Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ne veltui tėvai merginą pavadino Gaile. Augdama nuostabioje šeimoje, ji tapo švelnia, miela mergina. Draugai, truputį pašiepdami, ją vadindavo Gailestingąja. O merginai tai netrukdė, su šypsena padėdavo draugams ir net visiškai nepažįstamiems. Gailė norėjo būti Dievo. Tarnauti Jam ir žmonėms. Niekas namuose tuo nesistebėjo, nors ir neskatino. Iš kur atsirado toks Gailės troškimas – vienas Dievas težino.
Kartą, po sekmadieninių Mišių, mergina traukė namo. Giliame susimastyme beveik nieko nematė, tik nuojauta vedė ją, švelniai laikydama už rankos. Netoli savo kiemo, šalia gretimo daugiabučio sienos, pamatė gulintį jaunuolį. Vaizdas privertė sustoti: šviesus megztinis buvo visas purvinas ir vietomis perdrėkstas, kelnės suplėšytos ir kruvinos. Trūko vieno bato. Veidas užtinęs ir subjaurotas. Gailė žengtelėjo atgal, ranka prisidengdama burną. Negalėjo atplėšti akių, bet negalėjo ir prieiti arčiau.
Staiga vaikino ranka sujudėjo, o merginai išsprūdo pilnas palengvėjimo atodūsis:
- Jis gyvas, - ir nieko negalvodama pribėgo prie gulinčiojo.
Zigmas niekaip negalėjo atmerkti užtinusių akių, tik pro vokus skverbėsi dienos šviesa. Jis išgirdo, kad kažkas sušuko „gyvas“, o pajutęs svetimą ranką ant savo peties, suprato, kad čia kalba apie jį. Nesuvokė, kas jam atsitiko, bet, pabandęs pajudėti ir pervertas negailestingo skausmo, viską prisiminė. Tėvas...
Toks buvo pirmasis jo susitikimas su Gaile. Mergina Zigmą parsivedė namo, aptvarkė, davė brolio rūbus persirengti. Nieko neklausė, tik švelniai ir atsargiai valė žaizdas, jas rišo ir tvarstė, nors niekas jos to nemokė. Mintyse ji meldėsi, dėkojo Dievui. Zigmas tą kartą negalėjo ištarti nė žodžio, tuščiu žvilgsniu sekė merginos judesius, neaimanuodamas ir nesiskųsdamas. Virė pyktis jo širdy, neleisdamas suvokti kaip jam pasisekė. Ir išeidamas net nepadėkojo. Nors merginai to ir nereikėjo.

...
Motina iš komisariato grįžo viena. Ilgai ėjo, vis ieškodama, kur atsiremti, kur trumpam prisėsti ir pailsėti. Įžengusi pro namų duris, iš karto susmuko, ašaros, jau nebetramdomos, neslepiamos nuo pašalinių, laisvai biro ant vėsių grindų. Kiek ji taip išgulėjo, pati nebežinojo. Nenorėjo žinoti, nenorėjo nieko matyti ir girdėti. Mintyse skambėjo sūnaus žodžiai: „Mamyt, nesakyk Gailei, kur aš. Kam jai mane čia matyti“.
- O kaip aš tave, sūneli, matysiu? O kaip aš, - aimana veržėsi iš moters krūtinės, perpjaudama tuščių namų tylą.

...
Kodėl viskas taip susiklostė Zigmas nežinojo. Galėjo išsikraustyti, pasiimti motiną ir palikti senį vieną supūti svaigalais permirkusioje kasdienybėje. Mama kraustytis nenorėjo. „Čia gi mūsų namai, sūnau, “ – ramindavo, kartais per daug įsikarščiavusį vaikiną. Taip šią temą nukeldavo kitai dienai, po to dar kitai. O kartais ir tėvas dingdavo kelioms paroms – tada laikina ir trapi ramuma apgaulingai įsivyraudavo namuose ir Zigmas pats pamiršdavo norą kraustytis, norą bėgti.
Gailė vis kartodavo Zigmui, kad tėvui reikia padėti. Kad nevalia jo taip palikti girtaujančio. Jos tėvai net padėjo pinigais, kai teko vieniems žmonės atlyginti už girto tėvo prikrėstas šunybes. Didžiulė gėda degė raudoniu Zigmo skruostuose, kai motina jų atsiprašinėjo ir kai iki žemės lenkėsi Gailės tėvams už pagalbą.
- Padėjau jam, Gailute, padėjau, - tyliai šnibždėjo vaikinas, sėdėdamas ant kieto gulto ir koja daužydamas į kameros duris. – Nei gers daugiau, nei motiną ar mane muš.
Ritmingi kojos dūžiai ramino vaikiną, bet vedė iš proto prižiūrėtoją.
- Berniuk, tik pirma diena čia. Nedaryk nesąmonių, gerai? – gal per daug globėjiškai pro langelį pasakė prižiūrėtojas.
Zigmas nusišypsojo jam ir atsigulė ant gulto, mintyse dar kelis kartus ironiškai nusikeikdamas.
2009-04-06 20:10
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-09 17:08
Exmortis
Nepatiko pagrindinė herojė. Velniškai puritoniška, davatkiška mergina. Nepaisant to, jog ji ir atlieka ganėtinai gerus darbus. Paviršutiniškas darbas, neįsigilinta į veikėjų charakterius. Pritariu Šnekoriui, man taip pat labai neaiški antra pastraipa, visai nesuprantu kas nutiko Zigmui.

Verdiktas - du balai, pabandyk užgriebti giliau ir pasistenk neįvelti religijos - šiaip gana mielą heroję, paverčia belyte šventąja, pfū.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 22:05
bioinzinere
Aš per savo 21 metų gyvenimą - taip. Pačiai taip buvo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 22:02
Šnekorius
Jei skityti pažodžiui, tektų pripažinti, kad paskutiniame Jūsų komentare minimas mano vertinimas tikrai skubotas, tačiau jei svarstyti logiškai tai žmogus parkelevęs tokį kelią ir įžengęs pro namų duris susmukti turėtų ne ant grindų. O gal Jūs turite realybėje tokių pavyzdžių? Aš per savo beveik 60 gyvenimo metų - Ne.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 21:46
bioinzinere
Nekorektiška komentuoti kūrinį, jei perskaitai jį neatidžiai. Galiu pateikti pavyzdį. Jūs sakote: "Tai gal paaiškintkit kur ji čia taip mandrai (gal būdama nesvarumo būsenoje) atsigulė, kad ašaros biro ant grindų." Atsakau savo citata iš kūrinio: "Įžengusi pro namų duris, iš karto susmuko, ašaros, jau nebetramdomos, neslepiamos nuo pašalinių, laisvai biro ant vėsių grindų."
Ir aš priimu visus komentarus: ir teigiamus, ir neigiamus :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 21:31
Šnekorius
Atleiskit, o kur tas nekorektiškumas? Negi nuo šiol korektiškumas tai teigiami atsiliepimai?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 21:12
bioinzinere
Atleiskite, bet jūsų komentaras labai nekorektiškas :) Gal vertėtų atidžiau skaityti, o prieš komentuojant kūrinį iš kelių dalių, pasiskaityti ir kitas, bent jau aš taip darau.
Noriu atsiprašyti, tik už vieną vietą: "Jos tėvai net padėjo pinigais, kai teko vieniems žmonės atlyginti už girto tėvo prikrėstas šunybes." Čia spausdinimo klaida, turėtų būti žmonėms. Bet meskit į mane akmenį, kam taip nepasitaiko :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-06 20:49
Šnekorius
Keistokas sakymas: "Gailė norėjo būti Dievo." Nerealu ir tai:"šviesus megztinis buvo visas purvinas ir vietomis perdrėkstas," perdrėksta gali dūti oda, bet tik ne megztinis. O štai čia visiška nesąmonė: "...ašaros, jau nebetramdomos, neslepiamos nuo pašalinių, laisvai biro ant vėsių grindų. Kiek ji taip išgulėjo, pati nebežinojo." Tai gal paaiškintkit kur ji čia taip mandrai (gal būdama nesvarumo būsenoje) atsigulė, kad ašaros biro ant grindų. neįsivaizduojo to realybėje. Klaidingai suformuluotas sakinys: "kai teko vieniems žmonės atlyginti už girto tėvo prikrėstas šunybes." gal ne sakinys, bet žodis (žmonės) čia kimba, o ir mintis nelabai reali, nors ir teoriškai įmanoma (Lietuvoje nelabai) kad svetimi žmonės padėtų atlyginti kažkokio pijoko ir plevėsos padarytą žalą tretiesiems asmenims. Nelabai aiškūs, net trumpai neaprašyti, Zigmo veiksmai Tėvo atžvilgiu apie kuriuos jis kalba Gailai. Neaišku ir kas tam tėvui nutiko, tad neaišku ir kodėl Zigmas dabar sėdi už grotų. nebent bus pratęsimas. O šį kart tik 2 balai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą