Rašyk
Eilės (78170)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kažkas sugalvojo, kad žmogus turi laisvą valią, gali daryt ką tik nori ir iš to gimė demokratija. Sakyčiau “savikrušos“ forma. Bet dar pridedant tiktų sparnuota frazė. „Demokratija yra pati blogiausia sistema, bet niekas dar neišrado geresnės“. Mes esame laisvi, nejau nenuostabu? Galim tikėt kuo tik norim, valgyt ką norim, turėt savo pažiūras (na jei jos nėra per daug išskirtinės). O aš sakau, kad mes nesam laisvi ir niekada nebūsim, mes visada buvom, esam ir būsim priklausomi.

Filosofai jau labai ilgą laiką diskutuoja vieną svarbiausių filosofinių temų. Laisva valia ir determinizmas. Filosofai sakantys, kad mes turim laisvą valią, kraštutinai palaikantys šią pusę, teigia, kad žmogus yra visiškai laisvas ir gali priimti laisvus sprendimus. O štai kiti sako, kad viskas jau yra nulemta. T. y. Kraštutiniai deterministai teigia, kad viskas yra nulemta iš anksto ir žmogus tik eina savo keliu. Buvo atlikti labai įdomūs tyrimai ir gana stulbinantys, sakyčiau. Eksperimento metu žmonės turėjo sulenkti savo riešą bet kuriuo metu, kada tik jie to nori. Buvo stebima jų smegenų veiklai. Štai kaip veikė žmogaus smegenys. Žmogaus smegenys, atsakingi už judesius, pradėdavo veikti ankščiau, nei dalis atsakinga už sprendimus. Kitaip sakant, žmogui dar nepagalvojus, kad jis dabar lenks riešą, pasąmonė jau nusiųsdavo nurodymus smegenų daliai atsakingai už judesius, kad laikas sulenkti riešą.

Evoliucija. Žmogus, gyvūnai, aplinka, taikosi prie esamų sąlygų. Panašiai prie esamos aplinkos taikosi ir žmogaus smegenys. Kažkoks kodas mūsų smegenyse duoda nurodymus prisitaikyti, nesvarbu ar sąmoningai mes apie tai galvojam ar ne. Meilė, vėl gi, kažkas pasąmoningai mūsų smegenyse ieško žmogaus, kurio genai būtų naudingi būsimam palikuoniui. Labai pritariu šiam teiginiui, nes kitaip negalėčiau paaiškinti kodėl susidedu su tam tikrom moterim, merginom. Mes negalim pasirinkt kokioj šeimoj gimsim, kokie žmonės sups, ką mes patirsim. O ką tai reiškia? Tai reiškia, kad mes negalim pasirinkti to, kas mes esam. Dažnai žmonės daug dirba, siekia uždirbti daug pinigų ir sako, kad juos uždirbę jie gavo laisvę daryt ką nori. Visiškas absurdas, tada jie gali tiesio pasirinkt brangesnius daiktus. Bet tikrai, jie negali nusipirkti laisvės būti tuo, kuo jie nori būti. Jei aš būčiau gimęs kokiam Afganistane, teroristų šeimoj. Sėdėčiau sau ir svajočiau, kaip susprogdinu kelias dešimt krikščionių ir keliauju sau į dangų. Kitaip sakant, net mano pažiūros yra atsitiktinumas. Panašiu principu susiklostė ir kažkokio milijonieriaus gyvenimas. Atsitiktinumas, o gal likimas, gal taip tiesiog buvo nulemta?

Žmogus visada nori viską paaiškinti, viską suprasti. Kaip mažas vaikas klausia kodėl dangus mėlynas, taip suaugęs galvoja, kokia jo gyvenimo prasmė. Aišku yra ir tokių, kurie galvoja tik apie tai iš kur gaut ant „Žebenkšties“ bambalio. Sakyčiau laimingi jie žmonės. Tai štai tas noras viską paaiškinti ir tikėjimas laisva žmogaus valia, paaiškinimą labai palengvina. Kokia moteris nužudo savo vaikus, vyksta teismas ir teismas nusprendžia, kad ji tai padarė sąmoningai, taip pasirinko turėdama savo laisvą valią. Na nebent ji yra psichiškai nesveika, tada reikia ją gydyti. Kas tas sveikas? Ar sveikas žmogus galėtų nužudyt savo pačio vaikus? Ai, ką čia, nemūsų bėdos. Svarbu viską kuo paprasčiau ir tada galim toliau sau laisvai gyventi. Galim laisvai pasirinkt tai kaip mes rengsimės, kokius baldus turėsim, į kokią mokyklą leisim savo vaikus, kokiam universitete mokysimės, kokio dydžio papus turėsim, kokios spalvos bus mūsų plaukų spalva, ką skaitysim, ką žiūrėsim. Galim laisvai pasirinkti tuo kas būsim. Tu gali būti kuo tik nori! Atleiskit, bet tai nesąmonė, mes neturim tokios laisvės. Ir visgi, mes kuriam save, vietoj to, kad bandytume suprasti kas esam.

Tačiau laisvos valios sąvoka labai sunku pakeisti savo smegenyse savo mintyse, nors viskas atrodytų ir gana logiška. Sakyčiau tai evoliucija. Jei žmogus žinotų, kad viskas yra jau nulemta, jis nedarytų tiesiog nieko, nematytų prasmės kažko bijoti, kažko siekti. Todėl mes ir turim tą laisvos valios iliuziją, kad judėt į priekį. O kur mes judam? Į priekį ar atgal? Turime laisvą valią ar tai tik iliuzija. Vargu ar kada atakysim į šiuos klausimus.
2008-12-01 17:11
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-09 17:41
Tiesiog katė
Žinai ką-iš tuščio į kiaurą..kažkokių minčių sanplaika-o jokio rezultato ar išvados...
Pusė kažkur girdėta tūkstančius kartų-kokio galo kartotis? dviratis išrastas juk...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-29 11:44
agricola
iš minties kad gali daryti ką nori gimė anarchija...4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-05 22:09
Tik dulkės
Fatalistai ir kraštutiniai deteriministai yra tas pat, jie nebevadina savęs fatalistais, o dėl žinojimo, kad laisva valia neegzistuoja, taip pat svarstoma, vieni sako, kad tai išeitų į naudą, kiti, kad labai neigiamai paveiktų visuomenę. Nieko panašaus nėra įvykę, todėl būti tikrai neįmanoma, aš išreiškiau savo nuomonę, daugybė filosofų ją palaiko, nemažai ir prieštarauja
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-05 19:52
Bier macht frei
Turiu kai kokių pastebėjimų.
Čia aiškiai yra maišomas determinizmas su fatalizmu. Fatalistai tvirtina, jog nesvarbu ką darysi, atsitiks tai, kas turi atsitikti, "žmogus tik eina savo keliu". Deterministai tuo tarpu sako, jog dabartiniai žmogaus veiksmai yra visiškai įtakoti ankstesnių įvykių, tačiau veikdamas esamuoju laiku tu įtakoji ateities įvykius bei gali juos keisti. Žinoma, apie laisvą valią kaipo tokią čia nekalbama.

Ir dar... "Jei žmogus žinotų, kad viskas yra jau nulemta, jis nedarytų tiesiog nieko, nematytų prasmės kažko bijoti, kažko siekti."
Na, tai būtų klaida. Juk iš to "kaip yra" mes neimsime spręsti "kaip turėtumę elgtis". Vertynamieji teiginiai iš faktinių tiesiog neplaukia. Tai būtų natūralistinė klaida. http://en.wikipedia.org/wiki/Naturalistic_fallacy
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-04 23:44
Nemunėėlis
savikruša - irgi menas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-04 17:22
Labanaktis
Vienok tas stačiakuolis čia teisingai nukomentavo.
Viešpats manding taip tą reikalą visuotinai visoj gamtoj ir surėdęs buvo: leido, netgi liepė, kruštis ir daugintis visiems, kiek kas įstengia, davė kožnam dantis - davė ir maisto, pailsėt nuo visko sekmą dieną liepė [ nu čia žmogui]. Gerai buvo, tik žiūrėtis bereikėjo, kad kas užšokęs neiškruštų, arba, die neduok - suėstų.
Gerai buvo ... , be ne, ble, - atsirado mandrų, norinčių kitus pist ir į šonus nesižvalgyt, - visuomenines santvarkas įkūrė, valdžią,  kurios tobuliausia forma atseit ir esanti  - demokratija.
Va taip ir gyvenam. įdomi tema blemba:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-03 18:08
_l_
_l_
tikroji laisvė yra ne nieko neveikti, bet sočiai dulkintis [taigi daugintis], ėsti ir miegoti kada to nori ir kiek paveži. na, bet šia tiesą gali suvokti tik tas, kuris nėr prisiskaitęs visokių filosofiškų paistalų apie laisvę:)
...matai, nieko neveikti laisvu būdamas negali, nes pist, ėst ir miegot kažkaip savaime norisi :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 21:40
zirzule
Na, žinote Jūsų esė išsibarsčiusi "laisvos valios" ir kitų sąvokų atsitiktiniame santykyje - nėra sisteminio kalbėjimo.
Demokratiją dar beveik prieš peklis šimtmečius (net nenujausdamas, kad tokia iš viso galima) Leonardo da Vinci apibūdino kaip aukso viduriukas: tai kai daiktas, reiškinys, būsena padalijama į dvi dalis taip, kad mažesnioji santykiauja su didesniaja taip, kaip didesnioji su visu daiktu. Tai jo aukso pjūvis ir visai nesvarbu kokiame laike ir kokiomis aplinkybėmis tai galima taikyti. Jeigu kam kyla noras absoliutui (bet kokiam), tai jau nauja mąstymo kokybė, bandykite, reiškia - Mesijas jau čia :))
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 21:22
begemotas
ten kur apie gyvūnus patiko. na juk esu begemotas.

''laisvė - suprastas būtinumas''
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 19:17
švo
Per daug emocingumo tokią temą gvildenant.
Pirmos dvi pastraipos buvo grindžiamos. Visa kita - autoriaus išsiliejimas. Labiau pasikliovimas savo teisumu ir emocijomis, nei nagrinėjimas.
Bet vis dar nėra blogai. Gyva
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 18:17
Tik dulkės
Labai atsiprašau už daug paliktų klaidų
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą