Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Maironis

Taip niekas tavęs nemylės

  Maironis- Jonas Mačiulis- žymus 19a. -20a. Lietuvių poetas, kunigas, romantikas, kurio kūryboje nepaprastai svarbi patriotiškumo tematika, meilė tėvyneibei jos tautai.
  Eilėraštis „ Taip niekas tavęs nemylės‘‘ yra pirmasis iš „ Pavasario balsų“ rinkinio. Jau iš pavadinimo galime spręsti, jog kūrinys yra apie Maironio meilę savo gimtinei- Lietuvai.
  Šiame Maironio kūrinyje Lietuva (tėvynė) personifikuojama, nes lyrinis subjektas ją įsivaizduoja kaip merginą, kurią yra įsimylėjęs. Pirmajame posme autorius siekia pabrėžti, kad tik poetas moka ir gali taip mylėti tėvynę, jog net pačias sunkiausias kančias dėl jos gali iškęsti ir ji vis tiek liks pati brangiausia.
  Antrojoje strofoje galima įžvelgti lyrinio subjekto jautrumą („ Kiek ašarų jam išriedėjo graudžių! ‘‘), tai atspindi žmoaus sielos tyrumą. Lyrinį veikėją kankina nepasiekiami ar labai tolimi troškimai, dėl kurių jis naktimis rymo („Per kiauras naktis nesumerkė akių, |Kai uždegei jauną krūtinę! “).
  Poetas savo mylimąją tėvynę hiperbolizuoja, nes vadina ją būdvardžiais „numylėta“, „graži“. Ši meilė tarsi stebuklas kupinas grožio, pačių tyriausių jausmų, bet kartu ir skausmo, kančių.
  Lyrinis veikėjas užsimena apie viliones, kurias galime suprasti dvejopai, lyg kitos tautos, kalbos bandymas įsiveržti į poeto širdį, ir tarsi švelnus bei svaiginantis moters viliojimas („ Daug žemės puikių ir gražių dukterų| Jo širdį pavergti norėjo“). Tačiau poetas išaukština tik tą vienintelę mylimąją, kuri daug skausmo patyrusi („ O tu tik viena širdies raktą radai| Skaisčia savo skausmo gilybe“). Poetas pasirenka kančios ir skausmo kelią, nes tik daug skausmo patyrus, galima suprasti tikrojo džiaugsmo prasmę.
  Šeštoje strofoje užsimenama apie jaunystę, kurios poetui negaila, nes skausmas paverčia jį doresniu bei tyresniu žmogumi ir „naują pasaulį jis mato“. Vyrauja besikeičiančios meilės nuotaikos, kartais skausmas ir liūdesys ryškesnis, bet šalia atsiranda tikėjimo ir meilės nuotaika. Akcentuojama, jog įkvėpimas ateina naktį- tai dramatiškiausias laikas, kuris kuria neramumo jausmą („ Nes švieti jaunam kaip aukštybių žvaigždė| Ir šventą neši įkvėpimą“.).
  Eilėraštyje aiškiai jaučiama istorinė praeitis kai Lietuva buvo kontroliuojama carinės valdžios ir lietuvių kalba buvo draudžiama.
  Kūrinyje pabrėžiamas Nemuno vaidzas, jis žymi Lietuvos teritoriją. Lyrinio subjekto ir tėvynės ryšys labai glaudus, nes nepaprastai idealizuojama Lietuvos gamta, meilė tėvynei tiesiogiai išpažįstama.
  Eilėraštyje atskleidžiamas meilės amžinumas, nemirtingumas, todėl ir laikas yra amžinas, neišmatuojamas. Aizdas stebimas tarsi iš paukščio skrydžio (panoraminis). Vyrauja tai esamasis, tai būtasis kartinis laikas („nesuprato“, „mato“), tai sustiprina dramatišką vaizdą, kuris būdingas Romantizo epochos atstovams. Pasak poeto, meilė tėvynei tokia stipri, jog joje gera ne tik džiaugtis, bet ir liūdėti, kartu iškęsti visas kančias, nes ji vienintelė yra sava ir pati brangiausia.
  Paskutiniame posme, autorius atskleidžia, jog mylimoji ir yra „numylėta“ tėvynė. Būtent taip išaiškėja Maironio patriotiškumas bei lietuvybės skatinimas.
  Taigi, šiuo eilėraščiu kūrėjas išsako savo meilę Lietuvai, kuri širdyje yra amžina, nors ir suteikia daug kančių. Ši begalinė Maironio meilė suteikė jėgų kurti bei tikejimą šviesesne, geresne ateitimi.


MazhUtee. (O.)

2010-01-11 20:20
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-24 19:05
Valdovė
Neblogas darbas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-23 15:12
Prozerpina
ei, čia ne esė, čia apskritai ne grožinė literatūra, o mokyklinė teksto analizė. ne ten pataikei :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą