Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 0 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Vilas uždusęs įbėgo į universitetą. Paskaita buvo prasidėjusi prieš penkias minutes. Užbėgęs laiptais į antrą aukštą, jis nuskubėjo prie 213 auditorijos. Stabtelėjo ir porą kartų giliai įkvėpė. Kvėpavimas  šiek tiek išsilygino. Bet širdis vis dar pašėlusiai plakė, ne kiek nuo greito bėgimo, kiek nuo jaudulio. Vis dėl to pirmoji jo savarankiška paskaita. Dar kartelį giliai įkvėpęs, pravėrė duris ir žengė į auditoriją.
Jį pasitiko studentų klegesys.  Vieni bendravo tarpusavyje,  kiti kalbėjo telefonu. Vienas kitas buvo atsivertęs nešiojamąjį kompiuterį. Į Vilą niekas per daug dėmesio  neatkreipė.
Užlipęs nedidele pakyla, jis priėjo prie stalo, ant kurio stovėjo monitorius ir gulėjo Magijos Valdymo vadovėlis. Nusiėmęs paltą, jį pakabino ant pakabos, pastatytos per metrą nuo stalo.
Vilas apžvelgė auditoriją ir pamatė tik porą studentų, atkreipusių į jį dėmesį. Tada tyliai ištarė burtažodį ir prabilo:
- Labas rytas, studentai. Noriu priminti, kad dabar vyksta Magijos Valdymo paskaita, todėl prašau jūsų laikytis drausmės. Baikit visus pokalbius, padėkit į šalį mobiliuosius ir kompiuterius – burtų sustiprintas balsas kuo puikiausiai girdėjosi nedidelėje auditorijoje.
Visi pirmakursiai išsigandę sužiuro į Vilą. Stojo tyla, pertraukiama slepiamų mobiliųjų telefonų ir kompiuterių garsų.
- Visų pirma, noriu atsiprašyti už pavėlavimą. Visų antra, noriu prisistatyti. Esu dėstytojas Vilas Parkas. Šiais metais būsiu jūsų Magijos Valdymo dėstytojas.
Auditorijoje vėl kilo nedidelis šurmulys. Studentai tarpusavyje aptarinėjo Vilo pasirodymą. Tuo tarpu jis patyliukais vėl ištarė burtažodį.
- Studentai, prašau tylos. – Jau burtais nesustiprintu balsu paprašė Vilas. – Aš nenoriu visą laiką naudotis magija norėdamas jus perrėkti. – Salėje vėl stojo tyla.
- Kadangi aš jau prisistačiau, tai norėčiau, kad ir jūs prisistatytumėte. Tiesiog pasakykite savo vardą ir pavardę bei iš kur esate. Pradėsim nuo jūsų, panele. - Dūrė pirštu  į paskutiniame suole sėdinčią merginą. – Tada prisistatys visi sėdintys jai iš kairės ir taip vienas po kito visi likusieji. Prašau pradėkit.
Mergina šiek tiek sutrikusi atsistojo ir nedrąsiai tarė:
- Aš Liza Daili iš Virdžinijos.
Toliau sekė aukštas vaikinas įdegusia oda.
- Aš Džefas  Efedronas  iš San Antonio.
Taip po penkių minučių, vienas po kito, prisistatė visi 36 studentai. Nors didžioji dauguma studentų buvo žmonės, bet tarp jų pasitaikė du elfai ir vienas orkas.
- Kadangi jau visi kaip ir susipažinome, tai galime eiti toliau. – Jis nuo stalo paėmė knygą ir ją iškėlė. – Turbūt iš jūsų nei vienas dar neturit Magijos Valdymo vadovėlio? – Nuskambėjo neigimo murmesys. – Šį vadovėlį jūs galėsite pasiimti iš bibliotekos. Jo autorius yra Legendinis Magas Teodoras Draizeris. 2012 - ieji leidimo metai. Tai jau aštuntasis šio vadovėlio atnaujinimas. Norėčiau, kad jau kitą Magijos Valdymo paskaitą visi turėtumėte šį vadovėlį. O dabar trumpai papasakosiu apie Magijos Valdymo kurso svarbą.
Išmokti valdytį maginę energiją yra vienas svarbiausių visų magų tikslų. Taigi šiais metais jūs būsit mokomi maginės energijos valdymo ir jos atstatymo pagrindų. Galiu iškart garantuoti, kad šis kursas bus vienas iš pačių svarbiausių, sudėtingiausių, o kai kuriems ir skausmingiausių. Nes jis nulems jūsų ateitį magijos pasaulyje. Tiems, kuriems seksis mokslai, po šio kurso atsivers didelės perspektyvos siekti karjeros ir galbūt tapti galingais magais, o tie, kurie nepademonstruos gabumų šioje srityje, turės galimybę išbandyti savo jėgas kitose sferose, tokiose kaip alchemija, herbologija, ar šamanizmas, kurie reikalauja ne tokių didelių magijos gabumų.
Net neabejoju, kad jūs pasitikite savimi ir galvojate, jog sugebėsite suvaldyti maginę energiją. Taip mąstyti jūs turit pagrindą. Vis dėlto ne kiekvienas sugeba praeiti visus testus įrodančius magines galias ir įstoti į Kingo universitetą. O jums tai pavyko. Bet neapsigaukite, įvairūs smulkūs burtai, kuriuos iki šiol naudojote, nė iš tolo neprilygs tiems, kuriuos teks naudoti kurso eigoje. Neretai kerai bus tokie sudėtingi ir galingi, kad kai kurie iš jūsų juos panaudoję grius vietoje be sąmonės iš išsekimo, – studentai ryte rijo Vilo žodžius.
- Be to, mokslo metų eigoje, bus trys praktiniai atsiskaitymai. Kiekvienas jų bus dvigubai sudėtingesnis už ankstesnįjį. Bet galiu jus nudžiuginti bent tuo, kad juos nebus privaloma išlaikyti. Neišlaikius praktinio atsiskaitymo, jūs ir toliau galėsite tęsti kursą. Bet iš patirties žinau, kad studentai neišlaikę „praktiškumo‘‘, praradę ūpą, dažniausiai nutraukia studijas, nesulaukę kurso pabaigos. Likusieji, radę savyje jėgų ir valios, eis iki galo, bet tik patys gabiausi išlaikys egzaminą ir galės mokslus tęsti toliau.
Mano pagrindinis tikslas yra padėti atrasti  jumyse slypinčias galias. Galias, galinčias padaryti jus vienais iš pačių galingiausių magų pasaulyje. Nes galingiausi magai yra ne tie, kurie moka daugiau burtažodžių ar užkeikimų, o tie, kurie sugeba tuos burtažodžius panaudoti nepraradę visos savo energijos. O dabar jei kas turit klausimų, prašom, nesikuklinkit ir klauskit.
Salėje nuvilnijo nedidelė triukšmo banga. Studentai sutrikę dairėsi vieni į kitus, stebėdami ar kas nors ryšis ko nors paklausti. Salės gale pakilo ranka. Ją iškėlė Džefas  Efedronas.
- Nagi, Džefai, – paragino jį Vilas.
- Dėstytojau, prieš pasirinkdamas Magijos Valdymo studijas nemažai domėjausi šia sritimi. Ir man susidarė įspūdis, kad realiai Magijos Valdymo neįmanoma išmokti. Daug kur teigiama, kad arba tu turi įgimtą talentą arba ne. Jūsų nuomone ar įmanoma išmokti Magijos Valdymo?
- Geras klausimas. Magijos Valdymo tu nepaimsi ir taip lengvai neišmoksi. Bet turėk omeny, kad kiekvienas žmogus, gimęs su magiškais sugebėjimais, automatiškai įgauna ir sugebėjimą valdyti savo maginę energiją. Bet dažniausiai tas sugebėjimas būna toks menkas, kad mes jo net nepastebime. Ir jį atskleisti yra labai sunku. Būna magų, kaip tu ir sakei, su įgimtu talentu šiai sričiai. Bet jų pasitaiko labai retai. Nemažai yra magų, sugebėjusių išmokti valdyti maginę energiją, ir neturint įgimto talento. Suvaldyti maginę energiją jie sugebėjo išmokę maginės energijos atstatymo meno. 
Mago vidinės energijos resursai gali būti ir labai menki, bet jei jis išmoks atstatymo meno, tai galės juos bet kada papildyti. Ir jis niekuo nenusileis magui turinčiam įgimtą talentą. Tik yra viena bėda, išmokti šio  meno yra nepaprastai sunku. Todėl nedėkit daug vilčių į šią sritį ir pirmiau stenkitės atrasti savyje užslėptą talentą, o tik vėliau bandykit išmokti atstatymo meno. Tikiuosi aš pakankamai aiškiai paaiškinau.
- Taip, ačiū.
- Gal dar kas turit kokių klausimų? – Nei vienas studentas nebepakėlė rankos. – Ką gi, jeigu nebeturite daugiau klausimų, tai tada šios dienos paskaita baigta. Susitiksime poryt. Ir tik neužmirškite iš bibliotekos pasiimti Teodoro Draizerio knygos. Viso gero.
Salėje kilo šurmulys. Studentai rinkosi savo daiktus ir tarpusavyje, aptarinėdami paskaitą, skirstėsi iš salės. Tuo tarpu Vilas taip pat pasiėmė nuo pakabos savo paltą ir apsirengęs patraukė iš auditorijos. Sekanti paskaitą jam buvo laisva ir todėl jis turėjo nemažai laiko, kurį ruošėsi praleisti dėstytojų kambaryje.
Beeinant koridoriumi jis kišenėje užčiuopė magiškąjį žiedą, atimtą iš šlykščiojo gnomo. Išsiėmęs iš kišenės, atidžiai apžiūrėjo jį. Tai buvo masyvus, iš nerūdijančio plieno pagamintas žiedas. Per visą žiedo apskritimą buvo išgraviruota gyvatė. O viršutinėje, masyviausioje, dalyje buvo išgraviruoti plačiai prašiepti gyvatės nasrai. Vilui pasidingojo, kad jis kažkur jau yra matęs šį simbolį, tik jam niekaip nepavyko prisiminti kur jis jį matė.
Įsimetęs žiedą atgal į kišenę, Vilas nupėdino į dėstytojų kambarį, nutaręs, kad jame ras žmogų, kuris galės atsakyti į šį klausimą. Juk Magijos Istorijos dėstytojas Alseka Auktumas turėtų tikrai žinoti visus žymesnius simbolius.
2010-01-03 23:58
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2020-02-27 22:36
Nuar
Belieka konstatuoti, kad kiti komentatorei buvo teisūs sakydami, kad yra nuobodu. Bent koks nors tradicinis šios temos siužetas būtų panaudotas - magijos sukeltas sprogimas ar dar kas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-02-12 23:18
Dvasių Vedlė
Pirmos dalies gale paminėtas faktas, kad pagrindinis veikėjas - unicersiteto dėstytojas, mane tikrai sudomino. Bet šita dalis susidomėjimą užmušė. Net mano kompiuterių elektronikos dėstytojas fantastiškesnis už šitą Vilą :) O tas epizodas su balso sustiprinimu priminė epizodą iš "Kaukės": "Švelniai paspausti" :D

Paskaita g.p.: geriau parašysiu:) Dievinu tokias paskaitas, kai negali daugiau niekuom užsiimti, o tik svajoti ir rašyti, kartais gimdo genialias idėjas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-17 18:49
St Sebastianas
Samizdat vienatinis mūsų kūrinių talpintojau, atleisk neišmanėliams ir leisk man juos atvesti į tavo tyrumą iš piktojo rašyko liūno!:D Nežinau žavėtis ar baisėtis tokiu atkaklumus ir užsispyrimu, kai nenorima pripažinti, jog gali egzsistuoti ir kitokie projektai?
Na, bet čia ne į temą. Kalbant apie patį kūrinį... Yra tokios paskaitos g.p. Pavadinimą gali iššifruoti kaip tinkamas: geriau pamiegosiu, geriau pavalgysiu, geriau pagersiu... Jeigu man dėstytojas, pavėlavęs penkias minutes paskaitytų tokią paskaitėlę, kuri trunka bene tiek pat, kiek ir kitų studentų prisistatymas... Turbūt aš ją ne g.p. kategorijai priskirčiau, o eičiau pasikalbėti su universiteto valdžia, kas čia per velnias gaunasi ir už ką pinigus moku. Privalai priversti skaitytoją patikėti kad vyko paskaita, o ne kelios minutės monologo.
Jeigu dėstytojui reikia burtų, kad perrėkti 36 studentus... Ojojoj...
Kiekvieno studento prisistatymas tinkamas tik tuo atveju, jei dėstytojas turi fenomenalią atmintį. Tarkime, yra tik 36 snukiai, su kuriais bendrausi. Praėjus kelioms valandoms daugelis žmonių prisimins, kad veidai matyti ir gal kelis vardus. Studentus prisimeni bendraudamas, kai smegenuose susidaro tinkamos asociacijos, pavyzdžiui, debilas su auskaru liežuvyje - Jonas, žvairas nebrendyla - Petras.
Tekstas nekabina. Tok dar vienas eilinis kūrinukas, kurį paskaitai ir po to miglotai prisimeni kas buvo. Turiu pripažinti, kad tekstas pakankamai tvarkingas - skaitant nesinori susiimti už galvos ar parašyti piktą komentarą, kuris į miltus sumaltų visą kūrinį. Tačiau autoriui pasistengti dar reikia. Ir nemažai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-12 15:43
geriausias
perskaicius viena pastraipa man pasadare nuobodu. beto telefonai cia visai ne i tema...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-11 21:50
Andrew Thomas
dabar mano taktika tokia kaip kai kurie ir siule.
parasau kurinuka ir kokiai savaitei jo nelieciu,po savaites ji perskaitau ir stengiuosi istaisyt klaidas - logines, pasikartojanciu zodziu, bereikalingos info kiekio ir t.t ir t.t. :D

del pagalbos tai pasistengsiu.tik ka as sugebesiu padeti,kai pagalbos paciam reikia :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-11 20:47
Artur Wilkat
Todėl nesupyk jei pereisiu pereisiu per tavo kūrinį grėbliais:)))
Stabtelėjo ir porą kartų giliai įkvėpė. Kvėpavimas  šiek tiek išsilygino.
įkvėpė. Kvėpavimas -  Atsiduso. Kvėpavimas??
Dar kartelį giliai įkvėpęs
Giliai įtraukė deguonį??
Vienas kitas buvo atsivertęs
Vienas, vieni: - Jau kelis kartus buvo:(( Ir ką tik. Kai kurie???
Viskas mano kantrybė baigėsi. Perrašyk viską iš naujo, kaitaliodamas žodžius ir naudodamas sinonimus:( Tada galėsiu tau padėti:(
Tikiuosi tokios pačios pagalbos ir iš tavęs:((
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-11 16:50
Andrew Thomas
kas tiesa,tas tiesa.
bet aciu dievui Rasykuose bent kritikuodami ir patarima viena kita gera duoda :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-11 15:05
Artur Wilkat
Dėl to man nelabai ir patinka Rašykų virtuvė. Iš patirties žinau, kad net pripažinti SI meistrai kartais padaro tokias ar panašias klaidas. Dabar savo tesinį nusiunčiau bent trims žmonėms kad peržvelgtų. Bet žinau, kad ir jie paliks klaidų savo taisymuose. Tačiau juk būtent tokiuose perdirbimuose ir auga meistriškumas. Kai tu gali ir turi eilinį kartą pakeisti savo žodžių seką, po n-kelintojo karto tu tai įsisamonini, ir pamažu nustoji kepti klaidas.
Todėl kai pamažu užsidirbsiu autoritetą Rašykuose dar sykz iškelsiu šios problemos klausimą. Juk bendradarbiaudami tobulėjame visi!!! O kritika, kai tave tik palieka kvailiu ir tu negali atsakyti, žudo bet kokią iniciatyvą:(((
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-11 13:54
Andrew Thomas
Artur Wilkat,aciu uz patarima.stengiuosi to, nedaryt, bet neiseina :)

jeigu rimtai tai sia klaida zinau,bandau kovot su savimi.paziuresim ar tai iseis padaryt 3-ioje dalyje :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-10 21:47
Artur Wilkat
Vilas uždusęs įbėgo į universitetą. Paskaita buvo prasidėjusi prieš penkias minutes. Užbėgęs laiptais į antrą aukštą, jis nuskubėjo prie 213 auditorijos

Lietuvių kalboj pakanka sinonimų, kad nereikėtų kartotis. Įbėgo-užbėgęs???
O jei pakeistum įbėgo - užlėkęs??? Arba jau pagal tavo skonį. Pas tave žodžiai ir aprašymai kartojasi kas antrame sakinyje. Pradėk bent nuo to, kad sinonimus atsimintum.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-10 20:55
Andrew Thomas
jo buciau panaudojes koki burtazodi ir tada visi issisaipytu kad myliu hari poteri.
aciu gal man uzteks tik paminejimo kad toks faktas buvo.turesiu sioki toki savo stiliu,nors ir ne visiems jis tinka-patinka.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-10 13:06
claustrofobas
Okay, vaizduotę tu turi, bet problema ta , kad nemoki teksto pateikti taip, kad jis neskambėtų banaliai.
Kitą kartą parašęs tekstą palauk dieną kitą ir tada vėl jį paskaityk.
Beje ten pačioj pradžioj rašei, kad jis burtais sustiprino savo balsą.būtų buvę visai nieko jeigu būtum parašęs kokį burtažodį ar kokius burtus naudoja, o pavadinimą paėmęs iš kokios lotynų arba esperanto kalbos.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-10 05:40
omnia_mea
S. Lemas yra rašęs apie tokį fantastikos kriterijų: pažiūrėkime, kas lieka iš istorijos, pakeitus visą fantastinę atributiką kokia nors įprastine.

Jei istorijos nebelieka – vadinasi fantastika buvo vienas iš jos variklių. O jei neblogesnis už originalą detektyvas, ar piratų romanas – tai tokia čia ir fantastika.

Pažiūrėkime, ką čia turime. Nuobodi paskaita iš sekmadieninio romano (kuriame gėris kenčia ir blaškosi, kol galų gale nugali blogį)?)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-08 11:44
Artur Wilkat
Vėl ta pati problema. Smulkios klaidos, kurias draugai gali tuoj pat pataisyti ir visiškai beviltiškas šansas tai padaryti. Atkreipčiau dėmesį į per daug dažnai pasikartojančius žodžius, bet kam. Vis tiek ištaisyti frazių negalėsi.
O jei pabandyti pirmiausia skyrių išmesti dienoraštyje, kad gautum tapkių kruvą, ir tik po to, pataisęs, pagrindiniame skyriuje. Juk jau pamatei kaip dirba samizdatas.
http://zhurnal.lib.ru/g/glushanowskij_a_a/indexvote.shtml

Ar skaitei? Ten juk apie magiją:)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-05 01:21
Andrew Thomas
gal ir nesiderina,bet ka cia jau bepadarysi :D
kadangi kurinukas apie magija,tai ir vartoju daznai zodi MAGIJA :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-05 00:45
zolon
Kažkaip nesiderina burtai su kompiuteriais.
Pradžioj labai kartojasi žodis "magija".
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-04 10:08
Aurimaz
Dar - dėstytojas toks nuobodyla, kad jo įžanginę paskaitą galima buvo nurašyti velniop ir pradėti istoriją nuo linksmesnių dalykų - pvz.: maincharakteris jau įstojęs, susipažinęs su visais, susidėjęs su panašiu į save nevykėliu ir dabar (istorijos pradžia) kaip tik stengiasi valytojos spintelėje padaryti savo pirmą savamokslišką burtą. Žinoma, jam pasiseka (arba ne). Tai ir yra istorijos pradžia. Visi kiti veikėjai į ją įeina ne patys prisistatydami, o netyčiom įgriūdami į veiksmą pagrindiniams veikėjui iš paskos.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-04 10:03
Aurimaz
"Noriu priminti, kad dabar vyksta Magijos Valdymo paskaita" - čia banaliau banalaus. Dabar pamąstykime - jeigu pasaulyje būtų magija, ar tikrai visi ją vadintų magija? Dabar magija yra tai, ko mes nesugebame paaiškinti, tačiau tikras magas juk privalo sugebėti paaiškinti tai, ką jis daro! Kokia išvada? Jam jo magija jau nėra magija, o kažkoks paaiškinamas reiškinys. Taigi, magijos pasaulyje nėra tokio dalyko, kaip magija. Yra kažkas kita. Kai rašiau savo "Bombą Nedievui", ten irgi buvo švaistomasi afigibienais burtais, bet pagrindinis personažas to neivardino kaip magijos. Jam tai buvo energijos transformacijos.
Betgi vėl - imkime frazę "energijos transformacija". Ilgas ir nuobodus junginys. Nekantrus jaunimas su tokia nesitaikstytų, imtų kažkaip trumpinti. Vadinasi, magiškame pasaulyje, kur yra kitokie terminai, netgi jie būtų įgavę žargonizmų. Pvz."transfa", "etransas","E.T.",  etc...
Tu gi taip pat nesakai, kad siunti telefonu "trumpąsias teksto žinutes"...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2010-01-04 01:21
Andrew Thomas
Laukiu kritikos
o gal net ir vieno kito gero zodzio :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą