Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 23 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Luana: Ne aš viena peikiu Ameriką, popsą, kokakolą, kramtomą gumą, mėsainius, storas moteris, Holivudo filmus ir visą tą plastmasę.

Šiaurys: Man taip pat ne viskas patiko tame krašte, tačiau linkęs mokytis iš to, kas gera, įdomu, nauja. Rašau apie roko ir džiazo muziką. Ten neteko viešose vietose girdėti prastos muzikos. Per maždaug penketą metų Niujorke, Čikagoje, Los Andžele, San Franciske ir Naujajame Orleane įsitikinau, jog jankių skonis tikrai neįtikėtinai geresnis už europiečių. Tokios saldybės, kaip „Modern Talking“ ten neišgirsi niekur. Sunkiai dirbantys „rednekai“, suprantama, laisvalaikį leidžia žiūrėdami komercinius kino filmus, sporto varžybas. Jų intelektas ribotas, bet yra ir elitinių, puikių filmų, kurie ne visuomet pasiekia Europą. Storos moterys ten nesikompleksuoja, bet jų tikrai nėra labai daug. Vyrauja sveikos gyvensenos ir sporto kultas. Gal kiek skeptiškai žiūrima į meną, deja, toks nusiteikimas ir Lietuvoje jau populiarėja. Niujorke iš viso neesu matęs gatvėse prekiaujamu kiču. „Gulbytės“ ten ko gero sukeltų šoką. Taip kad plastmasės, gal net daugiau Europoje, o ir Lietuvoje.

Luana: Kodėl Lietuvoje vyrauja prasta amerikietiška kultūra? Filmai, reklamos, bestseleriai? Kodėl čia visas tas mėšlas populiarus?

Šiaurys: Manau, versilininkai nori įtikti masėms. Lietuvoje nėra amerikietiško retų filmų kino teatro, avangardinio kino kanalo, kur 24 valandas per parą rodytų nekomercinį kiną. Žodžiu, čia atsvaros pigiai produkcijai nėra. Tad susidaro toks koktus vaizdelis. Ypač įdomu stebėti kaitą radijo stočių programose. Beveik visos FM radijo stotys pataikauja įvairiems skoniams ir nesivargina specializuotis, rizikuoti, pvz., groti vien klasikinį roką, regie, ar funky, ar metalą. Nors FM stočių repertuaras tiesiog kasdien gerėja. Atsiranda ir puikių lietuviškų dainų.  Buvo įdomu pakalbinti svečią iš Floridos, kuris pirmą kartą lankėsi Lietuvoje. Jankiui mūsų popsas visai nepasirodė atstumiantis, ir jis mielai klausėsi tai, ko niekuomet nebuvo girdėjęs - egzotika!

Luana: Nejau per Amerikos radiją neišgirsi prastos muzikos?

Šiaurys: Įdomus fenomenas. Pavyzdžiui, ten nepatiko country muzikos stočių repertuaras. Visų pirma jos groja garsiau už kitas stotis. Ir bendrame kontekste, kai keliauji bangomis, kantri ir lotynų amerikos muzikos stotys skamba bjauriausiai. Taip pat, pvz., Niujorke, šlyščiausia muzika yra puertorikiečių estrada, sklindanti iš jų restoranėlių ir automobilių. Los Andžele per daug meksikietiško popso, ir jis nervina. Kadangi beveik visur skamba labai gera muzika, tai iš esmės neprastas country ir lotynų popsas, tiesiog vimdo. Na, tarkime jūs užsukate į supermarketą. Ten tyliai skamba The Beatles. Po to kavinėje girdite Bob Marley. Ir visos dainos  parinktos pačios geriausios. Vėliau iš kokio kadilako pasigirsta „O, kukaracha“, kuri bendrame garsiniame kontekste nuskamba neskoningai. Ta pati meksikietiška daina Lietuvoje visai fainai klausosi. Iš kitos pusės, puikus muzikinis fonas tiesiog užhipnotizuoja užėjus į parduotuvę. Kai kuriose vietose Lietuvoje tai jau taip pat įvaldyta. Radijas Amerikoje turi savo minusų, nes naktį įsijungęs neužmigsi, taip įdomu klausytis, nepaleidžia tiesiog... neesu klasikinės muzikos gerbėjas, bet ten dažnai klausydavausi, nes didžėjai atrenka tokius puikius kūrinius, jog tiesiog sielai džiaugsmas.

Luana: Ar per kelis metus pakankamai matėte, kad galėtumete kvestionuoti stereotipą apie kičinę jų arcitektūrą ir nesubtilius interjerus?

Šiaurys: Vidurinės klasės gyventojų namai iš plokščių yra gan paprasti ir patogūs. Gal nevisi jaukūs. Kai kur interjerai per pompastiški. Perkrauti auksu, marmuru... bet tas turtinis kičas savotiškai stebina ir veža. Konkretus pavyzdys. Kelis kartus sėdėjau kavinėje Donaldo Trumpho dangoraižio foje. Auksinėmis sienomis žliaugė vanduo. Na, tiek prikišta turto, kad tai nebepiktina, o stulbina. Aišku ilgai ten kiurksoti neįdomu. Kai kas gražiausiu miestu pasaulyje laiko San Franciską. Na, kiek žinau, ten daugiausiai europiečių architektų šedevrai. Labai rafinuotas miestas su išpuoselėtomis oazėmis tarp originalių pastatų. Itin keista buvo pamatyti Niujorko valstijos šiaurinėje dalyje atgabentą gabalais ir sumontuotą prancūzišką viduramžių pilį, kuri Hudzono upės saloje  atrodė groteskiškai.

Luana: Aišku tai ne vienintelė priežastis, dėl kurios grįžote į Lietuvą. Atsidurti socialinio sluoksnio apačioje ko gero buvo nevisai malonu.

Šiaurys: Visiškai teisingai. Nors patirtis buvo be galo įvairi. Dirbau gal apie pusšimtį įvairiausių darbų. Kai kurie iš jų buvo reti, keisti, netikėti. Net neįtikėtini. Čia gal neišsiplėsiu, bet dirbau ir ant Manhatano dangoraižių stogų, ir keičiau klozetus Los Andžele, renovavau baldus Santa Monikoje, plušėjau statybose, valiau chasidų sinagogas po balių, dirbau mėsininku Pastrami fabrikėlyje, montavau žydų kulto namelius, dirbau keliose dešimtyse mažų manufaktūrų, sandėlių, net Niujorko rusų televizijoje režisieriumi. Amerikoje labiausiai nepatiko „stogo“ jausmas, kai tiesiog paniškai ir nepakeičiamai jauti savo ribą, kurios nepavyks peržengti. Lietuvoje, dėl spartaus augimo ir verslo dinamikos, tokio „lubų“ komplekso nejaučiu. Na, pavyzdžiui ten tikrai žinai, jog į The New York Times žurnalistu neįlysi dirbti, o čia ne toks jau milžiniškas stebuklas prasimušti kokiam „Lietuvos ryte“, ar LNK televizijoje. Manau, Lietuvoje žurnalistika yra etiškesnė. Kai mirė mano pažįstamas Allenas Ginsbergas, The New York Post gan piktdžiugiškai konstatavo, jog didis poetas ir bytnikas-budistas neišlaikė budisto ramybės ir sužinojęs apie neišgydomą ligą, mirė nuo infarkto. Gal mano vaikams ir pavyks tapti pilnaverčiais amerikiečiais, bet aš ne viską supratau jų be galo įvairioje kultūroje, tad nenorėdamas jaustis kad ir iš dalies idiotu svetimame krašte, sugrįžau į Lietuvą.

Luana: Pabaigai, gal kiek linksmesnis klausimas. Ar tikrai mūsų merginos ypatingos? Ar matėte nors vieną gražią Amerikoje?

Šiaurys: Čia vėl apie išsisluoksniavimą. Gražuolę menekenę JAV sunkiau išvysti, nes ji važiuos limuzinu ir jūs jos paprasčiausiai neturėsite šansų sutikti. Vis tik mačiau kelias labai gražias. Niujorko metro traukinyje pagaliau eiliniai amerikiečiai gali išvysti stebuklą - rusų moteris su norkų kailiniais. Tokių aprėdų savininkės toje šalyje važiuoja kadilakais, o rusės ramiausiai tauškia traukiniuose ir nei kiek dėl to nesijaudina.
2008-01-05 02:53
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-12 03:14
indulgencija
nors viena konkreti astaba. ačiū
haris iš
luanos
centrinio pašto
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-11 19:25
Vai
Vai
Na, bent jau gramatiškai pasistengta išsikuopti. (nors paieškojus ir to galima rasti)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-09 19:46
haris
nepatiko stiprios amerikietės, įtariu? ir man čiageriau. bet negi taip jua viskuo ir nusivylėte? gal kiek anglų kalba šlubuoja? ar buvote blogam mieste, o gal neformoje buvote, ar pasilikę čia drebėjo, kad jums ten nepatikrų? žmogus yra veikiamas daugybės įvairių sijų. jei pardėčiau vien peikti, kas ten blogai, jausčiausi idiotu. juk jie suvartoja pusę pasaulio produkcijos, ir suprantama, tokiam katile visko pasitaiko, ir brudas dar be to lenda į paviršių. o kodėl nepasimokyti iš to, kas ten gerai? kad LT būtų dar fainiau nei toje stebūklų šalyje. beje, ar buvote disneilende?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-07 20:22
Mortta
buvau,  hari, todėl ir sakau. Jau geriau tam susiraukusių ir etc.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-07 19:04
haris
Mortta, kažkiek turite racijos, bet gi ten nebuvote. Kas pabuvoja, to nesako. O kaip ydomu vadina jankiai mūsų šalį? Paspekuliuokte, prašau. Susiraukusių LOVIO valdovų ir nesibaigiančių bakšišų rojus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-07 16:34
Mortta
plastmasinė šalis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-06 22:58
indulgencija
vis vien namuose geriausia. o jav provincijos miestelyje nykiau nei Pabradėje. Haris - Begui iš Luanos deželės
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-06 19:53
begemotas
tai ir sakau. apie ameriką tai labai gerai, smagu kalbėt. ten kultūra, skoniai ir pan. o kas pas mus, na kam to reikia, man gerai ir eina visi velniop.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-06 19:42
haris
apie prasta, gera skoni ir pan. kulturinius dalykus
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-06 13:45
begemotas
apie ką čia Jūs?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-05 23:17
haris
you are right
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-05 22:45
Strelnikovas
atsikratykime savo amerikoniskumo (kuris jau nebepriklauso jiemis, o tapo tarpatautiniu) ir pamatysime,kad ten visai nieko salis ir is ju galime nemazai pasimokyti
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-05 13:28
haris
Pamiršau pridurti, jog yra ir amerikiečių, kurie niekina nuolat žiaumojančius kramtomąją gumą, ir spygaujančius wow. Tokie tipai žavisi senovės Romos, Graikijos kultūra, ir jų namuose jautiesi, lyg Partenone. Jie taip pat keikia "amerikietišką kultūrą", nes tai gan populiaru. Visgi patys taipogi yra tos kultūros dalis. Gal ten per didelė įvairovė, todėl vėlgi dažnai ir daug kas neskanu. Bet ir čia jau užgriuvo įvairovė. Welcome
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-01-05 10:50
otarE
įdomus pokalbis:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą