Rašyk
Eilės (78192)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Eidamas per pagrindines savo miesto gatves matau gausybę įvairių įmonių pavadinimų. Kai kuriuos pamatau vėl ir vėl, ir tada susimąstau: kodėl jų tiek daug? 15 parduotuvių „Iki“, 10 „Maksimų“ - kodėl neužtenka vienos? Kodėl pavadinimai skiriasi, nors visur galima nusipirkti tą patį? Manau, kad dabartinę situaciją turime dėl retai gatvėse matomų kapitalistų. Juk visos maksimos, norfos, iki, čili picos turi savininkus, kurie iš verslo uždirba, o tada bando plėstis ir uždirbti dar daugiau. Dėl kapitalistų turime kasdien stovėti eilėse, gyventi daugiabučiuose (nes iš jų greičiau galime nuvykti į darbo vietas, padeda verslui). Galbūt nesijaučiatevaržomi verslo? Pabandykite jo atsisakyti, ar bent pajusti, kad galima gyventi be pinigų, nuolatinio darbo, gyvenamosios vietos...

    Kaip taip pasielgti? Turiu kelis pasiūlymus. Galite tapti savanoriu. Galbūt humanistu, kuris žmonėms padeda pačiose sudėtingiausiose pasaulio vietose. Tada tiesiogiai kovosite su kapitalizmo šalininkais, kurie yra nusiteikę prieš vargšų šelpimą. Prieš skurdo mažinimą. Prisiminkime JAV. Tam, kad JAV valdžia patvirtintų kūrybingą projektą (pavyzdžiui kraujo testų korteles, su kuriomis testai padaromi per 30 sekundžių), reikia, kad JAV gautų iš to naudos. Jei prie projekto prisideda rusai, jo patvirtinimo tikimybė tikrai maža. Tokia yra reali situacija, kurioje gyvena JAV mokslininkai. Taigi, jūs galite prisidėti prie organizacijų, kurios kovoja su valstybių neveiklumu ir padeda skurdiems žmonėms bent alternatyviais keliais (suteikiant maisto, vandens, teisinę apsaugą). Dirbdami savanoriais pajusite, kaip jūsų gyvenimas skiriasi nuo to, kurį turėjote gyvendami kapitalistų valioje.

    Galite mesti visus savo darbus ir tapti paprastu keliautoju. yra daugybė žmonių, kurie sugeba išgyventi kelyje be pinigų, be pastogės, be draugų. Tokie yra tranzuotojai, kurie per savaitę nukeliauja iš vieno Europos krašto į kitą. Tokie yra žmonės, besinaudojantys nakvynės paieškų tinklapiais, dirbantys už maistą, laukiantys, kol kokie burgerkingai išmes per dieną nepanaudotą maistą. Iš pradžių gyvenimas gali pasirodyti sunkus, tačiau tie, kurie taip teigia nebandę tranzuoti, dirbti atsitiktinoje vietoje, prašyti maisto... tegu jie pabando. Net žymus anglų rašytojas G. Orvelas išgyveno elgetaudamas, o vėliau apie tai rašė ir knygas. Viską metę (žinoma, iškart taip nutarę) galite patirti gyvenimo nuostabumą, o be to, bet kada grįžti prie savo įprastinių užsiėmimų.

    Aš pats dar nebandžiau tiesiogiai kovoti su kapitalizmu, tačiau tikiuosi, kad ateityje išdrįsiu. Be mano minimų galima sugalvoti ir gausybę kitų būdų, kaip priešintis kapitalizmui, kaip priešintis jau šimtmečius besipelnantiems žmonėms. Jei nesiryžtate, bent padėkite žmonėms, kurie tranzuoja (pavežkite), kurie ieško nakvynės (apgyvendinkite). Šie žmonės nėra valkatos. Yra turinčių įdomių idėjų, tikslų. Suteikime žmonėms daugiau laisvės, kurkime pasaulyje grožį.

Kai nežinai, kas tave seka,
Tu nusičiaudėti nepabijok,
Čiaudulys išgąsdins priešą,
O draugas nosinę išties.
2009-08-21 21:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-27 12:01
Gyvatnešė
man patiko vien tai kad ne kritikuoji kapitalizmą o ir bandai pats  siūlyti kažką -  kaip gyventi kitaip, be kapitalizmo. tačiau ar tai ką nors pakeis?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-23 23:35
tadam tadam
na va. kuolas už svajonę...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-23 21:00
Heis
Kaži ar galime atsisakyti kapitalizmo. Jau bandyta istorijoje tai daryti ir prie ko prieita? Pasauliniai karai, milijonai žuvusių... Manau, jog ne kapitalizme beda, o tame, kaip jis vystomas mūsų šayje. Iš tikrųjų naivu galvoti, jog savanoriaudami ar tranzuodami atsisakysime kapitalizmo. Kaži kas geriau: dabartinis kapitalizmas ar buvęs socializmas?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-23 17:54
Exmortis
utopija čia

kuolas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-22 08:19
Kokso Kola
aha, nori gyventi nedirbdamas ir negalvodamas. gerai ten, kur mūsų nėra.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-22 01:11
tadam tadam
skaičiau ir galvojau, ar pats esi bandęs, daręs, gyvenęs taip, kaip..., kol priskaičiau iki `Aš pats dar nebandžiau` ir šyp t elėjau. Kai pabandysi, parašyk iš naujo, jau iš patirties, jei dar norėsis.

che. lyg savanoriauti - tai negyventi kapitalistų valioje. nu kur jau.

aš tai noriu vaikus auginti. ir dabar galvoju: tranzavimai, atsitiktinės nakvynės ir darbai, savanorystės ir burgerkingų nepanaudotas. ir vaikai. ups.

bet bandyk, aišku, tai stipri patirtis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-08-21 22:42
Erato
Nepyk,bet šis Tavo darbas - naivumo įsikūnijimas. Esu iki pat gelmių naivi, todėl man patiko. Nežinau kaip reaguos kiti:-)Radau entuziazmo, idealizmo, gražių siekių. Tačiau pagalvok, jei rimtai paklausytume šių patarimų. Tarkim imi tranzuoti, savanoriauti, keliauti. Tai nėra labai kūrybiškas procesas, nes ilgainiui žmogui prireikia stabilumo, o kai neturi už ką pavalgyti, menka kūryba galvoji, imamakovot už būvį ir t.t.

Iš gražiosios pusės man čia viskas idealu, ką sakai. Savanorystė praturtina, skatina išvengti egoizmo. Visgi agituoti, kad visi to imtųsi tiesiog naivu.
Sėkmės Tau
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą