Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







* * *
kai perskaitysi laišką, išgerk šaltinio vandens, tik čia nėra nei plastmasinių, nei kartoninių puodelių. stiklinė ir šaltinio vanduo ant stalo.

* * *
surink šukes ir... nusiplovęs rankas, bintą bei pleistrą, rasi pirmame stalčiuje. ten pat ir žirklės.

* * *
18: 00 turi ateiti televizorių meistras. jis užtruks neilgai, pakeis vieną sraigtelį, už penkis litus, o jau už žinojimą kurį? ir kaip tai padaryti, reiks sumokėti dar penkiasdešimt. 

* * *
nupirk kavos ir termosą - kelionei lėktuvu nėra bilietų. reiks suspėti automobiliu.

* * *
Tėvas nebuvo baigęs jokio mokslo - jis tesuspėjo, ganydamas gyvulių bandas, užsidirbti pinigų, kad galėtų susimokėti besimokydamas amatų mokykloje, tačiau jam sutrukdė karas; jį septyniolikos metų vaikigalį, (dar trūko kelėtos mėnesių iki jam sukaks aštuoniolika, bet gimimo metai atitiko), tiesiai iš mokyklos, neatsisveikinus su savo šeima, paėmė į karą, tačiau ir niekur nesimokęs jis gerai išmanė gamtos jėgų sąveikavimą, fizikos mokslą, per kelėta sekundžių mintyse daugino tarpusavyje triženklius skaičius, su labai maža paklaida, arba be paklaidos, ir neblogai išmanė žmonių psichologiją; Gaila - nors nebuvo abejingas Repino ir Levitano drobėms - gėrėjimuisi grožiu jis turėjo labai mažai laiko. Norėčiau suspėti į laidotuves;
kaip tik baigėsi kava...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

besiformuojant individo psichikai, pagrindinį vaidmenį suvaidina visuomenės mentalitetas, kurioje jis gyvena, laikmetis - kuriame gyvena ta visuomenė, individo socialinė padėti visuomenėje, /// (šeima, tai sudėtinė visuomenės dalis, kurią formuoja - visuomenė - moralinės dogmos ir normos, visuomenėje esantis mentalitetas) ///, ir nors moralinės dogmos, ir normos yra kintantis dalykas, gamtos įdėti instinktai mumyse, yra tie patys, ir visada išlieka tie patys, nepriklausomai nuo laikmečio, tautos, socialinio mentaliteto, kuriuose tu gimei; jie ir sudaro psichologijos pamato pagrindą.

lygiai kaip psichologas gali padėti, lygiai taip pat, jis gali ir pakenkti, tai priklauso ne tik nuo jo išmanymo psichologijos moksle, bei  mokėjimo tą žinojimą - turimas šioje srityje žinias taikyti individui, ar grupei individų, nuo gebėjimo, remiantis turimomis žiniomis, nustatyti, koksai tipas individe yra aktyvusis, ar grupėje žmonių t. y. dominuojantis tipas, iš trijų esančių kiekviename iš mūsų - instinktyvusis, emocinis, ar intelektualusis,  bet jo pagalbos pozityvumas, jo pagalbos padaryta pasekmė priklauso ir nuo paties psichologo ketinimo - t. y. ką jis nori padaryti - padėti, pakenkti, ar paprasčiausiai paeksperimentuoti, savo karjeros darymo sumetimais, visiškai negalėdamas nusakyti, kas iš viso to išeis, tik numanyti ir eksperimentuoti, ir nuo eksperimento sėkmės, visiškai nepriklausomai, ar tai individui bus naudinga, ar kenksminga asmeniškai, vis tik nuo jo darbo sėkmės, priklausys jo asmeninė gerovė - valdžios statusas, jo užimamose pareigose psichologijos sferos veikloje, ir žinoma užmokestis - pinigai,  t. y. tolimesnės materialinės galimybės jo daromai veiklai.

O juk tai labai svarbi persona, žmonių bendruomenėje, kuri gali koreguoti protą - formuoti mentalitetą. tiek masėse - kuriant ideologiją, tiek viename individe. Kiekvienas iš mūsų klauso savo proto, tiksliau mus valdo mūsų smegenys.

Žinoma, nei vienas psichologas nepasakys, kad jis nori individui pakenkti ar paeksperimentuoti; negatyvui žmogus iš prigimties visada užsisklęs, lygiai taip, kaip pozityvui atsidarys - ir nuo to priklausys individo tikėjimas psichologu, taip, kaip  analogiškai, nuo individo tikėjimo juo, labai priklauso psichologo darbo rezultatas - sėkmė;
  Dirbti su individu, psichologas gali tik individui asmeniškai sutikus, (jei pastarasis jau pilnametis - ir neša atsakomybę už save) kadangi eksperimentai su žmonėmis, jau valstybės konstitucijos viename iš skyrių, yra draudžiami, bet kokioje sferoje, žmonėms, ar žmogui sąmoningai nedavus sutikimo. 

Nuo negerų ketinimų grėsmės, kurie gali būti tiek pas psichologą, tiek pas policininką, prokurorą ir t. t. žmogų saugo įstatymai, ir jų privalu. Ir nors psichologijos padariniai ranka nepačiupinėjami, ir akimi nefiksuojami, jie taip pat gali būti tiek neigiami, tiek teigiami, kaip ir įsikišimas skalpeliu į žmogaus fizinį kūną gali būti tiek neigiamas, tiek teigiamas. 
Ir jeigu yra kelias - veikiant žmogaus psichiką padėti, reiškia yra kelias ir veikiant psichiką pakenkti - o instinktams mes visi pavaldūs
jau iš prigimties.

Jei galima išoperuojant, kad ir apendiksą, išgelbėti gyvybę, analogiškai, galima padaryti klaidą ir operacijos metu, ar po operacijos, dėl padarytos klaidos, gyvybės netekti, gyvybę atimti;

______________
vienas iš labai stiprių instinktų žmonėse yra motiniški instinktai. Instinktyvusis tipas yra kiekviename iš mūsų, ir jei jo nebūtų, šio motiniško instinkto, motinos mėtytų savo naujagimius kur kas dažniau, nei tai pasitaiko dabar. Tai gamtos įdėtas instinktas, kaip ir visi kiti.

apie motiniško instinkto galią: didelė raguočių banda, kurią reikia pervesti į naują vietą, esančią kitame, plačios upės krante; aborigenų gentis, turinti savo kultūrą, kaip ir bet kuri gentis, turinti savo kultūrą, įstatymus, net nežinodami tokio mokslo, kaip psichologija, vis tik naudojasi, tam mokslui priskiriamomis žiniomis;  šiuo atveju, norėdami perginti bandą per upę, jie panaudoja motiniško instinkto mechanizmą, esantį kaip ir žmonėse, taip ir gyvuliuose, kuris yra įdėtas, kaip dažnai taip įvardiname „motulės“, gamtos;
Jie paima į valteles tik raguočių jauniklius, ir plaukia su jais į kitą krantą; paskui juos plaukia jauniklių motinos - patelės, o patinai eina paskui pateles ir tokiu būdu, visiškai niekur bandos nevarant, kas būtų ir nelabai įmanoma, žmogui su bizūnu, visa banda perplaukia į kitą plačios upės krantą.  Tai yra psichologija, arba magija. Dinamiškas žmogaus valios suliejimas su gamtos jėgomis - šiuo atveju motiniško instinkto jėga. Taip perkeliama visa banda, į kitą krantą.


Galima paspausti motiniškus instinktus, (žmonėse) ir privesti žmogų prie išprotėjimo, privesti žmogų prie savižudybės, tolygiai, kaip ir privesti žmogų prie žmogžudystės; Psichologija tai irgi mokslas, kaip ir vidaus organų medicina, traumatologija, neurochirurgija ir t. t.
štai kodėl ir psichologai, kokiai jie bepriklausytų sąmoningąjai visuomenę sudarančiai klasei - t. y. intelektualams, jie taipogi privalo laikytis įstatymų, ir dar griežčiau.

Mus valdo smegenys - visi centrai smegenyse; mes viską darome smegenimis - smegenyse vykstant procesams; visi centrai yra smegenyse, jie priima signalus, juos apdoroja ir išduoda komandas mūsų sąmoningiems ir nesąmoningiems judesiams;
Pavyzdžiui, nudegėme ranką karštu lygintuvu, netikėtai, bet nespėjus apie tai net pagalvoti, ranka staigiai atšoka.
Ir žiūrime smegenimis, ten esančiu regos centru, tik vaizdas į juose esantį centrą ateina per akis, tačiau žiūrime dėl to, kad smegenyse yra toksai centras; ir jeigu galima pakoreguoti, paoperuoti akį įvykus ten sutrikimams, tai jau sugedus pačiam regos centrui, bet esant akiai sveikai, vaizdo kurį vadiname vizualiu, mes nebefiksuosime - nebejausime nei jo, tai ir poveikio, kurį sukeltų regimas vaizdas, lygiai taip pat, kaip ir klausa - ji vyksta smegenyse, bet garso banga ateina per ausies būgnelį, skonis per liežuvį; lytėjimas per odą, tai signalai, kuriuos žmoguje fiksuojame penkiais pojūčiais - tie signalai nervais, subėgančiais į pagrindinį lyg elektros - nervų kabelį, esantį stuburo šerdimi kurią vadiname, stuburo smegenis, yra perduodami iš to kabelio į galvos smegenis - ten esantį centrą pavyzdžiui atsakingą už lytėjimo signalų fiksavimą, kur signalas yra apdorojamas ir išduodama atgal komanda ranką nudegus atšoka, net nespėjus to sąmoningai suvokti.

Psichologijos moksle tikriausiai tai yra labai detaliai nagrinėjama, nors tai tik fiziologija; Psichologai turi galimybę sukauptomis žiniomis, veikti tiek individą ar asmenybę, nes turi žinias, kaip galima paveikti psichiką, kadangi mus visus veikia instinktai, ir jie pas visus tie patys įdėti gamtos, nepriklausomai kokiam socialiniai sluoksniui, kokiai tautai tu bepriklausai.

Yra sakoma - norint sunaikinti tautą, nėra būtini tankai ar patrankos, - užtenka sunaikink jos kultūrą, ir tauta, kaip po tokia, laikui bėgant išnyks.
Tautos mentalitetas, randasi prote, pastarasis smegenyse, psichika ten pat, o instinktai visuose tautose, kultūrose - žmonėse instinktai yra visada tie patys.
IR instinktai yra pamatas ant kurio stovi ir vystosi, evoliucionuoja psichologija.

Ralp Waldo Emerson (1803 - 1882m.) sako universitetai nemėgsta genijų, kaip vienuolynai - šventųjų. tai vėl gi nuoroda, kad nors žmonių pasaulis yra ne žvėrių, (kuriame visus bandos įstatymus kuria žvėrių turimi instinktai, veikiantys tuose gyvenamose gamtos, kuriančios išgyvenimo aplinkybes,  sąlygose,  ir kurių žvėrys nesąmoningai laikosi) žmonių pasaulyje įstatymai yra kuriami žmonių, ir pačių žmonių sąmoningai pastoviai koreguojami, ir ne tik įtakojant instinktyviajam kuris nekinta - esančiam kiekviename iš mūsų, bet ir intelektualiajam, tarp kurių dar stovi ir emocionalusis - tačiau ir žmonių pasaulyje, instinktyvusis pradas yra labai aktyvus, nors jis nepriskiriamas intelektualiajam.

Naujagimis jau gimęs žino kaip žysti krūtį, ir turi poreikį maitintis visiškai to nesimokęs, ir nesuvokdamas, kad tai jis daro ir jis tai daryti gali snausdamas, ir visiškai to nesimokęs.
2008-03-11 08:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-08 07:10
Passchendaele
Konsekvenčiai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-17 10:03
Lugnis
taip, jau žemiau minėjau, dėkoju, kad skaitote; Yra stiliaus klaidų ir linksnių nesuderintų vietų. atsiprašau, ne tą įdėjau - juodraštį. t.y. ne redaguotą variantą. Tačiau, tikrai tai tas pats, variantas.
(o jūs ARISTOTELIO "rinktiniai raštai" paskaitykite. Bet koksai tekstas po to pasiduos. Žinoma skaitydama gilinkitės, ir tikrai labai gera treniruotė.
Dėkoju.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-16 23:03
Phurija
beveik neįmanoma skaityti, kažkoks sociologijos/psichologijos konspektėlis su ambicija į a la originalumą. kalba nesklandi, sunku sekti ir suprasti mintį.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-16 20:25
Lugnis
begemotas pasakė kalbą. įnirtingai provokacinę, tikriausiai kūrinyje esančio konteksto nerado, daug "abstrakcijų".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-16 17:56
begemotas
Už kūrinį 5 įdomus savo faktūra, tikslingu blaškymusi...
negaliu nepakomentuoti įnirtingai-kovingo Lugnio, savo tiesų gynimo, net jei niekas nepuola. Veža.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-14 13:58
Lugnis
agricola, na jau; čia jau sensacija, taip gali pasakyti tik apsinarkašinusiams "narkašoms";
šiaip tai jūs nesupratote esmės - T.Y. > nors ir  apsinarkašinęs katinas, valerijonais, jis vis tiek nenupieš nei galvos nei uodegos, nei pelės, nei nakties. štai apie ką.
o ir tamsu tame urve, tačiau ugnelę reikia įsiskelti.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-14 12:31
agricola
antilopės ant urvo sienų atrodo ne tam kam tu galvoji, jas apsinarkašinę žyniai piešė iš savo halicinacijų, atrodo dabar naujausi tyrimai kalba taip apie uolos tapybą, visai ne švietimo tikslai...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-12 16:31
Lugnis
o kam ugnis? o kam žmogus? o kam antilopė ant urvo sienos nupiešta? patirtį visos gyvybės formos perduoda iš kartos į kartą, ne tik žmogus. tačiau žmogus tai suvokia - egzistenciją, švietimas - saugyklos, informacijos saugyklos - sukaupta ir kaupiama patirtis žinių formoje apie pasaulį. o kam? tai tolygu, o kam žmogus protaujanti būtybė gebanti kurti - improvizuodama atrastu. o kam? žmogus, o ne dinozauras.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-12 15:55
agricola
racionalizmas, įgimtos idėjos, o gal vistik žmogus daugiau pagal Loką, gimęs kaip tabula rasa??? kam tada švietimas???4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-11 19:03
Lugnis
čia visiškai niekur nėra sarkazmo, net nežinau, kur jį įžvelgiate, tačiau, jei jūs įžvelgėte jums tikrai yra.
ko čia yra, tai stiliaus klaidų, ir linksnis žodyje viename kitame nesuderintas. (tai faktas); ne tą tekstą dėjau, tiksliau tą patį, bet neištaisytą, bet jau įdėtas. (gramatinės ir stiliaus klaidos.)

ačiū kad skaitote. taip dangus dieną šviesus, o naktį juodas - tamsus, tą žinome ir to nepakeičiame, bet tą žinojimą dažnai naudojame pasakydami skirtingus dalykus;  toliau jau kas, ir kaip, pasakytą supranta - tai individualu. Čia nėra sarkazmo. mane nustebino, kad  jums čia kažkur regisi sarkazmas, bet taip jums tikrai yra, nes taip sakote, ir jūs geriau žinote, kur jums jis šiame tekste matosi. 
ačiū, Aistruole.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-03-11 18:28
EyesTrueDe_Lies
idomi informacija, lyg ir nieko naujo, bet "pasikartoti zinias" visada naudinga.
dekui.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą