Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 15 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Vilniaus keliautojai laiku

Vilniaus keliautojai laiku Iš karto noriu įspėti fantastikos gerbėjus: jos šioje knygoje – nė kvapo. Nėra jokių laiko mašinų, nukeliančių mus į 2030-uosius. Nėra nepažabotos fantazijos – visi teiginiai paremti šiandienybe ir atrodo daugiau ar mažiau logiški.

Vis dėlto jei iš 17 straipsnių autorių reikėtų išrinkti esminius – tai būtų Leonido Donskio, Ričardo Doveikos bei Edvardo Gudavičiaus pasvarstymai.

Televizijos žvaigžde tapęs kultūrologas, filosofijos profesorius L.Donskis, kaip ir dera šiuolaikiniams liberaliam intelektualui, Lietuvai suteikia pasirinkimo teisę: siūlomas arba Juodasis, arba Baltasis scenarijai. Juodasis – ganėtinai niūrus. Profesorius prognozuoja, kad 2030 m. Lietuva tebebus nepriklausoma, tačiau tik de jure. De facto žiniasklaida, o kartu ir visuomenės nuomone manipuliuojama iš Rusijos, o šalyje nebėra išsilavinusių žmonių, tinkamų strateginiams postams. Būtent išsilavinimą L.Donskis siūlo kaip panacėją tam, kad gyventume pagal Baltąjį scenarijų: “Aš įsivaizduoju, kad teigiamas scenarijus būtų toks, kad 2030 metais Lietuva tiesiog turi puikią edukacinę sistemą, į Lietuvą labai mielai važiuoja studijuoti žmonės”. Būtų sunku nesutikti...

Išsilavinimo spragos akis bado ir žinomam istorikui E.Gudavičiui. Jo nuomone, norint pakeisti švietimo sistemą, mokslo įstaigose reikia kur kas daugiau verslininkų, su kuriais, pasak autoriaus, bendrauti bei ginčytis yra kur kas paprasčiau nei su istorikais. Tačiau šviesiom spalvom Lietuvos ateities E.Gudavičius nepiešia. Jo nuomone, šalį užplūs darbininkai iš kitų šalių, kad ir Baltarusijos, o ir šiaip jau dabar apie 60 proc. lietuviakalbių jau nebėra lietuviai ir okupantus sutiktų su gėlėmis. Kokie įrodymai? Juos profesorius pateikia: jau dabar parduotuvėse apstu „Tarybinių“ dešrelių, „Tarybinės“ duonos, „Tarybinių“ čeburekų. Vis dėlto E.Gudavičius, kaip apdairus istorikas, prisipažįsta galįs suklysti: „Mano optimizmo rodiklis yra tai, kad aš niekada netikėjau, jos sugrius sovietų imperija. Gyvenimas mane pamokė, ir aš dabar turiu tikėti pažanga, nors ir labai bijau.“

Vilniaus arkikatedros administratorius kunigas Ričardas Doveika, kaip ir dera dvasininkui, daugiau kalba ne apie ateities Lietuvą, o apie ateities žmogų ir žmoniją. Jo manymu, valstybė yra pernelyg nutolusi nuo žmogaus. O pastarasis pernelyg užgožtas materialių vertybių.Paprastas pavyzdys – juk net norint susitikti su popiežiumi aukoti Šv.Mišių reikia pereiti per detektorius, o apsauga būna griežtesnė nei lėktuve. Tiesa, kai kurie R.Doveikos siūlymai yra netgi šokiruojantys: „Valstybę turėtų valdyti laisvas pilietis. Būsiu nekorektiškas, bet valstybės vadovui aš neleisčiau turėti šeimos./.../ Kad niekas kitas negalėtų manipuliuoti mano aplinka ir nemenkintų mano indėlio į bendrąjį gėrį. Mano supratimu, tokia yra kaina už galimybę būti viršūnėje“.

Na, o likusieji autoriai daugiau ar mažiau atkartoja tai, ką teigia pastarieji, arba polemizuoja su jais, palaikydami tai Juodąjį, tai Baltąjį scenarijų. Kai kurių iš jų pasisakymai – netgi juokingi. Kad ir mėsos perdirbimo įmonės „Nematekas“ bendrasavininkės Egidijos Vaicekauskienės rašinuke paminėta kone pagrindinė idėja – kad ir po 30 metų žmonės norės mėsos, o vištas lesinsime ir kiaules šersime grūdais. Išties, nuostabus įžvalgumas, ar ne?

O pabaigai – akmenėlis į keliautojų laiku klubo daržą. Gerai, kad čia susirinkę politikai, verslininkai, kultūrologai, dvasininkai, mokslininkai. Tačiau nėra nė vieno menininko. Tokio, kuris įneštų ne sausų pasvarstymų, o meninės logikos, kuri dažnai prieštaringa verslininkiškai. Negi ir po 30 metų meno žmonės tebebus nuošalyje?
2006-06-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Kitos
Leidykla: Versus aureus
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2006
Puslapių: 157
Kodas: ISBN 9955-699-08-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 17 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-06-13 20:36
matematinis nulis
Paskutines tris eilutes galima buvo praplėsti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą