Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Patyriau tai savo kailiu. Buvo graži diena, švietė saulė, net nesusimąstydami geranoriškai šypsojosi žmonės, šypsojausi ir aš jiems. Tai buvo viena puikiausių mano gyvenimo vasarų, kai dėl nieko nesukau sau galvos. O tada jinai ir sprogo. Aš užsižiopsojau, ir ji mane išdavė. Ir nors visai nenorėjau verkti, ašaros pradėjo srūti pačios.  Savaime. Galbūt taip gali atsitikti tik moterims, bet kadangi nesu ne moteris, tai kiti variantai lemiamu momentu manęs nedomina.

Žinoma, mina sprogsta pačiu netikėčiausiu momentu, kai to mažiausiai tikiesi. Kai viskas yra gerai. Šiuo požiūriu minos sukrečia, priverčia vėl susimąstyti, prisiminti pamirštus dalykus, mina visuomet yra požymis, kad tu kažką nuo savęs slepi. Kad esi pamiršęs kažką esmingo. Pavyzdžiui, kas iš tikrųjų yra svarbu, užsišiopsodama į blizgučius. Užtenka vieną akimirką nesuvaldyti dėmesio, ir mina sprogsta, ištaškydama tave į šalis. O, taip, tu verki ir nori mirti, nes nebegali savęs apčiuopti, nesupranti, kas vyksta. Ką gi. Visada baisu išvysti tikrą savo veidą, purtomą nevalingų siaubo traukulių vietoj kažko nepaprastai nuostabaus.

Todėl ir sakau, kad žmogus užminuota būtybė. Kas yra bendravimas? Tai yra vaikščiojimas kito teritorijoje, bandymas surasti takelį, kuriuo būtų galima vaikščioti kartu. Kad ir nesusikabinus už rankučių. Kodėl iš tikro žmonės susikalba labai retai, vos paliečia kitus dalykus, ne tokius kaip „aš tau padarysiu arbatos“ arba „kiek įdėti cukraus“, ir tai. Todėl, kad vienas kuris būtinai užmins ant kito lauke esančios minos. Nė vienam nepatinka, kai kažkas kitas jų viduje susprogdina miną. Nes, žinia, skauda. Nes, žinia, norisi staugti. Žaidimas yra įdomus, o skausmas ne. Gal mums ir įdomūs ekrane išvirtę viduriai ar prievartaujama moteris, bet susidūrę su realiu kito žmogaus skausmu, mes nuo jo bėgame. Skausmas yra kažkas nemalonaus, mes galime toleruoti, kai skauda dantį ir duoti tabletę, tačiau mes nežinome, ką daryti, kai skauda, ir neturime jokios galimybės besti pirštu į akivaizdų organą, jei ne visai akivaizdų, tai bent jau į įsivaizduotiną akivaizdumą. Toks skausmas primena mums kažką siaubingo. Ir visada atsiranda koks nesusipratęs nevykėlis, kuris tyčia ar netyčia sugebės mums priminti apie tiesą, kurią mes mieliau laikytume nesąmone.

Bet, kaip jau turbūt paaiškėjo, žmogus yra ne tik minų laukas, bet ir išminuotojas. Žinoma, išminuotojais gali save laikyti ir psichoterapeutai ar ekstrasensai ir kitokių mistinių  galių turintys padarai, bet aš šiuo atveju kalbu apie paprastą mirtingąjį, neturintį jokių antgamtinių galių, negebančio įveikti laiko ir erdvės, senstančiu kūnu,  kuris pats sau yra išminuotojas. Deja, dažniausiai prastas išminuotojas. Žinoma net ir geri išminuotojai padaro klaidų. Kuo rečiau mina sprogsta, tuo jos galia būna didesnė. Kaip sakoma, gali apversti gyvenimą aukštyn kojom, sunaikinti galvoje tvyrantį aiškumo ir ramybės rūką.

Minos, esančios mūsų viduje, dažniausiai sprogsta tyliai ir yra nepastebimos, ir išprovokuoja jas kažkas labai nereikšmingas, kai tuo tarpu nė nemirktelėdami iškenčiame sunkiausius išbandymus ir bjaurius pažeminimus. Žinoma, nieko nėra bjauriau, kai mina sprogsta visų akivaizdije, bet reikia ištverti ir tai.

Galėtum sakyti, jog po daugybės patirtų sprogimų tapai atsargesnis.  Išmokai save lemiamu momentu sustabdyti, apeiti, pasitraukti. Dabar gal ir esi išmintingas, bet ne laimingesnis. Žinoma, su sprogimais galima ir susitaikyti, bet tada yra labai liūdna. Bet tu tikriausiai jau ir liūdėti esi išmokęs trumpai, ir sugebi akimoju pasinerti į gyvenimą. Žinoma, galima imtis išminavimo, tapti netgi profesonaliu išminuotoju, bet bijau, gal visai nepagrįstai, kad tai gali būti kiek nuobodoka. Bet, kita vertus, išminuotojas nuolat yra pavojuje, gal net didesniame: reikia rasti miną, ant kurios galbūt per visą savo gyvenimą taip ir neužminsi. 

Bet šita bjauri mina, kuo bjauriausiai sprogusi visų akivaizdoje, paskui, kai jau nieko nebuvo aplink ir buvo tamsu, leido trumpai žvilgtelėti į savo vidų (minos vidų). Tai buvo mina apie žmogų kaip minų lauką. Tik sprogus šitai minai (o, iki tol buvo daug sprogimų, tiesa, ne tokių bjaurių, išdavikiškų), aš ir supratau, jog žmogus yra užminuota būtybė.
2008-09-01 16:54
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-03 12:02
Žilis _
OK)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-03 10:47
fintas
papild.: nors ir kelių cm, ir ne mm pritrūko iki man patiktų visas, bet kadangi ne km, "pasiimu" visvie, nes išsiduosiu - ne kart privertei nusišypsot.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-03 10:43
fintas
"<...> žmogus užminuota būtybė. Kas yra bendravimas? Tai yra vaikščiojimas kito teritorijoje, bandymas surasti takelį, kuriuo būtų galima vaikščioti kartu." ... tarp minų laukų ;) ?
pabandžiau įsivaizduot  t o k į  peizažą.. :)
ir kažkuriuo metu supratau, kad nesisaugočiau.. ir nenorėčiau, kad kaip saugotųsi šalia esantis..:)
o praėjus k a r t u, aišku tokius "Elisiejaus" ;) laukus, atsigręžus atgal, pats tai norėčiau užsirūkyt cigarą.., nes a taip, a taip, spėju, jau būčiau visas paišinas.. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-02 22:52
_ karr _
*kokybiškas tekstas, kita vertus... ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-02 22:51
_ karr _
tai ištinka... (ką padarysi, esam žmogiškosios būtybės)...
gaila, jokia draudimo bendrovė šiems atvejams neišdavinėja poliso... :)...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-02 16:18
agricola
mina kaip tokia, esanti viduje yra pavojingiausia, kuri yra su nustatytu laikrodiniu mexanizmu, jai suveikus mūsų nelieka, kitos minos, ko gero yra tos kurias uždraudė naudoti priešpėstininkus, kada žmogus žingsniuodamas susisprogdina, ir jam kartais nutraukiama kokia nors jautri dalis - jausmas, tarkim nutraukia meilę, lieka neapykanta, tada baisu...nebloga metafora sakyč...5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 20:58
ex promtu
na va, kai žvelgiu į kūrinį iš malonesnio ekrano, norisi ir pakomentuoti :).
šiandien tingiu eiti tiesiai per aplinkui, taigi eisiu aplinkui per tiesiai.
kūrinio turinys gana neprastas. nors man tos minos visų pirma asocijuojasi ne su žmogaus jausmai ar išgyvenimais, o su šunų paliktais lobiais pievose ir šalia jų. nu, bet anyway, čia kalta mano iškrypusi vaizduotė :)
šiaip ar taip požiūris apie žmoguje slypinčias minas įdomus ir bent man jau pakankamai originalus. skaitant netgi kilo mintis, kad jei žmogus susiprogdina ir paskui sugeba vėl apsiremontuoti, tai jis kaip koks maklaudas, o nuo maklaudo, žiūrėk vienas žingsnis iki dievo :)
aišku, ne visada tas remontas, toks lengvas kaip norėtusi, bet kaip sako mano viena bičiulė "kas manęs nesužlugdo, padaro mane stipresne". kai remontas ne itin sekasi, šituos žodžius reikia kartoti daug kartų, kol imsi ir patikėsi.

na, o kad viskas neatrodytų taip idealu, keletas pastabėlių: pirmoji pastraipa man kaip įžanga į kokių nors tv deketyvų laidą, kiek per daug šabloniška. šitas sakinys "Žinoma, mina sprogsta pačiu netikėčiausiu momentu, kai to mažiausiai tikiesi." šiek tiek sviestas sviestuotas. trečioje pastraipoje (prasideda "Todėl ir sakau, kad žmogus užminuota būtybė. Kas yra bendravimas? ") man panašu į minties šuolį, per daug grubus perėjimas nuo minų prie bendravimo, nors tolesnis pastraipos turinys šį trūkumą sušvelnina, tačiau visiškai nepašalina.
na lyg ir viskas

aij dar patiko šita vieta "ir kitokių mistinių  galių turintys padarai". čia nė komentuoti nereikia. padarai :))

žodžiu, užsimerkiam prieš trūkumus ir sakome, jog visai neblogai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 20:38
begemotas
nelipkit begemotui ant nuospaudų. va.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 19:36
zirzule
Todėl, kad vienas kuris būtinai užmins ant kito lauke esančios minos.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 19:30
Madness
atleisk, bet dabar nenoriu komentuot ir aiškint. supraskit kaip norit. vėliau galėsim padiskutuot, jei bebus ūpo. ačiū, kad skaitei.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-01 19:27
Houldenas
O kas konkrečiai yra minos ir jų sprogimai realiame gyvenime? Kas šiuo simboliu vadinama? Konfliktai?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą