Knygos
Romanai (1924)
Poezija (621)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Veidrodžio istorija

Veidrodžio istorija Knyga apie veidrodį turėtų šiek tiek dominti kiekvieną moterį. Pažink priešą - sakoma, o juk veidrodyje mes atrandame ir artimiausią draugą, ir didžiausią savo priešą. Taip pat, mano nuomone, vykusią knygą apie veidrodį parašyti gali tiktai moteris. Vienas iš bandymų - Sabine Melchior-Bonnet „Veidrodžio istorija“.

Deja, nusivyliau. Knygoje tikėjausi daug daugiau koketiškumo, moteriškumo, žaismingumo. „Veidrodžio istorija“ - labai „protingai“ parašyta knyga. Nemėgstu tokių, nes jos verčia mane pasijusti nemokša. Kai iš penkių perskaitytų pavardžių žinoma tik viena ir vis tenka griebtis tarptautinių žodžių žodyno, imu jaustis nejaukiai. Ši knyga tikrai nėra laisvalaikio skaitalas ar lengvo pobūdžio esė. Ne, jai reikia susikaupti ir pasiruošti.

Autorė smulkiai nagrinėja veidrodžio simboliką, apžvelgdama įvairiausius šaltinius - pradedant inventoriniais sąrašais, iš kurių sužinome apie veidrodžių dydį ir paplitimą, baigiant filosofiniais veikalais, kurie atskleidžia epochos požiūrį į atspindžius, pastebi visus veidrodžio pasirodymus tapyboje bei literatūroje, kuriais žengdama ji keliauja per istoriją, nepraleisdama nei vieno veidrodėlio. Kaip plačiai apžvelgti šaltiniai įrodo knygoje šmėkštelėjusi netgi lietuviškoji Jurgio Baltrušaičio pavardė.

Visgi, įdomiausia man pasirodė ne kultūrinė, o manufaktūrinė veidrodžio istorija. Konkurencinės kovos tarp Paryžiaus ir Venecijos, veidrodžių gamybos technologijų raida, nepaprastai didelės veidrodžių kainos ir dar didesnė savikaina, veidrodžių panaudojimas architektūroje - nors gana sausai pateikti, bet savaime įdomūs faktai. Neįtikėtina, kiek daug gali pasakyti mirusiųjų turto inventoriniai aprašai. O įsisamoninti, kad kadaise didesnis nei metro aukščio veidrodis (namie turiu tokius du) buvo neįsivaizduojamas daiktas, nėra lengva. Kaip ir suprasti, ką reiškia pamatyti save veidrodyje pirmą kartą jau suaugus ir suvokiant save kaip asmenybę - juk dabar mes veidrodžių apsupti nuo pat kūdikystės.

Ėmiausi šios knygos ieškodama naujų, man nežinomų veidrodžio simbolikos aspektų, tačiau ir čia teko kiek nusivilti. Kaip ir tikėjausi: ne kartą blogu žodžiu paminėtos moterys - puikybė, tuštybė ir kitos nuodėmės, vis žvilgčiojančios į savo atspindį. O daugiau - atspindžių pasaulio paslaptys, savęs pažinimo problemos, iliuzijos ir realybė bei visi kiti daugiau mažiau pažįstami atvejai. Pasirodo, atspindžio suvokimas per amžius nedaug pasikeitė, tiktai anksčiau, kol veidrodžiai nebuvo tapę kasdienybe, jis buvo aštresnis, daugiau simbolinis nei realus.

Nors galbūt knyga neatvers naujų horizontų, ji vis tiek gali būti naudinga - autorė susitemina, chronologiškai ir smulkmeniškai sudėlioja visą reikšmių spektrą, taip piešdama pilną ir visapusišką veidrodžio istorijos piešinį. Niekas nepamirštas, nepraleistas. Patogu - viskas vienoje vietoje.

Apibendrinant: aš prasilenkiau su „Veidrodžio istorija“, nes tai knyga, skirta besidomintiems, o ne tokiems smalsautojams, kaip aš. Tie, kurie žino, ko joje ieško, arba tie, kurie pratę skaityti tokio tipo knygas, neturėtų ja nusivilti.
2006-08-02
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Kitos
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2005
Vertėjas (-a): Nijolė Kašelionienė ir Dainius Vaitiekūnas
Puslapių: 279
Kodas: ISBN 9955-23-006-1
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-12-10 19:22
Juzė Erelickas
kalu penkis už veidrodžio istoriją (nebūtinai už recenziją) ir ieškau šios knygos. Galite siūlyti - nupirksiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-01 23:07
Veidrodis
Nors dabar kai paskaičiau kitas šios knygos rezenzijas. Grįžtų ir įkalu 4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-11-01 22:56
Veidrodis
Kaip tik šiandien į mano rankas papuolė ši knyga, bet ir netikėtai išslydo.

Recenziją vertinu teigiamai. [Bet nebalsuoju]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-03 18:03
nastasja
pritariu recenzentei: knyga tikrai yra labiau apibendrinanti tai, kas visiems daugiau mažiau žinoma, nei kelianti naujas hipotezes. nors perskaityti verta. šiaip. apibendrinimai irgi nėra blogai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-02 19:47
ŽivilėZab
Tikrai, kai domiesi tai bet kokio sausumo knygą prarysi.. ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-02 18:50
59 Kilogramai
veidrodėli veidrodėli, kas pasaulyje...? ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-08-02 15:52
manukoshe
kaina didesnė už savikainą? :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą