Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pradžioje pasigirsta Vinco Kudirkos tautiška giesmė:
Gramofonas akcentuoja:
Lietuva, Tėvynė. Iš praeities semia... Stiprybę.
Dirba... Naudai.
Tiesa... Dega.
Vardan Lietuvos.

Vėliau minios žmonių plūsta prie seimo išgirsti gerbiamo Kubiliaus ir šešianulininko Valinsko. Minioje išryškėja deganti tiesa, griūnanti valstybė, teisybės nebūtis. Minios šešėlyje, nešini istorijoje nerūdijančių  ginklų, žengia didysis Vytautas, mažasis MAŽvydas, karalius Mindaugas, vis dar neužgęstantis R. Kalanta, sausio 13-osios didvyriai, ir gausus būrys tų, kurie niekada neliko abejingi; kurie gynė Trakų, Gedimino, Pilėnų ir kitas pilis; kurie stovėjo prie seimo dar tada, kai jo nebuvo; kurie laimėjo tai, ką mes drįstame vadinti L-i-e-t-u-v-a!
  Šešėlių nefilmuoja kameros, televizorius rodo tik tai, kas dar neuždrausta. Kas naudinga mūsų vyriausiems. O jiems naudinga net krepšinio nerodyt, juk su tokiais mažais mokesčiais, kiekvienas galime įsigyti kabelinę... Ir  mes per daug turtingi, reikia kelti kainas, reikia laikytis ekonominės dietos – juk artėja vasara, meskime svorį: kartu su kaimynais važiuosime prie baltojo paplūdimio, kur čeburekai kainuos 10 eurų. Šalti ir plastmasiniai. O karštas alus bus tiekiamas vietoj arbatos. Nemokamai. Kad daugiau niekas nestreikuotų ir sau ramiai sisiotų ir taip sūriuose bangose. Ach. Grįžkime prie žiemos, pasišildykime prie seimo.
  Keista, bet man ne karšta. O tau?.. Nei kiaušiniai (su negimusiom gyvybėm ir atliekamais abortais), nei molotovo kokteiliai (mėtomi dėdės alkoholio rankomis), nei policijos guminės kulkos ir nuneštas šalimais ėjusio patrioto pirštas – nešildo. Visgi ir liemenuotų vyrų veiduose įžvelgiu nostalgija, jie nori prisidėti prie minios, tik bijo netekti darbo, kurio atlyginimas kol kas dar leidžia išgyventi. Taip, tik išgyventi. Tuo tarpu liaudis šaukia: „gėda, gėda, gėda“. Liaudis argumentuoja: „Kubilius, Valinskas“. Liaudis skundžiasi: „Gražinkite Lietuvą“.  Liaudies nieks neklauso. „Liaudį palikime etnografijai“ – protingai pasakytų seimo narys. Vienas, pasivadinęs Zuoku, dar bando kalbėti su liaudimi, bet ir liaudis kalba tik kiaušiniais, nes nemato prasmės. Prasmės, kuri slepiasi piniguose... Seimo langų akys padailinamos euforijos šukėmis. Jie dūžta ir iš karto skelbia, kad reiks pora milijonų, už stiklą. Turbūt dės plastik-sidabrinius, neperšaunamus, nedūžtančius. Tokius, pro kuriuos nesimatys melo.
  Vis dėlto tankų nebeprireikė. Dujos pakankamai užspaudė nosis, o kai kuriuos ir paguldė ligoninėn, kur tuoj reiks mokėt už deguonį. Seimas pasitenkino savo galia, savo fašizmu. Minia parašė peticija, vyriausybė sutaupė ruloną tualetinio. Net neskaitė, vis tiek skaitymas išeina iš mados. Išvis tuoj uždarys mokyklas, kad žmonės nesuprastų daugiau savo kiemo. O universitetams reikalingi tik pinigingi – protas šiandien nebe vertybė. Protas, padedamas vilties ir tikėjimo, sukūrė valstybę, Europos centrą, Marijos žemę. O dabar valstybės smegenys nežino, ar dar reikia kažką kurti. Geriau sugriaukime galimybes įgyti išsilavinimą, išmokti, užsidirbti, pragyventi ... Arūnas nuvažiuos į Ispaniją ir ten nudegs užpakalį. Grįžęs parodys visiems ir pasigirs, kad toks dailus įdegis. O gal po to ir susipras, kad Lietuva jau nebe žodis, o istorizmas. Bet tada jau bus per vėlu.
  Paleckis, žiūrėdamas į krizės nukankintus žmones, paduoda į teismą Kubilių. Kubilius – paduoda Paleckį. Ir viskas lieka teismui, kur jau seniai nebeieškoma sąžinės. Kas laimės – nesvarbu, vis vien laimės neteisybė. Gerai kad nesu teisininkas. Nemėgstu būti melagis, už pinigus.
  „Vagys, vagys... “. O plėšikai tyli, slepiasi savo išpuoštose bunkeriuose ir blizginasi batus. Tik Arūnas dar spėja pavalgyti kavinėje su Norvegijos atstovų. Turbūt pavaišino jį, iš tavo ar mano minimumo. Koks skirtumas. Vis tiek greitai kavinių paprastiems žmonėms nebus. Tik „dievai“ turės po vieną nuosavą, kad sveikai maitintųsi. Dėl Lietuvos ateities, žinoma.
  Dujų bomba vėl užgniaužia kvapą. Mažėja deguonis, kuris irgi bus apmokestintas, tad kvėpuokim mažiau. Automobilius parduokim, nes seimūnams atsibodo važiuoti kartu su mumis. Turbūt jie įves įstatymą, sukurs dar vieną eismo juostą, specialiai tam, kad vyriausybėje nebūtų kamščių. O kamščių ten tikrai daug, viskas užkimšta, kad nieko nesimatytų. Ankščiau ar vėliau atsikimš. Tikiuosi.
  Kyla trispalvė. Vyčio herbas slepiasi, nes jam gėda matyti, kaip vėliavos spalvos blunka. Ir čia nekoks fotografo triukas. Viskas tiesiai prieš apdumtas akis. Viskas kaip filmuose, tik filmuose garantuota laiminga pabaiga. O čia pabaigos nesimato. Ilgas metražas. Tik gyvenimas trumpas, visam jam pamatyti. Tiek daug pastangų kažkada įdėta tam, kad išvis turėtume rega. Kad turėtume klausą ir galėtume išgirsti meilę tėvynei... Dabar pasidžiaukime, jog  ašaros dar nekainuoja. Ir garsiai neverkime – apmokestins! Viską. Kiekvieną žingsnį. Ir tavo ir mano. Turbūt trauksimės į Ispaniją, apelsinų Valinsko viloj skinti. Ir ten jis mokės iš Lietuvos biudžeto, juk jam irgi reikia vitaminų. 
  Juodieji tarnai atliko misija: šurmulys numalšintas. Šešėliai grįžo į praeitį. Liaudis paliko neteisybę, bet spėjo pasakyti, kad gėda. Kad vagys. Kad... Lietuva. Ar išgirdo, kas nors? Juk čia ne Hofo milijoniniai fejerverkai turėję matytis ir girdėtis 40-50 km spinduliu. Čia pigūs šūksniai, nuskambėję net prie Latvijoje esančios Lietuvos ambasados. Turbūt dar ir tolėliau. Bet svarbiausia, ar išgirdo tie, buvę už dūžtančių stiklų. Ar bent pabandė suprasti, kad ...
... Lietuva.
2009-01-17 01:16
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-21 09:54
Erato
O man labai patiko. matyt prisiskiriu prie trečiokų intelektinio lygio, nes ir ašarą vienur nubraukiau... Ir šiaip - toks labai impresionistinis darbas. Atrodo, kad būsi jį parašęs ne ilgiau nei per pusę valandos (imtinai). Ir kas man labiausiai patiko - nė vieno nereikalingo žodio! Tiksliai, kaip vinimi į akies vyzdį. Vienintelis klausimas - ką mums dabar daryti?

1 - as pasiūlymas: įtraukti Tavo esė (dar papildžius keliais lapais) į mokyklų programas ir kasmet išmokti mintinai prieš vasario 16d.  Ir padeklamuoti, kaip kokia JAV vėliavos priesaiką. Gal supras kas nors, kad ne dėl tokios situacijos Asanavičiūtė lindo po tanku, o partizanai žudėsi miškuose. Ir ne dėl to stovėjau, 3 metukų būdama, Baltijos kelyje. Ačiū, Eseiste.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-20 16:25
Valdovė
Labai mielas.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-19 18:31
švo
Šaukštai po pietų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-18 19:50
Ferrfrost
Gyvenimiska,aktualu siadienai...Daug kur teisybes:(
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-18 17:25
ška
Eseiste, kodėl Jūs išsidirbinėjat?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 21:25
Egidijus Mineralas
na, ta ironija tokia kaimietiška labiau, su patosu. o toks patriotizmas viso labo juokingas, pone kudirka. gerai, kad rašyke jis yra, o ne kokiam kitam saite, nes tai tikrai nėra publ. straispnis ar kaip ten jį įvardinai... praktiškai, nelabai kas tokį ir priimtų, net ir lrytas, nors ne - litmenio deprofundis mielai, manau. :DDD kas čia dar... nu nieko.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 15:02
Eseistas
Reiks ištrinti.. ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:20
johny rubber
as cia bisk paskaiciau kol nemiegojau dar.. ir klausimas iskilo vienas who is daun?
anyway gavos beprasme reklamine pize haha
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:19
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
aha. svajok ir toliau. 40-50 km spinduliu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:16
Eseistas
oi , atleisk man viešpatie aukščiausias. Žiūrėsim dar kas daugiau nusipelnys Literatūroje. Senatvėj susitiksim, ir galėsim pasiginčyt, kokia ta patirtis.
o jei atsitiktų taip, kad tu būsi geriausias, tai ateisiu ir down down nusilenksiu. Galėsiu dar vainiką užmaut. O jei taip neatsitiks, tai galėsi ir toliau nesuprast, nes supratimas ateina ne visiems. Nu va, Evgenijau, dabar jau tikrai varau. Buvo nenupaišomai malonu :)p
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:09
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
mano visos padlos labai daug vertos kaip auksas beveik. nesvaik apie rasykinius lygius. as ne tai turejau galvoj, o tu suvalgei kaip ant lekstutes visai. nujo. tokios publicistikos visas lrytas.lt pilnas siaip jau. ir as nebijau, maziukai, as tik kai ne ant lekstutes bijau. aha. sienlaikrastis savo kambary dar nera zurnalistine patirtis. cia jei mama dar iki siol nesake. ir senio salcio ner zinok. cia irgi jei dar nesake.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:04
Eseistas
Oj i tu leveli leveli. negalvok kad tavo viena padala ko nors verta. Tuo labiau ji ne už esė. Eik geriau miegot. Ginčytis beprasmiška. O dėl publicistikos tai nebijok, žinau kaip rašyt, Žurnalistinė patirtis duoda savo. Viskas. Myliu. Ate
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 03:01
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
tu chia manes nemokyk mazhiukai nei apie kas yra ese nei kaip mylejo vidmantas. ne tas levelis tavo. ash apie lietuva gal ir galvoju kiekviena diena katuzhinai bet nuo to tavo rashinelis (nes nei publicistika nei ese chia net nekvepia) geresnis nepasidaro. ir ash tik gero noriu, kad tu suprastum kad brieda rasai ir eterio neterstum arba bent jau nesusireiksmintum kaip gvadalupes mergele poncijaus pilotas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:55
Eseistas
Čia ne rašinėlis, čia esė apie dabartinę Lietuvos situaciją. Ir apskritai galėtum galvot apie Lietuvą jį skaitydamas, galbūt kaip publicistinę esė, straipsnį, o ne vardint, kad banalus. Banalu yra rašyti: mylėjo vidmantas sigutę. Dar jam rūpėjo mėnulis ir saulė" Ir daugiau nemėgink tyčiotis, nes aš piktas :)P
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:52
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
*personifikacija
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:51
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
aciukas uz uzuomenas. o galima dar panaiknti pem ant pem, nes man cia biski per rimta ir as pradedu jaudintis o kai jaudinuosi tai labai noriu ant lekstutes o cia nera tai bijau labai.
o jei nori rimtai tai as suprantu tiesiogiai, nes sita visa pesonofikacija yra apgailetinai banali, drauguzi. kaip ir visas sitas tekstukas. ir vienintelis budas nepasiusti skaitant ji yra ziureti i viska tiesiogiai. bet tada jau turbut neberimta ar kaip cia. as suprantu kad tu myli mama myli lietuva ir cepelinus. viskas gerai. bet rasinelis sitas yra labai labai prastas. rimtai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:49
Eseistas
Taip :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:48
johny rubber
čia nekoks fotografo triukas!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:44
Eseistas
O kaip tu supranti šį žodžių junginį?... beje, čia esė Esmė ne ant lėkštutės. Ir dar, čia labai rimta!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-17 02:41
Džigis krabas Nelė gyvybės gyslos turėtoja
nenu kur cia pasilyginsi ant rimtumo su kad ir : Vyčio herbas slepiasi, nes jam gėda matyti, kaip vėliavos spalvos blunka.
cia jau net koki trecioka pravirkdyt galima. rimta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 28]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą