Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Dažnai paskaitau bernardinai. lt, turbūt sentimentai katalikybės ramumai, o gal praeičiai apskritai. Skaitant staripsnius užkliuva teiginiai, kad tradicinė šeima yra tvirtos visuomenės pagrindas. Galų gale biurokratijos labirintuose beklaidžiojantys įstatymai ir jų pataisos liečiantys šeimas, tradicines ir visas kitas kurios neatitikdamos šablonų liktų už paramos borto.

Visgi kas yra šeima ir ar tikrai jos tradiciškumas yra tvirtos visuomenės pamatas? Manau, esame tiek tvirti kiek esame atviri sau, kitoms kultūroms, įvairiems šeimoms modeliams. Kas apsprendžia šeimos tapima šeima? Vedybos? Tai daugiau socioekonominis reiškinys, nedaug ką bendro turintis su įsipareigojimu ir vertybėmis, juk apie pusė visų santuokų baigiasi skyrybomis. Vaikai? Galbūt, bet ar gali du žmonės gyvendami kartu, be vaikų vadintis šeima?

Gyvenu JAV, kur politinis korektiskumas nueina, mano manymu, per toli, dažnai bijant daiktus pavadinti tikraisiais vardais. Visgi džiaugiuosi, kad čia, šeima, turi daug platesnį apibrėžimą. Iš vienos pusės Sodoma ir Gomora, šeima-tai gyvenimas “susimetus”, tai homoseaksualų šeimos auginančios savo ir įvaikintus vaikus, o kartais ir visai be jų, tai vieniši tėvai ir motinos auginantys vaikus ir pakeliui “įsivaikinantys” gyvenimo partnerius. Visiškai neatitinka katalikų bažnyčios propaguojamų vertybių. Idealiame pasaulyje vyrotų taika, nebūtų skurdo, nebūtų homoseksualizmo, lyčių keitimo operaciju, vaikų namų. Tik niekada pasaulis toks nebuvo. Kita sakinys turėtų sakyti, kad niekada ir nebus, bet pagalvojau, ar tai reiškia, kad neturętume siekti idealų? Turėtume... tik pagrindiniu idealu turėtu būti žmogaus troškimas būti žmogumi, o ne robotu, aklai klausančiu nurodymų ir siekiančiu nepasiekiamo idealumo. Esame neidealūs, net dievus ir religijas susikūrėme netobulus. 

Taigi, santuoka net ir bažnyčios palaiminta dar negarantuoja gyvenimo kartu iki grabo lentos. Menkai išmanau teologiją, visgi jei gerai pamenu, santuoka yra meilės tarp Dievo ir žmonių ženklas. Bažnyčios palaiminimas nieko bendra su valstybės reikalais ir sprendimas neturi, juk religiniai įsitikinimai kiekvieno asmeninis reikalas, taip pat kaip ir jų neturėjimas. Vėlgi, jei pamenu teisingai, atjauta, supratingumas, meilė, labdarybė ir gyvybės vertinimas yra vienos svarbiausių katalikų bažnyčią beremenčių kolonų. Taigi, galbūt veskime savo pavyzdžiu, dora ir žmogiškumu, o ne valstybės tarnautojų plunksnomis.
2008-03-13 01:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-14 12:40
agricola
gerą temą pradėjai mergina, tik štai jei jau kalbėti apie šeimą, tai ko gero pilnavertė yra ta kur apibrėžtas tėtis ir mama, ta prasme tradicinės orientacijos šeima...Armėnijoj girdėjau nėra vaikų namų, nes ten dar yra toks dalykas kaip giminės samprata, nelikus tėvų vaikus pasiima giminės, o vaikas turi augti su tėvu ir su motina, kai tokia košė yra kaip tu sakai tai taip ir gyvenam...o skyrybos randasi iš neatskingo požiūrio į santuoką, aistrą ir įsimylėjimą laiko meile, neužduoda klausimo, ar aš galėčiau su tuo žmogum sulaukti senatvės ir numirti???4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-14 00:16
Agne Markevičiūtė
ačiū už komentara, į esė ir nepretenduoju, pradžia, gal apmata, teisingai pastebėjot.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-13 15:15
ex promtu
tema gana įdomi, kadangi šeima, religiniu, teisiniu, sociokultūriniu aspektu suprantama ne visiškai tapačiai. apskritai, daryčiau prielaidą, jog kas ir kokį šeimos apibrėžimą duotume, jis nebūtų visiškai tikslus ir išbaigtas.
autorės pasiūlyta šeimos analizės kryptis, vėlgi pasirodė įdomi, tačiau ji šioje esė galima sakyti praktiškai neatskleista. pradžioje dar bandoma kalbėti apie šeimą, bet pabaiga apie bendrąsias religines vertybes praranda ryšį su temos pavadinimu. trumpai tariant šis darbas gali būti laikomas esė apmatais, bet, mano nuomone, iki tikros esė jam dar trūksta loginio ir struktūrinio išbaigtumo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-13 11:25
A Puokas
Šeima pgl. zokoną, šeima pgl. bažnyčią ir šeima pgl. "visuomenę" - dalykai skirtingi. Tampo visi tą bėdiną šeimą, kad tik ji vieniems ar kitiems pasitarnautų, kaip "reiškinys" :)) tikslus atitiktų. Leiskit žmogeliams gyventi, nuo draugų saugokit, o nuo priešų tai jau patys kaip nors :))

2/

Jūsų,

A.P.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą