Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Miegoti centre man dar nė karto neteko. Tik šiaip – pora sykių pirmame lygyje ir kartą trečiame. Bet instinktas jau išsivystė: dar prieš atmerkdamas akis pasistengiau gerai ištyrinėti aplinką. Ir apšalau. Neskaitant keistos šilumos ir dar keistesnių garsų pro akių vokus pajutau tai, kas garantuotai pranašavo nelaimę.
Skaisčiai žydrame danguje, pačiam zenite švytėjo saulė. Reiškia, išaušo diena. Ir jau seniai išaušo. O šviesiu paros metu būti centre yra tas pat, kaip rūkyti atsisėdus ant parako statinės – ir dar kratyti pelenus į prarūdijusią skylę.
Kodėl kontrabandininkai taip pamėgo į žygius eiti naktį, man tebėra paslaptis. Juk patrulinis palydovas šilumos pėdsaką vistiek suseks, o sargybai nusispjaut, jų pamaina prasižengėlį nupils, ar kokia kita. Tiesiog naktį kažkaip... saugiau jautiesi. Gal tai kokia nors nauja fobija, gal – protėvių partizanų palikimas. Velniai ten mus supaisys.
Lėtai atsimerkiau. Nusistebėjau, kad dar gyvas ir pažvelgiau žemyn. Fredis atsitūpęs kažkokiais keistais instrumentais knebinėjo nelabai apetitiškai atrodantį kairįjį mano kelį, o dešinėje... Na, man ne kartą teko stebėti baisiai sudarkytus žmones, bet viena – kai matai į blyną suspaustą kelias paras saulėkaitoje pragulėjusį pašlemėką – kolegą, o visai kas kita, kai tu...
Žodžiu, dešinėje, už pusmetrio voliojosi nutraukta mano koja.
Nespėjau galutinai atsikratyti savo vakariene, kai kažkas tyliu, bet įsakmiu balsu (ir dar taip, lyg jo liežuvis būtų surištas jūrmazgiu) tarstelėjo:
-Miegok.
Kas man beliko veikti – smigau dar nespėjęs suvokti kas čia darosi.
Bet tai nebuvo miegas. Greičiau jau kažkokia keista agonija, kai gali puikiai mąstyti, bet aplinkinis pasaulis tebėra kažkur toli – toli. O mąsčiau aš apie  kvailą savo egzistenciją šlykščiausioje iš visų skylių.
Nuo ko ten viskas po velnių prasidėjo? Žinoma, iš pradžių lyg pašauti paukščiai ėmė kritinėti palydovai. Pradžiai didieji, turistiniai ir kariniai, paskui mažesni – meteorologiniai ir komerciniai. Pakvipo trečiu pasauliniu, kai žiopliai astronomai kažką pastebėjo. Tas kažkas buvo didelis, tamsus ir visaip vartaliojosi Žemės orbitoj.
Gerą pusmetį tęsėsi masiškas skrydis virš gegutės lizdo – „ateiviai draugai“, „ateiviai priešai“ ir šiaip „proto broliai“ karaliavo visuose reportažuose, bent jau tol, kol pagaliau sugalvojo nusileisti. Pasirinko nedidelį miesteliūkštį vidurio Europoje, ant kurio kažkas prieš tai netyčia numetė pora aviacinių bombų (matyt kad nereiktų evakuoti). Prasidėjo didžiosios problemos. Trys didesnės pasaulio valstybės – Kinija, JAV ir Rusija užsimanė be konkurencijos vadovauti svečių priėmimo paradui: kinai dėl to, kad čia švietėsi milijardinės investicijos, amerikiečiai tiesioj nenorėjo sugriauti Holivudo sukurto pasaulio gelbėtojų vaidmens, o rusai... Kas ten juos žino. Umom Rosiju neponiac.
Galiausiai, kai pasigirdo gandai apie nusileidimo zonoje vykstančius susišaudymus tarp skirtingų šalių atstovų, kažkam pagaliau prašviesėjo protas. Įsikūrė trišalė „Nežemiškų civilizacijų tyrimo komisija“ (beje, tuoj pat subyrėjusi ir nepateisinusi skambaus savo pavadinimo), kuri nustatė griežtas normas: keliasdešimt kilometrų aplink laivą (ar kas ten buvo) tapo griežto karantino zona su visomis spygliuotomis vielomis ir uniformuotais raumeningais vyrukais, į kurią retkarčiais įskrisdavo sraigtasparnis su „FTB“, „KGB“ ar panašia emblema. Prasidėjo kontaktas.
Prasidėjo, bet tuoj pat ir baigėsi. Vieni kalba, kad ateiviai atsisakė su mumis bendrauti dėl visur vykstančių pjautynių, kiti – kad jie davė žmonėms bandomąjį laikotarpį ir dabar užsidarę laukia. Bet faktas liko faktu: juodasis kupolas nutilo ir nutildė visas karksinčias burnas. Bent kiek su kontaktu susiję individai dingo be žinios arba davė tylėjimo įžadus, karantino zoną apsupo trys apsaugos žiedai (kiekviena didžioji valstybė norėjo asmeniškai įsitikinti, kad kita nekiša nosies į uždraustą teritoriją), o vidus susiskirstė į taip pat tris pavojingumo lygius – pirmą (čia dar patruliavo apsaugininkai o anomalijų pasitaikydavo retokai), antrą (sargyba čia retkarčiais užsukdavo, bet labai nenoriai) ir trečią (visokių išsigimėlių veisykla ir paranormalių reiškinių šventovė). Aplink patį laivą esančią teritoriją kažkas pavadino centru.
Tada atsiradom mes – traukėm iš uždraustosios žemės visokį tyrinėtojų ar ateivių paliktą šlamštą, vilkom namo nežinia iš kur čia atsiradusį plutonį ar radį, bet dažniausiai lįsdavom po sargybinių ir konkurentų kulkom – kad tik koks nors milijardierius galėtų giminėms pasigirti savo akim matęs „svečius iš dangaus“.
Tiesa, ir dabar padėtis neką tepasikeitė – tik kontrabandininkų žymiai sumažėjo ir padaugėjo medinių kryžių šalikelėse.
Ir visai aš nenustebčiau, jei išprotėjęs Fredis dabar kokiam nors kamputy pasikartų, palikęs mane čia nukraujuoti, o sekantis plėšikėlis atėjęs ir radęs mano aptrupėjusius kaulelius sukaltų nedidelį kryželį, susirinktų paliktą įrangą ir laimingas nuskubėtų namolio, kol dar neišaušo.
2007-06-16 17:37
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-15 08:43
molis
Tokio fuflo dar nėsu skaitęs, ir ko tik čia neprikimšta, tikras marmaladas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-05-15 08:36
molis
Vaikelis nesamonių pripaišęs ir džiaugesi
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-18 01:26
JcDent
Padoriai, bet į "STALKER" šiek tiek vis vien neš(a).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 20:19
kondensofkė
nu nėra blogai. aišku kažkaip man tai stipriai atsiduoda tuo žaidimu, nes stalkerio pažiūrėt man kolkas be šančų kol nerandu su en subtitrais.
bet šiaip pvz to pagrindinio vyruko be vardo padėtis labai komplikuota, kas iškart sukuria ehh kaip ten jie vadina tą daiktą? karoče visai neblogai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 20:08
hipiai_žaidžia_karą
aa na dabar, paskaičius šitą gabalą, viskas tapo aišku.
ir pseudonimas, ir visi stereotipai: norėjai parašyti itin nuvalkiotą farsą-parodiją. bet nepavyko. net jei laikytumėm tai humoru - gabalas toks pats banalus, kaip ir pirmasis.

o menku atveju, jei tai buvo "rimta fantastika" - galiu parašyti ir visas klaidas su komentarais.

taigi įvertinčiau 1 (kuolu) už visišką nuvalkiojimą
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 19:30
L0KI
Norm...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-06-16 17:38
Valkas
Na, o kaip jums tokia ateities pasaulio vizija, Didieji Kritikai? Tiesa, antrą dalį teko nemažai pakoreguot, kad bent kiek dingtų tas apdainuotasis banalumas. Be to, galvokit: savo laiku pabaigti pasakėlę apie blogą dėdę kontrabandininką man pritrūko kantrybės. Taigi, jei ką mano kliedesiai sudomino-kreipkitės, pabarškinsim klaviatūra, gal kas žmoniško ir išeis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą