Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







1992 m išleistoje Lietuvos Konstitucijoje aprašyti 18-45 (2, 3 skirsniai) straipsniai nustato piliečio santykį su valstybe, kuris kasmet vis kinta dėl vis tų pačių, kiekvieną dieną analizuojamų vos ne visomis žiniasklaidos priemonėmis, priežasčių.
Vieša paslaptis jau seniai tapo faktas, kad piliečio santykis su valstybe nene daugiausiai yra paremtas materialine išraiška ar užimama padėtimi visuomenėje. Tai nereiškia, kad praeity buvo viskas kitaip, tačiau, jau neretas pripažįsta, kad asmens ir valstybės interesai vis labiau išsiskiria. Dėl to pavieniai atvejai, kai pilietis bando savo teises ginti tos pačios Konstitucijos paremtomis taisyklėmis, virsta skandalais ar pigia medžiaga geltonąjai spaudai.
      Vienas žymiausių Lietuvos vairuotojų M. Juškauskas visai Lietuvai įrodė, kad noras kovoti už savo teises pasinaudojant protu bei įstatymų spragomis leidžia pasijusti pilnaverčiu piliečiu atlikusiam pilietinę pareigą ne tik dėl valstybės, bet ir vardan statistinio lietuvio ivaizdžio gerinimo visuomenės akyse „akcijos“. Prieš penkiolika metų tokį iššišokėlį, kaip M. Juškauską tuometinė tvarka būtų „nukenksminusi“ akimirksniu, tačiau dabar, kai tokių žmonių dėką įstatymų kūrėjai bei jų „draugai“ patenka į savo pačių paspęstus spąstus, o spaudoje skleidžiama dezinformacija skatina sukilti dar nepraradusius blaivaus proto piliečius, asmens santykio su visuomene kaita džiugina – atrastas bendras interesas!
      Pastaraisiais metais tapo populiaru kalbėti apie žmogaus integraciją į visuomenę, kuriami įvairūs projektai ir svarstomos idėjos tam tikslui pasitarnauti. Šiuo metu yra populiaru įsitraukti į įvairias veiklos sritis propaguojančias organizacijas, o valstybės požiūris į kolektyvinį darbą iššaukia dar didesnių lėšų paskirstymą vardan sąžiningos integracijos į jau ir taip susikaldžiusią visuomenę. Taigi bendras kolektyvo interesas yra pati svarbiausia asmens, priklausančio tam kolektyvui, vertės visuomenėje išraiška.
      Nepaisant visų skiriamų lėšų, piliečio pilnavertės integracijos į visuomenę procesas sutinka neišvengiamų kliūčių, iš kurių viena yra valstybės tarnautojų sukuriamos sąlygos statistiniam piliečiui išreikšti save kaip pilnavertį visuomenės narį. Korupcijos klestėjimas tarp valdančių šalį asmenų bei grupuočių varžo bet kokius mėginimus viešai atskleisti tas žmogaus teises į pilnavertį gyvenimą, kurios iššaukia priešprieša tarp valstybės tarnautojų užsakytų „juodųjų pinigų“ srautų ir paprasto žmogaus interesų. M. Juškausko atvejis tik vienas iš daugėlio, tačiau M. Juškauskas jau tapo autoritetu tiems, kurie jau buvę praradę viltį kadanors pakovot už savo, kaip pilnaverčio visuomenės nario teises šalyje.
      Šio amžiaus pirmieji metai Lietuvai buvo lužio laikas. Nuo tada požiūris į vis po pasaulį plintančias kosmopolitiškumo idėjas ėmė gana sparčiai keistis. Altruizmo apraiškos kai kurių politikų veiksmuose tapo siurprizu daugėliui. Dalyvavimas solidarumo akcijose, pinigų skyrimas sunkiai į visavertį gyvenimą skinančių kelią žmonių asociacijoms ir natlyginama veikla vardan idėjos gali atrodyti kaip naujai atrastas politikų triukas prieš rinkimus, tačiau svarbiausia, jog paramą pajaučia tie žmonės, kuriems to labiausiai reikia. Kartais net „juodieji pinigai“ yra panaudojami kilnesniems tikslams, negu oficialiai deklaruotos lėšos visuomenės labui.
      Nemažai visuomenės požiūrį į globalizacinę visuomenę įtakoja įvairiuose pasaulio taškuose vykdomos solidarumo akcijos. Dabar jau pripažįstama, jog, kad žmogus pasijustų reikšmingas sau ir kitiems, užtenka išties nedaug. Didelio populiarumo pasaulyje sulaukusi akcija „Free hugs“ (nemokami apkabinimai) pažadino vėl iš naujo atrastą tolerancijos jausmą tokiems pat visuomenės nariams, kaip ir tu pats. Kol savo šiltuose postuose sedintys ir slepiantys nuo pernelyg gero gyvenimo užsiaugintą pilvą ponai deklaruos savo senas pažiūras, tol mūsų jaunimo širdyse bręs atgimimo jausmas, kuris, atėjus laikui, išsiverš su trenksmu į kiekvieno tautiečio pasąmonę. Kol kas belieka tik laukti ir tikėti.
2008-01-09 18:59
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-11 19:31
Vai
Vai
Po prieš tai patirto streso skaitant net ne į temą parašytus tekstus, ranka nekyla vertinti prasčiausiai, nors objektyviu žvilgsniu darbas labai silpnas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-09 20:40
agricola
jau kiek mes išgyvenom tų lūžio metų ant Lietuvėlės sveiko sanario nėr...nėr tos visuomenės yra tik atskiri labai atomizavęsi sluoksniukai, o kitiems gerai ir su tv gelbėtojais...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-09 19:17
kondensofkė
nu ir ką?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą