas „komplimentų“. Net ir mano gelbėjama auka smerkiančiu žvilgsniu stebi mane, o iš jos mažos dailios burnos sklinda žodžiai kažkodėl neprimenantys džiaugsmingos padėkos. „Durnė“. Turėjau sustoti pailsėti ir suvokti kas čia ką tik įvyko. Ak, norėjau būti Motina Teresė, didvyrė, drąsiaširdė geradarė, troškau praskaidrinti dieną tiek sau, tiek aplinkiniams. O pasirodo, iš mano gerų norų liko tik šnipštas. Blogiečiai išsišaipė iš berniuko, apspardė, atėmė kepurę, kėsinosi į akinius (kasdienybė), o šiandien dar kažkokia merga padarė jam milžinišką gėda. Juk jis vyras. Gali pats apsiginti. O jei ir ne – iškentės, per ugnį pereis, tačiau pagalbos iš moters nepriims! Savo nedidelėje galvelėje jau kuria keršto planus. Va taip ir būna. Iššaudo mokyklas, išdaužo langus, ir žiūrėk tu man jau vagia cigaretes iš kioskelių!
Pamokslauti man puikiai sekasi. Kas paprieštaraus? Taip ir toliau stebėsiu aplinkinius individus ir kursiu moralus. Juk blogiau nuo to nebus. Kol auklėsiu vaikus, man gresia tik keletas mėlynių, įžeidimų pliūpsniai, jei jaunuoliai bus išradingi gal ir linksmų kiaulysčių sugalvos. Bent jau turiu nedidelį tikslą. Padėti kitiems, paversti pasaulį, mūsų visuomenę nors šiek tiek malonesniais. Juk reikia tiek ne daug. Įdomu, ar kada išgirsiu „Ačiū“. Laukti verta.
Amen.
2010-02-12 00:49
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-14 00:17
JRFRA
taiiip, pritarciau shoviniui del itaigos, yra vietu, kurias reiketu pakeisti, yra geru vietu teisingai sudejus, asmeniskai nenoreciau koreguot tavo darbo, nes laiko labai nera, taciau yra kazko, tikrai
atsisakyciau amen ir gala pakeisciau
nors esmej lab noreciau pagelbet, jauciu toki nora

nepersaunamos lapes ir snekoriaus komentarus siulau pamirsti, nors dar snekoriaus fifti fifti toks
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-13 00:01
švo
A dar pridurti užsimaniau: vaikai, ypač berniukai, yra kaip naminės katės, kurios dieną mėgaujasi šeimininkų rūpestingumu, sočiu maistu, o naktį vistiek eina medžioti tik tam, kad sumedžioti. Žmogus mažai kuo skiriasi nuo katės. Suaugęs naudosis savo proto, kad nepasiduoti savo medžiotojo instinktui, tuo tarpu berniukai yra prigimtinai instinktyvūs, o tai sutvarkyti gali tik protingas protingų tėvų auklėjimas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 23:56
švo
Stiprus savo įtaiga, sukurta atmosfera.
Struktūriškai - koreguotinas daug ir dar truputį.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 22:01
o Aš esu Tu
mielas garsiste, su fantastika man nekas.. berniukas kaip berniukas, taciau niekam nelinkiu buti tokiu berniuku. arba tureti tokiu draugu. viliuos, Jums neteko to patirti. viliuos, sito nepatirs ir Jusu vaikai. o su tuo nuliu ir su tuo autentiskumu tai Jus teisus. cia juk is Liepos uzrasu. O as - Loreta
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 21:23
Garso Bangos
Tas berniukas kaip visi berniukai ir viskas čia kaip visur. Nulis autentiškumo
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 11:29
Varinė Lapė
Aš už tą Šnekoriaus nurodytą pusę duočiau kiek mažiau. Ir šiaip, kūrinys neįtraukia, jis tiesiog neįdomus skaitytojui. Jam reikia Įvykio.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 10:09
Šnekorius
Literatūriniu požiūriu kūrinukas silpnas, bet už tai labai stiprus iš kitos, sakyčiau auklėjamosios pusės. na, lai būna 4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą