Rašyk
Eilės (78171)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Mano vardas Giedrė. Vartojau narkotikus, pagamintus iš aguonų. Nuo penkiolikos metų ėmiau rūkyti cigaretes. Stiprų emocinį sukrėtimą patyriau išsiskyrus tėvams. Prasidėjo depresija, buvau paguldyta į ligoninę. Po metų vėl ėmiau jaustis blogai, ypač rytais. Nerasdama atsako į savo jausmus, meilę, ėmiau po truputį ieškoti paguodos. Atradau opiumą. Kaip jį išgauti, perskaičiau knygoje. Tai buvo mano paguoda, o mano mamai – šokas, pamačius darže supjaustytas aguonas.

Narkotikai vėliau tapo ir mano šeimos problema. Vartojome “chanką” abu – ir vyras, ir aš. Kai susitikome, jis jau vartojo kelerius metus, tačiau vartojimo metų kiekis neturi reikšmės priklausyti nuo narkotikų. Jautėme abu, kad reikia keistis, tačiau pritrūkome ryžto. Vyras pateko į kalėjimą, o aš nenustojau vartoti. Narkotikai jau buvo užėmę pagrindinę vietą mano gyvenime.

Ėmiau leistis namų sąlygom pagamintą heroiną. Pabandžiusi šio “netikro” narkotiko, išmokau pasigaminti jį pati. Aišku, dabar reikėjo visus reagentus susigraibyti pačiai, ir neretai tekdavo panaudoti visą savo išradingumą. Kai po vieno iš pirmųjų nepavykusio gaminimo virtuvės lubos iš baltų pavirto juodomis, aš ne juokais išsigandau. Laukiau “pirties”, tačiau namiškiai tylėjo. Atsiguliau į ligoninę turėdama viltį ten atprasti, nes kiek kartų bandžiau “nulipti” pati, tiek kartų nepasisekė. Bandžiau keisti narkotikų rūšį, bet pasikeisdavo vaistų pavadinimai, o narkomanija likdavo. Išėjusi iš ligoninės, kurį laiką neliečiau narkotikų, bet greitai “atsisėdau” porai metų – iki  naujo atsigulimo į “durkę”. Gydė nuo depresijos. Man tai buvo dingstis vėl susisrasti narkotikų dar būnant ligoninėje. Net ir griežtas režimas nepadėjo.

Ėmiau vartoti pasislėpdama ir darbe, kuris man buvo surastas vos tik išėjau iš ligoninės. Jis buvo lengvas ir nereikalavo dėmesio koncentracijos, o turiningesnio atsisakiau. Turėjau rimtą priežastį – man reikėjo kuo daugiau laisvo laiko ieškoti narkotikų.

Vienu metu pajutau, jog ilgiuosi reikmenų – švirkšto, adatos, paties gaminimo, o ne narkotikų poveikio. Pasižadėjau nebeliesti švirkšto ir nepajutau, kaip jis vėl atsidūrė mano rankoje. Eidama pirkti “kaifo”, nejučiomis pradėjau melstis: “Dieve, neduok man... ”

Trauka narkotikams dar ilgai svaidė mane kaip tinkama. Vis dar turėjau vilties, kad pavyks susitvarkyti pačiai, tęsiau nelygią dvikovą, skųsdamasi artimiesiems savo bejėgiškumu. Kai paskutinį kartą kreipiausi į gydytojus pagalbos, jaučiausi sutrikusi, nusivylusi, be meilės, tačiau nenugalėta. Išėjusi iš ligoninės pasijutau lyg būčiau išspirta. Emocinę būseną sustiprino fizinis skausmas, nes nuo daugybės injekcijų negalėjau miegoti ant nugaros. Gerai, jei iš viso pavykdavo užmigti. Būdavo, naktį miegas dingdavo, ir visas laikas praslinkdavo mėginant prisiminti, kas gi turi atsitikti, kai tamsoje užsimerki. Skausmingai jaučiau sielos nuovargį ir fizinį išsekimą.

Kur pradingdavo diena? Viskas judėjo “aš susitvarkysiu” linkme, tačąiau paaiškėdavo, kad toliau nuo vakar nebuvau pajudėjusi. Sunku buvo patikėti, kad ateis toks laikas, kai manęs nebekankins įkyrios mintys apie narkotikų įsigijimą, nes normalios savijautos nebegalėjau įsivaizduoti. Negalėjau rasti savyje jėgų, o reikiamos pagalbos niekas nesuteikė. Aš norėjau iš tikrųjų keistis. Tačiau nežinojau, nuo ko pradėti., o pasijutusi vieniša, vėl nueidavau pas senus draugus. Kartą aiškiai suvokiau, jog tas bendravimas – netikra draugystė, ir vienatvės jausmas nau nepalikdavo manęs nuėjus pas juos.

Rytais jausdavau nenumaldomą silpnumą. Jis neleisdavo atsikelti. Pamačiau, jog visiškai nepajėgiu atsispirti narkotikų traukai. Pripažinusi savo bejėgiškumą, pajutau, jog egzistuoja galingesnė už mane, globojanti jėga. Iš pradžių negalėjau suvokti Dievo. Nemačiau, negalėjau Jo niekur rasti. Prašiau pagalbos ir sulaukdavau jos, tačiau ir tada neatsisakiau narkotikų. Nustojusi vartoti, stengiausi kuo ilgiau susilaikyti nuo jų. Meldžiausi, prašydama šito. Kartais ir malda nepadėdavo, ir aš pasijausdavau taip blogai, kad galėdavau atkristi. Klaupiausi, maldavau pasigailėjimo, ir tuomet supratau: šauktis pagalbos nepakanka, kad būtum išgelbėta.

Pamačiau, kad neturiu ko prarasti. Atvėrusi širdį, pajutau Dievo gailestingumą ir gerumą. Supratau, kad visur aš ieškojau vieno – Dievo. Su Aukščiausiojo pagalba sugebėjau pažvelgti į save iš šalies ir pamačiau, kokia buvau egoistė. Egoizmas iškvietė narkomaniją, jai atsikrausčius jie puikiai sugyveno. Ego keldavo nepasitenkinimo pasauliu scenas, o narkomanija skandalingai gindavo užgautus jausmus. Ambicijos užimdavo kategoriškas pozicijas, o manija su prievarta tuo tarpu sukeldavo fejerverkus. Blaiviam protui būdavo liepiama pasišalinti, o užtemdyta sąmonė likdavo stebėtoja. Į blaivaus proto paliktą vietą susikraustė baimė su didelėm akim.

Stengiausi atitraukti dėmesį, sukoncentruotą vien į save. Artimiausi žmonės, mama ir močiutė, mane visada rėmė ir gelbėjo. Nors reikėjo ir pačiai stengtis, tačiau pasiryžau palengvinti jų gyvenimą. Vis dažnaiu palygindma jų išgyvenimus su savo “nelaimėm ir vargais”, pajusdavau palengvėjimą. Iš močiutės, ilgametės tremtinės ir kalinės, negirdėjau žodžių “buvo sunku”, o tik “buvo gerai”. Mamai tekdavo atlaikyti milicininkų atakas ir neišeiti iš proto, kai aš dingdavau keliems mėnesiams.

Mokiausi paklusnumo. Pajusdavau didžiulį palengvėjimą, kai pavykdavo su Dievo pagalba išsiveržti iš aklino minčių rato, ir tos minutės buvo jėga, sugrąžininti man dvasios pusiausvyrą. Įaudrinta viazduotė virė, šuoliavo įvairiausi vaizdai, pralėkdavo sūkuriuose su narkotikais susijusios įsivaizduotos ar anksčiau išgyventos akimirkos. Kontrastas buvo nejudrus kūnas, prakaituotas ir maudžiantis, nebegalintis bėgti paskui kurį nors iš viliojančių vaizinių, kad įgyvendintum jį tikrovėje.

Pradėjau vaduotis iš gniažtų, laikiusių mane penkerius metus. Nevartoju narkotikų jau ketverius metus ir žinau, kad, vieną kartą neatsispyrusi jų traukai, sugrįžčiau prie narkomanijos. Kaip atlyginimas už kantrybę buvo kelionė į užsienį. Sugrįžo ir pasitikėjimas. Išvykstant į kelionę, ėjo šeštas mėnuo, kai mečiau rūkyti.

Netrukus kitame mieste teko dalyvauti anglų kalbos pratybose. Ant sienos skaičiau angliškus užrašus, ir vienas jų bylojo kažką nesuprantama. Neaiškus buvo vienas žodis, ir jo reikšmę radau žodyne, kai grįžau namo. “Nesuvaldomas, sunkiai kontroliuojamas”. Su žodžiu “gyvenimas” jie sudarė kontrastą, kuris iškart prikaustė mano dėmesį. Pajutau tokį vėliau daug kartų patirtą jausmą – lyg kojos būtų su slidėm, kurios patekusios į vėžes, pradeda pamažu slysti. Visas angliškas užrašas su numeriu “vienas” skelbė žodžius, skirtus  m a n. Taip susipažinau su programa, pasaulyje žinoma Anoniminių Alkoholikų pavadinimu. Skaičiau tuos užašus ne sykį. Ir mane pakaitom varstė jau pažįstamas drebulys ir džiaugsmas, kol galų gale abu pojūčiai  susliejo į vieną. M a n o  gyvenimas buvo sunkiai suvaldomas ir nekontroliuojamas, ir toks jis tapo dėl mano bejėgiškumo.

Dažnai susimąstydavau: reikia pasikrikštyti. Netrukus buvau pakrikštyta. Vilniuje tą dieną pirmąkart pasnigo. Sužinojusi, kad mūsų mieste yra Anoniminių Alkoholikų draugija, nuėjau į jos narių susirinkimą. Alkoholikai pasakojo, kad yra vartoję narkotikų, kaip kad aš – alkoholio. Susipažinau su draugijos nariais, buvo malonu su  jais bendrauti. Tačiau nesijaučiau jų tarpe “sava”.

Vėliau pasitaikė proga išgerti, ir aš gėriau, manydama, kad galiu atsipalaiduoti... Net nepajutau, kad svaiginuos diena po dienos. Į artimųjų patarimą liautis atrėžiau, kad turiu teisę daryti, ką noriu. Po kelių savaičių pamačiau, kad prieš mane veriasi liūnas, kad atsidursiu tuose pat gniaužtuose, nes alkoholis, kaip ir kiti narkotikai – atima jėgas priešintis jam. Susikaupiau, maldavau sugrįžimo į normalauas gyvenimo vėžes. Per radiją išklausiau sekmadienines mišias ir pajutau stiprų norą nueiti į bažnyčią. Graužė sąžinė, slėgė baisūs prisiminimai. Kokia buvo laimė, kai kunigas suteikė man šventą Komuniją... Įvyko stebuklas, ir aš išėjau iš bažnyčios lengva siela, be gėdos ir baimės širdyje. Visa tai buvo panaikinta! Aiškiai mačiau savo klaidas, tačiau supratau, jog neturiu graužtis, o turiu atlyginti, kur tik įmanoma, kitiems padarytą žalą. Pamačiau ir savo būdo trūkumus – ūmumą, nuotaikos nepastovumą, poelgių beatodairiškumą. Darbo daug. Ruošiuosi jam – kad Dievas galėtų ištaisyti mano ydas. Jis gali – jei tik aš to norėsiu.
2009-01-31 20:10
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-19 15:51
Koncervų vartotojas
ai, čia načechatj tokios klaidos
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-04-17 18:01
dienmedis


laikiusių mane penkerius metus. Nevartoju narkotikų jau ketverius metus


nereikia taip kartotis :) nesu literatūros žinovas, bet tai trbt stiliaus klaidelė :)


o žinot, turbūt pirmą kartą rašykuose perskaičiau prozos kūrinį, iki pabaigos :) jau vien tai yra teigiamas įvertinimas :)

atvirai? :) patiko... tik tiek... kad moralo kitokio norėtųs :) bet čia gal jau mano.... Dievo fobija :D
nors... ir tas.. Dievas... realiai.. tai yra kalbėjimasis su savimi.. savotiška psichoterapija... gerai tik kad bažnyčia beveik nesinaudoja žmonėmis :) juk žinot kaip būna - išgydė mano sielą, tad būsiu asketas ir viską atiduosiu bažnyčiai :) na bet apie ką aš  čia :) liuks. 5 :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-27 23:32
psychedelic experience
Labai lengvai tekstas persiskaite, tai jau gerai. O šiaip eilinį kartą pasipizdavosiu iš "kritikų". Dievas nežinia iš kur traukia iš kur netraukia. tas prašymas, kad jis padėtų, tai nereiškia, kad paveiktų taip, kad kažko pradėtum nedaryti. Tiesiog tikintys žmonės iš savo dievų laukia kažkokio dvasinio pastūmėjimo, stiprybės. Aš anksčiau buvau tikinti, bet melsdavausi, kai mane ištikdavo bėda. dabar nebenoriu tikėti, nors kartais vėl vos ne pradedu melstis prispyrus bėdai, bet susilaikau, nes sąžinė nebeleidžia. Tačiau visa tai yra žmogiška ir jau tikriausiai nieko nebeturėtų stebinti.. tai po velniais, nežinau, ko čia visi prie to Dievo prikibo. Buvo nebuvo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-24 22:21
Koncervų vartotojas
be reikalo čia širdį atvėriau, et, kiaulėms perlų barstyt neverta, sumindys, o apsisukusios ir tave patį suės...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-19 11:56
Exmortis
"Jėzus iš šūdo neištrauks" - 100% tiesa

eiline religine propaganda

kuolas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-03 10:52
indulgencija
teisingas pasirinkimas... šauktis Dievo, realistinis stilius, bet daugiau išpažintis, nei grožinės literatūros kūrinys.... daug panašių istorijų teko išklausyti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-02 20:10
Šaukštelis_Cukraus
eh..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 14:52
Coitus Interruptus
Jėzus iš šūdo neištrauks.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 12:03
Koncervų vartotojas
kieno patirties - tavo ar mano?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 04:03
johny rubber
man dirbtina, gal patirties stoka :]
skaitai sakinius ir lauzai paprasta kalba lyg uzvalgytum elsydy bet ir to dar iki tolei
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 01:56
Erato
O žiūrėkit, yra tokia liga "sektofobija"? Manau, kad ja jau sergu, nes net ir Neformato senės rašinyje įžvelgiau šiek tiek religinio fanatizmo... Yra rašyk.lt daugiau herojų, kuriuos laikau savo personaliniam juodajam sąraše, ir tegu tik pabando man kas nors pasakyti: "Vienintelė Tavo išeitis - Jėzuje"

Turim tūkstančius išeičių!!! o blogiausia jų - fanatizmas. Įdomu, kaip Giedrei seksis toliau, nes atrodo, jog paskutinioji jau artinasi
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 01:45
Tik dulkės
Žmonės kreipiasi į Dievą, kai nebežino patiems susitvarkyti. Kuria sau iliuziją, nes kitaip negali į save pažiūrėti. Dažnai viena priklausomybė keičiama kita, moksliškai įrodyta, kad žmonės besigydantys nuo narkotikų dažnai įgauna panašią priklausomybę AA grupėms ar religinėms organizacijoms.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-01 01:07
Erato
Viskas taip tikra, kad net nesinori komentuoti, kaip nekomentuojam romano, kurį skaitome. Bet kai ką pasakyti turiu: visą kūrinį kartojasi tas žodis "narkotikai" ir taip jį gadina, kad jau nevalingai ima trukčioti akys, jį pamačiusios. Daugelyje vietų jį būtų galima iš vis ištrinti. Pamėginkit, aš bandžiau:-) ir intriga didesnė, ir kalba turtingesnė atrodo.

Ir šiaip, kažin kodėl į bažnyčią visada atsigręžiame tiktai didžiausių sunkumų prislėgti? Ar Dievas jau taip ištroškęs tų mūsų nelaimių, kad būdami laimingi, pas jį neiname?..

Galiausiai, nujaučiu, kad rytoj Prozos skiltyje rasime ištrauką, pavadintą "Narkomanės išėjimas" ir regėsime ją,... na, čia palieku Jums, nors pati vaizdinį jau matau. Brr.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-31 22:00
agape
Greit išleis Junky.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą