Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ant nepavadintos upės kranto vandens atsispindi blankus jų portretas... Į orą iššoka truputį sulieknėjusi lydekaitė ir pabando jį suardyti. Žuvies pastangos bergždžios. Atspindys vaikiškai žaidžia su saule, kaskart nusišypsodamas kiek kitaip, bet visada nuoširdžiai. Netoli jo, nepavadintos upės pakrantėje, stoviniuoja du neatpažinti objektai. Mat atspindys neatpažįsta jų, o jie apsimeta nepažįstantys pastarojo. Objektai turi rankas, kojas, galvas... Ar turi jausmus? Net atspindys to nežino... Vandens paveikslas sujuda, neatsilieka ir objektai.  Ne jie  keičia atspindį, o atspindys keičia juos. Saulė nusileidžia, jis dingsta.. Objektai vis dar lūkuriuoja  upės pakrantėje, tačiau, nematydami spektaklio vandenyje, jie nebeturi prasmės!
  Įvardis – jie. Skaitvardis – du. Retorinis klausimas – kodėl?.. Kodėl jie dviese; kas jie tokie?.. Sunku atsakyti, nes viską žinančioj paieškų sistemoj „Google“ (su dviem o!) atsakymo nėra... Ir kas gi tie objektai, vakar vandenyje nukopijavę Šekspyro tragediją „Romeo ir Džiuljeta“? Žinant  menką spektaklio biudžetą, žiūrovų buvo stulbinamai daug: Krante kurkė varlės; žolėje smuikavo žiogai; horizonte plaukiojo būrys gulbių; lydeka šoko pagal naujausią klubinę muziką, o vienišas gandras laikėsi sargybinio pareigų ir prižiūrėjo, kad visi žiūrovai turėtų nemokamus bilietus. Pora varlių nesilaikė šios nerašytos taisyklės ir dėl to tragiškai buvo pašalintos iš tykios vakaro prieblandos teatro. Spektaklis tęsėsi kelias valandas, tad žiūrovai iš anksto skynė gėles (lydeka ieškojo kambarinės orchidėjos), kurias dovanosią dviems vakaro aktoriams. Tačiau kodėl vaidinimas baigėsi? „Viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą“ – taip atsakytų atspindžiai, jie netiki Dievu - jų nieks nenuvedė į bažnyčią.
  Romanuose apstu aprašymų apie juos: Jurga Ivanauskaitė šią porą apibūdina kaip raganą ir lietų (intymus santykis); Škėma spėja, kad tai liftininkas ir jį supantis pasaulis (pastovus „Up and down“); Aputis teigia, jog tai gali būti dėl savo gerumo nelaimę patyrės mokytojas ir jo sugyventinė civilizacijos pamirštoje vietovėje... O kaip manai tu? Kas tie jie? Ar tai tik dar viena eilinė, bei neišaiškinta šių dienų anomalija...
  Upės vanduo atslūgsta. Atspindžio nebematyti plika akimi. Atskuba mokslininkai su įmantriais mikroskopais, išrastais JAV, bet pagamintais Kinijoje, ir viliasi surasti atsakymą į šį popieriaus lapą kankinantį klausimą. Susikibę už rankučių, paslaptingieji, žvelgia į žmonių triūsą, tačiau, stovėdami tolėliau, negali padėti, o, galbūt, patys nežino, kas tie jie?..
    Ne jie kuria atspindį, o atspindys kuria juos. Atspindžio nėra, jiems nebėra prasmės egzistuoti...
2008-06-17 22:31
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-18 22:04
Eseistas
Tekstas ir neturi buti aiskiai suprantamas.. kiekvienas ese turime rasti sawo inerpretavima... ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-18 10:38
Riva
Perdaug užsižaista kūryboje ir per mažai publicistikoje. Iki paskutinės pastraipos neaišku, stipriai neaišku. atrodo, kažkoks netikęs lyriko pasiseilėjimas ir nesupranti apie ką, o staiga paaiškėja,kad tai visgi esė. hmm. 2+
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-17 22:49
Lugnis
tai, ką, visiška delčia, ir naktis apsiniaukusi (debesuota)? būna
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-17 22:33
Eseistas
O kaip tu manai, kas tie jie? :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą