Rašyk
Eilės (78154)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





shoku shoku

Jodas

Rekomendavo: vaja


Mylėjau vyrą. Paskui mylėjau dykumą. Paskui smėlį. Audrą. Kai viskas nurimo, saulė įšalo virš galvos aureole, vėjas išlygino veidą ir susigėrė į smiltis, aš tiesiog dingau.

O jie sekė mano pėdomis – septyni kareiviai.  Jauniausias beveik verkė, iš nukramtytų jo lūpų sunkėsi kraujas. Paskutinės neužgrūdintos jėgos sunkiais žingsniais skendo smėly. Saulė nesileido jau trečią dieną. Kareivių akyse apsigyveno troškulys ir baimė. Septintasis atsiliko per du žingsnius. Virtinė iro.

- Vanduo. Jaučiu vandenį – pasakė staiga stabtelėjęs vidurinysis.

Septintasis išsitiesė ir paskendo smėly, kumščiai sugniaužti sugniaužti. Kiti šeši nusigręžė ir užsimerkė. Sekti mano pėdomis – per dykumą yra tik vienas kelias...

Jį ištraukė iš vandens jau nekvėpuojantį. Gelbėtojas spaudė krūtinės ląstą abiem rankom. Aplink susibūrė irudusių žmonių būrelis – papludimy buvo pats vidurdienis. Iš kažin kur visai netoli kranto išniro jauno vyro kūnas – ir krante suspigo jauna moteris. Kažkas šoko į vandenį, paplūdimį perskrode švilpukas iš gelbėtojų būdelės. Saulė nejudėdama kybojo virš galvos.

Šianakt vėl prisiminiau tą apmirusi jauną veidą, skenduolį. Atsikėliau ir atvėriau langus jūros pusėn, dvelktelėjes jodo kvapas visai išblaškė miegą. Buvau jau kažkur mačiusi šitą jauną vyrą, tik negalėjau prisiminti kur. Nuo to laiko, kai vaikas išėjo į jūrą aš nebegalėjau prisimnti, daug ką pamiršau, pamiršdavau, beveik dingau, tapau žuvimi – gyvenau trijų sekundžių atmintimi. Sesuo sakė, kad sergu. Bet aš tik laukiau.

- Moters jau neberasim, - giliai atsidusęs pareiškė vyriausiasis.

Paeiliui giliai kvėptelėjo likę trys. Aušo arba tęsėsi penktoji diena. O gal jau šeštoji. Gal jau baigėsi. Nė vienas nežinojo. Saulė nejudėjo, nakties nebuvo. Visa laiką lygiai ir aštriai svilino. Jie slinko dykuma lėtai, vis dažniau sustodami. Atsilikdami ir vėl pasivydami kits kitą. Jie nemiegojo, bet pats ėjimas jau buvo beveik sapnas. Dabar svarbiausia buvo atsigerti. Surasti vandenį. Kartais pasirodydavo miražai. Niekada – moteris.

Jie beveik mane pamiršo. Jie mane pamiršo.

Vonioje pražydo vanduo. Sesuo klykė. O aš jaučiau tik karštį tvoskiantį iš kambario, beveik mačiau tą nenykstantį saulės diską virš paplūdimio. Ir nieko neatsiminiau. Šypsodamasi panirau ir nuplaukiau. Tvykstelėjo žvynai. Žiobtelėjau.

Likau vienas. Paskutinysis susmego už nugaros prieš dvi valandas. Aš ištvermingiausias. Bet nebeturėjau nei burnos, nei odos, nei plaučių. Buvo kažkelintoji diena, nuo tada kai palikom užeigą ir išėjom ieškoti moters. Kryptys pasikeitė tūkstančius kartų, o likęs vienas turbūt ėjau ratu. Bet sekiau paskui paskutinįjį vylį – iš kažkur atklydusį sodrų jodo kvapą.

- Mylėjau vyrą, Paskui mylėjau dykumą. Paskui smėlį. Audrą. Kai viskas nurimo, saulė įšalo virš galvos aureole, vėjas išlygino veidą ir susigėrė į smiltis, aš tiesiog dingau.

Lukrecijos galva nusviro ant pilkos pagalvės. Tušinukas vis dar skrebeno. Sesuo susiėmusi alkūnėmis rankas žiūrėjo i tuščią kiemą. Asfaltas blizgėjo nuo karščio. Jai atrodė, kad užvirs. Buvo pats vidurdienis.

Paplūdimį  skrodė čaižus gelbėtojų švilpukas.
2007-04-14 19:12
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-15 13:12
Si bilė Sibire
5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-15 11:46
vaja
Man - asmeniškai - būtent visą sukrėtimą suteikė kodo iššifravimas. Tik tada atsiveria kūrinio esmė, tuo pačiu - nuostaba, susižavėjimas. Tik tada Jodas atsiveria visapusiškumu.
galima būtų ir pasufleruoti - bet taip prarandama pusę žavesio. Manau, kad skaitytojas vis dėlto turėtų tai atrasti pats. Nėra lengva, bet įmanoma - tam, kad pajust tikrojo meno galią.
Atsargusis 3+ - tai tik už pusę kaifo, kurį gali suteikti šis nuostabus kūrinys.
Tai mano nuomonė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-15 10:53
Kirvoboica
stiprus jausmas, slęgiantis praradimas, netgi neturėjimas.. netikrumas...
3+.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-15 00:28
Darius 30
Puikus kūrinys. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-14 23:24
vaja
Taip. Supratau.
Drebina.
O jetau - o jetau...
55555.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-14 22:56
vaja
Kaip visada - pirmąkart perskaičius tavąjį kūrinį - stiprus emocinis sukrėtimas, net neatveriant iki visumos (taip, porą kartų perskaičius dar kol kas neatsiskleidė visos simbolių reikšmės, ypač JODO - vyliaus).
Kietas riešutėlis. Ir neįmanoma atsitraukti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-14 22:30
Labanaktis
Gerai(?), kad naujadarai vartojami - tušinukas:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-04-14 21:17
mandragora
priėmiau visą nuo pradžios iki galo. pakvipo jodu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą