Rašyk
Eilės (78183)
Fantastika (2308)
Esė (1556)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (74)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„I sold my soul for the second time becouse man they don't pay me.“

Sveiki. Aš esu Ričardas Melbornas – žurnalistas. Žurnalistas širdimi. Darbo pase aš buhalteris. Matematika man visada geriau sekėsi nei kalbos mokslai. Visgi, vakar aš turėjau progą imti interviu iš kažko ypatingo. Viskas prasidėjo keistai ir netikėtai. Eidamas link autobuso stotelės, pamačiau mažą mergaitę. Ji verkė.
– Kodėl verki? (Paklausiau aš).
– Nes tu nori būti žurnalistas, o juo nesi. (Atsakė ji)
Aš nustebau. Žodis nustebau, yra sušvelnintinas tūkstančius kartų. Vos negavau infarkto, pulsas padidėjo bent penkis kartus, pasimečiau, išraudau, kojos pradėjo linkti. Jaučiau ne tik nuostabą, ta mergaitė mane tarytum apkerėjo, negaliu paaiškinti, tos savotiškai „meditacinės“ būsenos sumaišytos su šoku.
– Bet aš tau duosiu šansą šią klaidą ištaisyti. (Tęsė ji, man toli gražu nespėjus atsikvėpti ir suprasti, kas vyksta.) Tu iš manęs imsi interviu, o puse pasaulio laikraščių  jį išspausdins. Šiandien tu neisi į darbą, mes eisime į štai tą kavinę (ji rodė pirštu į kitoje gatvės pusėje esantį kavos barą.) Ten mes pakalbėsime ir tavo gyvenimas pasikeis.

Aš nieko nesupratau. Galėjau tik linkčioti kaip idiotas ir laukti kas bus toliau. Ji ėjo per perėją, neapsižiūrėjusi, neapsidairiusi. Kai pamačiau, kad ji eina tiesiai po sunkvežimiu, kuris tikrai nespės sustoti, norėjau čiupti ją ar rėkti, tačiau negalėjau. Jaučiausi tarsi sapne, negalėjau greitai judinti nė vieno raumens, o balso stygos atsisakė dirbti ir aš tarytum neturėjau balso. Viskas vyko sulėtintai, aš mačiau kaip sunkvežimis važiuodamas, ko ne šimto kilometrų per valandą greičiu, ją trenkė.

Vaizdas buvo klaikus. Mano kojos nebeišlaikė, aš kritau ant kelių, galva buvo perpildyta tuštumos, nesupratau kas darosi, nežinojau ką galvoti, nežinojau kur žiūrėti, ką daryti. Kilo sumišimas. Gatvėje nebuvo daug žmonių, tačiau tai buvo baisus vaizdas visiems. Visi buvo pasimetę, nežinojo ką daryti, o aš jaučiausi kažkuo kaltas. Sunkvežimis nesustojo, kažkur nurūko, o žmonės tematė kraujo klaną. Mergaitės kūno nebuvo, sunkvežimis tikriausiai „nusivežė“ jį kažkur toliau.  Dar keletą minučių praklupėjau sumišęs.

Vėliau nusprendžiau nueiti į tą kavinę ir apgalvoti tai, kas ką tik įvyko. Kavinėje visi tik apie tai ir kalbėjo, tačiau darbas vis dar vyko. Atsisėdau kuo toliau nuo lango žvelgiančio į gatvę. Priėjo padavėjas.
– Ar ko nors norite?
– Stiprybės. (Sumurmėjau beveik panosėje, dar net nesupratęs ko jis iš tiesų manęs klausė.)
– Iš meniu pone.
– A? (Po truputį pradėjau atsipeikėti.) Kavos. Stiprios kavos.

Šokas pradėjo sklaidytis, kaip ir mergaitės kerai. Negalėjau patikėti, kad tokie dalykai gali įvykti. Mergaitė žinojo mane, žinojo mano svajonę, kurios nežino beveik niekas be manęs, pažadėjo man kažkokį interviu ir staiga jos gyvenimas baigėsi. Padavėjas atnešė kavos. Juodas skystis baltame puodelyje garavo, garuose švietė dvi ledinės mergaitės akys. Bandžiau galvoti apie kitus dalykus, kaip pasiteisinsiu bosui, dėl darbo dienos, ką veiksiu vėliau, bet iš tiesų galvoje buvo viena.

Pradėjau siurbčioti kavą, kažko savotiškai laukiau. Idėjos ar išsilaisvinimo. Norėjau, kad laikas kuo greičiau bėgtų. Tačiau jis nebėgo. Jis sustojo. Kiekviena sekundė buvo pernelyg ilgas laiko tarpas, kuriame tilpo per nelyg daug minčių, ir tokioje būsenoje nėra jokios veiklos, kuri tą sekundę trumpintu. Puodeliui einant į pabaigą užsisakiau dar kavos. Emocijos keitė viena kitą.

Kai pagaliau daugmaž atgavau visai blaivų protą, nusprendžiau logiškai viską apgalvoti. Bet kai tik pradėjau tai daryti, visa logiką, visa ką laikiau sveika ir blaiva žlugo. Visi fizikos dėsniai pasirodė nebegaliojantys, viskas apsivertė aukštyn kojom, ir išsivertė iš vidaus į išorę. Ant kėdės prieš mane atsisėdo ji. Ta mergaitė. Tos pačios šaltos ledinės akys, tie patys garbanoti rudi plaukai, apvalus veidas, nuraudus nosytė. Jokių kraujo ar kitų žymių. Sveikut sveikutėlė. Šokas buvo trumpas, aš tiesiog pagalvojau, kad man vaidenasi ir reikia viską ignoruot. Iki tol, kol padavėjas atnešė kavą.
2009-01-13 20:47
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-03-09 17:00
AngelVII
Stilius tavo nuosavas, tad nieko negaliu prikišti. Skaityti įdomu, o tai viskas ko reikia. Šaunu. aip ir toliau XD
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-20 20:27
Somnambulė
Stilius ,aišku,amateur :) Bet kartais malonu paskaityti ne profesionalų,daug spragų turintį tekstą. Aš pati maždaug taip rašau,tik vertinti neduodu tokių kūrinukų :D Šiaip man patiko. Atsiduoda gryna fantastika (nors truputį vaikiška) :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-16 17:02
klimbingupthewalls
kiek nesklandžiai. tiesa pasakius stilius toks erzinantis, kad net dvi dienas negalėjau parašyti Tau komentaro. norėjau, kad truputį viskas susigulėtų.

1) "Visgi, vakar aš turėjau progą imti interviu iš kažko ypatingo." (man atrodo, kad per anksti užbėgi už akių įvykiams).

2) "sušvelnintinas tūkstančius kartų. Vos negavau infarkto, pulsas padidėjo bent penkis kartus, pasimečiau, išraudau, kojos pradėjo linkti." - gal kiek hiperbolizuot i tie tūkstančiai, nes širdis pasirodo ėmė plakti tik penkis kartus tankiau, o apie išraudimą gal nereiktų. juk nematei savęs iš šalies.

3) "Kai pamačiau, kad ji eina tiesiai po sunkvežimiu" - gal visgi ji ėjo tiesiog tiesiai per gatvę link kavinės, o sunkvežimis - link jos. tai  ne tas pats  :)

4) "negalėjau greitai judinti nė vieno raumens," - gal tiesiog negalėjai pajudėti? kam tas "greitai" :) "greitai judinau raumenis" - sutik keistokas išsireiškimas, nenatūralus.

5) "o balso stygos atsisakė dirbti ir aš tarytum neturėjau balso" - nereikalingas pakartojimas, neskanu. reiktų paredaguot.

6) "šimto kilometrų per valandą greičiu" - "šimtą kilometrų per valandą greičiu"

7) "kaip sunkvežimis važiuodamas <...> ją tenkė" - gal ją partrenkė?

8) "galva buvo perpildyta tuštumos" - loginė klaida :)

9) "vaizdas visiems. Visi buvo" - ieškot kuo pakeisti.

10) "Vėliau nusprendžiau" - truputį per ilgas laiko tarpas. Galbūt tiesiog Nusprendžiau, nors netgi šis veiksmas kiek užtęstas, per ilgas. Manau veikėjas turėjo elgtis labiau spontaniškai, impulsyviai, nesvarstydamas, neieškodamas sprendimų (nėra tam nei minčių, nei laiko, žmogui šokas).

"nuo lango žvelgiančio" - gal visgi ne langas žvelgia? nors turbūt galima ir taip. tarkim.

"Mergaitė žinojo mane, žinojo mano svajonę, kurios nežino beveik niekas be manęs" - redaguot, ieškot sinonimų ir pan.

"Puodeliui einant į pabaigą" - pas rusus viskas eina, pvz. autobusas eina, gal ir puodelis eina, o lietuviškai galima ir dailiau išsireikšti. ne puodelis ar jo galiojimo laikas eina į pabaigą, o paprastai "Kavą išgėriau, užsisakiau dar" :)

atidžiai perskaityt šitą: "Bet kai tik pradėjau tai daryti, visa logiką, visa ką laikiau sveika ir blaiva žlugo". matai?

Negi viskas taip blogai? Ne. Va čia puikiausia dalis:
"– Ar ko nors norite (norėtumėt/pageidausite)?
– Stiprybės. (Sumurmėjau beveik panosėje, dar net nesupratęs ko jis iš tiesų manęs klausė.)
– Iš meniu pone."
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 19:47
Valkas
Kaip pradedančiajam tai būtų tiesiog nuostabu. Bet nėra.

Tiesą sakant, bendrai paėmus viskas gerai - pusėtinas minties originalumas, įdomus dėstymas, neprasta išraiška. Visą vaizdą gadina smulkmenos - skyrybos klaidos, tarpais atsirandantys nusisvaigimai ir štampai.

Ar autoriui kada nors teko matyti transporto priemone užmuštą žmogų? Pasidalinsiu skaudžia patirtim: kraujo ten būna labai mažai. Galima ginčytis, tačiau taip yra.
Taip pat nerealistiška aprašinėjamo žmogelio reakcija (kiek suprantu jis buvo paveiktas kerų. Na bet jei jau taip, kodėl šitiek psichavo? Kažkoks žvairas velnias pasitaikė), epizodinių veikėjų elgesys ("Ar ko nors norite?" - už tokį klausimą būtų atleistas bet kuris padavėjas), detalės (...į tą kavinę, apgalvoti to, kas įvyko") ir taip toliau, ir panašiai. Pati pradžia skamba efektingai, tačiau geriau pamąsčius, kam gali kilti mintis einant gatve klausinėti pirmos pasitaikiusios mergaitės, ko ji verkia? Tuo labiau, jei ne klystu, žmonių aplink buvo tikrai nemažai. Ir vėl žioplumas iššoka...

Trys. Su diiiidelia perspektyva. (Ech, 21112, adminyste tau nė nekvepia - kritiškumo per mažai turi =] ).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 17:10
kondensofkė
btw gera tiesioginė skyryba
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 15:26
Weird Star
Iš tokio mežo "gabalėlio" dar sunku spręsti, tačiau reikia: kiek lėtesnio, nuoseklesnio, logiškesnio dėstymo; sklandesnių sakinių; atkaklumo kūrinį paversti nepanašiu į "Interviu su vampyru".
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 08:22
Varinė Lapė
Hmm...Tas "interviu su..." jau kažkur girdėtas. "Kraujo klanas" atrodo labai nerealiai. Bet in general, sudominai, laukiam kas bus toliau ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-13 22:13
kondensofkė
he, nu ką aš galiu pasakyt. visų pirma, tai neblogas stilius. šiaip mane kažkiek tainervuoja tie trumpi sakiniai, bet čia gal ir nieko. žodžiu viskas kaip ir okei, bet neatrodo tikra. supranti, tu ir pats matai nea kad šitaip knygų žmonės nerašo. atrodo kaip ir gilinamasi į pagr herojaus vidinius something something bet jausmas ne tas, jo? supranti? šiaip kalu penkis
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Fantastika


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą