Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Andrė stovėjo kieme ir buku žvilgsniu stebėjo medį. Tvankus vakaras lėtai grimzdo mėnulio ir šalimais pasodinto žibinto prieblandoje. Tarp pilkų šaligatvio plytelių deguonį gamino nuskurdusios žolytės. Kiek tolėliau plytėjo vešlus šabakštynas. Andrė užvertė galvą. Į regėjimo lauką pateko smogo likučiai, trys blyškios žvaigždės ir aptrupėję pupų skardinių (taip Andrė vadino blokinius namus) stogai. Pro kuriuos ne kuriuos langus matėsi žydrieji ekranai.
Kieme buvo tylu. Žolėse čirpė žiogas, iš visų keturių pusių sklido tolimas mašinų džiaugsmas. Pupų skardinės trečiajame aukšte kažkas lojo. Turbūt šuo. Kažkas užsikosėjo. Už Andrės nugaros skubiais žingsniais praėjo vaikinukas.
Andrė giliai įkvėpė. Ji žinojo ─ ten ėjo Algis, brolis. Nosies receptoriai nusiuntė signalą smegenims, o šios ─ veidui. Susiraukti. Saldus šilto ir drėgno oro tvaikas sumišęs su karčiu CO2.
Begalės deguonies atomų švelniai glostė rankas. Šios gniaužė mobilų telefoną. Vėjo nebuvo, kol kas. Mėlyni džinsai, raudoni marškinėliai ir geltonas švarkelis puikiai atliko apsaugos funkciją. Ant veido užkritę rusvi plaukai kuteno skruostus. O sodrios mėlynos akys vis dar stebeilijosi į medį. Vieną iš daugelio šiame kvartale. Niekuo neypatingą.
Burnoje tvyrojo seilių skonis. Toks beskonis. Savų seilių. Seniai jau liežuvis siuntė signalus smegenims, kad skonis pasikeitė. Senokai nevalgyta. Nors skrandis dar neteikė prašymų užpildyti tuščią erdvę. Buvo pratęs. Galvoje zujo mintys, kūnas skelbė nuovargį.
Andrė apsisuko. Eis pas brolį. O ką jai daugiau bedaryti. Ji žinojo – Algis dabar laiptinėje. Badosi. Kaip ir visada.  O Andrei nėra kur kitur eiti. Tiesiog nėra.
Algis gyvena kitame pasaulyje. Narkotikų ir viso kito mėšlo. Jau visus 4 metus, kiekvieną mielą dieną jam reikia dozės. Su ja jis gyvena savo tuščią ir beprasmį gyvenimą. Dvylikta klasė. O jis ─ gyvas lavonas. Kad ir kaip bebūtų keista, į mokyklą jis ateina. Sėdi klasėse, trinasi koridoriuose, rūko prie dirbtuvių. Taip, mokytojai jam nežada gražaus atestato. Algis ir nesitiki. Tai jam vis tiek nepadės. Ne, jis ne psichas.
Andrė gyvena kitame pasaulyje. Iliuzijų ir viso kito mėšlo. Nuo šešerių metų didžiąją paros dalį praleidžia svajose. Prieš akis ji mato kitą kiemą, kitus žmones. Ir kalba su kuo nori ir apie ką nori. Ir daro tik tai, kas jai patinka. O turi viską, ką beįsigeidžia. Gražus pasaulis. Iliuzijos įtraukia į save ir glosto saldžiu malonumu. Jose Andrė gyvena savo tuščią ir beprasmį gyvenimą. Aštunta klasė. O ji ─ ne šio pasaulio pilietė. Sėdi klasėse, trinasi koridoriuose, nerūko prie dirbtuvių. Taip, mokytojai nerašo jai gerų pažymių. Andrė ir nesitiki. Tai jai vis tiek nepadės. Ne, ji ne psichė.
Tiesa, pamiršau pasakyti. Jie turi padorius tėvus. Abu su aukštaisiais. Abu dirba, ir padoriai uždirba. Užtikrina vaikams stogą virš galvos, maistą lėkštėje, apdarą pagal sezoną. Abu užtikrintai užsiėmę. 8h15min „ant popieriaus“, 12h realybėje sėdi mažutėliuose tvankutėliuose kabinetėliuose ir barškina kompiuterio klaviatūra. Seniau rašomąja mašinėle. Jau 20 metų. Kiekvieną dieną, išskyrus sekmadienius. Sekmadienis ─ duoklė namams. Namų kompiuteriui. Darbui.
Andrė pravėrė pupų skardinės didžiąsias duris.



2004 09 21
2009-05-28 06:44
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-28 12:21
krokodilodantys
man kurinio pabaiga net patiko labiau nei pradzia. Nezinau, galbut del mano literaturinio neisprusimo ar siaip vidiniu savybiu buitini stiliu as megstu. Visai neblogai!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-28 08:51
sesė_mėta
Iš pradžių žavėjo tas aprašymo stilius ("Tarp pilkų šaligatvio plytelių deguonį gamino nuskurdusios žolytės.") bet paskui kažkaip jau pasirodė perkrauta. Ir šiaip kažkaip nesupratau galbūt minties. Pačiam gale apie tuos tėvus tai kažkaip pasirodė vos ne ne į temą :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-05-28 08:30
Šnekorius
Pradžia literatūriška tačiau toliua pereinanti į labai jau buitišką stilių. Yra logikos klaidų. Vienur rašote, kad Andrė skrandis pripratęs prie alkio, o kitur, kad tėvai vaikams užtikrina maistą lėkštėje. TRys su pliusu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą