Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Žilio moteris

Žilio moteris Pramoninis miestelis, kur dauguma vyrų dirba fabrike, o dauguma moterų laukdamos jų šemininkauja namuose. Miestelis, gaubiamas iš fabriko kaminų virstančių dūmų, nuo kurių juoduoja džiovinimui iškabinti balti skalbiniai, kur sutemus iš toli matomos žioruojančios krosnių ugnys bei didžiuliai šlako savartynai atstoja gamtovaizdžio grožybes. Niūrokas vaizdelis, kitaip sakant.

Ir štai viename iš šio miestelio namukų užsimezga meilės trikampis. Idiliškas šeimos pasaulėlis – abipusė meilė ir supratimas, jaukūs namai, sodelis, dvynukės dukros, dar vienas vaikas pakeliui į pasaulį – viskas sugriūva dėl geismo. Gana tipiška istorija. Žmona laukiasi, vyras tuo tarpu susižavi kita. Nelabai tipiška nebent tai, kad ta kita – jo žmonos jaunesnė sesuo, kuri be jokių moralinių skrupulų (netgi pati rodydama iniciatyvą) leidžiasi į romaną su sesers vyru. Nelabai tipiška ir tai, kokį sprendimą priima žmona, sužinojusi apie vyro neištikimybę, ir kur tas sprendimas ją nuveda. Mat, nors ir įsitikinusi, kad vyras jos nebemyli, ji nenori jo prarasti. Nes negali be jo gyventi ir tikisi vieną gražią dieną susigrąžinti jo meilę. Tereikia palaukti, kol vyro trumpalaikė (ar tikrai?) aistra praeis ir viskas vėl bus gražu, kaip buvo. Apsimesti, kad nieko neatsitiko. Sprendimas priimtas, bet jo įgyvendinimas pareikalauja daug daugiau aukų, negu buvo tikėtąsi…

Istorija pasakojama paprastai, su smulkiom kasdieninės buities detalėm, bet tai nesumenkina jos tragizmo. Personažai gana vienpusiški, jie apibūdinami viena ar keliom pagrindinėm savybėm ir nesikeičia romano eigoje – gerumo įsikūnijimas, atlaidi, pasiaukojanti ir visada visus suprantanti pagrindinė herojė Eliza, gal ir ne blogietis, bet visiškas egoistas jos vyras Žilis, tuščiagarbė Elizos sesuo. Kas liečia Elizą –  kažkuo panašu į Larso von Triero filmo “Dogvilis” idėją – atrodytų, kad kuo geresnis žmogus, tuo blogesnes savybes jis nesąmoningai paskatina atsiskleisti šalia esančiuose žmonėse.

Knygos anotacijoje rašoma: “Tai istorija, kuri neleidžia užsnūsti mūsų jausmams”. Tai jau tikrai. Tik kad jokių kitų jausmų, išskyrus pasipiktinimą neteisybe bei norą pabaksnoti pagrindinei herojei į kaktą, kad greičiau ateitų į protą, ji man nesukėlė. Pasirodo, net ir meilės kartais būna per daug.
2004-01-03
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
La femme de Gilles
Tema: Romanai
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2002
Vertėjas (-a): Violeta Tauragienė
Puslapių: 127
Kodas: ISBN 9955-429-86-0
Daugiau informacijos »
Kitos knygos recenzijos
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą