Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Jei manęs paklaustų: “kur gimei? ”, aš atsakyčiau: “Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje”. Taip. Čia subrendo tas protas, kuriuos dabar švaistausi į visas šalis, kol išsemsiu iki dugno. Tada atgimsiu iš naujo ir taškysiu dar energingiau.

Ne reklama čia, anei agitacija. Tiesiog taip myliu savo mokyklą, kad net spaudžia širdį. „Ir pjauna širdį tarsi tolumos, lig gyvuonies, lig pašaknų... „


Čia ir meilė literatūrai ir poezijai gimė, ir užslėpti jaunatviniai maištai, ir visos laimingiausios dienos. Atmieštos liūdesio ekstraktu. Meilės ten nebuvo, tos eroso pakurstytos, bet draugystė, kurią ten įžiebė likimas, tęsiasi iki šiol. Ir tęsiasi sėkmingai, jautriai, pagardinant prisiminimų prieskoniais. Juokas. Isteriškas, tyras, piktas, nevaldomas ir vaikiškas. Taip, kaip ir subrendęs ir patyręs. Erotiškas, energingas.

Mintys, tokios, kurios dabar pildosi. Rašytojai, sėdėję su manimi viename suole, kurie dabar kas rytą pasakoja savo istorijas iš praeities. O aš klausau... klausau... Kartais net užrašau, bet dažniausiai ne... Nes yra medicininis terminas tokiems pašnekesiams įvardinti. O to nesiekiu, dar noriu pasimėgauti blaivybės spinduliais, nes jaučiu, kad jau ilgai jos nebepakelsiu. Kaip ta nimfa, besisvaiginanti gyvenimu, imu norėti pereiti „ant „ kažko stipresnio... Jei ryte paklausiu: “Na Vincai, pasakyk, kas buvo ta Nepažįstamoji su vualiu bažnyčioje? ”, jis man tik nusišypso. Ką tai reiškia? Ar aš dar per maža? Ar dar protelis per skystas? O jei Nėries prašau patarti, ar parsiduoti už dvidešimt su, ji ne tai, kad neatsako, bet dar ir nusijuokia balsu. Visi jie supranta, ir tiki, ir laukia. Kol žmonės atsivers nors kartą jų puslapius kitaip… Nors kartą pamirš žodžius “strofa, ritmas, jambinis pentametras ar įžambinis durnametras”… Tereikia perskaityti širdimi.


Šįryt pavyzdžiui mąsčiau apie Radauską. Nors jis to ir nenusipelnė. Bet ir nekalba su manimi turbūt dėl to. Juk kaip aš jį išvadinau! Sausuolis, technikas ir formos vergas. Bet jis to neneigia. Juk sunku parašyti pasąmonės srautu paremtą eilėraštį, kai nuo ryto iki vakaro dirbi fabrike... Jis savo darbą atlikdavo techniškai tobulai, tad ir į poeziją tai įkeldavo, tą tobulumą. O Antanas Škėma nesistengė. Jis matosi, visa širdimi nekentė skaitytojo, jei „Baltoje drobulėje“ mėtė ir vėtė mus iš vienos vietos į kitą, neleisdamas net priartėti prie tikrojo Jo. Nes Škėma tikrai įkūnijo tą stereotipą, jog kūryba – tai intymi sąjunga, kada niekas tavęs nestebi, o tu atsiduoti taip, kaip gamta įkvėpė. Nesižvalgai per petį klausdamas: ar pataikiau į ritmą? Ar technika pakankamai gera, ar poza originali? Taip, jį suprantu geriau nei Henriką Radauską. Kas žino jų tikrąsias mintis. Niekas dar su mirusiu nepakalbėjo dorai... Bet širdis sako, kad vieno iš jų intymusis gyvenimas nebuvo nusisekęs.


O moterys... O Lietuvos kūrėjos... Kokias kryžiaus kančias jos perėjo, kol įrodė savo teisę kurti apskritai. Geriau einu nusipirksiu žurnalą „Pulkim ant kelių“ (ir kam šovė į galvą taip jį pavadinti) ir susisukusi iš jo tūtelę pažvelgsiu į tolį. Gal pamatysiu gražų peizažą. O gal prie kito vamzdelio galo prisispaudusią Tavo akį.  
2009-03-05 09:09
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-06 07:31
Erato
Nefomato senės pastaba labai paglostė savimeilę:-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-06 07:30
Erato
Brudų brudui: juokiuosi kartu su Tavim:-) o dar galima parašyti žurnalui tokį emailą: Aš esu jūsų skaitytojas. Rašėte, kad galima siųsti savo pastabas, pageidavimus. Tad norėčiau paprašyti, jog nuo kito mėnesio žurnalą leistumėte rulonais ir be teksto...

Žiauriau nei tūbelė:-) Bet toks žurnalas rimtai egzistuoja, kurį paminėjau. Padariau nemokamą reklamą!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-06 07:28
Erato
Ferrfrost: ačiū Tau labai. Turbūt žinai tą jausmą, kai rašai, o kažkas ima ir supranta Tave, nors ir nesitikėjai. Tada būna labai gera:-) Taigi, dėui už pramingą ir draugišką palaikymą. Tau sėkmės dideliausios
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-06 07:26
Erato
Šnekoriui: " Čia subrendo tas protas, kuriuo dabar švaistausi į visas šalis, kol išsemsiu iki dugno. Tada atgimsiu iš naujo ir taškysiu dar energingiau."

Įvyko gramatinė klaida vienoje vietoje. Okitavertus, tai Jūs esate teisus. Tikrai jaučiu, kad ateis toks momentas, kada viską išsemsiu ir būsiu skaidri, švarių minčių kaip kūdikis. Be išankstinių nuostatų ir to dabartinio gudrumo. Tada būsiu tikru žmogum. Bet labai greitai, kaip bambuko ūglys, užsimegs naujas protas, naujas požiūris, naujos mintys. Kitoks, nai.

Tiesiog norėjau pasidžiaugti, kad dabartinis mąstymas subrendo būtent šioje vietoje :-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-05 21:45
brudų brudas
Man kaip ne literatūros žinovui, tai tas Radauskas buvęs nebuvęs :)
O paskutinė pastraipa, tai labai patiko. Net norėčiau pavogt mintį, ir brūkštelt emailą ne vieno žurnalo redaktoriui, jog jų žurnalai labai tinka.. sukti į tūbelę :D Juokiuos, juokinga, bet labai patiko :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-05 19:44
Ferrfrost
Dauguma jusu minetu autoriu man labai patinka!As tai pat myliu savo mokykla, nes ji buvo nuostabi ir pedagogai buvo verti savo vardo!
Tuoj ateis cia kazkas rekt, kad reklamuojate mokykla, kas gali uzdraust mylet savo mokykla ar ja geru vardu minet pypt***

Nuostabus ese!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-05 18:44
Šnekorius
Kaip paaiškintumėt ką reiškia: " Čia subrendo tas protas, kuriuos dabar švaistausi į visas šalis, kol išsemsiu iki dugno. Tada atgimsiu iš naujo ir taškysiu dar energingiau."
Protas tai lyg ir vienas būtų, bet šaistotės (kuriais) lyg ir keletą tų protų turėtumėte, tačiau visus ištaškote, atgimstate ir vėl nuo pradžių. taigi būna momentų kai to proto iš viso nelieka? Ne aš taip sakau, bet Jūs taip rašote.  Tikrai gar buvo galima padirbėti. Tikrai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-05 09:27
Koncervų vartotojas
patiko pabaiga. tiktų beveik visiems kūriniams pabaigti, todėl galima patentuoti su ženklu☺
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą