Rašyk
Eilės (78159)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Avoir Avoir

Draugystė

Šis kūrinys matomas tik autoriaus namuose


- Atsiprašau, gal žinote, ar nuvažiuosiu aš į Grušo gatvę?
        Nenoriai pasisuku. Septyniasdešimtmetis bedante šypsena ir, matyt, nuo žvynelinės nusilupėjusia nosimi spoksojo mano pusėn.
        - Na... Jeigu važiuojate, vadinasi, kažkur nuvažiuosite. Nežinau.
        Ausyse vėl suskambo „Dead Can Dance“ pirmieji akordai, keliones namo iš universiteto ūksmingu Kaunu paversdamos dar nykesnėmis.
        Tais metais jaučiausi labai vienišas. Nenusisekusi jaunatviška meilė padažytomis purpurine spalva lūpomis ištarė „noriu būti senmerge“, įvarydama man kokčiai nemalonų slogutį. O dar tas ruduo, kaip niekada nusmurgęs ir purvinas...
        - ... atsimenu, šiuo keliu važiuodavau iš gamyklos namo. Buvau stalius... - sakinių atplaišas išgirstu pro verksmingą Lisos Gerrard aimanavimą brenton muzikiniu stiliumi. - tada čia, va, šitoje vietoje buvo katilinė ir...
        - Jeigu aš pasakyčiau, kad man jūsų gyvenimo istorija neįdomi, tuo labiau su bereikšmėmis katilinėmis ir ypač dėl to, jog savasis man įsiėdęs niežti, ar paliktumėte mane ramybėje...?
        Artėjome prie galinės maršruto stotelės. Tik dabar įsižiūrėjau į paliegusį vyruką: gigantiški senoviški akiniai, balnojantys pakumpusią, mėsingą nosį, rankose prišnerkšta nosinė, ką jau kalbėti apie lazdą, neskrupulingai nudrožtą ir aplipusią įsisenėjusiu nešvarumų sluoksniu. Prisispaudžiau arčiau lango.
        - Atismenu ir aš savo jaunystės meiles... Buvo tokia Katrė. Graži, stotinga merga buvo, bet man niekaip nesisekdavo jos per šokius pakadrinti. - toliau tęsė senukas. Autobusas pakrypo galinės stotelės link. Suklusau.
        - O mergaičių buvo kaip šieno. Ir meilių buvo. Jaunuoli, nesijaudink, sutiksi savo damą.
        - Bet... - bandžiau įsiterpti ir paprieštarauti, jog jis nė nenumanąs, koks biesas sukasi mano galvos labirintuose ir neduoda ramybės.
        O jis buvo teisus. Žodžiai, sakiniai sukosi ore, virsdami į pelėsiais apaugusias istorijas, senovines, bet neįtikėtinai artimas man.

        Namus pasiekiau po ilgo pasivažinėjimo autobusu. Be tikslo. Be savo galvoje kankinamų, dresuojamų minčių arkliukų.
        Dažnai sutikdavau Algimantą važiuodamas iš paskaitų namo. Persimesdavome keliais sakiniais, kartkartėmis peraugdavusiais mano jaunatvišką „susiasmeninimą“ ir pavirsdavusiais nuoširdžiomis dviejų laikų istorijomis, besipinančiomis ir virstančiomis į tikrumo, gyvenimo mokyklą. Autobuse.
        Sužaliavo vėjavaikiškas pavasario veidas už autobuso lango. O Algimanto jau kelios savaitės nesimatė. Prisiminiau kartą mums besišnekučiuojant ištartus žodžius:
        - Kas galėjo patikėti, jog bevažinėdamas pas vaikystės draugą, su kuriuo kartu ir Sibire buvome, ir nuo priešų gynėmės, sutiksiu kitą draugą. Tiktai mirtis, nedorėlė, galėtų jus iš manęs atimti. Važiuosiu ir važiuosiu.

        Nebemačiau jo. Sunku netekti, gera turėti savyje. Draugo, bent mažytę dalelę, atrenovavusio mano tokį sukaustytą ir vienišą pasaulį.
2007-04-24 16:54
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-26 20:15
Si bilė Sibire
Pieva teisi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-26 12:39
Plogutits 518
:)Gal ir neblogai prasidėjo, gal ir neblogai varėsi, bet pabaigos visas kvartalas nelabai koks, nžn. gal tik man čia taip atrodo..
- Jeigu aš pasakyčiau, kad man jūsų gyvenimo istorija neįdomi, tuo labiau su bereikšmėmis katilinėmis ir ypač dėl to, jog savasis man įsiėdęs niežti, ar paliktumėte mane ramybėje...? - jeigu gyvenimo istorija neįdomi, tai turėtų būti savoji man įsiėdusi, jeigu savasis man įsiėdęs tai tada reikia keisti sakinio pradžią pvz.:jūsų gyvenimas neįdomus.
tokio amžiaus žmogus apie kurį rašote, vargiai naudotų žodį pakadrinti.
Be savo galvoje kankinamų, dresuojamų minčių arkliukų. - tas išsireiškimas man visai patiko:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-26 09:35
pieva yra Jeržio
Žinojau, kad mirs. Numarinti lengviausia. Paskubom kuriami portretai, šuoliavimas siužetine linija. Nuoplaiša. O pabandyk priversti patikėti, kad tie du veikėjai labai artimi.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-26 00:45
johny rubber
draugystė neatspindi to, ką atkandai ir pametei
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą