Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Varnas blyksėjo jam akyse. Juodas paukštis nekalbėjo – juk varnai nekalba - bet kažką pasakė. Koks žmogiškas tai buvo kontaktas – žvilgsnis, mirktelėjimas, galvos pasukimas. Ir vistik tai buvo ne žmogus, o konteineryje besiknisantis juodbruvas varniūkštis, net nesivarginęs ant jo kranktelti... Kodėl? Kodėl varnas, o ne katinas ar šuo, barsukas ar...
Tokios sujauktos mintys plūdinėjo jo galvoje bevemiant į seną pageltusį klozetą. Pigi užkandinė iš tiesų buvo pigi – suskilę plytelės, varvantis čiaupas ir stiprus kanalizacijos dvokas. Akivaizdu, kad tie, kurie dažniausiai naudojosi baro tualetu (neretai tam pačiam tikslui kaip ir jis) būdavo per girti, kad jiems rūpėtų tokios smulkmenos, taigi savininkas nusprendė nešvaistyti pinigų veltui.
Pats vyras buvo visiškai blaivas, sveikas ir neapnuodytas – kitaip tariant, jam nebuvo jokios priežasties dekoruoti ir taip ne pirmo grožio grindis savo vakariene – tačiau varnas jį sukrėtė tiek, kad jis nebegalėjo nieko padaryti. Blogiausia buvo ta nežinomybė, ta pasąmonės suteikta reikšmė tokiam trivialiam dalykui kaip konteinerio paukštis. Tai jį tiesiog vedė iš proto tuo metu, kai atlinkdavo nuo keramikinio išganytojo, kad įkvėptų kelis skubotus gurkšnius oro.
Po truputį pykinimas atslūgo ir vyras sugebėjo atsistoti. Jautėsi kiek apsvaigęs, bet pakankamai tvirtai stovėjo ant kojų. Priėjęs prie veidrodžio nusiplovė veidą, pliaukštelėjo sau į skruostus ir pasuko atgal į barą. Pro mažytį, ventiliacijai paliktą pravirą langelį jo žvilgsnius sekė blizgiomis juodomis plunksnomis pasidabinęs varnas.
Pravėręs tualeto duris rado barą tuščią ir, savo nustebimui, tylų. Muzikos, kuri grojo anksčiau, kai jis įėjo į barą, nebebuvo – tvyrojo nepatogi tyla. Prie staliuko kampe laikraštį skaitęs senis dabar sėdėjo keistai sukniubęs, galvą padėjęs ant stalo, o barmeno, visąlaik besisukinėjusio už baro, irgi nesimatė. Vyras siaubingai norėjo užrūkyti, ir velniop, kad prieš mėnesį metė – tokia keista naktis leido nusižengti normai.
Jis priėjo prie baro, pamatęs ant kampo gulintį sulamdytą Saint George pakelį, kuris greičiausiai priklausė prie staliuko kampe snaudžiančiam senukui. Betraukdamas cigaretę iš pakelio vyras pamatė, kodėl barmenas nestovėjo už baro. Jis gulėjo sukniubęs šalia virtuvėlės durų ir šypsojosi dviem šypsenomis – viena sustingusi lūpose, o kita – stora, raudona linija slenkanti nuo vienos ausies iki kitos per švariai nuskustą kaklą.
Cigaretės ir žiebtuvėlis iškrito vyrui iš rankų ir jis pats nesuvokdamas pradėjo atbulas trauktis nuo baro. Jį apėmė baimė, tačiau ne panika – per spalvingą gyvenimą buvo matęs įvairiausių dalykų. Galvoje blykstelėjo kibirkštis dėl senio prie kampinio stalo. Pribėgęs prie jo vyras pamatė, kad senis iš tiesų miega, bet jau niekada nepabus – jo nugaroje styrojo didžiulis virtuvinis peilis. Baimės gniaužtai suspaudė stipriau...
Vyras pribėgo prie pagrindinių durų, truktelėjo, stumtelėjo, tačiau jos buvo užrakintos ar net užremtos iš kitos pusės. Iš nusivylimo trenkęs kumščiu į storą durų stiklą apsisuko ir, perlipęs per kraujo klane gulintį barmeną įbėgo į virtuvę.
Virtuvėje tvyrojo tamsa. Lauke siaučianti didžiausia šio pavasario liūtis, nešiojama stipraus vėjo, varvėjo į vidų pro atvirus langus. Žaibui nutvieskus vieną jų balkšvai melsva šviesa, vyras pamatė paukščio siluetą, žiūrintį kas dedasi viduje, tačiau buvo pernelyg sukrėstas šviežesnių įvykių, kad kreiptų į jį daug dėmesio.
Akių aukštyje kabančios keptuvės suskambėjo virtuvės gale. Jis iš pradžių manė, kad tai vėjas, bet netrukus išgirdo ir skambius žingsnius. Tamsoje pasirodė mergina. Ji buvo apsirengusi lengva, pavasarine suknele, kurios spalva buvo priderinta prie vos pečius siekiančių kaštoninių plaukų. Ant jos peties kabojo mažas, bet sunkus rankinukas. Lėtu, vingiuojančiu žingsneliu ji priėjo prie vyro, kuris iš netikėtumo tegalėjo stovėti sustingęs. Paėmusi vyrui už peties ir pasistiebusi, nes nebuvo aukšta, pašnibždėjo į kairiąją ausį:
-Sveikas, nepažįstamasai...
Virtuvę užpildė jos skardus, nuoširdus juokas. Grakščiu judesiu ji užslinko vyrui už nugaros ir padėjusi smakrą ant peties pašnibždėjo į kitą ausį:
-Varnai juk gyvena taip ilgai, ar ne? Savo strėles taupau tik tau...
Jis niekados nebuvo patyręs tokios surakinančios, stingdančios baimės, kokią sukėlė ši mažytė, graži mergina. Kraujuota ranka paėmusi vyro smakrą atsuko jo galvą į save ir pakštelėjo jam į skruostą. Vėl nusijuokė.
-Kartais tiesiog nesijauti savimi, ar ne? Nebijok, dar susitiksim... Gal šiąnakt?
Iš nugaros apkabinus mergina pabučiavo jo kaklą ir apsisukusi išėjo. Tamsoje liko vis dar negalintis pajudėti vyras ir pro langą viską stebintis varnas.
Po kurio laiko atsigaivaliojęs jis rado išėjimą iš virtuvės į gatvę. Lietus dar išverkinėjo paskutines savo dangiško kaprizo ašaras, bet kaip pavasario nakčiai buvo visai šilta. Vyras nusvirduliavo iki savo tamsiai mėlyno automobilio ir visiškai nenustebo, kad ant veidrodėlio jau tupėjo varnas. Jiedu pora minučių įdėmiai žiūrėjo vienas kitam į akis, tada vyras nusisuko, linktelėjęs sumurmėjo, “Gerai, bet man būtinai reikia cigarečių” ir nuvažiavo siauromis, menkai apšviestomis gatvelėmis senamiesčio link...
2009-05-29 19:50
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-06-03 21:12
KartaisAš
Tu man, žmogau, pasakyk, kas tai per palyginimas: "jam nebuvo jokios priežasties dekoruoti ir taip ne pirmo grožio grindis savo vakariene"? Jau geriau pasakyti tiesiai šviesiai su veiksmažodžiu "vemti". Šitaip išreikšti savo mintis. Na, aš tau pasakysiu viena: taip nei vieno neįtikinsi ir nesukursi tikslaus, kad ir neestetiško vaizdo. Rinkis paprastesnes sudėtingesnių sakinių konstrukcijas, nes atrodo, kad nesuvaldai. Viskam savas laikas, o tam laikui - naujas, turtingesnis žodynas. Bandyk ir sulauksi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-29 20:15
Fatal Error
Emmm... Kaip cia pakomentavus?

Kriminalas su fantastikos elementais.

Pigu...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą