Rašyk
Eilės (78159)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







„Mirtis graži. Mirtis dieviška“, – Antanas Škėma rašė „Baltoj drobulėj“. Gal užteks vaitoti ir nerimti praradus? Mirtis graži...
Epikūras yra pasakęs: „Mirtis žmogui – niekas, nes kai mes egzistuojame, mirties dar nėra, o kai mirtis ateina, tada mes nebeegzistuojame“. Ir niekada negali žinoti, kada bus tavo laikas. „Visi žino, kad mirtis neišvengiama, bet kadangi ji nearti, tai niekas apie ją ir negalvoja“, – pastebėjo Aristotelis. Juk beveik įprasta – miršta dažniausiai seni žmonės. Sunykę. Su suglebusia oda ir senais prisiminimais, jeigu dar geba ką nors prisiminti. Bet ar matei, koks gražus yra senas žmogus, kurio kiekviena laiko išvagota raukšlelė mena praeitį, patirtį...? Ar matei seno žmogaus akis? Gražias akis?
Medžių lapai rudenį krinta. Ir jie miršta. Jų mirtis graži, spalvota! Rožė sode. Ją nuskinsi – nužudysi. Ji nuvys, bėgant laikui, sudžius. Ar matei? Ji graži ir gyva ir mirusi! Sakoma, kad nieko nėra amžino. O vis dėlto yra. Dinozaurai išnyko, kada nors išnyksim ir mes, išnyks Žemė. Amžinas mirties ratas – nykimas neturi pabaigos. Viena mirtis – tragedija, milijonai mirčių – statistika. Ar žinai, kiek jau numirė padarų, kol skaitai? O kai baigsi skaityti, kiek mirs? „Širdis sustoja, laikas eina“, – dainuoja grupė „Siela“. Ir taip be galo: amžinas ir laikas.
„Kiekvienas žmogus gali pergyventi pasaulio pabaigą, tatai vadinama nusivylimu“, – rašė V. Hugo. Ar gali būti kas nors baisiau už artimo praradimą? Kaip reikės be jo gyventi? Ir pats galiausiai nusivili gyvenimu, pamatęs jo trapumą, laikinumą, viešnagės trumpumą šioj Žemėj. Bet argi tai nėra egoistiška? „Ką AŠ be jo darysiu? “, – tokios mintys atakuoja, mąstant apie velionį? Bet kodėl negalvojame apie mirusįjį: kaip jis dabar...? ar jaučia ką? ar mato? Kodėl negalime pasidžiaugti laiku, praleistu su tuo, kurio dabar nebėra šalia? Kodėl negalime džiaugtis, kad apskritai turėjome galimybę tą žmogų pažinti? Jo tik nėra čia. Kodėl taip skaudu žinoti, kad jo niekada šalia ir nebus? Jis neapkabins, nebegamins maisto ir nevairuos automobilio, neglostys tavo plaukų, nepasibels į duris, neužeis... Bet jis bus. Žmogus gyvas tol, kol jį prisimena.
Gal gali gyventi ir medžio lapas? Tas, kur nukrito vakar už lango. Paimk ir saugok. Jei nori, kad gyventų žmogus, saugok prisiminimus apie jį. Medžio lapas bus toks pat ir po kelių dešimčių metų, o ar tą, kuris vakar mirė, taip pat prisiminsi po tiek pat laiko? Ar jis šypsosis tavo atminty? Ar prisiminsi jo šypseną?
Mirtis įkvepia kūrėjus, rašytojus, romantikus... Gražu ne tik tai, kas estetiška: kario pasiaukojimas dėl Tėvynės. Niekada nesulaikytum savižudžio, jeigu jis tvirtai apsisprendęs, ryžtas ir tikslo (šio atveju, mirties) siekimas – gražu. Viskas anksčiau ar vėliau baigias. Staiga ar pamažu – nesvarbu. Baigias. O baigtis gali būti graži: žvaigždžių kritimas, ugnies liežuviai, ledo tirpsmas, rudeniniai lapai, pamažu vystančios gėlės ir ne tik tai....
Dauguma religijų kalba apie amžinąjį gyvenimą. Tikintiems galbūt lengviau susitaikyti su praradimu. Reikia mokėti matyti nykimo grožį. Vienas žymus revoliucionierius liepė „mokytis mokytis mokytis“, bet neliepė išmokti.
Visi bijo to, ko pakankamai nepažįsta, bet kita vertus, nežinomybė – palaima. 1941 m. vienas vaikinas žydų gete parašė eilėraštį:
Nuo rytojaus būsiu liūdnas,
Nuo rytojaus.
Bet šiandien – šiandien būsiu patenkintas;
Ir kiekvieną karčią dieną tarsiu:
Nuo rytojaus būsiu liūdnas,
Šiandien ne.
Ar nebūtų geriau, jei kiekvienas galėtų rytdienai atidėti sunkumus, liūdesį? Vis rytoj rytoj... Gal to liūdnojo rytojaus taip ir nesulauktume? Nešvaistykime laiko kentėdami. Nežinia, kada išmuš mūsų valanda. Kiekviena diena, valanda ar sekundė yra ypatinga. Ko nėra, to nesugrąžinsi. Džiaukis gyvenimu, kol dar gali. O kai ateis laikas... „Tuo, kuo esi, aš jau buvau, tuo, kuo dabar esu, tu būsi“, – įrašas antkapyje.
2008-08-07 22:41
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-09-22 22:23
Nemezidė
Nuostabus kūrinėlis... iš užmaršties pakilo užmaršties paukščių debesis... ačiū... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-08 08:02
Paslaptis Paslaptis
esė tikrai įdomus, ir pati tema labai įdomi...
Man patiko ši vieta: '' Kaip reikės be jo gyventi? Ir pats galiausiai nusivili gyvenimu, pamatęs jo trapumą, laikinumą, viešnagės trumpumą šioj Žemėj. Bet argi tai nėra egoistiška?''...
F.Nyčė labai gerai rašo apie mirtį:[senatvė ir mirtis]'' jei nekreipsime dėmesio į reikalavimus, kuriuos kelia religija, tada galima klausti: kodėl pasenusiam žmogui, kuris jaučia silpstant jėgas, turi būti garbingiau laukti lėto išsekimo ir pabaigos nei visiškai sąmoningai pasidaryti galą ?Savižudybė šiuo atveju yra visai Natūralus ir suprantamas veiksmas,kuris, turėtų teisėtai žadinti pagarbą.''
Pagaliau, juk miršta visi, tik skirtingu laiku ir būdu.Tačiau kaip galima džiaugtis gyvenimui, jei vien žinojimas, kad mirsi sukelia kančią - A.Šopenhaueris teigė,kad gyvenimas yra kančia, o kančia jis yra todėl, kad vargšas žmogus niekada tiksliai nežino, kada mirs jis ar jo artimieji, todėl yra priverstas gyventi nežinomybėje, kuri kelia nerimą, baimę ir kančią, o džiaugtis gyvenimu visą laiką tiesiog neįmanoma, nes mūsų vaizduotė susikuria išsvajotos, neaiškios laimės vaizdinius,  ir mes veltui dairomės jų pirmavaizdžio. o kai vitys viena po kitos ima žlugti, kyla nepasitenkinimas.TAI KAIP PO VELNIŲ GALI BŪT LAIMINGAS, KAI APLINK NERANDI ,TO KO NORI, O TAVO BIOLOGINIS LAIKRODIS TIKSI, KAI ŽINAI ,KAD MIRTIS,KAIP TYLUS ŽUDIKAS SLEPIASI UŽ KAMPO IR LAUKIA PALANKAUS MOMENTO SMOGTI?!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-08 00:34
Bent kartas
Niekam nekyla noras išguyti tą citatų praktiką kaip savo entelekto parodą, ar krupštumo išdavą, ar faršą užpildymui. Laužia mano dėmesį tos kabutės, kaip koks kabukis, paradiškai ir teatrališkai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą