Rašyk
Eilės (78091)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Sėdžiu dabar savo kambaryje Kauno priemiestyje. Klausausi vienos iš geriausių klasikinio roko dainų. Kristoffersono „Me and Bobby McGee“.
Janis Joplin kimus balsas primena paauglystę, amžinybės jausmą įkaitusiame panemunio smėlyje.
Janis pasakoja apie vairuotoją Bobby, kelionę sunkvežimiu iki  Naujojo Orleno. Visą kelią dainavo, jų sielos džiaugėsi...

Per ilgai ten maklinėjau. Na, tris kartus zondavau jazzo gimtuvę.  New Orleans. Juk rašau apie tą visą roką, bliuzą. Privalėjau išgirsti juodžių diksą.
Kartą Niujorke sumąčiau -  reikia legendinį Alleną Ginsbergą pakalbinti. Juk jis bytnikų Šekspyras. Jacko Kerouaco draugas. Apie jį dainavo Johnas Lennonas iš „The Beatles“.  Jei prozos byto kartos biblija yra „Kelyje“, tai poezijoje - Ginsbergo poema „Staugsmas“.

Trys  bado  dienos

Tris dienas badavau, rengiausi telefono skambučiui. Jo adjutantas pasiteiravo kada norėčiau interviu. Dar  po kelių dienų paskambino.
- O kodėl jūs norite tik sekmadienį?
- Dirbu kitomis dienomis. Žurnalisto algos nepakanka pragyvenimui.

Mano pokalbis buvo išspausdintas 1996 metais.
Vadinosi:

Šešiasdešimt devynerių metų poetas budistas groja pank roką

1984 metais Allenas Ginsbergas drauge su garsių JAV literatų delegacija lankėsi Vilniuje, žiūrėjo Jaunimo teatro spektaklį „Pirosmani, Pirosmani“. Poetas daug keliauja, tačiau didžiąją gyvenimo dalį praleido Niujorke, Rytiniame Vilidže.

Ar galiu jus pavadinti bytniku?

Žodį „bytnikas“ sugalvojo visuomenės informavimo priemonės. Jų etiketė savotiškai suklaidino visuomenę, neatskleidė tikrųjų šio reiškinio šaknų. Man šis žodis negražus. Primena „narodnik“. Netrukus JAV spauda susiejo šį terminą su įvairiausiomis nuodėmėmis: tarakonais, paliktais vaikais, bombų sprogdinimais, rūkymu, prievarta, purvu, gatvės muzikantais ir pan. Tuo metu dėl visų košmarų buvo kalti bytnikai.

Ar jūs nemėgstate ir žodžio „beat“?

Mano galva tikslesnis pavadinimas būtų „1955 metų San Francisko poetinis renesansas“. Tuo metu žodis „beat“ tapo stereotipu. Mums iškilo dilema - kovoti su priklijuota etikete, paveikti tą kvailystę ar rašyti gerus kūrinius, kad vėliau šis žodis būtų garbingas.

Man atrodo, kad žodis „hipis“ yra mano kartos pasididžiavimas.

Taip. O aš didžiuojuosi tuo, ką mums pavyko padaryti su mūsų etikete. Sukūrėme patrauklų literatūros judėjimą, kuris sujudino visuomenę ir iškėlė naujų idėjų. Garsiausi iš mūsų yra Wiliamas Burroughsas, Gary Snyderis, Gregory Corso, aš taip pat. Be paminėtų žmonių pasidarbavo ir Bobas Dylanas, kurį, kaip jis sako, įkvėpė Jackas Kerouacas.

Prašom, papasakokite apie pokalbius su draugais, apie vakarėlius. Kaip jūs bendravote?

1945 metais Kerouacas, Burroughsas, aš ir dar keli žmonės gyvenome viename bute Niujorke, kartu vakarieniaudavome, daug kalbėdavome apie kūrybą, kurdavome šaradas, spėliodavome žodžius. Tai buvo labai juokinga ir tapo rutina, kurią vėliau aprašė Burroughsas romane „The Naked Lunch“. Kerouacas tuomet rašė „The Town and the City“, o aš kūriau nelabai gerą poeziją, artimesnę klasikinei, rimuotą. Taim skvero valkata Herbertas Huncke'as supažindino mus su pogrindžio slengu, madingais žodžiais... mūsų vakarėliuose dalyvaudavo daug poetų, jie skaitydavo savo naujas eiles. Kartais japonų dzeno stiliumi žmonės gerdavo vyną ir skaitydavo poemas, medituodavo. Tuomet svarbiausias buvo vadinamas „proto nuogumas“, atvirumas, draugiškumas. Kartais baliuose išsirengdavome ir šokdavome visiškai nuogi. Skambant ritmenbliuzui... labiausiai mus tuomet veikė Rytų mintis. Mus domino haiku. Išgryninto suvokimo perteikimas vienu sakiniu. Pavyzdžiui: „Aš nežinojau gėlių vardų ir štai mano darželio nebėra“. Arba dar: „Pusnuogis stoviu prieangyje/ Šviesa ir šiltas lietus“. Tarsi fotografinės nuotrupos. 1951 metais Kerouacas baigė savo romaną „Kelyje“. Iki 1955 metų jis parašė maždaug penkiolika knygų, bet nei viena iš jų nebuvo išleista. Nė vieno iš mūsų kūrinių nespausdino, tad mums buvo labai gera bendrauti, nes visi priklausėme nežinomų menininkų būriui.

Kai kuriems mano šalies skaitytojams gali būti neįprasti kai kurie jūsų stiprūs keiksmai.

Iki 1955 metų tokie žodžiai anglų kalboje buvo uždrausti. Buvo uždrausta juos spausdinti, bet visuomenėje jie buvo plačiai vartojami. Mes norėjome priartinti šnekamąją kalbą prie literatūrinės kalbos. Tą tradiciją pradėjo Ezra Poundas. Ji buvo tęsiama iki Williamo Carloso Williamso, kuris buvo savotiškas mūsų heroinis idealas. Jis rašė atvira forma, baltosiomis eilėmis, vartodamas posakius ir amerikiečių kalbos ritmiką. Kai rašai laisvą savo minčių tėkmę, tai turi būti užrašyti ir populiarūs anglų kalboje keiksmai „fuck you“ ar „motherfucker“. Poetinėje kalboje šiuos posakius buvo sunku įdiegti, bet mes siekėme tikslo priartinti privačią kalbą prie oficialiosios, viešosios kalbos ir stiliaus, kurį kultivavo nomenklatūra. Čia mes turėjome lygiai tokią pat nomenklatūrą kaip Rusijoje ar kitose marksistinėse biurokratijose. Buvo uždraustas Henry Milleris, antikinės Katulo poemos. Nespausdino Jeano Janet. Buvo uždraustas Petronijus. Mano poezija tapo teismo objektu ir teismas buvo laimėtas. Tarp 1957 ir 1962 metų su cenzūra Amerikoje susidorojome, galėjome sakyti viešai, ką iš tikrųjų galvojame.

Nors jums 69, klausotės „jaunos muzikos“. Jūsų lentynėlėje pastebėjau „Talking Heads“.

Klausausi daug muzikos. Dirbau su pankroko grupe „Clash“, su „Sonic Youth“, „U-2“, su daugeliu garažinių ir pankroko grupių. Ką tik išleidau keturgubą CD su savo poemomis, baigiau operą su Philipu Glassu. Įrašų studijoje dažnai pritariu Bobui Dylanui. Groju ir dainuoju.

1984 lankėtės Lietuvoje. Ką ten patyrėte?

Tai buvo rusų valdžios triukas - suorganizuoti sovietų ir JAV rašytojų susitikimą Vilniuje, savotiškai įtvirtinant rusų buvimą Lietuvoje. Jie pasielgė tarsi šunys, kurie šlapinasi ant stulpo, norėdami pažymėti savo teritoriją. Niekam iš Lietuvos rašytojų nebuvo pranešta, kad mes atvykstame. Praleidome Lietuvoje apie savaitę. Mūsų Amerikos meno akademijos delegacijoje buvo ir Arthuras Milleris. Kartu su juo apsilankėme (Nekrošiaus) spektaklyje „Pirosmani. Pirosmani. „

Ką galvojate apie Rytų Europos naująjį kapitalizmą?

Visi meluoja. Didžiausia problema yra provinciali agresija. Žmonės nekenčia vieni kitų. Aš esu budistas. Vienintelis vaistas yra meditacija - neišleiti iš savęs agresijos. Amerikoje laisvosios rinkos nėra. Anglijoje dviem žmonėms, kurie berods net negyvena Anglijoje, priklauso 80 procentų šalies laikraščių. Amerikos žiniasklaidą kontroliuoja 22 žmonės. Jei kalbėsime apie korupciją apskritai, pasakysiu, kad gyvenimą visose šalyse labiausiai bjauroja korupcija žemiausiuose sluoksniuose.
A. Voznesenskis yra parašęs eilėraštį „Riaušės Amerikoje“. Jame prisipažino, kad jį parašydamas jis apšiko ir savo šalį. Tad apie ką kalbėti ir apie ką rašyti? Sapnavau seniai mirusį draugą Solomoną, paklausiau jo, kaip ten aname pasaulyje. Jis man pasakė, kad nieko, tik negalima pamiršti, kad esi miręs ir elgtis reikia taip, lyg būtum miręs.

Prieš atsisveikinant poetas parodė savo meditacijų kambarį, sąsiuvinį, į kurį užrašo ir nupiešia sapnus, dvi bibliotekas, paveikslus. Šiandien Ginsbergo posmą galima perskaityti plakate Niujorko metro vagone - atokvėpis tarp reklamos stendų.
„... saulė ir mėnulis ir medžio vibracijos, maurojančiose Bruklino žiemos prieblandose, šiukšliadėžių ūžavime ir malonioje malonioje proto šviesoje... „
/poema „Howl“/

Jis paliko man savo senus LP. Led Zeppelin, The Doors, Miles Davis...
Po metų mirė Allenas. Jis kasdien fotografuodavo tą pačia katalikų bažnytėlę iš savo buto lango. Ir išleido meninių fotografijų knygą „365 dienos“. Tas pats vaizdelis, bet kasdien vis kitoks.

Na dabar kai kalbinu kokią roko žvaigždę, pasakau, kad esu interviu su Ginsbergu daręs. Tai tarsi suartina. Mat jie dažnai galvoja, jog tie lietuviai - kokie laukinukai.
2008-01-10 01:58
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-18 22:28
Valdovė
Man patiko darbas:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-18 15:58
haris
ta prasme klausinejau ji kas man buvo idomu apie gyvenima ir kultura, o ne kad istempti teksta. prajuokinot, vilnele miklioji
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-18 15:57
haris
sutinku, bet jus navaziuokit ten, pakliukit pas ginsberga ir paziuresim kaip svetima kalba dar su juo pasnekesit. nepykstu, dabar padaryciau zenkliai geraiu, tik kad jau jis mires. ir kodel reikia teksta istempinet? jis ne siaip darytas. ta prasme ne siaip sau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-17 09:47
vilnelė vėl
Tekstą ištempia ne klausimai, o atsakymai. Todėl autoriaus darbą vertinu prastai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-15 09:47
indulgencija
hario geriausias straipsnis...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-11 20:01
na
na
rokeris Troickis :))
įdomus jūs tipas, Hari :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-11 19:33
Vai
Vai
Na, šitas geriausia, ką kol kas skaičiau iš tamstos tekstų. Gal tiesiog čia buvo autentikos, nesigilinant į temos ir reikšmės skaitančiajam įtaką, kuri ir padėjo tekstui išplaukti jei ne į paviršių, tai bent jau  visai arti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 21:47
indulgencija
jaunatviskas maximalistinis begemoto poziuris,bet as su juo sutinku...tolerancijos stygius lietuviskas bruozas,pozityviste sekmes.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 20:48
haris
stakėno 'letkį' iš paskutinio disko paklausykit. ir tekstas pamokantis. na, jūs perdėm skeptiškas. ašku tokių dainų, kaip chicago atliekama porterio 'night and day' ar cockerio atliekama wonderi 'you and i' iš viso vienetai, tačiau radžio 'sirtakis'man pakelia nuotaiką: "bus gera diena, šviečia saulė..." intelekto manpakanka, tad noriu  harmonijos daugiau iš muzikos ir pozityvaus užtaiso. nemačiau radžio per TV, gal sugadintų fylingą, bet šiaip, tas jo "sirtakis" ir "ką daryt?" tikrai puikūs šlageriai. ir net valinskienė "i made it my way" - "mano kelias" labai jau iš širdies atlieka. ar jūs niekinate viską kas lietuviška?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 20:35
begemotas
anties neklausiau, tiesa sakant ji ir anksčiau nelabai. na jau radžis, čia toks pokštas prieš miegą? na biplanai gerai palupus, gal, bet aš tiek neišgeriu. stakėnas tai kažkoks nesusipratimas. rebelheart, galėjo žmonės ką nors pasiekt, mūsuose nesuprato jų. jausmas nykus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 20:05
haris
nu gal juoksiesi, bet mano suknistam skoniui iš popso radžis "sirtakį" visai žmoniškai montuoja. biplan yra kelios dainos, "su tavim" rebelheart, dar kelios kitų atlikėjų dainos. na diskoteką kalėdinę neseniai pravedžiau vienoje fainoje vietoje, tai ir stakėno "letkis" puikiai suėjo. tos biplanų kelios dainos iš vis pasaulinio lygio, ir orkestruotės velniškai geros, draivinės, tekstai puikūs. negirdėjau naujų anties dainų, gal jau suko per TV? ar tu irgi nežiūri? nu, kai nežiūriu, tai tik cd pirkti keista, juk iš vis nerūbinu, kas čia Lietuvos estradoje vyksta:) ydomus jausmas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 19:45
begemotas
išvardink. nusipirksiu ir klausysiu. a nu gal ,,gravel,'' gal. bet nuėjo ir jie į verslą. mokančių dainuot gal ir atsirastų, o tekstai, muzika, kur, nėra, neišgali mokėt profesionaliems poetams ir kompozitoriams.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 19:40
haris
yra charizmatinių lietuvių/aičių. tikrai tikrų tikriausiai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 18:32
begemotas
įdomiausias dabar? atleisk už neišprusimą, nematau nieko įdomaus. matau tik verslo projektus, pinigų darymą. net Jurga taip save iškėlusi. (na čia gal koks bandymas padaryt kažkaip kitaip). nėra charizmatinių asmenybių, kaip pasakytų haris gal taip reikia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 17:29
371110
gerai
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 15:14
haris
Begemotai, perrašiau intervą, nes jo nėra internete, kadangi tais metais lietrytis dar neyvesdavo. Su "BIX" intervo nedariau, tik filminau jų įrašinėjimą Niujorko garso studijoje su Josephu Smalkowski'u Copernicus. Su Samu norėčiau padaryti medžiagą, bet kur jį rast, juk TV žavigždė... Manau, jiems neleido žmonos ir mamos, ir gerai padarė, nes ąsmeninė laimė svarbiau už visas karjeras. O kas tau, Begemote iš mūsų atlikėjų ydomiausias?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 15:06
haris
Visi labai ydomūs savotiškai. Polas Hornas iš Kanados buvo pirmasis mano pašnekovas - užsienio žvaigždė, po to kelis metus net susirašinėjome. Pathas Metheny tiek ysijautė po koncerto į pokalbį, pridovanojo kasečių, net radiją norėjo padovanoti, atsisakiau. Ellis Marsalis, Wyntono tėvas buvo kalbinamas Naujajame Orleane, sakė, kad negerai yra savo gimtą miestą palikti. Nu tada grįžau, Joną Jučą kalbinau, su kuriuo susipažina, beje, Niujorke. kaušpėdas buvo labai ydomus ir artiomas troickis ir randy breckeris, artūras anusauskas. ir petras grišmanauskas, kuris įkvėpė mane ypač, nes investavo į publicistiką. įkvepia juk ne tik idėjos, ar ne? pts ydomiasuias gal buvo toks kaimietis iš mūsų gilaus kaimo. bet ne rokeris...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 15:01
begemotas
į memuarus pasinešei? tai kodėl BIX'ai nepasiekė didesnių aukštumų pasaulyje? ko pritrūko pinigų, talento, užsispyrimo ar dar kažko?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 14:52
indulgencija
koks pašnekovas buvo įdomiausias?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-10 14:11
haris
kautemokai, ka cia idealizuoti? juk klaiki karta buvo, save žudė, kaip niekas kitas. tačiau hipiu ir roko saknys, o tai mano sfera, turiu zinoti. ir gerumo testa ištraukti net iš to. o pasimokyti galima is visų, tai negalvok, jog užvertęs makaulę vaikštinėju. sėkmės makakės
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
1 2
[iš viso: 25]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą