Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Mamai


Elzė mylėjo gėles. Žalią spalvą. Tik niekada nesuprato, kad jomis reikia rūpintis, jas prižiūrėti. Juk tai gamta. Kartodavo ji ir kartodavo. Jos kvepėjo, o Elzė nekentė tuščių baltų palangių, spengiančios tylos kambaryje. Todėl nuolat kalbėdavo. Su gėlėmis.
Jokūbas buvo tas, kuris kiekvieną savaitgalį slampinėdavo po namus su geltonu laistytuvu. Vasarai jis turėjo ir gumines geltonas pirštines, geltoną kastuvėlį ir dar krūvą kitų geltonų sodo–daržo įrankių.
Dvidešimt pirmasis Elzės gimtadienis. Svečiai atmina dviračius, kurių krepšeliuose – vazoninės gėlės. Nebeužtenka langų, namuose kuriamas žiemos sodas. Elzė skraido niūniuodama žalią melodiją, o Jokūbo jau nebesimato. Tos šafleros taip sparčiai auga. O gal jis po palme?

Ketvirtadienį nešina morkų pyragu pasukau į Švento Ignoto gatvelę. Prie namo durų mane pasitiko septyniolika molinių vazonų. Juose – įvairiausios gėles. Turiu problemytę – nepažįstų paukščių, medžių, neatskiriu grybų, gėlių... O skaičiuoti man patiko, todėl saulės apšviestame kiemelyje grožėjausi išmargintais vazonais, baksnojau į kiekvieną pirštu. Prasivėrė žydros durys ir aš išvydau geltoną Jokūbą. Buvau netikėtas svečias, todėl mielai kartu su juo palaisčiau gėles, aprinkau sudžiuvusius lapus, pakėliau žiedų nuleistas galvas. Jokūbas nebuvo labai kalbus vaikinas, todėl čia mielai pasitarnavo plepusis antrojo aukšto kaimynas, išlindęs į balkonėlį neva parūkyti ir pasideginti, o iš tikrųjų jis tebuvo be galo vienišas, ir troško žmogiškų kalbų.
Viduje pasijutau lyg botanikos sode, kuriame, tiesa, niekada ir nebuvau. Mintyse uždėjau nedidelį pliusiuką savo sąrašiuke „ Būtina aplankyti“. Buvau. Ir dar sutaupiau. Todėl jau kūriau planus kur panaudosiu atlikusius pinigus. 


Mane pažadino ankstyvas paštininkas. Pienėmis išmarginta pižama nutipenau iki durų. Ant kilimėlio „Labas“ stovėjo bevardė gėlė pažįstamam vazone. Atsirėmusi į šiltą medinę durų staktą įsivaizdavau Elzę prie žiedimo staklių, man pakvipo moliu. O vėliau, jie abu, negailėdami visų pasaulio spalvų perkelia žmonių gyvenimus ant vazonų. Ant šio buvo manasis. Apačioje puikavosi inicialai „E ir J“. Taip mano pavargęs kaktusas įsigijo naują kambariokę. Pavadinau ją Kornelija.
O Jokūbas su Elze išdalino visus augalus ir paliko miestą.

Anądien, mano kojos, vedinos antgamtiškų jėgų nuskubėjo miela gatve. Pailgosios smegenys įtemtai dirbo: atliko matematinius skaičiavimus. Vis pamirštu kada paskutinį kartą laisčiau Korneliją... Žydros durys man pasirodė nublukusios. Kilstelėjau galvą į viršų. Oho, kaip geltona. Spalvas išsklaidė balkone mojantis kaimynas. Jis tyliai sėdėjo pavydžiai minkštame krėsle. O šalia jo kažkas žaliavo.
2009-10-05 01:01
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-05 12:54
Markas
Skandinaviškai čia. Rimtai skandinaviškai. Man patiko. Myliu skandinaviškus.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-02 00:11
Intriganto
Kažkodėl man sukėlė nostalgiją.
Prisiminiau savo kaktusą, kurį
per savo apsileidimą numarinau.
Na, o kūrinys - šiltas.
Ir pabaiga visiškai nenuvylė.
Patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-11 14:57
Jakof
O man patiko, beveik visi tamstos darbai man patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-11-01 14:51
Miracheso
Baltoji irma nusikliedejo, eilini karta. Psi kūrinėlis, geras ir ne kiekvienam spalvas pamatyti duota.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-05 10:45
Irmantė Baltoji
Per daug cia man tu geliu.Taip, kurinys apie tai, bet juk galima kazkaip isvengt to pasikartojimo begalinio. Teksto pradzioje sakiniai kliuva, nesuprantu, kam tas sakiniu kapojimas toks po du zodzius. Pati kurinio mintis grazi, bet pats darbas, mnao nuomone, silpnas. Duociau 1,5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-05 10:18
Rudalevičius Vitoldas Ričardo
nerimta kažkaip. kiek egzaltuota paaugliška pompastika. bet būna ir žymiai blogiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-10-05 10:13
Varinė Lapė
Įtaigiai. Susimąsčiau ir apsidairiau: kabinete 7 vazoninės gėlės... Mano... Ateis diena kai turėsiu jas palikti, kam? Ar prižiūrės?
Velniava...
Keistas jausmas širdy paliko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą