Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







2306. 03. 12 (sekmadienis)

Negalima sakyti, kad kitą rytą Kenetą Grantą išspyrė iš ligoninės, tačiau išlydėjo tikrai su eskortu. Iš pat ryto atėjęs detektyvas, juodo stiklo kauke, įteikė jam naują juodai melsvais šešėliais žaižaruojančią stiklo kaukę. Jis palaukė kol Kenetas apsirengė ir užsidėjo ją. Tada ištiesė ranką ir tvirtai ją spustelėjęs pirštinėta ranka ištarė:
  - Sveikas sugrįžęs.
Kenetas aktyvavo kaukę minimaliu režimu ir linktelėjo kolegai. Jis žinojo, kad tokios kaukės, turinčios tik pastabiai akiai įžvelgiamą melsvą šešėlį yra įteikiamos detektyvams, tapusiems per daug nestabiliais. Trumpai tariant, jį pripažino nenuspėjamu ir beveik perėmė jo kontrolę. Dabar detektyvą visur seks Techas ir, esant būtinybei, jį sunaikins šios kaukės pagalba, susvilindami smegenis per smilkinio jungtį. Tik eidamas koridoriumi paskui kolegą jis suvokė, iš kur kilo pasakojimai apie detektyvus, kurie susvilino smegenis nuo per ilgo prisijungimo prie Techo aktyviuoju režimu. Deja, atsisakyti viso šito jis negalėjo. Iš detektyvų gretų pasitraukiama tik cinkiniame karste. Kolega palydėjo jį iki pat automobilio. Nuvažiuodamas, pro vaizdo ekraną pastebėjo, kad jo palydovas vis dar stovi ant šaligatvio ir žvelgia jam pavymui. “Toks jausmas, kad esu nurašytas ir grįžęs į skyrių būsiu perdirbtas į kokį nors tech-smogiką. ” – pamanė Kenetas. Gal dėl tebeveikiančių raminamųjų poveikio jam kažkodėl atrodė tas pats, kaip dabar pasisuks jo karjera. Jis net dorai nesuprato, už ką gavo “psichinio” kaukę. Juk atlikus tyrimus, jam pasakė, kad nei organizmas, nei sąmonė nebuvo pažeisti. Tačiau kažkas vis tiek pasikeitė. Ypač po pokalbio su Lija.
  - Visad sakiau, kad iš tuščių pokalbių nebūną nieko doro, - suurzgė Kenetas ir trenkė delnu per vairą. Tuo pat metu smūgio banga išsviedė jį pro priekinį automašinos langą. Grantas lyg bekaulė treniruočių lėlė nusirito grindiniu. Skardžiai į akmenį terkštelėjo naujoji kaukė, dengianti veidą. Pro įskilusią kaukę jis kaip tyčia matė tik savo liepsnojančią mašiną – dabar jau beveik suplotą į metalinį blyną. Rankos, kojos neklausė, o iš ausų ir nosies tekėjo kraujas. Detektyvas liežuviu persibraukė per kruvinas suskilinėjusias lūpas ir pabandė susisiekti su artimiausiu patruliu. Juk jį dabar nuolatos privalėjo stebėti.
  - Kodas du, kodas du, pareigūnas pavojuje, - mintyse pakartojo kelis kartus, tačiau galvoje gaudė tik techniniai trukdžiai arba tiesiog ūžesys, atsiradęs nuo sutrenkimo.
  - Labas, - staiga nutęsė balsas šalia jo ausies. – Tavęs turbūt niekas anksčiau nėra pametėjęs skleistuvu?
  - Man sutrupino visus kaulus statybiniu keltuvu. Mane pirštais užbadys kolegos, – pašaipiai ištarė Kenetas, bandydamas pajudinti nors pirštą.
  - Juokai baigsis, kai po poros minučių, išnyks sukrėtimo sukeltas šokas ir tavo smegenys atsivers skausmui. Tu numirsi mažiau nei per sekundės dalį nuo nepakeliamo skausmo. Ir netgi tavo kaukė tau nepadės, - sušnabždėjo balsas prie ausies. – Tu turbūt norėjai paklausti kodėl aš tai padariau?
Detektyvas nutylėjo. Jo visai nedomino, kodėl gyvenimu nusivylęs statybininkas skleistuvu sutraiškė pro šalį važiuojantį pareigūną. Šiame mieste visada knibždėjo nesveikų žmogelių.
  - Tau tikrai neįdomu? – Balsas prie ausies prarado entuziazmo gaidelę. - Aš tiesiog norėjau pažiūrėti ar išgelbės tave Dievas. Bet kaip matai neišgelbėjo. Ir tu nesusimąstai kodėl?
  - Man liko gyventi mažiau nei pora minučių ir tikrai neturiu jokio noro paspėlioti gyvenimo prasmės kartu su maniaku, - išrėkė Kenetas, tačiau kaukės perfiltruotas balsas nuskambėjo ramiai. Pareigūnui juk nevalia pakelti balso prieš dorą pilietį...
  - Tačiau jei tu man pasakysi, kodėl nusisukai nuo tikėjimo, aš tave išgelbėsiu. Turiu čia du šimtus gramų Krezo.
Kairę detektyvo ranką staiga persmelkė aštrus skausmas, sujudėjus keliems sutrupintiems pirštams. Kaukės dėka nervai vykdė tai, kas buvo neįmanoma. Balsas nuo skausmo sudrebėjo, tačiau kaukė nustelbė ir šią emociją:
  - Ką gi, manau, kad galiu tau padėti šiuo klausimu. Tačiau kaip tikėti į tą, kurio nėra?
Balsas šalia ausies sušnypštė, o Kenetas pamažu pradėjo tiesti ranką prie dėklo su ginklu. Skausmo bangos varstė jo galvą, sukeldamos vis didesnį kraujoplūdį, bet Grantas nesustojo.
  - Cha, Dievas dingo tada, kai jūs nustojote tikėti į jį. Va aš ir noriu sužinoti, kodėl jūs nustojote tai daryti?
  - Tai tu ir esi tas Naujasis Mesijas? – nustebęs paklausė.
Pasirodo jie gražiai prašovė, sulaikę talentingą jaunuolį, kuris tiesiog apsirūkęs sumanė pajuokauti. Jo nelaimei, juokų objektu pasirinko ne tą Techą. Detektyvas atsargiai pirštinėta ranka užčiuopė ginklo rankeną. Pirštinė buvo pilna kraujo.
  - Taip mane praminėte jūs. Aš nesu žudikas, tiesiog... Kodėl jūs negalite atsakyti į tokį paprastą klausimą!?
Spyris iš kojos privertė detektyvą apsivemti krauju, išterliojant visą vidinę kaukės pusę. Jos ekrane švysčiojo kažkokie simboliai ir pranešimai, tačiau dėl skausmo, varstančio galvą, Kenetas nebūtų sugebėjęs net elektroninio pašto pasitikrinti.
  - Ir tu juos nukankindavai, nes manydavai, kad jie tyčia tau neatsako? Tai žinok, jie nežinojo atsakymo į šį klausimą. Į jį nėra atsakymo. Nežinau kam tau prireikė žudyti žmones dėl šio dalyko, bet žinok, Dievas tave nubaus, – kaukė prabilo aiškiu balsu, nors detektyvas kalbėdamas springo krauju.
  - Cha, jei Dievo nėra, tai kaip jis mane nubaus? O jei jis yra, tai kodėl jūs nebetikite į jį? Atsakyk!
Grantas laukė dar vieno spyrio, tačiau jo nebuvo. Pirštinėtos rankos, pasuko jo galvą ir stipriai, negrabiai nulupo jam nuo veido kruviną kaukę, išplėšdamos laidus iš lizdo smilkinyje. Jis nejučia užsimerkė išsigandęs tokios permainos, galvą perliejo eilinė skausmo banga, bet po akimirkos jis drąsiai pažvelgė užpuolikui į veidą. Jo kankintojas buvo eilinis pagyvenęs vyriškis, darbiniu kombinezonu, išmargintu dažais. Geraširdį veidą rėmino pražilusios žandenos. Šypsodamasis užpuolikas lėtai atsidarė krepšį ir pradėjo raustis jame. Tuo metu Kenetas vos ne vos sugebėjo atsegti ginklo dėklą ir ištraukęs pistoletą nukreipė jį į užpuoliką. Nuo judesio jam aptemo sąmonė, tačiau prieš prarasdamas ją, dar spėjo spustelėti gaiduką. Šūvis iš temstančios sąmonės išplėšė sutrikusį užpuoliko veidą, virstantį kruvina koše.

Pistoletas ir darbininkas žemę pasiekė beveik vienu metu. Ir joks pašalinis stebėtojas nebūtų pasakęs kada į miestą pradėjo kristi kometos. Ar kai pistoletas terkštelėjo į grindinį, ar kai žilaplaukė galva trenkėsi į akmenis. Karsaitas degė visą naktį. Atsivėrusi žemė vieną po kito rijo daugiaaukščius, o degantys akmenys krisdami skrodė viską, kas pasitaikydavo jų kelyje. Paskutinį kartą patekėjusi Saulė, nušvietė pelenais virtusį Karsaito miestą bei nedidelį pilką lopinėlį, kuriame gulėjo du kūnai, susirietę tarsi gemalo pozoje. Po kelių akimirkų, Žemė plykstelėjo ir skilo į milijonus atplaišų.

Stebėtojas liūdnai atsiduso ir pasitrynė vis dar skaudančią galvą. Jis vis dar nežinojo atsakymo į savo klausimą, o šioje sistemoje liko tik aštuonios planetos, skirtos jo svajonių imperijai sukurti.
2007-02-26 15:23
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2007-12-13 22:14
simackele
beskaitydama pagalvojau, kad galėtum būt puikus scenaristas. Na o pabaiga - ner ko bepridurt - sokiruojanti ir, sakyciau, filosofinė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-03-01 13:39
Vilktakis
Pabaiga netikėta, bet kažkokia be ryšio. Ta pasaulio pabaiga neturi nieko bendro su visu kūriniu. Ir kam taip gilintis į veikėjo praeitį ir būdą, jei pabaigoje vis vien būna pasaulio pabaiga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-27 20:03
371110
hm, geras, pabaiga netikėta.
Tik neaišku liko, kodėl Detective sergeant visgi buvo prilipdyta nevispročio etiketė, su tuo elektroniniu paštu irgi kiek perlenkei, na dar šitas sakinys gan netobulas, ypač pabaigoje du kūnai, susirietę tarsi gemalo pozoje. Visas dalis skaičiau ir manau, kad galėtum pretenduot nuverčiant Justiną Žilinskų ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-27 17:21
kondensofkė
o aš manau, kad pradžia geresnė, nei pabaiga
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-27 08:24
Plogutits 518
:)ai ir dar pamiršau, manau, kad vertinti teisingai įmanoma tik perskaičius visas dalis, turbūt dėl to pirmos dalys ir nukentėjo šiek tiek:))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-27 08:20
Plogutits 518
:)Pirmiausiai perskaičiau IV dalį nes, kažkaip ji ma pasimaišė po ranka. Pasirodė švelniai moteriška. Dabar perskaičiau visas dalis ir manau, kad tai tobulai atliktas fantastinis kūrinys. Labai geras. Einu dabar visur sudėsiu penketus vat:)))
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 18:47
kondensofkė
pist armagedonas
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:49
Natrix
Maniakas tiesiog būtų nukalęs detektyvą, kad nesipainiotų po kojomis ir viskas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:48
Natrix
Nu tu čia mažumėlę sutrydai, vyruti. :))) Reikėjo palikti pabaigą tada, kai sakiau :).

Ir teksto nebesutvarkei - kaip prasideda 'juodo stiklo kaukės' pirmoj pastraipoj po du kartus sakiny, taip ir tęsiasi per visą gabalą. Ir visokie 'jis jam ją padavė, jis prispaudė ir tvirtai paspaudė...' :) Suskubėjai šitą dalį.

O kad maniakas užpuolė detektyvą religiniais sumetimais - klaida. Juk detektyvas netikintis, nepriklausė jokiai sektai, o maniakas negali būti nenuoseklus nei prieš kitus, nei juolabiau prieš save. Juk priežastis dėl kurios žudo jam yra esminė - egzistencinė. Toliau, nužudyti žmogų nėra paprasta, tai didelė trauma psichikai ir visokiems dorovės bei moralės principams ir pagrindams, todėl maniakas turi susikurti labai aiškias priežastis kodėl jis tai daro ir jomis pagrįstą saves pateisinimą. Jei jis tampa nenuoseklus - visa šita struktūra griūva ir maniakas mitriai išprotėja(dar labiau nei yra) arba dar mitriau nusižudo. O dažnai abu dalykai kartu...

Taip yra jei neklystu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:33
Suglumes
Tarkim, dėl legalizuotų religijų kiekio, ir santarvės, kalendoriaus rodikliu nebetapo laikas, skaičiuojamas po Kristaus gimimo. Ši religijų sanplaika kalendoriuje ir lėmė, kad 2306. 03. 12 yra sekmadienis :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2007-02-26 17:29
L0KI
2306. 03. 12 bus pirmadienis, galetum pasitikslinti pries rasydamas ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą