Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Guliu lovoje, pro užuolaidų garbanas kambarin vėpso šaltas saulės snukis, suku rankose telefono laidą ir vis nesumąstau, kam paskambinti.
Prieš akis lyg akivaizdi būties žaizda vis dar stovi mažas mažas granitinis kapelis. Tulpės linkčioja sunkiomis galvomis ir šypso mano pusėn.

Strykteliu iš lovos. Palieku ją kaip buvusią, sujauktą. Užuolaidų nepajudinu - šiandien eisiu pasivaikščioti, o kambarys, persigėręs mano rūgščiu kvapu  vakare primins, kas aš esu.

O aš esu stipri.
Palengva nueinu iki virtuvės. Užsiplikau kavos. Prisėdu ant kėdės. Kambarys zvimbia tirštoje tyloje.

Suskamba įkyrus skambutis. Durys. Neatidarau. Tik tyliai prisliūkinu, atsiremiu į sieną, kvėpuoju vos vos ir seku nepažįstamojo mintis bei veiksmus. Po trisdešimt septynių sekundžių pasigirsta greiti žingsniai, tolstantys laukujų durų link. Žinau, tai buvo ne jis.

Viskas gerai, tikrai... Gyvenu vidutinišką gyvenimą su vidutiniškomis mintimis. Šaldytuve pasigendu maisto, motina skambina, tačiau aš negirdžiu, ilgiuosi katės, nes paskutinioji netyčia pasikorė tarp virtuvės indų. Nemėgstu žmonių, įskaičiuojant save pačią, nekenčiu tylos, sijonų ir tėvo. Bet visų labiausiai - ryto.

Pradedu dainuoti. Nestabdau savęs, o ir kažkas iš mano griaučių veržiasi burnon ir virsta spigiais garsais. Imu kūkčioti, dusti, tačiau žinau, jog greitai tai praeis ir atslinks malonus palengvėjimas, kuomet galva tampa skaisti lyg puriena ir užmingi visai nakčiai, negalvojant, kas bus kitąryt.

- Taip ir žinojau, jog esi namie. Įsileisk.
Už durų išgirstu krebždesį.
Jis. Ramus balsas, kurmio nosytė, perdėtas rūpestingumas, siauri pečiai, suskeldėjusios lūpos ir prieš dvi savaites pirktas juosvas skėtis, kurio aš baisiai pavydžiu.

- Nieko nėra namie. - atsakau. Prisiglaudžiu prie sienos.
- Atidaryk.
- Tikrai, nagi...

Nieko kito nelieka. Praveriu duris ir vėl greitai jas uždarau. Laiptinėje vėsu ir nuolatos kažkas kaukši batų kulniukais, belipant į viršų.
Aš vėl meluoju sau. Žiūriu ilgai į jį, bekabinantį paltą, lyg bandyčiau sugerti kiekvieną judesį savo vidun.
- Ką veiki?
- Aš tikrai nevažiuosiu, gali nė nebandyti.
- Kur nevažiuosi? - matau nustebusias tėvo akis. Jis taip save vadina - ne aš.
Neatsakau.
Staiga prisimenu - juk jis nieko nežino. Nurimstu, nors pasijuntu viena  visame plačiame kambaryje, tačiau jo į šią kaltę neįsileisiu.
- Nori arbatos?
- Taip, bet... Klausyk, gal tau reikia pagalbos?
Ištiesiu ranką, jis paduoda man pinigus.
- Motina nieko nežino...
- Nekalbėkime apie tai. - nutraukiu jį. Nenoriu erzinti jaukumą įgaunančios tylos, kuomet jis atsisėda šalia manęs.

Mano butas erdvus. Mažai šviesos. Motina sako, jog pasikeičiau dar vaiksytėje, po mylimos katės žūties. Ji visuomet šneka kas papuola - aš nesikeičiu, kaip nė vienas iš mūsų. Keičiasi tik beformio gyvenimo svoris.

Skambino mama. Maldavo, jog atvažiuočiau. Klausinėjo, kodėl pabėgau iš namų. Visą laiką tylėjau, o ašaros, rodės, sunkte sunkėsi pro telefone įtaisytas išklausymo skylutes.
- Tėvas nenorėjo, jis nenorėjo, grįžk... - ir panašiai ji kalbėjo. Diena jau buvo sugadinta.

O man iš tiesų gaila katės. Kvaila buvo, jog pasikorė, manau, tyčia. O gal iš tiesų gyvenime pasitaiko visko?
Tokios mintys padeda sulaukti vakaro.

Tądien neišėjau pasivaikščioti. Man fazė, kaip žmonės sako. Gėdos.
Tėvas yra paskutinis žmogus, kuris manimi tiki. Niekas taip neapkabina, kaip jis. Apsiveju plačius jo pečius ir stovime tyloje akimirką, kitą. Laikrodis tiksi minutes, man tarp akių vis bėga nepaliaujama eilutė žodžių, iškaltų ant kapelio, o kaltė, lyg tirpstantis pavasarį ledas po mano kambario langais - menksta, tįžta...

Sunkiausiomis akimirkomis pažvelgiu tiesai į akis: katės pačios nepasikaria. Motinos veltui neverkia, o žmogus nenori prasmegti į nebūtį.
Blogiausia tai, jog kaltė nepakeliama tuomet, kai nėra nieko nieko, kas galėtų pasidalinti bent kruopele tuščios skaudžios erdvės, nusėdusios tirštomis vilnimis mano viduje.

Guliu lovoje, mąstau apie tėvo vizitą. Po kelių dienų vėl jį pamatysiu. Bučiuosiu. Saulė, apsunkusi, grimzta į tirštas raudonas dunksnas. Greitai viskas praeis, greitai...

Juk nėra nieko, ko negalėtume atleisti sau.
2009-11-10 04:06
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-04-08 12:26
Vaikyste du kart
įdomus tekstas,man patiko
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-17 22:58
o Aš esu Tu
o man patinka, kad nera tokio aiskumo. kas? kodel? kam? ei, fantazijai skaitytojo leiskime paselti. man labai patiko. artima. tik su paskutiniu sakiniu labai jau nesutinku. sunkiausia etleisti yra kaip tik sau. labai sunku. na, saunu, manau!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-26 15:51
begemotas_
kaip išskirtinai lietuviškame filme. apie daug ką ir apie nieką. intrigos trūksta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-26 12:01
Avoir
Agricola, va tai to ir nesupratai, tuomet. Jezau, cia net ne kate :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-26 08:31
agricola
viskas gerai, tik argumentas pasikeisti po mylimos katės žuvimo, asmeniškai atrodytų neįtikinamas, nes vaikystėje esu pakasės daug mylimų katinų ir galvoju nepasikeičiau...matyt beširdis esu...5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-19 21:04
Si bilė Sibire
vienas stulbinamai geras šio teksto autoriaus bruožas - gebėjimas "įeiti" į personažą, įsikūnyti. o kadangi kalbama pirmuoju asmeniu, suprantama, kodėl tiek daug nutylėta. žmonės patys sau mažai ką įsivardina žodžiais.

tačiau: ar ne per daug lengvabūdiškai žongliruojama tokiomis temomis?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-19 21:04
pilkė
Pasakojimo stilius geras, tik pačios mintys, siužetas kažin ko sujauktas. Skaitytojui nelabai aišku, kas kaip ir kodėl. Veikėjos būsenai stinga atspirties nuo būsenos praeityje. Aišku, jog katė - tik pretekstas, bet reikėtų įtikinti skaitytoją, jog kaltei yra pagrindas. Dabar - tekstas neįtikina, tik iškelia klausimus. Klausimai - gerai, bet žemės po kojom irgi reikia, nors trupučio. Ką padarė tėvas? Motina? Katės šiaip sau nepasikaria, tai kodėl jos pasikaria? ir t.t. Jeigu pagrindinė veikėja serga, vėl reikėtų užuominos į tai. Kūrinys įtraukia skaitytoją, bet ir suerzina truputį, kaip šuniui parodžius kaulą :))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą