Rašyk
Eilės (78171)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Jo rankos drebėjo, o užgesę degtukai vienas po kito krito į sniegą. Ir snigo, ir krito snaigės ant krentančių degtukų, jo kojos nebejautė šalčio – joms neberūpėjo. Susitraukusios ledinės gyslos išraižė langus žvaigždėmis. Filmuose taip dažnai vaizduojamos Kalėdos: jie sėda prie stalo, pjausto garuojantį keptą paukštį, juokiasi; jis stovi kitoje gatvės pusėje, mėto gęstančius degtukus ir žiūri į svetimą laimę; o girliandos puošia eglutes, o iš televizoriaus ekranų sklinda kalėdinės giesmės (žmonės patys giedoti nebesivargina).

O paukštis irgi laukė Kalėdų. Nežinojo kodėl. Gal dėl to šeimininkės tikėjimo, jog tą naktį jie visi kalba. Gal dėl to, jog niekas tvarte taip ir neprakalbėdavo. Bet karvės tomis naktimis balsingiau baubdavo. Jis, ant mėšlo krūvos užsilipęs, pranešdavo apie pirmąją žvaigdę. Kūdikėlis gimė tvarte.

Ši naktis ypatinga tuo, jog nei vienos žvaigždės danguje nebuvo. Tik krito degtukai, tik krito. O jis garavo ant stalo – dar niekada nebuvo toks įkaitęs. Ir ant stalo niekada nebuvo užlipęs.

Žiebtuvėlis kiek brangesnis, bet visgi patogesnis įrenginys. Pasaulis nebestovi vietoje. Ir visgi filmuose degtukai atrodo įtikinamiau. Svarbu ne rezultatas, o veiksmas. Krito, krito... lapai prieš tris mėnesius ir niekam tos Kalėdos nerūpėjo. Nes šimtas dienų atrodo gan daug, kol nepagalvoji, jog tai tik 14 savaičių. Tai irgi neatrodytų mažai, jei žmonės nebūtų pratę minėti gimtadienių, Naujųjų metų. Kodėl tik naujagimių amžius skaičiuojamas savaitėmis? 

Ir visgi šiais laikais niekam nerūpi, jog Kristus gimė keleriais metais prieš savo gimtadienį. Ir mes niekam nerūpėsim. Pavadins penkių ar aštuonių šimtmečių laikotarpį žiebtuvėlio amžiumi ir sudės  visus mūsų milijardus į penkis punktus:
- žiebtuvėlio amžiaus žmonės sugebėjo patalpinti ugnį į plastmasinę tarą;
- per Kalėdas kepė paukščius;
- turėjo tris religijas;
- asfaltavo miško kelius;
- naudojo prezervatyvus ir kitokius kinietiškus įrenginius.

O jam nerūpėjo, kad dar nepasiekė mūsų žiebtuvėlio amžiaus. Gyveno savame degtuko amžiuje ir kentėjo dėl lėto ugnies pramonės vystymosi ir krito, krito tylūs paukščiai tyliai. Ir dėl tos tylos išliks tik penki, ne septyni punktai. Patogu apkaltinti tylą. Nes ji neatsikirs ir neužginčys. Nes tyla neturi laiko ginčams su kvailiais. Nes tylos neišmokom prakalbinti. Nes visada žiūrim į tuos, kurie rėkia.

Žmonės dažnai rėkia, kai niekas negirdi. Jie trukdo tylai tylėti. Žmonės visada viskam trukdo. Dažniausiai vieni kitiems.

Galbūt jis tik todėl nesugeba prisidegti degtuko, nes toks filmo scenarijus arba rašytojo užgaida. Ir tik dėl šios užgaidos skaitytojas privalo jį matyti šąlantį. O ar kas pasakė, kad jis neturi kur eiti? Gal jo taip pat laukia garuojantis paukštis, išsiskėtęs ant didžiulės lėkštės...

Bet žiebtuvėlio jis tikrai neturi. Nes aš jam nedaviau žiebtuvėlio. Nes aš rašau jo gyvenimo scenarijų. Deja, nežinau, kas rašo manąjį. Manasis rašytojas geresnis – neliepia stovėti tamsioje gatvėje ir žaisti su degtukais. Bet ar kas sakė, kad ir aš privalau būti geras?

Paukščiams scenarijus rašau ne aš – jie už lango. Krenta...

Sniegas vis dažniau krenta ne todėl, kad žiema atėjo, o todėl, nes toks scenarijus. Gražios scenos su sniegu. Daug kam tokios patinka. Sniegas privalo būti purus ir akinamai baltas. Išskyrus tuos atvejus, kai scenarijus rašomas skalbimo miltelių reklamai. Tada tik apatinės kelnaitės iš rudai geltonų tampa akinamai baltos, o sniegas įgauna panašų atspalvį, kokį iš tiesų įgauna apatinės kelnaitės, išskalbtos su reklamuotais milteliais. Scenarijaus autoriai turi teisę improvizuoti, sukeisti spalvas. Dėl įdomumo.

Numetė paskutinį degtuką ir tuščia dėžutė pati iškrito iš rankų. Rankoms, kaip ir kojoms, neberūpėjo šaltis. Nupurtė dirbtinį sniegą ir nuėjo. Nebesvarbu kur, monospektaklis baigėsi ir jis laisvas. Dar nesu pakankamai subrendęs, kad kankinčiau žmogų ilgiau.
2009-02-08 16:53
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-12 12:51
Ferrfrost
Labai gera ese apie siuolaikine butaforija, tikrai buvo idomu skaityti:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-11 17:38
zirzule
Liux monoscenarijus. Visa metras.
"Patogu apkaltinti tylą. ... Dar nesu pakankamai subrendęs, kad kankinčiau žmogų ilgiau."
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-09 17:13
Varniukė
keistas tekstas, tačiau nenuobodus, įžvalgus ir turininkas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-08 23:48
Kirvoboica
krintančių paukščių metai,.. jei kada tokie bus, kai medžiai baigsis,.. nes aplamai žiebtuvėliai sukuriami niokojant gamtą, aktyviau, nei,.. degtukų pramonė,..
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-08 20:56
Si bilė Sibire
Irna teisi - neaiškus žanras. sakyčiau, eita link prozos teksto, bet kažkur ties viduriu susiduriu su esė. abiem atvejais trūksta kažkokio aiškesnio pagrindo, geriau pateiktos idėjos.
atskiri gabaliukai patiko, bet štai kaip visuma tekstas neveža. nes jo nėra.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-08 19:47
Irna Labokė
Bandžiau įvardinti formą šio teksto: pradžia tarsi sako, kad bus noveliukė, apsakymukas, vėliau atsiranda esė nuotrupėlių, ir tai gana vykusiai paįvairina tekstą, dar vėliau šiokios tokios mistikos, poezijos net (kai kur man tekstas nuskambėjo gana poetiškai), dar toliau – tarsi apie nieką... tarsi reikia rašyti kažką dar toliau, ir viskas...
Pabaiga regis paaiškina, kad tai aprašyta teatrinė mizanscena, improvizacija... Bet nepasakyčiau, kad labai nuobodi. Ne. Pusėtinai. O tai reiškia – neblogai :)))
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-08 18:42
Saulute Šviesk
įdomiai taip mąstai...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-08 17:09
švo
Degtuko ir žiebtuvėlio amžius, laikotarpiai. Įdomiai.

Tik tos kalėdos..gi labai gudriai ir ilgai konstruota dirbtinė socialinė laimė. Ne laimė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą