Rašyk
Eilės (78157)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Katalikų bažnyčią mažų mažiausiai galime vertinti prieštaringai. Man net nesinori kalbėti apie viduramžius. Ko gero, klaidų daro visi ir bažnyčia čia taip pat nėra išimtis. Nesinori minėti ir pedofilijos faktų, palikime tai. Ir pasistenkime pažiūrėti į esmė, į tai ko mokė Jėzus Kristus, mano nuomone vienintelis žmogus, kurį galime vadinti šventuoju.

Romos katalikams būdingos maldos, kurios išmokstamos mintinai, taip pat yra aiškios krikšto apeigos, ėjimas išpažinties taip pat, nuodugnias taisykles turintis reiškinys. Kodėl žmonės meldžiasi mergelei Marijai, naujasis testamentas niekur jos nemini, kaip Dieviškos ar šventos asmenybės? Atsakymas labai paprastas, kadaise pagoniškas apeigas teko pakeisti krikščioniškomis, todėl tam tikros šventės, kaip tarkim Kalėdos, buvo perkeltos į atitinkamą datą. Tas pat ir su mergele Marija, ji pakeitė Marsą, anksčiau Romos Imperijoje garbinamą Dievą. Manau, kad istoriniai faktai jums visiems žinomi, todėl į juos nesigilinsiu.

Šventasis raštas taip pat nepažymi jokių pareigybių, t. y. Labai krikščionybei svarbus asmuo buvo Jonas Krikštytojas, jis skleidė religiją, mokė Kristaus mokymų, tačiau jis niekuomet išskirtinai savęs neišskyrė. Tiesiog pasakojo žmonės apie Kristaus mokymus. Krikščionybė savo atsiradimo laikotarpiu ir kiek vėliau, niekada nebuvo valdžios religija. Greičiau atvirkščiai, krikščionys buvo persekiojami ir žudomi, raginant juos atsisakyti savo tikėjimo arba mirti, jie mieliau pasirinkdavo mirtį. Tikėdami, kad Dievas, pabrėžiu Dievas atleis jiems jų padarytas nuodėmes ir užtikrins jiems amžinąjį gyvenimą.

Na o štai katalikai, turi popiežių, aukščiausią katalikų bažnyčios vedlį. Jis ne tik gyvena visiškoje prabangoje, žmonės jiems lenkiasi, sveikina, sutinka kaip karalių, drįstu pasakyti, kad net šiuolaikiniai popiežiai yra neretai garbinami. Kristus mokė, kraut savo turtus, danguje, o ne žemėje. Tai štai katalikai surenka milijardines aukas, dažnai lėšos naudojamos statyti prabangioms bažnyčioms, už jas tapomi prabangūs Šventųjų paveikslai. Tiesa reikia paminėti, kad lėšos taip pat naudojamos ir labdaringiems tikslams, bei religijos plėtrai. “Nedirbsi sau drožinio nei jokio paveikslo, panašaus į tai, kas yra aukštai danguje ir kas yra čia, žemėje, ir kas yra vandenyse po žeme. Jiems nesilenksi ir jų negarbinsi, nes aš Viešpats, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, skiriantis bausmę už tėvų kaltę vaikams – trečiajai ir ketvirtajai kartai tų, kurie mane atmeta, bet rodantis ištikimą meilę iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų. “. Tai citata iš Išėjimo knygos, antrasis Dievo įsakymas iš Senojo Testamento. Kurį pripažįsta krikščionys, tame tarpe ir Romos katalikai. Tiesa šio Dievo įsakymo Romos katalikai savo versijoje nemini, jų nuomone pakanka ir „Neturėk kitų Dievų tik mane vieną“. Kodėl taip yra? Tai Katalikybės raida jau anksčiau minėta reikmė pakeisti senuosius Dievus naujais. Taip pat jau anksčiau minėjau, kad gaminama daugybė paveikslų, paveikslėlių, statulėlių, ne tik Jėzaus Kristaus, bet ir kitų šventųjų. Į kurių paveikslus žmonės žiūri ir jiems meldžiasi. Tai visiškai nesusiję su Senuoju Testamentu, kaip ir su Kristaus mokymais. Kaip ir daug kitų dalykų, tokių kaip kunigų apeiga pašventinant vandenį ar jų nuodėmių atleidimas per Dievą. Kažkokia sugalvota stotelė, nors Kristus sakė, kad nuodėmės atleidžiamos tik per Dievą.

Pabaigai norėčiau pasakyti, kad Šventasis Raštas mus moko gyventi, ne popiežius ir ne kunigas. Ir nors kunigystė savo esme yra geras reiškinys, visgi manau, kad tikintis žmogus pirmiausia turi ieškoti atsakymų Šventajame Rašte. Aš nesu tikintis žmogus, tačiau tikiu, kad Jėzus Kristus, ko gero, yra įtakingiausia visų laikų asmenybė. Mūsų civilizacija paremta jo mokymais, nepamirškime jų. Per Kalėdas siūlyčiau švęsti jo gimimą, ne kažkokias apeigas. Taip pat norėčiau pasiūlyti žmonėms susimastyti ar jie tikrai yra katalikai ar pakrikštyti dar būdami vaikais, jie nors galėjo suprasti katalikybės esmę? Nes mano nuomone, Jėzaus Kristaus mokymai ir katalikų bažnyčios mokymai kertasi begalėje vietų. Pagalvokite apie tai ir jūs.
2008-11-26 14:17
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-20 17:54
klimbingupthewalls
šitas irgi redaguotinas:

Taip pat norėčiau pasiūlyti žmonėms susimastyti ar jie tikrai yra katalikai ar pakrikštyti dar būdami vaikais, jie nors galėjo suprasti katalikybės esmę?

esė nepatiko ne dėl temos, bet dėl kokybės. silpnoka pabaiga, nuobodi pradžia, vidurys dėstomas nenuosekliai, padrikai, daug stiliaus klaidų.

kaip bandymas neblogas. paredagavus, padirbėjus prie šito galima būtų padaryti rimtą darbą, bet ar reikia?
nemanau :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-20 17:49
klimbingupthewalls
ši įžanga pastraipai tiktų tokiu atveju, jeigu prieš tai kalbėtum apie kitą religiją ir nuspręstum palyginti su katalikais (palyginimas, priešprieša), bet Tavo atvejis ne toks, todėl taip pradėt nėra gerai:

Na o štai katalikai, turi popiežių, <...>

pvz., jonas dažniausiai geria atbatą, na o štai petras - kavą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-20 17:46
klimbingupthewalls
šitas:

Tikėdami, kad Dievas, pabrėžiu Dievas, atleis jiems jų padarytas nuodėmes ir užtikrins jiems amžinąjį gyvenimą. 

be reikalo dukart įvardis.

Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-20 17:44
klimbingupthewalls
šitas taip pat:

Šventasis raštas taip pat nepažymi jokių pareigybių, t. y. Labai krikščionybei svarbus asmuo buvo Jonas Krikštytojas, jis skleidė religiją, mokė Kristaus mokymų, tačiau jis niekuomet išskirtinai savęs neišskyrė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-02-20 17:40
klimbingupthewalls
šitas sakinys redaguotinas

Kodėl žmonės meldžiasi mergelei Marijai, naujasis testamentas niekur jos nemini, kaip Dieviškos ar šventos asmenybės?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-31 03:28
Erato
Pažiūrėk, ką kažkada parašiau vienam iš mūsų - FAIT. "Tikriausiai turi praeiti tam tikrą išbandymų ir paklydimų kelią, kad kalbėtum taip, kaip Tu kalbi. Iki šiol visada įtariai žiūrėjau į žmones, kurių lūpomis kalba ne jie patys, o Biblijos puslapiai.
Taip, aš šventai tikiu Dievu, ir Ypač Jėzumi Kristumi. Kaip ir Marija Magdaliete. Bet išpažinties nueiti neprisiverčiu jau beveik 2 metus. Jeigu mes visi žmonės, tai vadinasi, visi nuodėmingi. Tai vadinasi, ir tie patys kunigai yra nuodėmingi. O kokią teisę man  sakyti: "Atleidžiu tau, dukra" turi žmogus, kuris gal pats ką tik nuo moters nulipo ir užsivilko sutaną? Seniau jausdavaus šventvagiškai, taip galvodama, bet dabar įsitikinau: niekas tiesiogiai neįrodė, kad Dievas skiria kunigams tokią teisę atleisti nuodėmes. Jis gali, o kunigai, čia jau kitas klausimas.

Atsimeni indulgencijas? Manau, sugrįžta tie laikai. Jei kunigas mano drugei drįsta pasakyti:"Už tavo amžiną atilsį senelį mes per mišias pasimelsim, bet tavo duodamų 20 litų neužteks". Ką jai, studentei, reikėjo atsakyti? 
Nenorėdama tapti pikta ateiste, aš pasirinkau kitokį požiūrį: Su Dievu, bet be kunigo. Esu žmogus, kaip ir jie, gal net tyresnis,tad kodėl turėčiau prieš svetimą vyrą raudonuoti, sakydama, kad pažeidžiau 6 ir 9 Dievo įsakymus?

Juk galime ir taip atgailaut, ar ne, Fait?"

O Tu, turėdamas laiko, paskaitinėk jo puslapius. Manau Tavo graži galvelė sprogs nuo prieštaravimų ir žinojimo, kad Tokius į protą atvest beviltiška...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-04 21:52
Tik dulkės
Prašau pakomentuokit kodėl 1?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 23:06
Sniego mėnuo
Tiek pavadinimas, tiek ir turinys nurodo tik bendrus temos kontūrus. Žinoma davus tokį pavadinimą galima prirašyt krūvą knygų.
Taip, tema nenauja, bet gerai, kad apie ją vis dar kalbama, kad nepamirštama, mintys išdėstytos gana aiškiai ir tai jau pakankamas pliusas.
Mažai kas renkasi rimtesnių temų čia išvis pagvildenti... O gaila.
Norint kažko dar rimtesnio reiktų pasigilint į kurią nors konkretesnę temą, neimt taip plačiai visko. Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 19:32
Tik dulkės
trumpai tariant šiek tiek teksto nesupratot
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-12-01 18:56
sutvėrimas
"Romos katalikams būdingos maldos, kurios išmokstamos mintinai, taip pat yra aiškios krikšto apeigos, ėjimas išpažinties taip pat, nuodugnias taisykles turintis reiškinys."
Šitą galiu visiškai paneigt - tai būdinga ne visiems krikščionims, nes kataliaki skirstomi į
a)tradicinius(tu juos ir apibūdinai, nes jie daug ką moka ir daro, bet nežino kodėl)
b)papročių (eina į bažnyčią per šventes, dėl to, kad daug kas taip daro)
c)ktalikai, tikintys burtais ir horoskopais, nematantys tame nieko blogo ir laikantys save katalikais
d) gyvieji katalikai (tie, kurie sutiko ir atrado jėzų, nori dalintis savo tikėjimu ir džiaugsmu su kitais, ir tiki ir vaikšto į bažnyčią ne todėl, kad kiti taip daro)
Ir be to, galbūt jums visiems Jėzus toks nepriimtinas, keistas ir nepatrauklus. Bet iš tikrųjų jis ir buvo keistuolis, dažnai pašiepiamas, o būti keistu, tai tolygu neplaukti pasroviui ir šiais laikais tai gyvajam katalikui yra visai normalu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-30 16:17
Bier macht frei
Dar vienas individualaus religingumo atvejis...
Man irgi visai patinka Jėzaus mokymas, bo jis yra labai žmogiškas (neveltui pats save ir vadina žmogaus sūnumi, o visi gyvi jo atstovai juodais skvernais kažko vis pabrėžia giminyste su dievu... na nesvarbu). Štai pavyzdžiui, mane visada įkvėpia epizodas iš evangelijos, kur Jėzus prakeikia figmedį, nes dar ne derliaus metas ir tas nelaimingas medis neturi vaisių (Morkaus 11-13). Aišku, populiari interpretacija visai neįdomi – bevaisė Izraelio tauta ir t.t. Man tuo tarpu patinka tęst juodaskvernių teologinę tradiciją ir plėtot selektyvų interpretavimo metodą. Aš Jėzų visai suprantu. Štai kai aš užeinu į Maximą ir nerandu mėgstamų koldūnų su sūriu – irgi norisi viską prakeikt, gal net kokį lokalinį tvaną sukelt. Ir koks man skirtumas, kad stringa prekių logistika ar kad tie koldūnai seniai uždrausti higienos inspektoriaus. Nėra – ir šūdas, aš nepatenkintas. O juk Jėzui buvo daug sunkiau – nuolat vest paskaitas, bastyti nuo miesto iki miesto pesčiomis per dykumą su sandalais... Sakykit ką norit, bet šitas personažas įkvėpia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-30 14:30
ANĖ BRYDĖ
Visos biblijos yr melagės ir kvit.
p.s. užtat ir neinu į bažnyčias.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-28 22:25
Tik dulkės
TIKĖJIMO ŽODIS IR PANAŠIAI YRA MELAGIAI, VAGYS IR APGAVIKAI. aš nenorėjau pradėt čia jokios politikos
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-28 21:25
_l_
_l_
jomajo. a čia tik ne tų miortvajobų...nu ne tfu jptwm - šitų...šimtatūkstantinin....ne, ne tų...ogi šitų - dešimtprocentininkų (tikėjimo žodžio) pamoksliukas - nagi tų, kurie savo vadui kas sekmadienis po 10 nuošimčių nuo savaitės pajamų atsega? viusagalio gi neapi..prigausi. jo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-28 13:27
100 procentų žmogveltienos
prekė - Jėzus Kristus
reklaminė agentūra - 12 apaštalų
piarintojas - popiežius
media - bažnyčia
užsakovas - Dievas -
į tą simbolį gali talpint vertybes,
ir paklausos įtakojamas taip pat

visada esti kad ir mažas prasilenkimas tarp užsakovo - idėjos - realizavimo
dar pridėkime mastelį
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-28 13:14
Tik dulkės
Kas link mano žinių, tai esu perskaitęs naująjį testamentą, kai kurias vietas, net ne kartą ir ne du. Senojo testamento taip pat kelias knygas. kas link kratinio, tai čia kelios tezės paremtos mano nuomone, naujuoju testamentu, istoriniais faktais, bei akivaizdžia realybe. o prieštaringos nuomonės man labai patinka :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-27 19:09
dagmara
kratinys. Šiaip jau tokia tema rašantis netikintis žmogus manęs a priori neįtikina.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-27 12:53
Nemezidė
išskirtinė tematika... tik tikėjaus kažko stipresnio... :)
ir uj, uj ,kaip mano lietuvių kalbos mokytoja sakydavo: "mes gi ir taip suprantam, kad tai tavo nuomonė..." ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-27 01:32
zirzule
Fragmentiškai paviršiumi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-11-27 00:49
švo
Bažnyčia neverta istorinės knygos. Verčiau jau pamiršti šitą žmonijos gėdą :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
1 2
[iš viso: 28]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą