Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 13 (3)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Lietuva – nedidelė šalis. Tačiau net ir tokioje, mažiau nei keturis milijonus gyventojų turinčioje valstybėje, galime atrasti trupinėlį mistikos. Savaime aišku, daugelį mistinių įvykių žmonės palydi su ironiška šypsena veiduose. Tačiau tie žmonės, kurie išgyvena vieną iš tokių nutikimų, negali netikėti tuo, ką matė. O jūs ar tikėtumėt?
  Mistikos mėgėjams Lietuva siūlo įdomią mistikos rūšį: Marijos apsireiškimus. Ar galite įsivaizduoti ką reiškia eilinę gyvenimo dieną pamatyti kažką nepaprasto, pamatyti Dievo Motiną?
<... >
2006-03-25  Lietuvai suteiktas „Marijos Žemės“ vardas, šiandien dažnai tariamas su lengva ironija.
Tačiau mūsų šalyje yra užfiksuota daugybė šventų Marijos paveikslų, ikonų, dešimtis stebuklingų jos statulų, jai skirtų bažnyčių, akmenų, kuriuose, kaip tikima, yra Šventosios Mergelės pėdų įspaudai, taip pat žinomi du stebuklingi Marijos šaltinėliai, kurių vandenį tikima esant Mergelės ašaromis. Oficialiai Lietuvoje yra 31 šventosios Mergelės apsireiškimo vieta. 2008m. rugpjūčio antrą dieną grupelė  tikinčiųjų šeimų, savanoriaujančių Širvintų šeimos centre, pradėjo piligriminį žygį, kurio metu (02-03d.) spėjo aplankyti dešimtį jų. Šeštadienio rytą, keturių automobilių kolona pradėjo kelionę. Ji buvo nelengva. Vairuotojai, esant laisvai minutei, atidžiai nagrinėdavo Lietuvos žemėlapį, ieškodami kelių į Marijos apsireiškimo vietas. Pirmoji iš jų – Janonių kaime (Anykščių raj.). Smėlio dulkėmis pasipuošę, automobiliai gavo laiko poilsiui, o iš jų išlipę piligrimai nušuoliavo apžvelgti plyname lauke esančios nedidelės koplytėlės. „Nuotykių ieškotojai“ turėjo galimybę pasiskaityti kada ir kaip apsireiškė Mergelė, o tingintys skaityti apžiūrėjo įdomią, neįprastą aplinką. Keletas kryžių, suoliukai (galbūt čia vyksta mišios), įdomi augalija, bei graži Marijos statula koplytėlėje... Apžiūrėję, pasimeldę ir nufotografavę visą tai keliauninkai tęsė kelionę. Toliau sekė – Pušaloto bažnyčia (Pasvalio raj.), dar toliau – Joniškėlio bažnyčia. Šiose vietose taip pat buvo apsireiškusi Marija. Išvargę keliautojai sustojo pailsėti ir pasisotinti Ginkūnuose (Šiaulių raj.). Vėliau, įgavę naujų jėgų, jie aplankė vieną žymiausių Mergelės apsireiškimo vietų – Kryžių kalną. Užkopę į jo viršūnę, paraginti vargonininkės Irenos, piligrimai sugiedojo „Sveika Marija“ giesmelę ir patraukė automobilių link. Kita stotelė – nuošali Agailių koplytėlė. Duris ten – neužrakintos, o vertingų daiktų tikrai yra. Niekas nevagia, nes šią vietą, pasislėpusią medžių sūkuryje, rasti nėra lengva.
Sutemo ir nuvargę piligrimai rado nakvynę Benediktinų vienuolyne. Nustebino vienuolių ir svečių namų šeimininkių svetingumas. Jaunesni kelionės dalyviai, Aš, Povilas ir Justas, gavo galimybę nakvoti pačiame vienuolyne. Ant durų net kabėjo kortelės su vardais, kiekvienas gavome po atskirą „vienutę“. Visiška tyla ir ramybė. Poilsis – nuostabus. Vienuoliai net neturi teisės be leidimo kalbėtis su svečiais... Kambariuose šviesas užgesino vakarė tamsa.
  Sekmadienis. Ar kada matėte, kaip aukojamos mišios Lotynų kalba? Ar girdėjote Grigališkąjį choralą? Patikėkit, tai stebėti buvo be galo įdomu. Po šv. Mišių aukos, keliauninkai pratęsė kelionę. Raseinių rajone aplankė Šiluvos koplyčią ir Girkalnio bažnyčią (ši, kaip bebūtų keista, buvo neužrakinta). Pakeliui sustojome prie švento šaltinio ir turėjome galimybę įsipilti tyro vandens. Vėliau sekė Ukmergės raj. Sietynuose esanti Marijos apsireiškimo vieta, kurią rasti nebuvo lengva. Galiausiai grįžę į Širvintų raj. piligrimai sustojo Gelvonuose, kurių koplyčioje yra akmuo su Marijos pėdos įspaudu. Gelvonų klebonas sakė, kad sunku surasti laiko tokiom kelionėm, tačiau džiaugėsi, kad atsiranda žmonių, norinčių pamatyti įspūdingas Marijos apsireiškimų, bei kitas šventas vietas. Norint pamatyti kažką įstabaus – nereikia pirkti bilieto į svečią šalį, tereikia surasti laiko savo Gimtinei. Ji slepia daugybę paslapčių, kurias vertėtų pabandyti suprasti kiekvienam iš mūsų.
  Sekmadienio vakare keturių automobilių kolona grįžo namo...


Saulius Vasiliauskas
2008-08-13 16:58
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-18 21:09
Aurimas Nov
na, nėra to kažko, kas yra Lietuvoje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-17 11:09
Zoraida
Taip, tikrai sutinku, kad ir Lietuvoje yra nuostabių, mistiškų vietų.Aš šiemet buvau prie Lopaičių piliakalnio, netoli to piliakalnio  kiek paėjėjus yra pagoniams šventi akmenys, jų  lankomos vietos, taip pat šaltinis, iš kurio vandenį mes sėmėm. Nesu pati kokia pagonė, tiesiog man tas vietas parodė,  o pasižiūrėt juk įdomu. Vienuolyne nesu nakvojus ir Grigališko choralo nėra tekę girdėt per mišias, manau, kad turėjo būti labai įdomu. Vis dėlto jei man pasiūlytų rinktis - piligriminė kelionė po Lietuvos šventas vietas ar piligriminė kelionė i Italiją, tai , žinoma, rinkčiaus Italiją, nes Lietuvoje ne taip jau daug ko yra pamatyti, viskas , ką matai, atrodo taip sava, įprasta, tuomet jau ir mažiau įdomu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 22:25
Žvaigždžių kalnas
Sauliau, labai geri pastebėjimai ir tikrai laiku. Visa tai ką tu rašai tikrai yra, buvo ir bus. Neseniai lankaiusi Lenkijoje Čestochova vienuolyne. Tai tikrai maldininkų lankoma vieta ir tikrai šventa. Visa tai galima rasti ir Lietuvoje, tik..... reikia ieškoti. Reklamos čia nereikia. Ji širdyje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą