Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







ĮŽANGA
=================

„Pasaulis pasikeitė .... pasaulis smarkiai pasikeitė... “
- Tu ką, seni, nematai kur eini? – mintis buvo nutraukta, mintis neturinti jokio tikslo, jokios emocijos... bejėgė minties nuotrupa... gal taip ir geriau...
Tik dabar jis kilstelėjo galvą, apsižvalgė kur jis ir atidžiau žvilgtelėjo į šalia esančias žmogystas...
„Žmones...“ – mintis, kuriai nebereikėjo tęsinio ir papildomų pastangų tiksliau ją suformuluoti.
- Oi, atsiprašom, gal ieškote ko nors? – prieš tai agresyvus tonas, kuris siekė išprovokuoti konfliktą, akimirksniu tapo paslaugus ir kupinas kažkokio laukimo ir vilties. Būrelis senį apsupusių miesto padugnių akimirksniu atšoko. Jie aiškiai pamatė Jo akis.
„... pasikeitė“. Senis lėtai keldamas kojas ir vėl nuleidęs savo žvilgsnį į grindinį traukė toliau. Jis puikia suprato, kad atrodo kaip senas, prasigėręs valkata, kad jo apdarai senai  nesuprantamos spalvos ir dvokia nežinia kuom ir kad pats kaltas dėl šitos situacijos.
- Sušikti  DIEVAI...
- Ir čia kiša savo nosis...
Nors ir iš toli, bet nakties tyloje buvo aiškiai girdėti nepatenkintų gatvės valkatų niurzgėjimas.
Eilinė proga iškeikti DIEVUS. Mieste liko tik keletas tokiu apleistų vietų, kur nesijaustų griežta DIEVŲ Akademijos Saugos Kontrolės ranka. Ir tai tik todėl, kad taip padaryta sąmoningai, pasirinkimo laisvės vardan. Todėl pamatyti vieną iš Jų šitoje miesto dalyje tikrai niekas nesitikėjo. Dievo supainioti su žmogumi buvo neįmanoma. Viskas matėsi jų akyse. Tiksliau jų akyse nesimatė nieko. Tai buvo tuščias, absoliutinės tuštumos ir tuo pat metu visiško suvokimo darinys, kurį sunku pavadinti žvilgsniu, ar netgi akimis. Pažvelgus į Dievo akis smegenis tarytum surakindavo kažkoks nesuvokiamas paralyžius, tarytum nesuprantamas  kaltės jausmas ir bejėgiškumas prieš esamą situaciją.... ir tuo pat metu kažkur toli sužibdavo viltis, ir noras... ir, rodos, jau jau suprasi... vėl paralyžiaus gniaužtai. Dievo supainioti su žmogumi buvo neįmanoma.

Pasaulis pasikeitė? Jeigu Dievas Atsiskyrėlis savo minčių tėkmėje pagavo save su tokiu minties proveržiu..... negi jis, pasaulis, kažkada buvo kitoks. Žinoma Dievai gyvena ilgai, betgi esama santvarka gyvuoja jau keliasdešimt tūkstantmečių...

2009-07-23 19:28
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-11-30 21:01
Nuar
Gaila, kad šis tekstas nebuvo išplėtotas. Gal ir galėjo kas nors pavykti su šiuo pasakojimu. Vienareikšmiškai - klaidų gausa kūrinio "nenužudė".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-27 00:43
St Sebastianas
Na, prie visų komentarų dar pridursiu, kad vienas rašyk.lt senbuvis yra parašęs šiokius tokius patarimų rinkinukus pradedančiajam autoriui. Jų reikėtų ieškoti mano dienoraščiuose ir įvykiuose.:) Taip pat rekomenduoju mestelėti savo regos organą į Omnia_mea dienoraštį. Ten taip pat rasi naudingų minčių.
Prie ankstesnių komentatorių žodžių neturiu ką pridurti. Žodžiu, tobulėk.;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-24 18:51
BalTas Miegas
smagu sulaukti tokiu patarimu.jie tikrai neatims is manes upo rasyti. kas liecia buten sia ižanga.na gal as ne taip išsireiškiau.visa tai kas čia parašyta neurės jokios svarios itakos paciai istorija.paprasciausia visa sita parasiau tam kad daug maz nusiteikti apie koki laikmeti ir situacija bus kalba.taisysiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-24 17:18
klimbingupthewalls
taip, visi viską jau pasakė, tik aš pridursiu, kad kai norėsi kažką taisyt, kreipkis į mane. tekstą skaityt buvo sunku dėl daugtaškių ir dėl DIEVŲ ir dėl jis jį ir neaišku nei kas nei kur nei apie ką. neužkabina.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-24 14:33
Tilitė
Tai ne įžanga. O tik Dievo Atsiskyrėlio minčių nuotrupa, kai kur net sąmonės srautas. Intrigos (kabliuko) čia nėra.

Gal tau reikėtų pasidomėti, kas turi būti kūrinio įžangoje. Paprastai ten pateikiama pagrindinė kūrinio tema. Dažniausiai įžangos apskritai nereikia. Ir didžiausia bėda su įžanga ta, kad paprastai visi mano, kuo mažiau aiškumo joje bus, kuo daugiau paslapčių, tuo intriga didesnė. Deja, atvirkščiai :)

Ir dar labai daug apsiįvardžiavimo: Tik dabar jis kilstelėjo galvą, apsižvalgė kur jis... Jie aiškiai pamatė Jo akis.

O šiaip tai Valkas teisus, rašyk apsakymus :) Šaunu, kad prisijungei prie fantastų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-24 03:35
Haldir
Duosiu patarimų :)
1. Daugtaškius velniop. Nedėk jų nei vieno, niekada. Net jei labai norėsis, net jei žvėėėriškai norėsis. :) Vienintelė išimtis kurioje gai dėti daugtaškį yra tada, kaitiesioginėje kalboje kažkas petraukai veikėją.

Pvz.:
Nufacijus staiga pareiškė:
- O jeigu tą šunsnukį per šikną visi kartu...
- Nepavyks! - riktelėjo Nuobiras nutraukdamas genialią riterio Nufacijaus fon Šmumpelio mintį, - jo bebras stipresnis, - pridūrė nuožmiai žvelgdamas sau pačiam į akis.

MATAI tą daugtaškį? :) Va jis į temą. Pas tave nėra nė vieno į temą.

2. Rašai "DIEVAI" ir "DIEVUS" didžiosiomis raidėmis. Tai stiliaus klaida. Žodžiu vien už šiuos du pakartojimus minus du balai nuo literatūrnio dešimtko :)

3. Dievas rašyti iš didžiosios raidės reikia tik tada kai jis yra vienas vienintelis arba tada kai esi neapsakomai religingas. Jei dievų daugiau nei vienas - jie jau ne iš didžiosios.

4. Klausimas "Pasaulis pasikeitė?" skirtas kam? Skaitytojui? Ar čia pats rašytojas nežino? o_O


Žooodžiu, visą kitą pasakė Valkas.
Ps.: dėl jo fanatiško taisyklių paisymo kenčia tik jis pats ir jo kaip "panko" reputacija :D

Dabar patarimas: jei nori išsamaus žiauraus komentaro, kreipkis į rok4s[eta]yahoo.com :) mielai pdėsiu. Ir patariu perskaityti Žvėriaus kūrinį pastarąjį. O tada komentarus. Suprasi ko trūksta tikrai geram ekstui iki labai gero teksto :)

Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 23:01
Valkas
Čia ir neina koreguot. Taisyklėse parašyta, kad kūrinių koregavimas realizuojamas per svetainės administraciją.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 22:25
BalTas Miegas
na ziuriu mano daugtaskiai tikrai krenta i akis :D niekaip nerandu kaip pakoreguoti teksta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 21:41
jovaras
pradžia nesudomino. labai jau trumpa įžanga. gal vertėjo įdėti didesnę dalį. dabar...karaliauja dvitaškiai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 20:34
Valkas
Sveikas atvykęs į rašykus, Kolia. Kritikos čia bus. Daug ir žiaurios. Pasiruošk jai.

Į klausią atsakysiu atvirai: kūrinys nesudomino. Tai yra sudomino tiek pat, kiek eilinis rašyti pradedančio naujoko užmojis su visais grandioziniais siekiais ir dar grandioziškesnėm mintim. Didžiausia bėda yra klaidos. Daugtaškių prie jų nepriskirsim, nes jie - atskira problema, būdinga visiems plunksnos nesuvaldantiems diletantams, bet štai gramatika ir likusi skyryba tikrai nervina. Atkreipk dėmesį į elementarias taisykles - daugiskaitą "dievai", kurią tu kažkodėl rašai iš didžiosios, baisiai originalias kabutes ir taip toliau.
Situacija ir aprašomas pasaulis šiek tiek geresni. Yra mintis, yra ir jos išraiška. Na, paskutinioji kiek šlubuoja, bet tiek to. Užtat su stiliumi problemos: siekta imituoti modernizmą su visu škėmiškumu bei minčių srauto stilistika, bet čia prašauta kaip reikiant pro šoną. Kūrinys gavosi chaotiškas, bet ne tvarkingai chaotiškas, koks turėtų būti, o tiesiog atgrasiai suveltas.
Patarčiau, kaip naujokui, pradėti nuo paprastesnių minčių ir paprastesnio įgyvendinimo. Dar nėra pasauly rašytojo, kuris iš pat pradžių būtų ėmęsis romano ir jį pabaigtęs - visi rašo apysakas, vėliau apsakymus, paskui išleidžia pirmąjį trumpą romaniūkštį, kuris dažniausiai nenusiseka ir įvaro rašeivą į neviltį. Kitaip nebuvo, ir sugriauti šios sistemos nepavyko dar niekam. =]
Linkiu autoriui sėkmės ir kantrybės, kadangi gal būt ateityje iš jo kas nors išeis. Ne dabar, o vėliau. Pažiūrėsim.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 19:43
BalTas Miegas
labai dekui už toki operatyvumą ir kritiką.daugtaškiais bandau suletinti tempa.tai yra svarbu pačiai atmosferai ir nežinau kaip ta padaryti be daugtaškių.tikuosi daugiau konstruktyvios kritikos ir po truputi rašysiu toliau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 19:34
Dvasių Vedlė
Hmm... mintis yra, man net gi atrodo, kad gal visai nebloga, bet apsidaugtaškiavimas čia gadina visą reikalą. Na, ir kam jų tiek reikia? A?
Tekstas netvarkingas, taškai iš kart numuša norą juo susidomėti. Čia tau ne krepšinio rungtynės, kur kuo daugiau taškų tuo geriau:) Uždėk jiems apynasrį. Tikiuosi, tolimesniuose tavo tekstuose jie jau bus suvaldyti. Sėkmės!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-07-23 19:33
BalTas Miegas
Sveiki
stai mano pirmojo, dar neparašyto romano įžanga.
Suprantu ,kad iš mano pusės kiek nemandagu panašiais budais spresti man kilusius klausimus.
bet visgi čia gi laisvas forumas ,rodėl norėčiau jūsų kaip ilgiau čia verdančiu žmoniu nuomonės.... ar įra nors kažkos kabliukas įžangoje, ar jums patiems būtų idomu skaityti toliau perskaičius įžangą? ?
kas vyks toliau tikrai nenoriu pasakoti , žinau tik tiek kad tai bus ilga istorija :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą